Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερη επίσκεψη σε Κροατία,Σλοβενία και Σερβία, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός
  • [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου σε Βέροια και Νάουσα
  • [03] Στενή συνεργασία ελληνικών-αμερικανικών αρχών

  • [01] Τριήμερη επίσκεψη σε Κροατία,Σλοβενία και Σερβία, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει σήμερα για τριήμερη επίσκεψη στην Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σερβία.

    Σήμερα το βράδυ παρατίθεται στον Ελληνα πρωθυπουργό δείπνο από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Sanader.

    Αύριο στις 9.50 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, κ. Sanader και μετά από μία ώρα με τον πρόεδρο της Κροατίας κ. Mesic.

    Το μεσημέρι θα παραβρεθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την ευκαιρία της επετείου των 15 χρόνων ανεξαρτησίας της Κροατίας.

    Λίγο αργότερα θα αναχωρήσει για τη Λιουμπλιάνα,όπου στο Bled Castle θα τον υποθεχθεί ο Σλοβένος πρωθυπουργός κ. Jansa.

    Στις 14:00 το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα από τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

    Στις 15:45 το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Cankarjev Dom,όπου θα γίνει η τελετή για την ένταξη της Σλοβενίας στο ευρώ.

    Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας κ. Jansa.

    Τη Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι,όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Tadic και τον πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Kostunica.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με Πολύδωρα και Μπακογιάννη

    Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα είχε την Παρασεκυή στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για την επίθεση εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας.

    Ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να ενταθούν οι έρευνες σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς και υπογράμμισε ότι θα συνταχθεί και θα έχει ανεπτυγμένη δράση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μαζί με τη συνεργασία μιας "δύναμης κρούσης" που θα εποπτεύει και θα συντονίζει ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος, κ. Στέλιος Σύρος.

    Ο κ. Πολύδωρας εκτίμησε ότι πρόκειται για εγχώρια δράση τρομοκρατών, όπως προκύπτει από την "φαινομενική ή ουσιαστική ανάληψη ευθύνης από τον Επαναστατικό Αγώνα".

    Τηρούμε ψυχραιμία και μελετούμε μεθοδικά και επιστημονικά το καινούργιο φαινόμενο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας, ενώ καταδίκασε μετά βδελυγμίας την προσπάθεια αναβίωσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, της τρομοκρατίας.

    "Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Συνεργαζόμαστε και εργαζόμαστε να εξαρθρώσουμε επιχειρησιακά και ηθικά κυρίως όλους όσοι δρουν με αυτό τον τρόπο. Η θεσμική σύνταξη της Πολιτείας είναι ισχυρή και ικανή", τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ευρήματα και θα εξεταστούν εξονυχιστικά, αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε περισσότερο σχετικά με τα ευρήματα αυτά.

    Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι είναι ερευνητέες πιθανές αμέλειες ή ολιγωρίες στα μέτρα της αστυνομίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται για παλιά ή νέα γενιά τρομοκρατών, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών.Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από την επίθεση, οι οποίες, όπως είπε, είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν έτσι.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι υπάρχει για το θέμα συνεργασία και με τις αμερικανικές αρχές.

    Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για πάταξη οποιουδήποτε υπολείμματος τρομοκρατών, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την δημοκρατία, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, την κοινωνική συνοχή και το κύρος της χώρας.

    Ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε, έχει εκφράσει την απόλυτη βούληση του για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία και με την Ουάσιγκτον, ενώ σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί και με την Κοντολίζα Ράις.

    [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου σε Βέροια και Νάουσα

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί σήμερα Κυριακή την Βέροια και αύριο Δευτέρα την Νάουσα.

    Στην Βέροια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με πολίτες και εκπροσώπους φορέων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια στην Στέγη Γραμμάτων.

    Επίσης, θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με την Δήμαρχο της πόλης, Χαρούλα Ουσουτζόγλου-Γεωργιάδου και στην συνέχεια με κομματικά στελέχη.

    Στην Νάουσα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθεί τα Κλωστοϋφαντουργία της Νάουσας, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους.

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης, Αναστάσιο Καραμπάτζο και με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου καταδίκασε "με τον πιο απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση" κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τονισε ότι "αυτή η πράξη στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της χώρας".

    "Όλοι ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε κάθε ενέργεια που υπονομεύει την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας", δήλωσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το κόμμα του ως κυβέρνηση "με συνέπεια και ευθύνη προάσπισε την ασφάλεια και ανέδειξε το κύρος της Ελλάδας (και) με μεθοδικότητα και αποφασιστικό τρόπο καταφέραμε το πλήγμα στην τρομοκρατία".

    Σημείωσε επίσης ότι "εμπεδώσαμε το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνα πολίτη, εμπεδώσαμε διεθνώς την εικόνα μιας Ελλάδας με κύρος, σιγουριά και ασφάλεια",προσθέτοντας ότι "με το ίδιο αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουμε σήμερα τις νέες αυτές εξελίξεις".

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι σπαταλήθηκε από την κυβέρνηση τα χρόνια αυτά και στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ένα πολύτιμο κεφάλαιο και υπάρχουν γι΄αυτό συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικοινώνησε με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τσάρλς Ρις, στον οποίο, αφού ενημερώθηκε για την επίθεση στην πρεσβεία, εξέφρασε την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την ενέργεια αυτή.

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου τόνισε στον κ. Ρις, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν δουλέψει επίμονα και μεθοδικά και κατέφεραν καίριο πλήγμα στην τρομοκρατία και ανέφερε ότι είχαμε την προσδοκία ότι δεν θα ξαναβλέπαμε τέτοια φαινόμενα.

    Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα, ότι αυτή η ενέργεια δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε, επίσης, συνομιλίες με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού συνεχάρη τον κ. Μπαν Κι Μουν και για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, του υπενθύμισε την πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον πρώην Γ. Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό, και υπογράμμισε την Ευρωπαϊκή διάσταση που έχει προσλάβει το όλο ζήτημα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πρωτοβουλία του.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε στον κ. Μπαν Κι Μουν την Ευρωπαϊκή διάσταση υπό την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ότι, το θέμα αυτό απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση του.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου , ενημέρωσε επίσης τον Γ. Γ. του ΟΗΕ, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την Μέση Ανατολή και υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, στο θέμα της κατάργησης της θανατικής ποινής . Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού συνεχάρη τον κ. Μπαν Κι Μουν για τις δηλώσεις του, σχετικά με την μη εκτέλεση άλλων θανατικών ποινών στο Ιράκ, ζήτησε την συνεργασία του ΟΗΕ στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για την κατάργηση της θανατικής ποινής και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που θα είχε η συμμετοχή του ίδιου του Γ. Γ. του ΟΗΕ ή εκπροσώπου του, στην συνδιάσκεψη, η διοργάνωση της οποίας προωθείται, για το μείζον αυτό θέμα, με την ενεργό συνδρομή και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, συμφώνησαν ότι, θα συναντηθούν σε εύθετο χρόνο, καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής αποτελεί ένα από τους μεγάλους διεθνείς πολιτικούς Οργανισμούς που είναι συνδεδεμένοι με τον ΟΗΕ και το έργο του.

    Συνάντηση με Παναγιώτη Φασούλα

    Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς με το νέο δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Φασούλα. Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών που έχει ο κ.Φασούλας με τους αρχηγούς των κομμάτων, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Πειραιά είπε ότι θέλουμε τη στήριξη όλων των κομμάτων και βεβαίως και του ΠΑΣΟΚ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς με κύριο το οικονομικό.

    Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι, βεβαίως, αλλά του Πειραιά είναι λίγο μεγαλύτερα, όπως ανακαλύπτουμε μέρα με τη μέρα, είπε ο κ. Φασούλας, ο οποίος επιπλέον τόνισε την αναγκαιότητα νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων του Πειραιά, που, όπως σημείωσε,χρονίζουν από το 1967.

    Ολοι προσπαθούμε να κάνουμε μια καλύτερη ζωή για τους Πειραιώτες, είπε ο κ. Φασούλας, τους Πειραιώτες που φιλοξενούν το λιμάνι, τη σημασία του οποίου για την εθνική οικονομία και την πόλη έχουν αντιληφθεί ολοι.

    Τέλος, ο κ. Φασούλας, υπογράμμισε ότι η άποψή του για την Αυτοδιοίκηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντίστοιχη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που δείχνει ο κ. Γ. Παπανδρέου για τον Πειραιά.

    Συνάντηση με Μίκη Θοδωράκη

    "Είναι ιδιαίτερη τιμή αλλά και χαρά να βρίσκομαι με τον Μίκη Θεοδωράκη και ελπίζω να συναντιόμαστε τακτικά, διότι πέρα από την εμβληματική του παρουσία στον πολιτισμό στην Ελλάδα και παγκοσμίως, οι ιδέες του είναι πάντα νέες" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι "πρέπει να υπάρχει αυτή η επαφή, διότι εμείς ως κίνημα αυτή την εποχή διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας και όπως είχε πει ένας μεγάλος σοσιαλιστής, ο Φρανσουά Μιτεράν, "αν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα έκανε τίποτα που να μην πέρναγε από τον πολιτισμό."

    "Το πιστεύω αυτό" συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, άλλα έκανε στην πράξη. Ακόμα και σε ότι αφορά τον Μίκη Θεοδωράκη θα περίμενα μια προσπάθεια αυτή η οικουμενική φωνή και μουσική να προωθηθεί, όπως είχε σχεδιασθεί με το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και με την χορηγία στην "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης", δυστυχώς είναι πράξεις μικροψυχίας, όταν έχουμε τέτοιο εθνικό κεφάλαιο που μπορεί να περνά σε ψυχές σε κάθε γωνιά της γης".

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μίκη Θεοδωράκη καθώς "μου μίλησε από την καρδιά του και μου θύμισε ιστορικές στιγμές των αγώνων ενάντια στην δικτατορία αλλά και στιγμές του "ανένδοτου αγώνα", των Λαμπράκηδων, και στιγμές με τον πατέρα μου".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ακούσει "κομμάτια" από την νέα μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη και απευθυνόμενος στον συνθέτη είπε ότι "αυτό δείχνει την δυνατότητά σου να είσαι πάντα νέος".

    "Νομίζω ότι δεν είναι κάτι συνηθισμένο ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακούει καινούργια έργα σε πρώτη εκτέλεση", είπε, αστειευόμενος, ο Μίκης Θεοδωράκης υπενθυμίζοντας ότι "τον Γιώργο τον γνωρίζω ακριβώς 36 χρόνια, τον καιρό που ήλθε με τον πατέρα του στο ξενοδοχείο "Ντιπλομάτ" στην Στοκχόλμη και καταλαβαίνετε ότι και με τον πατέρα του και με το Γιώργο τώρα, μας συνδέουν πολλοί κοινοί αγώνες ιδιαίτερα την εποχή εκείνη που πολεμάγαμε από το ίδιο μετερίζι κατά της δικτατορίας".

    Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή γι' αυτόν που τον επισκέφθηκε ο κ. Παπανδρέου και με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι "του υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντοτε στην διάθεσή του".

    Ερωτηθείς για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι "είναι φανερό για μένα τουλάχιστον, ότι ο στόχος αυτών, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, ο στόχος πάντως είναι να θίξουν τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια τελείως ιδιαίτερη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα με μια θεαματική ενέργεια. Τίποτα περισσότερο".

    [03] Στενή συνεργασία ελληνικών-αμερικανικών αρχών

    «Η κυβέρνηση όπως και όλος ο ελληνικός λαός καταδικάζει με απόλυτο αποτροπιασμό την επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες στοχεύουν κατά τη δημοκρατίας και των συμφερόντων της χώρας.

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν εξαιρετικές, δήλωσε ο κ.Θ. Ρουσόπουλος.

    Οι αρμόδιες αρχές, είπε, διερευνούν την υπόθεση με σοβαρότητα και ψυχραιμία και είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαλευκανθεί πλήρως και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

    Δράσεις όπως η σημερινή (σ.σ. Παρασκευή), δήλωσε ο κ.Ρουσόπουλος, δεν έχουν καμία υποστήριξη από τον ελληνικό λαό.

    Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξεως Βύρωνα Πολύδωρα και Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής και ανένδοτος, είπε ο κ.Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκαν με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, του εξέφρασαν τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης και τον ενημέρωσαν για τις έρευνες που γίνονται από τις ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Στέλιος Σύρος αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Σημείωσε δε ότι ο κ. Σύρος, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, είναι τώρα υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με άλλες αρμοδιότητες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η τρομοκρατία στη χώρα μας, στα βασικά της σημεία, έχει εξουδετερωθεί. Ωστόσο, είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα περιστατικά. Εκεί εντάσσεται και η σημερινή επίθεση, είπε.

    Σε ερώτηση για το αν θα χρησιμοποιηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, εικόνες που λαμβάνονται από τις κάμερες που υπάρχουν για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για τη μη χρησιμοποίηση των στοιχείων από τις κάμερες που παρακολουθούν την κυκλοφορία για άλλους λόγους και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να του δοθεί σχετική άδεια.

    Στη στενή συνεργασία της πρεσβείας με τις ελληνικές αρχές για την αναζήτηση των δραστών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι το επεισόδιο δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. "Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν", τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

    Επίσης, σε συνέντευξή του στο CNN, ο κ. Ρις υπογράμμισε ότι υπήρξε άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών, τονίζοντας πόσο γρήγορα έφτασαν στον τόπο της επίθεσης τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας όσο και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Δήλωση του κ.Τσάρλς Ρις

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη γρήγορη και επαγγελματική ανταπόκριση των ελληνικών αρχών ασφαλείας μετά την επίθεση με ρουκέτα την Παρασκευή το πρωί εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας, αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ελληνική Αστυνομία,το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Δίωξης συνεργάστηκαν καλά και αποτελεσματικά με το προσωπικό ασφαλείας της Πρεσβείας κατά την εξέταση της σκηνής του εγκλήματος.

    Ο πρέσβης κ. Ρις σημείωσε, αναφέρει η ανακοίνωση,ότι είναι επίσης ικανοποιημένος με την πολιτική στήριξη που πρόσφεραν η ελληνική κυβέρνηση και τα κύρια πολιτικά κόμματα και με την αποφασιστικότητά τους για τη σύλληψη των αυτουργών της επίθεσης και την πρόληψη νέων επιθέσεων.

    Επίσης ο κ. Ρις εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι η προσπάθεια να πληγούν οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ελλάδας δεν θα καρποφορήσουν, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Αμερικανική Πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας προς τιμήν του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ και θα ανοίξει την Τρίτη κανονικά.

    Με εντολή του Προεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου επισκέφθηκε τον κ Τσάρλς Ρις, στον οποίο μετέφερε τον αποτροπιασμό του ελληνικού λαού και την έντονη καταδίκη της επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.58 το πρωί της Παρασκευής, από ρίψη βλήματος ρουκέτας, στον τρίτο όροφο της πρεσβείας, η οποία εκτοξεύθηκε από τον έναντι της πρεσβείας περιβάλλοντα χώρο.

    Αντιδράσεις κομμάτων για την επίθεση στην πρεσβεία

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για την τρομοκρατική ενέργεια στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα:

    "Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Η τρομοκρατία είναι σε κάθε έκφανσή της απεχθής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η επίθεση σε μια διπλωματική αντιπροσωπεία στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού, του κύρους και των συμφερόντων της χώρας.Το ΠΑΣΟΚ εργάσθηκε μεθοδικά και κατέφερε καίριο πλήγμα στη τρομοκρατία εξαρθρώνοντας την 17η Νοέμβρη. Στην ίδια κατεύθυνση οφείλει να εργασθεί και η κυβέρνηση".

    Το κτύπημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με ρουκέτα, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να το αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσής τους κατά των λαών, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Σομαλία και αυξάνουν τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, όπως και αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία καταδικάζει ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΠΕ του κόμματος Ν.Χουντή. «Τέτοιες πράξεις βίας δεν πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοϋστερίας και να ενισχυθούν λογικές μέτρων καταστολής και περιορισμού των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η απάντηση στην επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι οι μαζικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις στην χώρα μας και διεθνώς».

    Την καταδίκη τους για την επίθεση εξέφρασαν, επίσης, με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

    Η ρίψη βλήματος ρουκέτας στην αμερικανική πρεσβεία απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων των κρατών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στο ΝΑΤΟ του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Άμπε Σίντζο.

    Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε καταρχήν, η αμερικανίδα πρέσβης Βικτωρία Νιούλαντ, η οποία κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της σημείωσε την τρομοκρατική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, η αμερικανίδα πρέσβης, αφού καταδίκασε απερίφραστα το συμβάν επισήμανε την άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών και ειδικότερα του υπουργείου εξωτερικών και του υπουργείου δημοσίας τάξεως.

    Μετά την Βικτώρια Νιούλαντ, έλαβε τον λόγο ο έλληνας πρέσβης Γιάννης Ζέπος, ο οποίος αφού καταδίκασε την πράξη βίας επισημαίνοντας την αντίθεση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού σε αυτή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η εποικοδομητική στάση της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα ο Έλληνας Πρέσβης σημείωσε με ικανοποίηση ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα λόγω αυτής της πράξης βίας.

    Τέλος, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία καταδικάζει αυτές τις ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 January 2007 - 7:30:14 UTC