Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία ο πετρελαιαγωγός
  • [02] Αλ.Παπαρήγα: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • [03] Διάσκεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη

  • [01] Στην τελική ευθεία ο πετρελαιαγωγός

    Τριμερής συνάντηση των ομάδων εργασίας Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας με σκοπό την οριστικοποίηση του περιεχομένου της Διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Όπως ανάφερε ο υπουργός, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών το προηγούμενο διάστημα εργάστηκαν συστηματικά για τη ολοκλήρωση του περιεχομένου της Συμφωνίας. Συγκεκριμένα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2007 συναντήθηκαν στη Σόφια εμπειρογνώμονες από τις τρεις χώρες, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου είχε διαδοχικές συναντήσεις στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2007 στη Μόσχα με τον υφυπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Ντεμέντιεφ. Στις συναντήσεις αυτές συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις των τριών χωρών η διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης.

    [02] Αλ.Παπαρήγα: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

    Η απάντηση πρέπει να είναι Ναι ή Όχι, δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους Πρυτάνεις των Πανεπστημιών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

    Η κα Παπαρήγα επέκρινε τόσο την κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους, όχι μόνο στο θέμα του άρθρου 16, αλλά γενικότερα για την παιδεία, για να υπογραμμίσει τη θέση του ΚΚΕ ότι μέσω ενός ισχυρού Όχι πρέπει να προβληθεί ποια δημόσια παιδεία θέλει ο τόπος.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αξιοποιούν την κατάσταση που επικρατεί προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα.

    Στο σημείο αυτό, αφού επέκρινε τη δράση των κουκολοφόρων, τόνισε ότι δεν έχουν ευθύνη οι φοιτητές και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι καταλήψεις, σε σχέση με το ενδεχόμενο να χαθεί η εξεταστική περίοδος, γιατί, όπως είπε, θα χαθούν πολλά περισσότερα με το νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση αν το θέμα της παιδείας βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στις εθνικές εκλογές, η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ τάσσεται σταθερά υπέρ της πάλης για λύση των προβλημάτων και πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν έχει ανάγκη από προσχήματα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θα πάει προς τις εκλογές -όποτε και αν γίνουν- με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι για το κόμμα της η πάλη για το θέμα της παιδείας δεν είναι προεκλογικό χαρτί, είναι επιλογή.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ.Κίττας, μιλώντας και εκ μέρους των άλλων πρυτάνεων εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη συνέχεια, εξαιτίας του γεγονότος ότι το θέμα της παιδείας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και τόνισε ότι το θέμα της παιδείας είναι εθνικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με συναίνεση.

    [03] Διάσκεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη

    Σε "διεθνή πρωτεύουσα για το κλίμα και το περιβάλλον", μετατρέπεται αυτή την εβδομάδα το Παρίσι, με πολλαπλές παράλληλες εκδηλώσεις.

    Πεντακόσιοι εμπειρογνώμονες για το κλίμα συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών από σήμερα και για τρεις ημέρες, στην έδρα της UNESCO, για την υπερθέρμανση του πλανήτη που απειλεί τη γη έως τα τέλη του αιώνα.

    Αντιπρόσωποι της διακυβερνητικής Ομάδας για την εξέλιξη του κλίματος (Giec) θα συντάξουν μια "σύνοψη προς βοήθεια αυτών που αποφασίζουν", μια 10σελιδη περίληψη της μερικών χιλιάδων σελίδων 4ης επιστημονικής της αναφοράς.Το κείμενο αυτό θα συνταχθεί λέξη προς λέξη ύστερα από συνομιλίες πριν υιοθετηθεί ομόφωνα και δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

    Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι αναμφισβήτητη και η ταχύτητα της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη συνιστά μείζονα κίνδυνο, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες. Το κλίμα αλλάζει. Οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν περιοχές του πλανήτη με ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές. Επιστήμονες και κυβερνήσεις συμφωνούν ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και ότι οι επιπτώσεις τους είναι καταστροφικές.

    Το 2001, η Giec είχε αναφέρει πιθανή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από +1,4 έως +5,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 σε σχέση με το 1990, σύμφωνα με τα κοινωνικό-οικονομικά σενάρια που εξετάζονταν. Στη νέα της έκθεση θα αναφέρονται περισσότερες διευκρινίσεις για τις έγκυρες προβλέψεις. Στην έκθεση θα γίνονται αναφορές για τις συνέπειες από τις αλλαγές στη βλάστηση, το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.

    Ο γάλλος αντιπρόσωπος στη διάσκεψη Κριστιάν Μπροντάγκ υπογράμμισε ότι "οι κλιματικές αλλαγές είναι στο εξής μια πραγματικότητα και ότι η αμφιβολία είναι συχνά το άλλοθι της αδράνειας. Η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών δεν εστιάζεται πλέον στην αρχή της πρόληψης αλλά στην αρχή της προστασίας", είπε.

    Η 4η επιστημονική έκθεση της ομάδας, που συντάχθηκε με βάση αρκετές χιλιάδες δημοσιευμένες από το 2001 μελέτες, έχει κινητοποιήσει σχεδόν 2.500 ερευνητές και εμπειρογνώμονες για την αειφόρο ανάπτυξη σε μια διασταύρωση και αξιολόγηση των δεδομένων.

    Η ομάδα που ιδρύθηκε το 1988 από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό επιδιώκει να είναι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον κόσμο της έρευνας και στους κύκλους αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Οι εκθέσεις της συνιστούν τις πλέον εξειδικευμένες αναφορές για το θέμα αυτό και αναγνωρίζονται από τα 192 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Με βάση τις πρώτες εργασίες της Giec, η διεθνής κοινότητα επεξεργάστηκε το 1992 τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές και το 1997 το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας.Τα αέρια αυτά ενοχοποιούνται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τον οποίο εγκλωβίζουν ως μια θερμαινόμενη κάσκα. Το παγκόσμιο θερμόμετρο ανέβηκε κατά 0,8 βαθμούς από τις αρχές του 19ου αιώνα με σαφή επιτάχυνση του φαινομένου τα 30 τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες καταλογίζουν με όλο και περισσότερη βεβαιότητα την ευθύνη στις εκπομπές αερίων που προκαλεί η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο).

    Μια δεύτερη διεθνής εκδήλωση για το περιβάλλον, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Στην εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο "Πολίτες της Γης", προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων 60 και πλέον χωρών. Θεωρείται η πρώτη διεθνής συνάντηση για "μία οικολογική παγκόσμια διακυβέρνηση" του πλανήτη.

    Απώτερος στόχος του Γάλλου προέδρου είναι η δημιουργία ενός είδους "Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον".

    Τέλος, με πρωτοβουλία της οικολογικής οργάνωσης "Alliance pour la planete" (Συμμαχία για τον Πλανήτη), καλούνται όλοι οι Γάλλοι να "προσφέρουν πέντε λεπτά ανακούφισης" στη Γη, σβήνοντας τα φώτα από τις 19:55 έως τις 20:00 ώρα Γαλλίας. Ο πύργος του Αϊφελ θα δώσει πρώτος το παράδειγμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 January 2007 - 13:30:17 UTC