Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής : "Οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη στήριξη των πολιτών"
  • [02] Αυξημένες οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης
  • [03] «Ο νόμος-πλαίσιο θα έχει την τύχη του άρθρου 16»

  • [01] Κ.Καραμανλής : "Οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη στήριξη των πολιτών"

    "Δεν υπάρχουν περιθώρια για ακινησία και τέλμα. Οι πολίτες, οι νέοι και οι οικογένειες τους θέλουν τις αλλαγές", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Είναι η ώρα των αποφάσεων" τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε "ώριμες τις μεταρρυθμίσεις για μια ώριμη κοινωνία". Εξαντήσαμε όλα τα περιθώρια για διάλογο, είπε ο κ.Καραμανλής, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν μειοψηφίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Η κυβέρνηση αναζήτησε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, είπε και σημείωσε πως κάποιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μη συμμετάσχουν σ`αυτή τη διαδικασία.

    "Είναι η ώρα των αποφάσεων, οι πολίτες απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές, που είναι συνετές και ταυτόχρονα τολμηρές, οι συνθήκες είναι ώριμες για τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με πραγματικό αυτοδιοίκητο, με πτυχία κύρους και τους πτυχιούχους να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας, ισάξιες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

    Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τα πανεπιστήμια να μείνουν πίσω με δεδομένα παρελθόντος, όταν τα άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό τρέχουν πιο γρήγορα.

    Η μεταρρύθμιση, όπως είπε ο κ.Καραμανλής, κινείται σε τέσσερις άξονες, που αφορούν στην οργάνωση των πανεπιστημίων με σύγχρονες μεθόδους, τα οποία θα έχουν αυτοδιοίκητο και αυτοτέλεια, ενώ όπως τόνισε, η χρηματοδότησή τους θα γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα για αυτόνομη κατάρτιση τετραετούς προγραμματισμού, με τη συνδρομή γραμματέα τον οποίο θα επιλέγουν τα ίδια τα ιδρύματα.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση των φοιτητών μέσω υποτροφιών και άτοκων φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους ώστε να στηρίζονται οι οικονομικά ασθενέστεροι και αναφέρθηκε στην εναρμόνιση των πρακτικών με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

    Σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο κ. Κ.Καραμανλής είπε ότι δεν καταργείται και υπογράμμισε ότι παραμένει στην ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας, όμως, πως όταν συντελούνται εγκληματικές πράξεις θα αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο και όχι η σύγκλητος, καθώς, όπως είπε, το όργανο αυτό είναι πιο ευέλικτο.

    Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ρυθμίζεται το θέμα με τους "αιώνιους" φοιτητές,έκανε λόγο για αποκομματικοποίηση στις εκλογές των πρυτάνεων,καθώς θα εκλέγονται πλέον με καθολική ψηφοφορία από τους φοιτητές,καθώς και για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων μέσα από επιτροπές κύρους.

    Η μεταρρύθμιση, είπε ο κ.Καραμανλής, εκφράζει την κοινή λογική και τις ανάγκες της κοινωνίας,σημειώνοντας ότι πρόκειται για αλλαγές που υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες,σημείωσε δε πως γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μειοψηφίες.

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου τον νόμο-πλαίσιο, τις ρυθμίσεις του οποίου ανέπτυξε και στην κυβερνητική επιτροπή. Μετά τη συνεδρίαση η κα Γιαννάκου δήλωσε ότι πρόκειται "για σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας, η οποία αφορά το μέλλον του συνόλου του ελληνικού λαού".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι "ήταν καιρός πλέον να έρθει το νομοσχέδιο και εκφράζει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων". Ο Γ. Σουφλιάς ανέφερε ότι πάντα όταν γίνονται αλλαγές υπάρχουν αντιδράσεις, εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι δεν θα επηρεαστεί ο χρόνος των εκλογών.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο νόμος πλαίσιο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων,σημειώνοντας ότι "οι φοιτητές δικαιούνται καλύτερα πανεπιστήμια".

    Ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, σημειώνοντας ότι πλέον αναλαμβάνουν όλοι την ατομική τους ευθύνη, τον κοινωνικό έλεγχο,σημείωσε δε ότι ο χρόνος του διαλόγου ήταν υπεραρκετός. Η κυβέρνηση, είπε,δεν συγκρούεται με κανέναν και πρόσθεσε πως είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα, εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τις επιλογές αυτές.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για αυτό που δεν νοιάστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι με την πρόταση της κυβέρνησης για τη μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, θα σταματήσει και το κακό της κερδοσκοπίας που έχει φτάσει και στο χώρο των πανεπιστημίων με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για το μπαράζ δηλώσεων υπουργών, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, και αν αυτό αποτελεί στήριξη προς την υπουργό Παιδείας, ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε ότι "δεν χρειάζεται στήριξη η κ Γιαννάκου, η οποία έχει και την ευθύνη του υπουργείου της, καθώς ότι αποφασίζει η κυβέρνηση, αποφασίζεται συλλογικά".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής είναι μια απόφαση που στηρίζει την αναβάθμιση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιαστικό που επιτρέπει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να μπουν στη νέα εποχή με δυναμισμό και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την πιο σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας,που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και ιδίως οι νέοι.

    [02] Αυξημένες οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης

    Την ιστοσελίδα www.periousia.gr η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των Ταμείων, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ο υπουργός παρουσιάζοντας την ιστοσελίδα έκανε λόγο για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων με ενίσχυση της διαφάνειας, καθώς και της αποτελεσματικότερας και αποδοτικότερης διαχείρισης των διαθεσίμων.

    Η περιουσία των Ταμείων, με στοιχεία στις 31.12.2005, φτάνει στα 28,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 2,42%.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 11,7%, φτάνοντας στα 10.792 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 9.663 εκατομμυρίων ευρώ του 2006.

    Οι δαπάνες φέτος, είπε, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 5,17% του ΑΕΠ έναντι 4,96% του 2006.

    Σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και το νοικοκύρεμα των Ταμείων δημιουργούνται οι βάσεις για να αποτυπωθεί η πραγματικότητα στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές μέσα από μια ορθολογική μεταβατική περίοδο.

    Πάντως, ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό κόμμα τις λύσεις δεν τις αναζητά ούτε σε αυξήσεις ορίων ηλικίας, ούτε σε αυξήσεις εισφορών, ούτε σε μειώσεις συντάξεων.

    Ο χαρακτήρας του συστήματος θα παραμείνει υπογράμμισε, δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, ενώ η τριμερής χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση του συστήματος.

    Σχετικά με τη συγκυρία των επόμενων μηνών ο κ. Τσιτουρίδης, εξήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες σύντομα σχετικά με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας με τη σύσταση θέσης Γενικού Επιθεωρητή Δαπανών Υγείας, αλλά και την πίεση πάνω στις διοικήσεις των Ταμείων ώστε να κλείσουν τους ισολογισμούς και να εκπονήσουν επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες.

    Σχετικά με την ιστοσελίδα για την περιουσία των Ταμείων, ο κ. Τσιτουρίδης κατέλξηε κάνοντας λόγο για μια καινούργια πύλη διαφάνειας και ενημέρωσης και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ακόμα και το τελευταίο ευρώ των ασφαλισμένων ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο ελέγχου των αρμοδίων αρχών για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείρισή του.

    Σήμερα παρουσιάστηκε το σκέλος που αφορά την ακίνητη περιουσία, ενώ μέχρι τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί το σκέλος που θα αφορά την κινητή περιουσία των Ταμείων.

    Για την ακίνητη περιουσία η ιστοσελίδα παρέχει στοιχεία και ανάλυση σχετικά με την καταγραφή και παρουσίαση των ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες τους, τις εμπορικές αξίες, εκτιμήσεις για ασφάλιση, εγγραφή στο Κτηματολόγιο, κ.α.

    Σχετικά με την κινητή περιουσία προβλέπεται να δίνει στοιχεία για ανάλυση σχετικά με τις καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομολογίες, τίτλους δημοσίου και ομόλογα τραπεζών, μη εισηγμένες μετοχές, χορηγούμενα δάνεια κ.α.

    [03] «Ο νόμος-πλαίσιο θα έχει την τύχη του άρθρου 16»

    «Την ώρα που οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι οικογένειες βλέπουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, μετά τη θετική εξέλιξη που είχαμε σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, δυστυχώς ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως Νέρων, το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί κάτω από ένα σύνδρομο εκδικητικότητας, η κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από το κόμπλεξ της ήττας και ανάβει νέα φωτιά στα Πανεπιστήμια".

    Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στην απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να προχωρήσει ο Νόμος - Πλαίσιο για την ανώτατη εκπάιδευση.

    Ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι "εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νόμου-πλαίσιο, να ακούσει τη φωνή της λογικής, όπως αυτής των 4 πρυτάνεων των αρχαιοτέρων Πανεπιστημίων της χώρας, αλλά να γνωρίζει ότι, εάν θέλει αντιπαράθεση και εάν επιλέξει την αντιπαράθεση θα την έχει. Θα την έχει παντού και μέσα στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία και στους δρόμους, και την ίδια τύχη που είχε το άρθρο 16 θα έχει και ο νόμος πλαίσιο".

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είχε συνάντηση με συνεργαζόμενες οργανώσεις και φορείς κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος

    Σε δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    Η αναθεώρηση του άρθρου 24 συζητιέται σήμερα στη Βουλή. Είναι η δίδυμη αδελφή του άρθρου 16. Από τη μια έχουμε ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Εδώ έχουμε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δασών και δασικών εκτάσεων, που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαφάνιση μεγάλου μέρους του δασικού πλούτου ή της άμυνας της χώρας μας απέναντι στα μεγάλα κλιματολογικά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται αυτή την εποχή με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θεωρούμε αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη.Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα για το πού ζει ο πλανήτης που ζει η Ευρώπη, που ζει η Ελλάδα. Και είμαστε σίγουροι ότι με την ευαισθησία και την κινητοποίηση των πολιτών, παρά τις αντιστάσεις ορισμένων μικρών και μεγάλων συμφερόντων, τελικά η αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν πρόκειται να περάσει».

    ΚΚΕ: Πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο του λαού

    «Ο νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που εκ νέου κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να απορριφθεί, όχι μόνο από τους φοιτητές και τους σπουδαστές, που η μεγάλη τους πλειοψηφία ήδη τον έχει απορρίψει αγωνιστικά, αλλά και από το σύνολο του λαού» αναφέρει σε δήλωσή του το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Αρβανιτάκης.

    «Οι 4ετείς συμφωνίες για κάθε Ίδρυμα χωριστά επισημοποιεί την επιδίωξη των μονοπωλιακών συγκροτημάτων να ελέγξουν πλήρως τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα των πανεπιστημίων» εκτιμά ο κ.Αρβανιτάκης και σημειώνει πως «πρόκειται για καθαρή ιδιωτικοποίηση και υποβάθμισή τους», ενώ παράλληλα τονίζει ότι ο νόμος-πλαίσιο «επιχειρεί να πλήξει καίρια το ακαδημαϊκό άσυλο, το φοιτητικό κίνημα, την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση».

    «Η απάντηση σπουδαστών - φοιτητών - εργαζομένων» καταλήγει «πρέπει να είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου και κλιμάκωση της πάλης για Ενιαία Δημόσια δωρεάν Παιδεία για πανεπιστήμια και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 February 2007 - 13:30:22 UTC