Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε το κόμμα της προσφοράς και των αξιών"
  • [02] Βολές της αριστεράς στα δύο μεγάλα κόμματα
  • [03] Περιοδεία Ντ.Μπακογιάννη στη Θράκη
  • [04] Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα

  • [01] "Είμαστε το κόμμα της προσφοράς και των αξιών"

    «Από μόνα τους, τα οικονομικά θέματα, τα θέματα παιδείας, ή τα εθνικά, αρκούν για να ζητήσουμε εκλογές» υποστήριξε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Με αναφορές για κάθε σχεδόν κυβερνητικό τομέα, ο κ.Γ. Παπανδρέου επέκρινε τα στελέχη της κυβέρνησης προσωπικά και την κυβέρνηση Καραμανλή συνολικά, χαρακτηρίζοντάς την «σαθρό οικοδόμημα» και «παράγκα συμφερόντων».

    «Αδυνατείτε να υπερασπιστείτε το βίο και την πολιτεία της κυβέρνησής σας. Και τι να υπερασπιστείτε; Την αναξιοκρατία, το ψέμα, την κοροϊδία, τις μεγαλοστομίες, την παραπλάνηση, τη διαφθορά; Καταφέρατε κάτι πολύ δύσκολο, να γίνετε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, ξεπερνώντας ακόμα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι αυτό λέμε, φτάνει πια!» ανέφερε ο κος Παπανδρέου, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    «1,5 τρισ. δρχ. πληρώσαμε γρηγορόσημο για να βγει η ελληνική οικονομία από την επιτήρηση. Τρία χρόνια τώρα ο υπουργός σας μειώνει το εισόδημα του Έλληνα πολίτη. Εκτινάσσει την ακρίβεια. Σε μια σοβαρή κυβέρνηση, αυτός ο υπουργός θα είχε πάει σπίτι του, αλλά σβ αυτήν παραμένει».

    «Στο σπίτι του», θα έπρεπε κατά τον κ. Παπανδρέου να πάει και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης «που στήνει γαλάζιες συνεντεύξεις», ο υπουργός Ανάπτυξης ύστερα από το «χαστούκι του κου Πούτιν», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που «αποδιοργανώνει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εμπαίζει τη νοημοσύνη των πολιτών μιλώντας για ζαρντινιέρες, όταν παρακρατικοί ξυλοκοπούν έναν αθώο φοιτητή».

    Αντίστοιχη τύχη θα έπρεπε να έχει «σε μια σοβαρή κυβέρνηση», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «που εμπαίζει την αγροτιά», ο υπουργός Επικρατείας που «απειλεί περιφερειακά μέσα, ότι δεν θα πάρουν κρατική διαφήμιση, εάν δεν σταματήσουν την κριτική στον κο Καραμανλή και τηλεφωνεί σε αρμόδιους σε κανάλια, για να αποκλείσει τον άλφα ή τον βήτα από διάφορα προγράμματα». Ανάλογα θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί ο υπουργός Υγείας «που δυσφημεί τον προκάτοχό του και φτιάχνει διαφημίσεις με την αφεντιά του», ο υπουργός Ναυτιλίας «που διέλυσε τα λιμάνια και δημιούργησε προβλήματα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου», ο υπουργός Δικαιοσύνης, επί των ημερών του οποίου «αλλοιώθηκε η σύνθεση της Βουλής για να εκλεγεί (ποιός;) ο θείος του Πρωθυπουργού». Και στις διαμαρτυρίες της συμπολίτευσης, απάντησε ο κος Παπανδρέου: «Γιατί διαμαρτύρεστε; Γιατί δεν έγινε εκτροπή, ή γιατί είναι θείος του Πρωθυπουργού;»

    Για την υπουργό Παιδείας, είπε ότι «η κοινωνία πολώθηκε και χάθηκε μια ευκαιρία για συναινετικές αλλαγές". «Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι ένα: Ποιόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να χειριστεί το μεγάλο θέμα της Παιδείας, το νόμο για τα Πανεπιστήμια, το άρθρο 16;» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χαρίζεται στις Τράπεζες με τα τεράστια κέρδη επιβαρύνοντας τα ελλείμματα των ταμείων».

    «Τα τελευταία 3 χρόνια, είμαστε μάρτυρες μιας καλοσχεδιασμένης επιχείρησης που σκοπεύει να απαξιώσει τις επιχειρήσεις του Δημοσίου για να τις πουλήσει σε εξευτελιστική τιμή. Η ΔΕΗ, απαξιώνεται καθημερινά. Σε 3 χρόνια αλλάξατε 3 φορές διοίκηση. Ο ΟΤΕ ξεπουλά τις κερδοφόρες και κατασυκοφαντημένες από εσάς, διεθνείς επενδύσεις του, ενώ ταυτόχρονα αγοράζει εν δυνάμει προβληματικές ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα».

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική παρατήρησε: «Είστε απόντες από ευρωπαϊκά, τουρίστες στη Λουκέρνη, απόντες από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κόσοβο. Χωρίς στρατηγική, είστε αναγκασμένοι να παρακολουθείτε το εκκρεμές των ελληνοτουρκικών μεταξύ έντασης και υποχωρητικότητας».

    «Εύκολα μιλάτε για τα 32 βέτο, αλλά όταν είχατε την ιστορική ευκαιρία να διευθετείστε το θέμα, είπατε από τη Νέα Υόρκη, ότι δεν χρειάζεται και δεν μπορούμε να βάλουμε βέτο στην Τουρκία. Εύκολος στα λόγια - φοβισμένος στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα».

    «Κε Καραμανλή: Δεν ζητώ την προσωπική σας ήττα. Αγωνιζόμαστε για την ήττα της πολιτικής σας - και αυτή θα είναι η απάντηση του λαού στις εκλογές. Στοίχημά μου δεν είναι να γίνω Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά να δώσω ελπίδα, είμαστε το κόμμα της προσφοράς, των αξιών και όχι της εξουσίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αντιπαράθεση Γ. Παπανδρέου - Αλ. Παπαρήγα

    Αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και την γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημειώθηκε με αφορμή το σχόλιο του κ. Παπανδρέου προσωπικά προς την κ. Παπαρήγα για τη στάση του κόμματος της, ότι «την Ελλάδα δεν κυβερνά ο δικομματισμός αλλά την κυβερνά η ΝΔ και την πολιτική της την πληρώνουν όλοι και τα μέλη του κόμματος σας».

    « Ο δικομματισμός είναι αλλαγή κομμάτων με την ίδια πολιτική», του απάντησε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Σας άκουσα να καταδικάζετε την τραπεζική κερδοφορία. Δεν άκουσα τι πρόταση κάνετε για τη ληστεία που γίνεται από τις τράπεζες. Αυτά τα είπατε στο Νταβός όταν συνομιλούσατε, ή όταν συζητούσατε για το Ευρωσύνταγμα;»

    Η κ. Παπαρήγα απάντησε στο σημείο αυτό και στις επικρίσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι δεν καταδικάζει τη πολιτική της ΝΔ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Εμείς δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να πούμε είμαστε εναντίον της ΝΔ, είτε λέγεται Παλιά είτε Νέα Δημοκρατία. Και δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε κανένα. Όποιος έχει κόμπλεξ εμφανίζεται αντιδεξιός».

    Ζητώντας και παίρνοντας το λόγο ο κ Παπανδρέου απάντησε στην κ Παπαρήγα λέγοντας:

    «Να ξέρετε ότι τις απόψεις μου τις εκφράζω με συνέπεια και εντός και εκτός Κοινοβουλίου, είτε είμαι στην Αμερική, είτε στην Ινδία ή στην Λατινική Αμερική, καταγγέλλω τον άγριο καπιταλισμό που υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα. Κυρία Παπαρήγα, τιμούμε τους αγώνες σας αλλά μην κάνετε τον αριστερό ψάλτη της δεξιάς».

    [02] Βολές της αριστεράς στα δύο μεγάλα κόμματα

    Μομφή και σε κυβέρνηση και σε Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήταν η θέση της γενικής γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

    Όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένο και είναι οι ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων.

    «Κρίνεται η κυβέρνηση για την πολιτική της αλλά κρίνεται και το ΠΑΣΟΚ ως διεκδικητής της εξουσίας. Διαφορές όμως δεν έχουν τα δύο κόμματα και το πολιτικό πρόβλημα παραμένει, σημείωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    «Σημείο κρίσης για τα μικρά ή μεγάλα κόμματα είναι η στάση τους απέναντι στο κεφάλαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συντάξεις, την αγροτική πολιτική, την πολιτική στην υγεία, την παιδεία ή το περιβάλλον. Όλων δηλαδή των πολιτικών που διαμορφώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε λοιπόν την κριτική μας σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γιατί για εμάς στη δημοκρατία υπάρχει ένα κριτήριο που δεν ακούγεται και είναι η δημοκρατία στο χώρο της εργασίας», επεσήμανε η κ Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με όλα τα μέσα προωθεί την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, που ωφελεί μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες και πλήττει τους εργαζόμενους», ενώ παράλληλα, όπως είπε, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να συκοφαντήσει το πανεπιστημιακό και φοιτητικό κίνημα.

    Κλείνοντας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, έκανε λόγο για σημαντικούς αγώνες που έχει να κάνει ο λαός και το λαϊκό κίνημα, για να αντιμετωπιστεί το σκληρό αντιλαϊκό αντίπαλο μέτωπο.

    Αλ. Αλαβάνος: Στημένο σκηνικό

    Για θέατρο σκιών και στημένο σκηνικό, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ως νίκη του φοιτητικού κινήματος και ήττα του δικομματισμού, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση κυρίως για τα θέματα της παιδείας.

    «Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, η έκκληση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για εκλογές και οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι ένα θέατρο σκιών. Πίσω όμως από αυτό υπάρχει, κάτι εξαιρετικά θετικό. Ότι από την μομφή στη κυβέρνηση, μπαίνουν άλλοι όροι σε σχέση με την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αποδείχθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση υπέστη ήττα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και ο δικομματισμός δεν είναι αήττητος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβάνος και πρόσθεσε:

    «Επομένως, οι πρωταγωνιστές της διαδικασίας δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι το φοιτητικό κίνημα, το κίνημα των καθηγητών, η διοίκηση και τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ. Η κοινωνία μπαίνει ορμητικά στην πολιτική και την συνδιαμορφώνει. Αποδεικνύεται στην ουσία, ότι δεν πάνε χαμένοι οι αγώνες».

    Ο κ Αλαβάνος, άσκησε όμως κριτική και στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας στρέφεται και ενάντια στον εαυτό του, και συγκεκριμένα για την μέχρι και προχθές τακτική του, σε σχέση με το άρθρο 16.

    «Αν υπήρχε κοινοβουλευτική δυνατότητα, ο ΣΥΝ θα ψήφιζε πρόταση δυσπιστίας και για το ΠΑΣΟΚ, για τις ευθύνες του στις εργασιακές σχέσεις, το Ευρωσύνταγμα, την Ολυμπιακή Αεροπορία», ανέφερε ο κ Αλαβάνος.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι το κόμμα του «θα παραμείνει στη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί δεν φοβάται, δεν ντρέπεται και δεν κρύβεται». Παράλληλα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση, να δεσμευτεί και να απαλλάξει την επόμενη Βουλή από το βάρος της αναθεώρησης του άρθρου 16.

    [03] Περιοδεία Ντ.Μπακογιάννη στη Θράκη

    Διήμερη επίσκεψη στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης πραγματοποιεί η Υπουργός Εξωτερικών, μετά από πρόσκληση των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

    Ειδικότερα, η Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στην Κομοτηνή, με τον Νομάρχη Ροδόπης καθώς και με τον Δήμαρχο της πόλης, ενώ στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Οργάνη, όπου θα έχει συνάντηση με τους φορείς της Κοινότητας. Το απόγευμα, θα μιλήσει σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ροδόπης και αργότερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Το πρωί της Τρίτης, η κ. Μπακογιάννη μετά τις συναντήσεις της με τον Μητροπολίτη Κομοτηνής και τον Μουφτή Κομοτηνής, θα μεταβεί στην Ξάνθη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Νομάρχη, τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο και τον Μουφτή, ενώ αργότερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε δήμους και κοινότητες του ορεινού όγκου. Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο της Ξάνθης.

    [04] Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα

    Πρόσκαιρη επιδείνωση παρουσιάζει από χθες ο καιρός, στα ανατολικά και νότια της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά το χιονόνερο, τις χιονοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    Στη Θεσσαλονίκη και στην πόλη της Κατερίνης , η θερμοκρασία νωρίς το πρωί ήταν 1 βαθμό Κελσίου ενώ στον 1 βαθμό υπό του μηδενός, το θερμόμετρο στη Βέροια. Στους -2 βαθμούς Κελσίου στο Κιλκίς, στην Έδεσσα, στον Πολύγυρο, αλλά και στην πόλη των Σερρών.Επίσης το θερμόμετρο έδειχνε πριν λίγη ώρα -6 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και στα Γρεβενά, ενώ στους -7 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο στην Καστοριά.

    Σήμερα αναμένεται να είναι η πιο κρύα ημέρα του χειμώνα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Από αύριο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα..

    Λευκό τοπίο στην Αρκαδία και στα ορεινά της Εύβοιας ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν χθες στην κυκλοφορία των οχημάτων στην σήραγγα του Αρτεμισίου η οποία παρέμεινε κλειστή για περίπου μία ώρα. Το ύψος του χιονιού στην είσοδο του τούνελ έφτασε τους 20 πόντους. Εκχιονιστικά μηχανήματα αποκατέστησαν το οδικό δίκτυο. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διαξέγεται η κίνηση σε ορεινές περιοχές της Αχαίας και της Κορινθίας. Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Προβλήματα και στην Αττική έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη, όπου χιόνιζε ελαφρά και μέχρι πριν από λίγη ώρα.

    Κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω καθώς και ο δρόμος Πεντέλης Αγίου Πέτρου - Νέας Μάκρης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τον οικισμό Ανατολή. Ωστόσο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 5 το πρωί στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών , που είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι έχει εντοπισθεί και ένα ζευγάρι που αγνοείται από χθες το βράδυ στα Οινόφυτα. Το ζευγάρι είχε μεταβεί για πεζοπορία από την περιοχή Παλιομήλεσι προς Αυλώνα αλλά αποκλείστηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Επικοινωνούν όμως με τα κινητά τους τηλέφωνα με την ομάδα της ΕΜΑΚ, που έχει πάει στο σημείο και αναμένεται ότι σύντομα οι πυροσβέστες θα φθάσουν κοντά τους και θα τους παραλάβουν.

    Εν τω μεταξύ, τα μεσάνυχτα έγινε και ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην ολισθηρότητα του δρόμου. ΙΧ αυτοκίνητο χτύπησε σε μεταλλική νησίδα στο 20 χιλιόμετρο και έπεσε σε χαντάκι 3 μέτρων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 44χρονος οδηγός του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 February 2007 - 7:30:17 UTC