Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις 3,5% στο Δημόσιο το 2007

  • [01] Αυξήσεις 3,5% στο Δημόσιο το 2007

    Αυξάνεται κατά 3,5% ο βασικός μισθός των λειτουργών και των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωματών Ασφαλείας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική του δημοσίου του έτους 2007.

    Επιπλέον του ποσοστού 3,5% οι αποδοχές αυξάνονται κατά περίπου 1,1% και λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή αλλαγές μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κλπ).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκτός των ανωτέρω αυξήσεων ενισχύονται και τα εισοδήματα μερίδας υπαλλήλων.

    Ειδικότερα:

    -Στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χορηγούνται φέτος οι δυο πρώτες από τις τρεις δόσεις του νέου επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας, το συνολικό ύψος του οποίου είναι 105 ευρώ.

    -Στο νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, καθώς και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αυξάνεται το επίδομα "νοσοκομειακό και τροφής", κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χορηγείται το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δηλαδή κατά 17,5 ευρώ μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο του 2007 και κατά 35 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

    -Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών από την 1η Σεπτεμβρίου 2007, επιπλέον κατά 2% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού έτους 2007 και από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 το εν λόγω επίδομα υπολογίζεται σε ποσοστό 8% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού. Οι δικαιούχοι φθάνουν τους 153.000.

    -Στους κτηνιάτρους υπαλλήλους αυξάνεται από την 1η Μαρτίου 2007 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από 35 ευρώ ή 53 ευρώ σε 70 ευρώ.

    Τέλος, διευθετείται η εκκρεμότητα του επιδόματος 0,7% των μηχανικών του δημοσίου που ασχολούνται με δημόσια έργα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εάν υπολογιστούν όλοι οι επιμέρους πρόσθετες αυξήσεις η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών, χωρίς την ωρίμανση, ανέρχεται σε περίπου 4%.

    Οι συντάξεις

    Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς αυξάνονται κατά 4%, ενώ για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων του δημοσίου η τελική αύξηση διαμορφώνεται ως εξής:

    - Στη σύνταξη των πολιτικών συνταξιούχων ενσωματώνεται από την 1η Ιουλίου 2007 η πρώτη δόση του συνολικού ποσού των 140,80 ευρώ. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 200.000.

    - Στους στρατιωτικούς συνταξιούχους και τους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας χορηγείται αυτόματα από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 η αύξηση του 2% (επίδομα ειδικών συνθηκών), όπως και από την 1.1.2007 η πέμπτη δόση του επιδόματος υψηλής ευθύνης. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 90.000.

    Επίσης, θα καταβληθεί από την 1η Ιουλίου 2007 η τρίτη δόση του ΛΑΦΚΑ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πρόσθετο ποσοστό αύξησης 2% επί της σύνταξης. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 226.000.

    Εξάλλου, για περίπου 30.000 πολεμικούς συνταξιούχους η αύξηση είναι 7,3% πλέον της εισοδηματικής πολιτικής.

    Τέλος, οι αυξήσεις επί των συντάξεων για το 2007 του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ είναι 23% και 22% αντίστοιχα.

    Σημαντική η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία

    Την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά το χαιρετισμό του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση του ρόλου και τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης, στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.

    Πρόσθεσε, ότι μετά από πολλά χρόνια επενδυτικής άπνοιας σημαντικά κεφάλαια επενδύονται στον κλάδο, καταδεικνύοντας έτσι τη δυναμική που αυτός έχει και επεσήμανε ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου από το 2008 για τις ασφάλειες ζωής και η συνέχιση και εντατικοποίηση του έργου που ήδη γίνεται για την εποπτεία της αγοράς και τον έλεγχο της φερεγγυότητάς της.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η αγορά ελέγχεται με αυστηρά κριτήρια ώστε να μην δυσφημίζεται ο θεσμός και να μη βάλλεται η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων.

    Ανέφερε ότι στελεχώνεται η επιτροπή εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης και τόνισε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ανοίξει σύντομα για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στόχος είναι, με την ευρύτερη συναίνεση που θα προκύψει από το διάλογο, να επιτευχθεί μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση, στην οποία θα έχει συμπληρωματικό ρόλο και η ιδιωτική ασφάλιση.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε τη σημαντική συμβολή του θεσμού στην ελληνική οικονομία, εφόσον απασχολεί 50.000 εργαζόμενους και τα επενδεδυμένα κεφάλαια ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.

    Παρέμβαση Γ. Αλογοσκούφη

    ''Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου'', σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι ο ασφαλιστικός κλάδος παρουσιάζει ένα ρυθμό ανάπτυξης ανώτερο του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και ότι στόχος είναι να γίνει η ιδιωτική ασφάλιση πιο προσιτή στους πολίτες.

    Οι ασφαλιστικές εταιρίες, πρόσθεσε, παρέχουν όλο και περισσότερες επιλογές και υπηρεσίες και ο κλάδος προσελκύει μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό.

    Επίσης, είπε ότι είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών και ότι η ασφαλιστική αγορά έχει ενισχυθεί με φορολογικά κίνητρα.

    Θέλουμε να ενισχύσουμε την αγορά, συμπλήρωσε, αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία και οι δικές σας προσπάθειες, είπε, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας για την οποία είπε ότι μετασχηματίζεται σε μια πιο φιλική στις επιχειρήσεις, περισσότερο ανταγωνιστική και εξωστρεφή.

    Η ανάπτυξη προέρχεται τώρα από τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις του, ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει και πάλι να επενδύουν στην Ελλάδα.

    Επίσης αναφέρθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας και πρόσθεσε ότι "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε" και κατέληξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό ούτε για καθυστερήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 February 2007 - 11:30:11 UTC