Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 2008 ξεκινάει η κατασκευή του ελληνο - ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου
  • [02] Οι Γυναίκες βραβεύουν το σταθμό της Βουλής
  • [03] Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Κούρκουλο

  • [01] Το 2008 ξεκινάει η κατασκευή του ελληνο - ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου

    Με τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Πιερ Λουϊτζι Μπερζάνι και τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Σιούφα παρουσία και του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

    Οπως είπε ο κ.Σιούφας, το ζήτημα αυτό είχε συζητηθεί διεξοδικά μεταξύ των δύο πρωθυπουργών κατά την επίσκεψη Πρόντι στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου και προσθεσε ότι "η σημερινή συμφωνία αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την έναρξη κατασκευής του υποθαλασσίου τμήματος και του χερσαίου τμήματος του αγωγού εντός της ελληνικής επικράτειας με τον οποίο θα ολοκληρωθεί ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας και ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πέντε βασικούς άξονες προτεραιότητας της ΕΕ.

    Το έργο αυτό, όπως και το εκείνο του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Τουρκίας,που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2007 καθιστούν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία χώρες διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική προς τις αγορές της Ιταλίας και της Ευρώπης, είπε ο κ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι ενημερώθηκε ο κ. Καραμανλής και για τις διαδικασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας και για την απόφαση να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρωτοβουλία της Ιταλίας για τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας των χωρών της Μεσογείου.

    Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία μεγάλης σημασίας καθώς σε αυτή την ενεργειακή κοινότητα θα ενταχθούν και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής που διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

    Ο κ. Μπερσάνι σημείωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να παίξουμε από κοινού πιο σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και θα αναβαθμίσει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι εργασίες κατασκευής του αγωγού θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2008 και εκτίμησε ότι το έργο θα περατωθεί το 2011,σημειώνοντας "πιστεύουμε και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ως προς την έγκριση της ΕΕ".

    O πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον.Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.Αύριο, ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    [02] Οι Γυναίκες βραβεύουν το σταθμό της Βουλής

    Στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής «Βουλή-Τηλεόραση» απονεμήθηκε το βραβείο «Αύρα Θεοδωροπούλου» του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, "για τη συστηματική και σωστή παρουσίαση των θεμάτων ισότητας και του αγώνα για την ισότητα", με προεξάρχουσα την παραγωγή και προβολή του ντοκιμαντέρ ?Μισός αιώνας γυναικείας ψήφου - μισός αιώνας γυναίκες στη Βουλή?, στις 8 Μαρτίου 2006, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθώς και των ντοκιμαντέρ ?Ίντιρα Γκάντι?, ?Μάργκαρετ Θάτσερ?, ?Αυτός ο κόσμος είναι δικός μας? και ?Συναντήσεις με τη μητέρα μου, Λέλα Καραγιάννη?».

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, το βραβείο παρέλαβε σε ειδική τιμητική εκδήλωση, παρουσία της προέδρου της Βουλής κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα, ο επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού κ. Κωνσταντίνος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε ότι «το θέμα της ισότητας δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά είναι επίσης προϋπόθεση ανάπτυξης και πάνω απβ όλα υπόθεση δημοκρατίας».

    Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για τη σημαντική διάκριση με την οποία τίμησε το έργο των συντελεστών του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, ενώ παράλληλα εξήρε τη δράση και την προσφορά του Συνδέσμου στα θέματα ισότητας, αναφερόμενη ειδικότερα στους ακάματους αγώνες τόσο της νυν όσο και της επιτίμου προέδρου του Σούλας Παναρέτου και Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου.

    [03] Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Κούρκουλο

    Στην τελευταία του κατοικία, στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου, συνόδευσαν με δάκρυα στα μάτια χιλιάδες κόσμου, συνάδελφοί του στο θεατρικό σανίδι και την κινηματογραφική οθόνη, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, τον αιώνιο ζεν πρεμιέ, Νίκο Κούρκουλο, που πέθανε χθες, ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών.

    Ο Νίκος Κούρκουλος, που μεσουράνησε στη λεγόμενη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ο άνθρωπος που έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου, στο τιμόνι του οποίου βρέθηκε για 13 χρόνια, κηδεύτηκε το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη μετά τις 12 χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου.

    Η σύζυγός του Μαριάννα Λάτση, η πρώην σύζυγός του Μελίτα, τα τέσσερα παιδιά του, Άλκης, Μελίτα, Φίλιππος και Ερριέττα, στενοί συγγενείς και φίλοι, συντετριμμένοι είπαν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπό τους.

    Οι χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί τον προαύλιο χώρο του κοιμητηρίου, με ένα λουλούδι στο χέρι και μεγάλη συγκίνηση τον αποχαιρέτισαν, χειροκροτώντας τον έως την ώρα που τον σκέπασε το χώμα.

    Από την πολιτική ηγεσία του τόπου, τον κορυφαίο θεατράνθρωπο αποχαιρέτισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πολλά μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Θόδωρος Πάγκαλος και πολλά μέλη του Κοινοβουλίου.

    Από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου διακρίναμε μεταξύ άλλων,την οικογένεια Βαρδινογιάννη, το Σωκράτη Κόκκαλη κ.α.

    Την προσωπικότητα του Νίκου Κούρκουλου εξήρε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε σύντομο επικήδειο που εκφώνησε, αποκαλώντας τον «άνθρωπο της Παιδείας», «πρωταγωνιστή της ζωής» αλλά και «ευτυχισμένο άνθρωπο», καθώς εκπλήρωσε τον μέγιστο ανθρώπινο προορισμό, να δημιουργήσει οικογένεια. «Ακόμη και στην ασθένειά του ο Νίκος Κούρκουλος αποδείχθηκε πρωταγωνιστής. Όταν διαγνώσθηκε η ασθένειά του έγινε πιο ώριμος, έγινε πολύ πιο φιλοσοφημένος, έγινε αξιοσέβαστος και εξαγνίστηκε», είπε ο κ. Χριστόδουλος πριν ψάλει το «αιωνία του η μνήμη».

    «Είμαστε σήμερα θλιμμένοι για την απώλεια όχι μόνο ενός μεγάλου ηθοποιού, αλλά μιας μεγάλης φυσιογνωμίας», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    «Υπήρξε μια μεγάλη φυσιογνωμία. Ο Νίκος Κούρκουλος δημιούργησε νέα δεδομένα για το Εθνικό Θέατρο, το οποίο σήμερα πραγματικά πενθεί», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

    Είχα την ευκαιρία και την μεγάλη τύχη να συνεργαστώ μαζί του όταν ήμουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και να ζήσω μαζί του το μεγάλο του όνειρο για ένα νέο Εθνικό Θέατρο. Χαίρομαι γιατί ο ίδιος είχε την χαρά να το δει να πραγματοποιείται. Ο Νίκος Κούρκουλος, δεν ήταν απλά ο Αστραπόγιαννος, ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία, είπε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάννη Πάλλη - Πετραλιά.

    «Αποχαιρετούμε σήμερα τον Αστραπόγιαννο», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας.

    «Ήταν ένας σπουδαίος άνδρας, ένας σπουδαίος ηθοποιός, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο Νίκος Κούρκουλος ταυτίστηκε με το Εθνικό Θέατρο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    Ήρθαμε να ρίξουμε ένα δάκρυ και να τον "ξεπροβοδίσουμε", δήλωσε συντετριμμένος ο Γιάννης Δαλιανίδης, σκηνοθέτης και από τους μέντορες του Νίκου Κούρκουλου, ενώ ανάλογες επαινετικές για την προσφορά του "μεγάλου νεκρου" στην 7η Τέχνη έκανε πολλοί συνάδελφοί του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 January 2007 - 15:30:22 UTC