Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λίβανο ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης

  • [01] Στο Λίβανο ο Γιώργος Παπανδρέου

    Με την παρουσία περισσοτέρων από 20 αντιπροσωπειών από χώρες της Ευρώπης ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

    Το αντικείμενο των εργασιών εστιάζεται στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης στη χώρα και στην έκδοση ενος ψηφίσματος το οποίο θα στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Λιβάνου καθώς επίσης και τις ενέργειες του κινήματος της 14ης Μαρτίου που στόχο έχουν τη διελεύκανση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη χώρα.

    Των εργασιών του Συνεδρίου ηγείται ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου ενώ από την πολιτική σκηνή του Λιβάνου το παρόν δίνουν ο Σάαντ Χαρίρι, γιός του δολοφονηθέντος πολιτικού, ο Ουαλίντ Ζουμπλάντ πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου και ηγέτης των Δρούζων , ο Ισμαήλ Ζεμαγιέλ πατέρας του πρόσφατα δολοφονηθέντος βουλευτή και η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νέϊλα Μαουάντ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τις εργασίες τόνισε πως "ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Λίβανο ανησυχεί τη Διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Εάν δεν υπάρξει ηρεμία στο Λίβανο δεν πρόκειται να υπάρξει ευημερία. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στα θύματα των δολοφονικών επιθέσεων. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη στήριξή μας σε όλους εκείνους που έχουν το σθένος υπό τις παρούσες συνθήκες να βγαίνουν και να μιλούν και να υψώνουν τη φωνή τους και το ανάστημά τους. Η Ελλάδα και η Χιλή εγώ και ο Λουίς (σ.σ. ο Λουίς Αγιάλα, γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) έχουμε και οι δύο βιώσει κρίσεις, δικτατορίες και κατανοούμε την αναγκαιότητα στήριξης των λαών σε δύσκολες στιγμές όταν βρίσκονται σε φάση αποσταθεροποίησης. Οι θεσμοί και η δημοκρατία είναι η λύση που θα οδηγήσει στην έξοδο από τα προβλήματα που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση. Η λύση δεν βρίσκεται στα όπλα η λύση δεν βρίσκεται στη βία. Χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο για τη σταθερότητα στο Λίβανο για την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό. Τα δύο καυτά ζητήματα αυτής της εποχής".

    Ο Ουαλίντ Ζουμπλάντ σημείωσε ότι "ο Λίβανος βιώνει στον 21ο αιώνα καταστάσεις που παραπέμπουν δέκα αιώνες πίσω. Με ομάδες δολοφόνων οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα. Οι δολοφόνοι είναι εκείνοι που διοργανώνουν συνέδρια για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη ή όχι του ολοκαυτώματος, είναι εκείνοι που δεν θέλουν τη λύση του Παλαιστινιακού. Ο πόλεμος του 2006 στο Λίβανο έλαβε χώρα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη διελεύκανση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι".

    Τέλος κλείνοντας τον πρώτο γύρο των ομιλιών ο Σάαντ Χαρίρι ευχαρίστησε τη Σοσιαλιστική Διεθνή για την πρωτοβουλία αυτή ενώ σημείωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης πλέον θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση της ενότητας του Λιβάνου καθώς επίσης και στο να ριφθεί άπλετο φως στο σύνολο των δολοφονικών επιθέσεων." Δεν υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ των θυμάτων παρά μόνο το γεγονός ότι όλοι τους ζητούσαν την απομάκρυνση της Συρίας από το Λίβανο. Ο Λίβανος είναι ο δρόμος της συνεργασίας, της δημιουργίας, των διαφορετικών απόψεων, της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Αντ' αυτού η βία είναι το κυρίαρχο στοιχείο ".

    Οι εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός της Χώρας Φουάντ Σινιόρα θα δεξιωχθεί τους εικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στο Συνέδριο ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

    [02] «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης

    Πέθανε σήμερα ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας "Τα Νέα" ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

    Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών (Ριζούπολη).

    Η Πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Γιάννη Ε. Διακογιάννη:

    «Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την πρόωρη απώλεια του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη, ο οποίος με την προσωπικότητα και το έργο του κόσμησε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και τίμησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

    Συνεπής υπερασπιστής της ανεξαρτησίας και της ποιότητας της ενημέρωσης, με λόγο εύστοχο και διεισδυτικό, διακρίθηκε για την εντιμότητα, την ευπρέπεια, την παρρησία και την αμεροληψία του. Υπέρμαχος των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ήταν πάντα παρών όχι μόνο στις εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και όπου στον κόσμο διακυβεύονταν η ειρήνη και η δημοκρατία. Η απουσία του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά η παρακαταθήκη του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα.

    Στους οικείους του και στη δημοσιογραφική οικογένεια εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από τον Λίβανο όπου βρίσκεται για το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Γιάννη Ε. Διακογιάννη:

    "Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν ένας υπέροχος φίλος, λαμπρός δημοσιογράφος, ένας καλός άνθρωπος, όλοι μας όσοι τον γνωρίσαμε θα αισθανθούμε το μεγάλο κενό που αφήνει πίσω του".

    Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου:

    "Ο Γιάννης Διακογιάννης, υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, όσο και ένας ξεχωριστός δημοσιογράφος.

    Διακρινόταν για την ακεραιότητα της προσωπικότητας, την ευθύτητα και τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, την αδιαπραγμάτευτη πίστη και προσήλωση στις αρχές της δεοντολογίας του επαγγέλματός του, που το ύψωσε πραγματικά σε λειτούργημα.

    Ένας πολίτης με βαθύ δημοκρατικό φρόνημα, με οικογενειακή παράδοση αγώνων, με αταλάντευτη ιδεολογική πίστη στη Δημοκρατία και τις ιδέες της Αριστεράς.

    Το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Και πιστεύουμε ότι η μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη θα παραμείνει πάντα ενεργή, ένα πρότυπο και ένα μέτρο στο χώρο της ενημέρωσης".

    Ανακοίνωση για την θλιβερή είδηση εξέδωσε το ΚΚΕ, η οποία αναφέρει:

    "Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τον πρόωρο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου Γιάννη Ε. Διακογιάννη, ενός ανθρώπου τίμιου, εργατικού και ευσυνείδητου, ενός ανθρώπου με ήθος.

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης τίμησε τη δημοσιογραφία. Αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο επιφανείς υπηρέτες της, γιατί αναζητούσε τη μέγιστη ακρίβεια στα γεγονότα, δίχως να διστάζει μπροστά στα εμπόδια. Εργάστηκε έχοντας κλειστά τα αφτιά στις σειρήνες του πλουτισμού και του εύκολου κέρδους. Έβγαζε το ψωμί του με τον ιδρώτα του.

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης υπήρξε άνθρωπος με ανησυχίες και γενικότερα ενδιαφέροντα. Τον απασχολούσε η ζωή των απλών ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Γης, η αδικία σε βάρος τους, οι άδικοι πόλεμοι. Θα θυμόμαστε τις ανταποκρίσεις του από το Ιράκ, όταν οι ιμπεριαλιστές βομβάρδιζαν καίγοντας χιλιάδες αθώων.

    Ευχή είναι να υπάρξουν πολλοί σβ αυτό το επάγγελμα σαν τον Γιάννη Ε. Διακογιάννη.

    Στην μάνα του και στον αδελφό του, καθώς και στους άλλους συγγενείς εκφράζουμε τα ολόθερμα συλλυπητήριά μας".

    Δηλώσεις για τον θάνατο του Κοινοβουλευτικού Συντάκτη των "ΝΕΩΝ" Γιάννη Ε. Διακογιάννη, έκαναν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Τσαλαπάτης και ΕΣΗΕΜΘ, Δημήτρης Γουσίδης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος δήλωσε: «Ο Γιάννης Ελ. Διακογιάννης ήταν πραγματικό κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία, καθώς διέθετε δύο σημαντικότατα στοιχεία, το ήθος και την εργατικότητα. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο».

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης: «Η Γενναιότητα, η Συνέπεια, η Αξιοπρέπεια και η Δημοσιογραφία είναι από σήμερα φτωχότερες. Καλό σου ταξίδι αδελφέ μας Γιάννη».

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρης Γουσίδης: «Ο φίλος Γιάννης Ελευθερίου Διακογιάννης στο γρήγορο πέρασμά του από τη ζωή άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ως υπόδειγμα Ανθρώπου και Δημοσιογράφου».

    Βιογραφικό Σημείωμα

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1957 στην Αθήνα. Τέλειωσε το Ββ Γυμνάσιο στην οδό Αχαρνών το 1974 και πέτυχε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας.

    Από τα φοιτητικά του χρόνια αναδείχθηκε σε δραστήριο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπεύθυνος Νεολαίας και Τύπου του κόμματος στη Αχαΐα, ενώ το 1976 εκλέχτηκε γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας.

    Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία το 1980, ως φοιτητής, συνεργαζόμενος με την εφημερίδα «Το Βήμα». Από το Νοέμβριο του 1981 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υπεύθυνος του γραφείου της εφημερίδας «Τα Νέα» για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα. Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην Αθήνα πέρασε διαδοχικά από το ελεύθερο, το κοινοβουλευτικό και το πολιτικό ρεπορτάζ των «Νέων».

    Τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, γράφτηκε στη συνέχεια στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), στο πλαίσιο της οποίας αγωνίστηκε μαχητικά για την αξιοπρέπεια και τη διαφάνεια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

    Με εφόδια τη διαρκή ανησυχία του, την αγωνιστικότητα και το πάθος για έναν κόσμο ανεξάρτητο, ελεύθερο και κοινωνικά δίκαιο περιπλανήθηκε σε σχεδόν 100 χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τη Βόρειο, Κεντρική και τη Λατινική Αμερική.

    Κάλυψε για «Τα Νέα», με υψηλό αίσθημα δημοσιογραφικής ευθύνης και με κίνδυνο, συχνά, της ζωής του, τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και βρέθηκε σε ριψοκίνδυνες δημοσιογραφικές αποστολές σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη.

    Για τις ανταποκρίσεις του και τα καθημερινά του ρεπορτάζ, που μετέφεραν στον έξω κόσμο μια καθαρή και σταθερά προοδευτική ματιά, δέχθηκε πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και τα βραβεία του Ιδρύματος Μπότση, του Ιδρύματος Ελένη Βλάχου, της ΕΣΗΕΑ και της Πανελλήνιας Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων Επαρχιακού Τύπου.

    Παθιασμένος με τη δημοσιογραφία, την υπηρέτησε με απαράμιλλη εντιμότητα, συνέπεια και ήθος. Ανυπότακτος και χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με κάθε μορφής εξουσία.

    Πολίτης του κόσμου και συνάμα ανιδιοτελής πατριώτης, συμπαραστεκόταν έμπρακτα στα όπου γης απελευθερωτικά κινήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο, την οποία όνειρό του ήταν να δει χωρίς στρατό κατοχής.

    Στάθηκε πάντα στο πλευρό των ταπεινών και καταφρονημένων αυτού του κόσμου. Υπέρμαχος των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, έδινε πάντα το παρόν σε κάθε μορφής πρωτοβουλία για την προστασία των ανθρώπινων αξιών και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής. Έφθασε μάλιστα μέχρι το βήμα της έδρας του ΟΗΕ όπου, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατήγγειλε την προσπάθεια διάλυσης της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς Οργανισμού.

    Συγγραφέας τριών βιβλίων, τα έσοδα των οποίων διέθετε για πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Το 1986 εκδόθηκε το έργο του «Στα Σύνορα της Φωτιάς», ένα οδοιπορικό στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής με σημαντικές συνεντεύξεις που πήρε, μεταξύ άλλων, από τον Ντανιέλ Ορτέγκα, την Ορτένσια Αλλιέντε, κόρη του δολοφονημένου προέδρου της Χιλής, και τον Ερνέστο Γκεβάρα, πατέρα του θρυλικού επαναστάτη Τσε. Τα έσοδα της έκδοσης τα πρόσφερε για την ανάπτυξη της Παιδείας στη Νικαράγουα, την περίοδο που στην εξουσία βρισκόταν το νεοπαγές επαναστατικό κίνημα των Σαντινίστας.

    Ακολούθησε το 1987 το «Μετά τον Τσε και τον Αλλιέντε», βιβλίο στο οποίο αφηγείται μια ακόμη περιπλάνησή του, αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική, όπου αναζήτησε την κοινή μοίρα που συνδέει τις χώρες αυτές με την μαρτυρική Κύπρο και την Ελλάδα, εξαιτίας των διαρκών παρεμβάσεων των ΗΠΑ.

    Το 1992, με δικά του έξοδα, εκδίδει το βιβλίο «Δυο Φεγγάρια στην Αμερική», στο οποίο καταθέτει τις εντυπώσεις του από ένα ταξίδι 35 ημερών, στη διάρκεια του οποίου διέσχισε απβ άκρη σβ άκρη τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καταγράφοντας με τον δικό του αυθεντικό τρόπο το σύγχρονο προφίλ της Βόρειας Αμερικής.

    Χρέος τιμής για τον ίδιο ήταν και η επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου «Οι ανυπότακτοι της Σύμης», που έγραψε ο πατέρας του Ελευθέριος Γ. Διακογιάννης, ένας από τους αφανείς ήρωες του πατριωτικού αγώνα για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από την Ιταλική κατοχή και την Αγγλική επικυριαρχία.

    Άνθρωπος με βαθειά πολιτιστική καλλιέργεια -εξαίρετος πιανίστας ο ίδιος, μολονότι αυτοδίδακτος- πρωταγωνίστησε στην καθιέρωση δύο κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών στην ελληνική περιφέρεια: Διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στο ξεκίνημα του Φεστιβάλ της Πάτρας το 1986 και υπήρξε ο εμπνευστής και ο δημιουργός από το 1995 μέχρι το 2002 του Φεστιβάλ στο ακριτικό νησί της Σύμης, γενέτειρα του πατέρα του, στο οποίο κατάφερε να ενώσει το καλλιτεχνικό όραμα σπουδαίων ανθρώπων απ΄ όλο τον κόσμο οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 December 2006 - 15:30:31 UTC