Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μεσάνυχτα στη Βουλή η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας
  • [02] Κατάληψη μονάδας της ΔΕΗ στην Κοζάνη
  • [03] Ανήλικοι στρατιώτες έχουν σταλεί στο Ιράκ

  • [01] Τα μεσάνυχτα στη Βουλή η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας

    Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση στη Βουλή, επι της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη διενέργεια εκλογών και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που ζητά εκλογές, όχι για να λύσει τα προβλήματα του λαού, αλλά τα εσωτερικά του αδιέξοδα - και ο λαός το αντιλαμβάνεται», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησε να υπονομεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    «Η πρότασή σας, ήταν και ένα μεγάλο πολιτικό βήμα προς τα πίσω, μια άτακτη οπισθοχώρηση, για να αντιμετωπιστεί το πολιτικό χάσμα που άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ η θέση για το άρθρο 16. Όλη την απόσταση όμως θα αναγκαστείτε να την διανύσετε μετά τις επόμενες εκλογές. Θα υποχρεωθείτε να ξανασυζητήσετε την αναθεώρηση σβ αυτήν την αίθουσα - και να κάνετε όλα τα βήματα που φοβάστε να κάνετε σήμερα», ανέφερε.

    Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «μηδενιστικό λόγο» αντιπαραβάλλοντας στους εισηγητές της τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ενώ, αναφερθείσα στην εξωτερική πολιτική, παρατήρησε πως χαρακτηρίζεται από συναίνεση και πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται εντάσεις και διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν - «δεν ωφελεί τον τόπο να καταστήσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης».

    Τέλος, η υπουργός υπενθύμισε πως η Ελλάδα στήριξε το «νέο ξεκίνημα» στο Κυπριακό - προκληθείσα δε, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι καμία απόφαση σε σχέση με την ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να επικυρωθεί ερήμην της Βουλής.

    Η μικρή αναφορά της κας Μπακογιάννη στο Κυπριακό, οδήγησε τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, να κάνει λόγο για «έλλειψη ενημέρωσης» σχετικά με τα τεκταινόμενα και να ζητήσει την κατάλληλη προετοιμασία, «προκειμένου να μην βρεθούμε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο».

    Την ομιλία της κας Μπακογιάννη, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, εγκαλώντας την για «εφησυχασμό» και παρατηρώντας ότι η υπουργός Εξωτερικών μίλησε λιγότερο για το δικό της χαρτοφυλάκιο και περισσότερο για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης συνολικά, «σαν να μιλούσε ο Κώστας Καραμανλής».

    «Λόγος μεγάλος και βαρύς για να ζητήσουμε προσφυγή στις κάλπες, είναι ότι ο Πρωθυπουργός πέταξε τις υποσχέσεις του στον κάλαθο των αχρήστων. Η μεγαλύτερη ανεντιμότητα ενός πολιτικού, είναι να υπόσχεται ελπίδες και προσδοκίες και μετά να τις φενακίζει» υπογράμμισε ο κος Καστανίδης, για να δεχθεί την απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Βασίλη Μαγγίνα: «Σε υποσχέσεις, αλλά και αθετήσεις τους, είστε πρωταθλητές, δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε μαζί σας».

    «Κανέναν εφησυχασμό δεν έχει η κυβέρνηση και δεν παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών γύρω από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση επαγρυπνεί, βρίσκεται σε εγρήγορση. Το θέμα είναι να αναλάβετε την ευθύνη και να συμμετέχετε στην προσπάθεια», συμπλήρωσε ο κος Μαγγίνας.

    «Η κυβερνητική πολιτική αποτελεί ένα ασταμάτητο και ανελέητο τεστ κοπώσεως για τον ελληνικό λαό. Εξαντλήσατε τα όπλα της προπαγάνδας σας, τις ελπίδες του λαού και τώρα τμήμα του αποθέματος ελπίδας του λαού για το μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας.

    «Δεν μπορείς να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο κοιτώντας μονίμως στον καθρέφτη. Αντί να αναδείξετε το τι αξίζει η Ελλάδα, θέλετε να αναδείξετε τι δεν αξίζει το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο κος Ρέππας.

    Ο επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του την Κυριακή θα απορρίψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες, με βασικά επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς, ότι το μεταρρυθμιστικό της έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δεν πρέπει να απασχολούν την κυβέρνηση τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. «Είναι όμως υπεύθυνη μια κυβέρνηση που οδήγησε την Ελλάδα στην τραγωδία της απογραφής, όταν προεκλογικά, δεν δίσταζε να μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις;» αναρωτήθηκε.

    «Χρέος μας είναι να μην συνεργήσουμε στη διακωμώδηση των θεσμών και απευθυνόμαστε στην πηγή της κάθε εξουσίας, στον ελληνικό λαό. Εμείς εμπιστευόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού - αν δεν φοβάστε, να την εμπιστευτείτε κι εσείς» κατέληξε ο κος Ρέππας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εστιάστηκε στις ομοιότητες των πολιτικών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, τις οποίες, όπως τόνισε, «το ΠΑΣΟΚ αρνείται να παραδεχθεί».

    «Τι ψήφο θα ζητήσετε; Ψήφο καταδίκης; Δεν έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε ότι έχουμε την ίδια πολιτική, όπως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε μαζί σε πάρα πολλά γιατί επιζητούμε μια αξιόπιστη οικονομία. Πρώτοι εσείς μιλήσατε για ξένες επενδύσεις, το καταφέρνουμε εμείς και πρέπει να το παραδεχθείτε. Πιστεύουμε όλοι στο ρόλο του τουρισμού για την Οικονομία. Για την ανάγκη λήψης μέτρων για το περιβάλλον, για την αναμόρφωση της Παιδείας».

    «Υπεύθυνη αντιπολίτευση, είναι να κάνετε γενναίες κινήσεις με προτάσεις για λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα - δεν είναι η αντιπολίτευση αρνητισμού. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» - και, αντί γιβ αυτό, άλλαξε ο Γιώργος. Παρασύρατε κι αυτόν και άλλα γενναία πνεύματα στο κόμμα σας, σε κραυγές λαϊκισμού» κατέληξε ο κος Βαρβιτσιώτης.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αδράνεια, που το οδηγεί, όπως είπε, στην υπερβολή και στην απώλεια του μέτρου, και αυτό, αποδείχτηκε και με την πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε κατά της κυβέρνησης.

    Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης «δεν επρόκειτο για το γάντι της μονομαχίας αλλά για τη λευκή πετσέτα της παραίτησης που ρίχνουν οι προπονητές όταν χάνει ο πυγμάχος τους», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή λαμβάνει το επίγραμμα «προτροπάδην» δηλαδή «όπου φύγει-φύγει».

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια πολιτικής όξυνσης και έντασης προκειμένου, όπως είπε, να καλύψει τα εσωτερικά προβλήματα και αδιέξοδα του.

    Λέμε ναι στη μομφή κατά της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά λέμε ναι και στη μομφή κατά του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο βουλευτής Ββ Αθηνών του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλλάκο, η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φανεί διαφοροποιημένη από τις πολιτικές της ΝΔ, και επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του Τύπου, είπε ότι διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ να στρεψοδικήσει σε σχέση με το «άρθρο 16».

    Επίσης, ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι η διαδικασία ψήφισης των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος «πλήγωσε» την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ωστόσο «το θέμα είναι η ουσία και όχι η διαδικασία».

    «Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, το αίτημα του για εκλογές και η αποχώρηση του από την διαδικασία της Αναθεώρησης σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό κίνημα και οι εργαζόμενοι έσπασαν τη δικομματική συναίνεση να περάσει το άρθρο 16. Εμείς το είχαμε πει ότι το κίνημα του άρθρου 16 θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις καθορίζει», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε πολιτικό ελιγμό την πολιτική αυτή κίνηση του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι παραμένει η μετεκλογική συναίνεση για τα άρθρα 16 και 24 του συντάγματος, τα οποία, όπως είπε, για το κόμμα της θα παραμείνουν κεντρικά θέματα των εκλογών.

    Τέλος, σχολιάζοντας την διαδικασία αναθεώρησης, έκανε λόγο για επικοινωνιακή πολιτική αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης από τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, που οξύνονται, όπως είπε.

    «Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν συμφωνώ με την κυβερνητική πολιτική. Αλλά ταυτοχρόνως, θα ήθελα να πω στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, ότι τα υπερβολικά και ηχηρά επιχειρήματα με τα οποία κάνουν αυτή την άσκηση τακτικής, δεν δίνουν απάντηση στα σοβαρά προβλήματα ιδεολογικής απροσδιοριστίας, πολιτικής μετατόπισης και κομματικής μετάλλαξης που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ».

    Τα παραπάνω δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Τα επιχειρήματα στα οποία επιμένουν οι συνάδελφοι της ΝΔ, χρησιμοποιώντας την αντίπαλη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως άλλοθι, δεν πείθουν. Με επικοινωνιακές εντυπώσεις και κομματικές συνθηματολογίες, δεν κρύβεται η σοβαρή πολιτική κρίση» ανέφερε ο κος Κωνσταντόπουλος.

    «Μεμφόμενο το ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική πολιτική, είτε το ομολογεί, είτε όχι, μέμφεται και την έως τώρα δική του πολιτική, ως αντιπολίτευση - παράδειγμα το άρθρο 16» ανέφερε ο κος Κωνσταντόπουλος. Και, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τόνισε:

    «Σας λέω απερίφραστα, ότι δυστυχώς και στις μέρες σας, το πολιτικό σύστημα ακινητεί και παραλύει, καθώς γύρω του παραμένει σφιχτή η θηλιά των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής, της διάβρωσης και της διαφθοράς, η θηλιά των μηχανισμών εξουσίας των μμε».

    Γκάλοπ για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" το 43,8% των ερωτηθέντων θεωρεί δικαιολογημένη την κίνηση του κ.Παπανδρέου να καταθέσει πρόταση μομφής, να ζητήσει πρόωρες εκλογές και να αποχωρήσει από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Το 38,1% διαφωνεί και το 18,1% δεν παίρνει θέση.

    Ωστόσο, το 49,3% ζητά από τον πρωθυπουργό να μην αποδεχθεί την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, το 37,4% να την αποδεχθεί, ενώ δεν παίρνει θέση το 13,3%. Παράλληλα, το 42,8% εκτιμά ότι η κίνηση αυτή του κ.Παπανδρέου ενισχύει την ηγετική του θέση στο ΠΑΣΟΚ, και το 27,5% ότι την αποδυναμώνει.

    Τέλος, το 45,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές για την παιδεία, ενώ το 39,2% εκτιμά ότι αυτές πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές.

    [02] Κατάληψη μονάδας της ΔΕΗ στην Κοζάνη

    Κατάληψη πραγματοποιούν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημήτριου στην Κοζάνη, 50 περίπου κάτοικοι της περιοχής.

    Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν περισσότερες προσλήψεις στη ΔΕΗ από άνεργους της περιοχής, ενώ διεμήνυσαν πως αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, θα συνεχίσουν την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι καταληψίες διέκοψαν τη λειτουργία των ταινιοδρόμων, που μεταφέρουν λιγνίτη και τέφρα από και προς το εργοστάσιο.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έξω από το εργοστάσιο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της, ζητά από τους πελάτες της «την κατανόησή τους για τυχόν διακοπές ηλεκτροδότησης», ενώ κατηγορεί τους καταληψίες για αδιαλλαξία και επισημαίνει ότι η κατάληψη είναι παράνομη και παρακωλύει τη λειτουργία των μονάδων του Σταθμού.

    Η ΔΕΗ «λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καλύπτει περίπου το 20% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού της χώρας, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, ζητά από τους πελάτες της την κατανόησή τους για τυχόν διακοπές ηλεκτροδότησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Ανήλικοι στρατιώτες έχουν σταλεί στο Ιράκ

    Δεκαπέντε βρετανοί στρατιώτες ηλικίας κάτω των 18 ετών έχουν σταλεί σε μάχες στο Ιράκ από το 2003 έως τώρα, παρά την υπογραφή από τη Βρετανία πρωτοκόλου του ΟΗΕ για τα παιδιά-στρατιώτες , παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Σάρα Τίατερ στη βουλή.

    Η Βρετανία υπέγραψε το 2003 το πρωτόκολο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη Συνθήκη Δικαιωμάτων των Παιδιών και την απαγόρευση ανάμιξή τους σε ένοπλες συγκρούσεις.

    Τα κράτη που έχουν υπογράψει το ανωτέρω πρωτόκολο πρέπει σύμφωνα με το κείμενο "να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ΄'ωστε να υπάρχει εγγύηση πως στα μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας δεν μετέχουν ανηλικοι κάτω των 18 ετών".

    Ωστόσο ο υπουργός Αμυνας, Ανταμ Ινγκραμ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι 15 ανήλικοι ηλικίας 17 ετών, μετξύ τους και τέσσερεις κοπέλλες, έχουν σταλεί στο Ιράκ.

    "Κανείς απ αυτούς δεν πήγε εκεί μετά από τον Ιούλιο του 2005 και οι περισσότεροι απ άυτούς σε μια εβδομάδα θα έκλειναν τα 18 χρόνια ενώ μία εβδομάδα μετά την αποστολή τους στο Ιράκ, αποσύρθηκαν από τα κέντρα επιχειρήσεων και μεταφέρθηκαν στα μετόπισθεν. Επίσης μόνο πέντε ήταν οι 17χρονοι που μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και αυτό μόνο για τρείς εβδομάδες" τόνισε ο υπουργός σε μια προσπάθειά του να δικαιολογήσει το συμβάν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει αποστείλει στο Ιράκ 7.200 στρατιώτες της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 February 2007 - 7:30:15 UTC