Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βασικός άξονας της φορολογικής πολιτικής
  • [02] "Δεν θα αργήσει ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ"
  • [03] Ελληνική έρευνα για το μηχανισμό της γήρανσης

  • [01] Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βασικός άξονας της φορολογικής πολιτικής

    Με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι ενημέρωσε και για την πορεία του προϋπολογισμού του 2006, ο οποίος όπως είπε, έκλεισε μέσα στις προβλέψεις και για την πορεία των φορολογικών εσόδων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη φορολογία που συνοδεύεται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών έχει "έναν σημαντικό άξονα που είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής".

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε "και με τις διασταυρώσεις και με τους καλύτερους ελέγχους και με τα κίνητρα που δώσαμε είχαμε πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και το 2006 και τον πρώτο μήνα του 2007. Ωστόσο, η φοροδιαφυγή είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης διότι τα φορολογικά έσοδα σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούν όλες τις προτεραιότητες του κοινωνικού κράτους, Παιδεία, Υγεία κ.α.".

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες στο εξής θα εστιαστούν στην αλλαγή της νοοτροπίας και να πείσουν όλους τους Έλληνες ότι πρέπει να ζητούν αποδείξεις και να στηλιτεύονται ταυτόχρονα οι συμπεριφορές των φοροφυγάδων και συμπλήρωσε "η φοροδιαφυγή θεωρείται στη χώρα μας κατά κάποιον τρόπο εξυπνάδα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για αντικοινωνική συμπεριφορά".

    Απαντώντας σε ερώτηση, για το αρνητικό σχόλιο του CNN σχετικά με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε "κάποιοι παίρνουν ασήμαντα δημοσιεύματα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωτερικά ζητήματα. Εχουμε μια μακρά ιστορία αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα σε πολλά μέσα του εξωτερικού για διάφορες σκοπιμότητες. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε εμείς το σωστό. Το συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο αναφέρεται το CNN είναι και ζήτημα φοροδιαφυγής. Οπως ζητάμε από όλους να δηλώνουν τα εισοδήματά τους έτσι και μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να δηλώνει σωστά τα εισοδήματά της, να ξέρει ποιό είναι το ΑΕΠ έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις στα πλαίσια της διεθνούς συμμετοχής της".

    Σε άλλη ερώτηση εάν το υπουργείο Οικονομίας έχει εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν ενόψει εκλογών, ο κ. Αλογοσκούφης είπε "το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας προχωρά κανονικά και υλοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό".

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς απαντώντας σε ερώτηση αν επίκεινται πρόωρες εκλογές είπε χαριτολογώντας "σας έχω πει ότι εάν με δείτε Σάββατο με γραβάτα θα πάμε για εκλογές".

    [02] "Δεν θα αργήσει ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ"

    «Δεν θα αργήσει» η κατάθεση του νόμου-πλαισίου για την παιδεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ως προς τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και καταλήψεις στα ΑΕΙ, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε λόγο για «προκατάληψη όσων αντιδρούν, χωρίς να έχουν δεί το τελικό σχέδιο και άρα δεν επιθυμούν καμία αλλαγή".

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αλήθεια είναι πως η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιθυμούν στην πλειοψηφία τους οι έλληνες πολίτες.

    Ο κ.Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου, που παρέπεμπε σε δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας του CNN, όπου καταγράφεται η αναθεώρηση του ΑΕΠ στον κατάλογο με τις "101 πιο βλακώδεις στιγμές της οικονομικής ζωής": δήλωσε «Η κυβέρνηση είπε την αλήθεια στους έλληνες πολίτες για όλα τα θέματα, κυρίως δε για τον πολύπαθο τομέα της οικονομίας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ψέματα, στους έλληνες πολίτες, στους ευρωπαίους εταίρους και εν γένει στη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πολιτικό μας λεξιλόγιο εντάσσεται μια ορολογία από το παρελθόν, κατά την οποία το να λέει κάποιος την αλήθεια είναι γκάφα. Θα μας επιτρέψουν να έχουμε την αντίθετη άποψη».

    «Η αλήθεια ποτέ δεν κοστίζει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε συναφή ερώτηση, παραπέμποντας ενδεικτικά στη διαδικασία της απογραφής: «Θυμάστε τι έγινε με το έλλειμμα, πόσο το υπολογίζαμε πριν από τις εκλογές του 2004 και πόσο αποδείχθηκε ότι ήταν κατά τις μετρήσεις της Eurostat. Πενταπλάσιο», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος

    Και πρόσθεσε: «Αντί, λοιπόν, να επιτιμάται εκείνος που λέει την αλήθεια και δίνει τα πραγματικά στοιχεία στη δημοσιότητα, θα έπρεπε να επιτιμάται εκείνος που τα έκρυβε και είχε δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα για την οικονομία μέσα στο ψέμα».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει φάση παροχών, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί και στο πλαίσιό του υπάρχει μια σειρά εκκρεμοτήτων".

    "Αν το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται από την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματός της, που αποδίδει καρπούς, λυπούμεθα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει να διερευνηθούν δικαστικά υποθέσεις τις οποίες έχει διαχειριστεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ας το κάνει».

    Τέλος, ο κ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, απέδωσε στο ιστορικό προηγούμενο πολλών περιπτώσεων, κατά τις οποίες, όπως είπε, οι εκλογές δεν γίνονταν στην ώρα τους, το λόγο για τον οποίον οι διαβεβαιώσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους συνεχώς αμφισβητούνται.

    Εγκαίνια της έκθεσης "Θεσσαλονίκη: Τεκμήρια Φωτογραφικού Αρχείου 1900-1980"

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος θα εγκαινιάσει το απόγευμα, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα "Γ. Ιακωβίδης", Ακαδημίας 50), την έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Θεσσαλονίκη: Τεκμήρια Φωτογραφικού Αρχείου 1900-1980".

    Την τέλεση των εγκαινίων θα ακολουθήσει ομιλία του ιστορικού κ. Ευάγγελου Χεκίμογλου.

    Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων θα διαρκέσει από 2-14 Φεβρουαρίου 2007 και αποτελεί το πρώτο δείγμα αξιοποίησης του Φωτογραφικού Αρχείου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

    Τα τεκμήρια από το συγκεκριμένο Φωτογραφικό Αρχείο συνιστούν πολύτιμη συμβολή στο απόθεμα των εικαστικών τεκμηρίων που αφορούν τη νεότερη και τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι ιστορικές και ανθρωπιστικές έρευνες έχουν πολλά να ωφεληθούν, καθώς ένα πλούσιο υλικό προκύπτει προς αξιοποίηση, το οποίο έως τώρα δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

    Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν ως αντιπροσωπευτικές αφορούν 114 λήψεις, από τις οποίες οι 35 πραγματοποιήθηκαν πριν και κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 79 μετά από αυτόν και η ταξινόμησή τους έγινε σε οκτώ θεματικές ενότητες: Αεροφωτογραφίες, Το λιμάνι, Παραλία, Λευκός Πύργος, ΑΠΘ και ΔΕΘ, Μνημεία, Τα ενδότερα, Τα έργα.

    [03] Ελληνική έρευνα για το μηχανισμό της γήρανσης

    Φως σε ένα σημαντικό μηχανισμό έλεγχου της γήρανσης ρίχνει για πρώτη φορά πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο ''Nature'', ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

    Χρησιμοποιώντας ως πειραματικό σύστημα το νηματώδες σκουλήκι Caenorhabditis elegans, οι ερευνητές του ΙΜΒΒ Πόπη Συντυχάκη και Κωστούλα Τρουλινάκη, με επικεφαλής τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, αποκάλυψαν μια, άγνωστη σχέση ανάμεσα σε μια από τις βασικότερες κυτταρικές διεργασίες και τη γήρανση.

    Παρόλο που η γήρανση είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη βιολογικά φαινόμενα, το όποιο βιώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι έμβιοι οργανισμοί, είναι ταυτόχρονα και ένα από τα λιγότερο κατανοητά. Ποιοι μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση των κυττάρων και κατ' επέκταση ολόκληρου του οργανισμού; Πως ελέγχονται; Με τη μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα οι ερευνητές του ΙΜΒΒ έδειξαν ότι η διαδικασία της σύνθεσης πρωτεϊνών από το κύτταρο (πρωτεϊνοσύνθεση) είναι στενά συνδεμένη με το ρυθμό με τον οποίο αυτό γερνά. Η πρωτεϊνοσύνθεση είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία στην οποία το κύτταρο δαπανά περίπου το 50% της ενέργειας του. Ελάττωση της πρωτεϊνοσύνθεσης θα εξοικονομούσε πολύτιμη ενέργεια που γίνεται πλέον διαθέσιμη για άλλες κυτταρικές διαδικασίες όπως η επιδιόρθωση βλαβών, αυξάνοντας έτσι την επιβίωση. Πράγματι, επεμβαίνοντας κατασταλτικά στη ρύθμιση της πρωτεϊνοσύνθεσης, οι ερευνητές στο ΙΜΒΒ κατόρθωσαν να επιμηκύνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του νηματώδη. Είναι η πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, που συσχετίζεται άμεσα η γήρανση με την πρωτεϊνοσύνθεση.

    Επειδή η διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης είναι εξαιρετικά όμοια ανάμεσα στο νηματώδη και σε ανώτερους οργανισμούς συμπεριλαμβανόμενου και του ανθρώπου, είναι αναμενόμενο ότι θα υφίσταται η ίδια σχέση με τη γήρανση στους οργανισμούς αυτούς. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η γήρανση και οι παρόμοιες παθολογικές καταστάσεις (νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, καρδιοπάθειες κ.α.), αποτελούν ένα από τους διαρκώς αυξανόμενους παράγοντες ανθρώπινης αναπηρίας στις σύγχρονες κοινωνίες. Η αποκάλυψη των βιολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη γήρανση θα επιτρέψει την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες ηλικίες. Τα συμπεράσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν την έρευνα για τη γήρανση προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από νέα μονοπάτια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 February 2007 - 13:30:19 UTC