Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντ. Μπακογιάννη: Ελληνική βοήθεια στον Λίβανο

  • [01] Ντ. Μπακογιάννη: Ελληνική βοήθεια στον Λίβανο

    Τη χορήγηση επιπλέον ελληνικής βοήθειας, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα υποδομής στον Λίβανο, εξήγγειλε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης του λιβανέζικου λαού, του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, στη «Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Ανόρθωση του Λιβάνου», που πραγματοποιείται στο Παρίσι σε υψηλότατο επίπεδο, υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ και με τη συμμετοχή 36 χωρών και 14 διεθνών οργανισμών.

    Παρουσίες, όπως του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έκανε στο Παρίσι την πρώτη επίσημη διεθνή εμφάνισή του, της Υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ κας Κοντολίζα Ράις, του ανώτατου εκπρόσωπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα και του Προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, υπογράμμισαν αυτή ακριβώς την ανάγκη στήριξης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου καθώς και της κυβέρνησης Σινιόρα, του οποίου η χώρα έξι μήνες μετά τον πόλεμο, βγαίνει πληγωμένη σε ανθρώπινο υλικό και υποδομές και με χρέος που ξεπερνάει το 180% του ΑΕΠ.

    Ολοι οι ομιλητές στη διάσκεψη τόνισαν ότι η οικονομική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική σταθερότητα του Λιβάνου και για την αποτροπή αρνητικών επιπτώσεων στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Η ελληνίδα Υπουργός των Εξωτερικών στην προσωπική της παρέμβαση τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την πρώτη φάση της κρίσης στον Λίβανο και θα δώσει επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ για την φάση της ανοικοδόμησης.

    Η κα Μπακογιάννη ήταν λακωνική - ανταποκρινόμενη στην έκκληση του γάλλου προέδρου προς όλους τους ομιλητές, λόγω έλλειψης χρόνου - και εξήγγειλε μόνον τα ποσά που αφορούν την ελληνική προσφορά.

    Όταν τελείωσε την παρέμβασή της, εισέπραξε τα εγκωμιαστικά σχόλια του Προέδρου Σιράκ, ο οποίος αναφερόμενος στην ταχύτητα και αμεσότητά της, είπε στην κα Μπακογιάννη ότι «καταλαβαίνω γιατί επιτύχατε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Η Ελλάδα ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή της κρίσης και εξακολουθεί να είναι παρούσα και τώρα στη φάση της ανοικοδόμησης, στο μέτρο των δυνάμεών της, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου των Εξωτερικών Θ. Σκυλακάκης που συνοδεύει την υπουργό, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε το «ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης του λιβανικού λαού στο σύνολό του και της κυβέρνησης Σινιόρα», μήνυμα που στέλνει η σημερινή συνδιάσκεψη, τονίζοντας ότι «απ' αυτή την οπτική γωνία την αντιμετωπίζει και η Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι επιδίωξη όλων είναι η ταχύτερη και πληρέστερη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Τα 5 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει η Ελλάδα θα διατεθούν για την κατασκευή έργων υποδομής, στα οποία περιλαμβάνονται 4 γέφυρες και δύο ιατρικά κέντρα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αναπτυξιακής συνεργασίας και σε προγράμματα που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,είπε ο κ. Σκυλακάκης, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια είναι γεωγραφικά και κοινωνικά ισορροπημένη, καθώς θα υλοποιηθεί σε διαφορετικά τμήματα της χώρας, στα οποία κατοικούν διαφορετικές θρησκευτικές οντότητες.

    Εύσημα για τον ρόλο της στην κρίση του Λιβάνου πήρε και η Κύπρος.

    Ο Πρόεδρος Σιράκ της Γαλλίας τόνισε, μετά την ομιλία του κύπριου Υπουργού των Εξωτερικών Γιώργου Λιλήκα ότι ο Λίβανος οφείλει μεγάλη αναγνώριση στη Λάρνακα και αυτό δεν αποτιμάται σε δολάρια.

    Ο κ. Λιλήκας αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Κύπρου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, με τη διάθεση των λιμανιών και αεροδρομίων της για την απομάκρυση των ξένων υπηκόων και ανακοίνωσε βοήθεια ύψους περίπου 850 χιλιάδων δολαρίων προς τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα.

    Τις πρώτες ώρες της διάσκεψης είχαν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από επτά δισ. δολάρια, με πρώτες δωρήτριες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 January 2007 - 17:30:12 UTC