Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα του ΣΥΝ το άρθρο 16
  • [02] Ενα παιδί μπορεί να έχει δύο νόμιμες μητέρες

  • [01] Προτεραιότητα του ΣΥΝ το άρθρο 16

    Το θέμα της Παιδείας και ειδικότερα το άρθρο 16 του Συντάγματος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της πρώτης για το 2007.

    Η Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ, συζήτησε "τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα στους κοινωνικούς αγώνες και με αφορμή γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με τις κινητοποιήσεις εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16, που κατοχυρώνει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, και επίσης εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 24 για την προστασία των δασών".

    Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη για "άμεση κινητοποίηση όλων των κομματικών και ευρύτερων αριστερών δυνάμεων, στα πλαίσια των δράσεων που έχουν εξαγγείλει οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και οι φοιτητικοί σύλλογοι, για τη διαμόρφωση παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία, ώστε να ακυρωθούν οι πολιτικές αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας" και επίσης "να δυναμώσουν οι αγώνες που διεξάγονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας και την απόρριψη των πολιτικών εμπορευματοποίησής της".

    Επίσης, τονίζεται η ανάγκη για "άμεση προώθηση όλων των αναγκαίων και ώριμων αλλαγών, των προϋποθέσεων για τη γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας σύμφωνα με τις επεξεργασίες και τις προτάσεις των φορέων και λειτουργών της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων"

    [02] Ενα παιδί μπορεί να έχει δύο νόμιμες μητέρες

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο έκρινε ότι ένα παιδί μπορεί να έχει δύο νόμιμες μητέρες, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο.

    Το Ανώτατο Εφετείο του Οντάριο έκρινε ότι η βιολογική μητέρα του παιδιού καθώς και η φίλη της μπορούν ισότιμα να αναγνωρισθούν ως μητέρες του παιδιού. Ο βιολογικός πατέρας του αγοριού κρατάει το νομικό καθεστώς του.

    Η βιολογική μητέρα του αγοριού και η φίλη της διατηρούν μόνιμη σχέση από το 1990. Το 1999 αποφάσισαν να κάνουν οικογένεια με τη βοήθεια ενός φίλου τους, ο οποίος είναι ο πατέρας του παιδιού. Και οι δύο γυναίκες ουσιαστικά έχουν την κηδεμονία του αγοριού από τη γέννησή του, αλλά θεωρούσαν ότι και ο πατέρας του δεν έπρεπε να μείνει εκτός της ζωής του. Έτσι, η βιολογική μητέρα και η φίλη της απέφυγαν να προβούν σε πράξη υιοθεσίας που θα απέκλειε τον πατέρα σύμφωνα με το αστικό δίκαιο περί υιοθεσίας του Οντάριο.

    Το Ανώτατο Εφετείο έκρινε ότι το αστικό δίκαιο δεν καλύπτει νομοθετικά τις πρόσφατες εξελίξεις του οικογενειακού δικαίου. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δε προβλέπει την πιθανότητα δήλωσης δύο μητέρων αλλά αυτό είναι προϊόν εξέλιξης νέων κοινωνικών και ιατρικών συνθηκών» έγραψαν στην αίτηση τους προς το εφετείο οι δύο ενάγουσες.

    Ο δικαστής απεφάνθη ότι υπάρχει νομοθετικό κενό και έκρινε με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

    Η αίτηση των δύο γυναικών είχε απορριφθεί πρωτόδικα το 2003, επειδή ο δικαστής είχε υποστηρίξει πως υπήρχε κενό δικαίου για την περίσταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 January 2007 - 7:30:09 UTC