Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από την Τετάρτη η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση απαξίωσε τη ΔΕΗ»
  • [03] Αλ.Παπαρήγα: Αντιδραστικός ο νόμος-πλαίσιο
  • [04] «Στόχος ένα καλό, δημόσιο πανεπιστήμιο»

  • [01] Από την Τετάρτη η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Μπασιάκος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για θέματα της αρμοδιότητάς του και υπογράμμισε ότι από την Τετάρτη θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις σε 20 νομούς της χώρας, που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορθώσεων με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και οι επιτόπιοι έλεγχοι που διεξάγονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με βάση τη νέα ΚΑΠ.

    Οι υπόλοιποι νομοί, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσαν να πληρωθούν αν είχαν εκπληρωθεί αυτοί οι όροι. Πάντως, υπογράμμισε, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για πρώτη φορά και με τη στήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ να επισπευθεί η εξόφληση των επιδοτήσεων μέχρι το Πάσχα.

    Επίσης, ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι από τον ΕΛΓΑ θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων για το βαμβάκι και τα τεύτλα σε όσους είχαν υποστεί ζημιές στις πλημμύρες του Οκτωβρίου.

    Ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι η καταβολή των επιδοτήσεων είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά το γεγονός ότι το σύστημα της νέας ΚΑΠ είναι πολύπλοκο, το οποίο, όπως υπενθύμισε, εγκρίθηκε από την ελληνική προεδρία στην ΕΕ το 2003.

    Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι χάρη στη συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, της οποίας το ΔΣ ομόφωνα συμφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και των συναρμόδιων φορέων, έχει επιτευχθεί η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες.

    Επίσης, ο κ. Μπασιάκος σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί θεαματικά η απορροφητικότητα από το Γ' ΚΠΣ, η οποία από το 17% που ήταν το Μάρτιο του 2004 έχει φθάσει σήμερα στο 57,3%.

    Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει θεαματική αύξηση στις βιοκαλλιέργειες, αλλά και στις καλλιέργειες που γίνονται με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, που μπορούν να εξάγονται με ευνοϊκούς όρους στις ξένες αγορές και σημείωσε ότι οι εξαγωγές έφθασαν το 2005 το 24% και το πρώτο 8μηνο του 2006 το 29%.

    ΠΑΣΟΚ: Κοροϊδία και παραπλάνηση των αγροτών

    Ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου για της πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων, δήλωσε ότι "η κοροϊδία και η παραπλάνηση του κ. Καραμανλή και του κ. Μπασιάκου προς τους έλληνες αγρότες σε όλο της το μεγαλείο".

    "Να μας απαντήσει ο κ. Καραμανλής γιατί ενώ διαφήμιζε στην προσωπική του ιστοσελίδα πληρωμές από την 1η Δεκεμβρίου, μέχρι σήμερα δεν έχει εξοφληθεί κανένας παραγωγός. Να μας απαντήσει γιατί λείπουν 1 δις ευρώ από την ελληνική περιφέρεια. Να μας απαντήσει γιατί τριακόσιες χιλιάδες αγρότες δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ. Να μας απαντήσει πού είναι οι καταστάσεις με τα ονόματα των δικαιούχων που πληρώνονται. Η διαφάνεια δεν πρέπει μόνο να λέγεται αλλά και να γίνεται πράξη", πρόσθεσε ο κ.Αργύρης και σημείωσε: "Να μας απαντήσει ο κ. Μπασιάκος γιατί ενώ ήταν λαλίστατος για τα ποσά και τα ποσοστά των πληρωμών, τώρα αναφέρει μόνο ημερομηνίες. Διαφωνούμε κάθετα με την εν κρυπτώ διαχείριση των χρημάτων που διασφαλίσαμε στους έλληνες αγρότες. Στο μόνο που συμφωνούμε είναι με την επαναλαμβανόμενη ρήση του κ. Μπασιάκου ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία. Πράγματι όλα αυτά τα απαράδεκτα που γίνονται, συμβαίνουν για πρώτη φορά".

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση απαξίωσε τη ΔΕΗ»

    Για εγκληματική πολιτική στην ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς στην Πτολεμαϊδα και είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του σταθμού και τους εργαζόμενους.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε τη ΔΕΗ κερδοφόρα και την έκανε ζημιογόνα. Τη διοικεί χωρίς αρχές χωρίς στόχους, χωρίς σχεδιασμούς την απαξίωσε και αυτό είναι τραγικό έγκλημα, είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι "με τέτοια πολιτική δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού." "Εδώ στην Καρδιά της ενεργειακής μας βιομηχανίας βλεπουμε την εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την απαξίωση ενός δημόσιου οργανισμού που πιστεύω ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική, όπως ήταν ανταγωνιστική, δυστυχώς, σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει ελλειμματική", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε : "Εχει τεράστιες ευθύνες η Νέα Δημοκρατία, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά σε δύσκολες συνθήκες" .

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι "υπάρχουν νέες προκλήσεις για την καθαρή ενέργεια, την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, για μια βαλκανική πολιτική ενέργειας που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων όπως του ερχόμενου καλοκαιριού. Εν τούτοις", πρόσθεσε, "η κυβέρνηση χωρίς αρχές και χωρίς σχεδιασμό ασχολείται με τις γαλάζιες συνεντεύξεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική ασυδοσίας και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση και βεβαίως πρέπει να σταματήσει και αυτή η απαξίωση της ΔΕΗ".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ για μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική που αξίζει για τη χώρα μας, αλλά και που θα δημιουργήσει και μια νέα ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής.

    Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι είτε από σκοπιμότητες είτε από ανευθυνότητα, η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευσή της και εξέφρασε την ανησυχία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ το ερχόμενο καλοκαίρι. Κατήγγειλε ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση ιδιωτών που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας και σημείωσε ότι η ΔΕΗ δεν θέλει προνομιακή μεταχείριση αλλά να αφεθεί ελεύθερη να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες προσλήψεις από αυτές που έχουν προγραμματιστεί στη ΔΕΗ αλλά με κριτήρια αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Για τη ΔΕΗ, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις προκλήσειες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει: η μία έχει σχέση με την εξάρτηση από το πετρέλαιο και τον προσανατολισμό σε άλλες πηγές ενέργειας, καθώς είναι και ένα θέμα εθνικής ασφάλειας. Δεύτερον, η κατανάλωση λιγνίτη έχει συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και γι' αυτό πρέπει να εφαρμόσει πιό καθαρές τεχνολογικές μεθόδους. Το τρίτο είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να δει πως θα συμβάλει ακόμα περισσότερο σε μια βιώσιμη ανάπτυξη απασχόληση και καλύτερη ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.

    Διατύπωσε την πρόταση να δημιουργηθεί στους σταθμούς της ΔΕΗ, στην Κοζάνη, ένα κέντρο τεχνογνωσίας σε θέματα ενέργειας σε επίπεδο Βαλκανίων, το οποίο μπορεί να έχει διασύνδεση με πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

    Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν στην είσοδο του ατμοηλεκτρικού σταθμού εργαζόμενοι, βουλευτές και τοπικά κομματικά στελέχη καθώς και άνεργοι με ένα πανό που έγραφε "τσαλακώνουν την αξιοπρέπειά μας με τη συνέντευξη και το ρουσφέτι" .

    Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας παράγεται ενέργεια η οποία καλύπτει το 60% των αναγκών της χώρας. Τα αποθέματα λιγνίτη μπορούν να διαρκέσουν ακόμα για 35 με 40 χρόνια και ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισεκατομύρια τόνους.

  • ** Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία στην Πτολεμαϊδα, την Καστοριά και την Κοζάνη.

    Στις 7 το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στην Καστοριά στο ξενοδοχείο «DEDIS», ενώ αύριο, στις 11.30 το πρωί, θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στην Κοζάνη, στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα και στις 3 μ.μ.θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη της περιοχής.

    [03] Αλ.Παπαρήγα: Αντιδραστικός ο νόμος-πλαίσιο

    Την Πάτρα επισκέπτεται η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του κόμματός της για την Παιδεία. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε η Αλέκα Παπαρήγα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων, η καμπάνια αυτή θα είναι συνεχής, ενώ το τρίμηνο έχει οριστεί ως χρόνος αποτίμησης των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

    Μιλώντας η Αλέκα Παπαρήγα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα για το άρθρο 16, καθώς και για το σχέδιο νόμου για την ανώτατη παιδεία σημείωσε ότι «επιβεβαιώνεται ένα διαχρονικό συμπέρασμα του ΚΚΕ, πως οι ανταγωνιστικές διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν όρια.» Επίσης ανέφερε ότι «τα δύο κόμματα εφαρμόζουν πλήρως τις αποφάσεις της Λισσαβόνας για την παιδεία, την επιστήμη και την έρευνα, που έχουν ως σκοπό να υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του κεφαλαίου και των κερδών και να χειραγωγήσουν την εργατική τάξη», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ «πώς επειδή δεν μπορούσε να πει ούτε ναι ούτε όχι, βρήκε τη λύση χωρίς την συμμετοχή τη δική του».

    Η Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική και στην πολιτική που ασκεί ο Συνασπισμός λέγοντας πως «πατάει σε δύο βάρκες.»

    Η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ δεν αναφέρθηκε μόνο στο σχέδιο νόμου για την ανώτατη παιδεία, το οποίο όπως είπε «είναι αντιδραστικό, γιατί το πανεπιστήμιο γίνεται πελάτης των μονοπωλίων,» αλλά σε ολόκληρο το ζήτημα της Παιδείας.

    Συγκεκριμένα είπε ότι «με την καμπάνια του, το ΚΚΕ θέλει να αναδείξει συνολικά τα θέματα της Παιδείας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή και φθάνουν μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση».

    Όπως υπογράμμισε, «το ΚΚΕ πιστεύει σε ένα γενικό σχολείο, όπου οι μαθητές θα έχουν πολύπλευρη μόρφωση και θα αποφασίζουν μετά τα 18, αν θα μπουν στο Πανεπιστήμιο ή θα επιλέξουν επαγγελματική εξειδίκευση.»

    Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της στην σημερινή μορφή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «μία κοινωνία χρειάζεται όλα τα επαγγέλματα» και πως «όλοι πρέπει να έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σωστή επαγγελματική εξειδίκευση μέσω μίας μεταλυκειακής σχολής».

    Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε σε αυτό το σημείο ότι «το ΚΚΕ θέλει την κατάργηση του ταξικού φραγμού στη μόρφωση,ένα γενικό σχολείο με δρόμους ανοιχτούς για όλους»,πρόσθεσε δε ότι «είναι ριζικά αντίθετο στη συνύπαρξη της δημόσιας και ιδιωτικής παιδείας,γιατί τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ένα σχολείο».

    Μάλιστα, όπως ανέφερε, «μία αναδιοργανωμένη παιδεία θα απορροφήσει το δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην ιδιωτική παιδεία».

    Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις τόνισε ότι «μπορούν να συνεχιστούν με πάρα πολλές μορφές», συμπληρώνοντας πως «αυτές θα τις αποφασίσουν οι ίδιοι οι φοιτητές».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το άσυλο, η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως «ο νόμος που ισχύει σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα», ενώ χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές «ως μεθοδευμένο σχέδιο αστυνόμευσης της πανεπιστημιακής ζωής».

    Όσον αφορά στα πρόσφατα επεισόδια ανέφερε ότι «ήταν στημένα» και συμπλήρωσε πως «όταν υπάρχει αυτοπεριφρούρηση δεν γίνεται τίποτα».

    Στο μεταξύ σε σχετική ερώτηση που ετέθη στην κα Αλέκα Παπαρήγα για τον αν θα αποχωρήσει από την θέση της Γενικής Γραμματέως της Κ.Ε. του ΚΚΕ απάντησε: "Δεν αποχωρώ από κανέναν αγώνα. Ο καταμερισμός της δουλειάς αποφασίζεται από τα όργανα του κόμματος».

    Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συγκεντρώσεις καθηγητών στο 2ο και 6ο ΤΕΕ της Πάτρας.

    [04] «Στόχος ένα καλό, δημόσιο πανεπιστήμιο»

    Σταθερός και αμετακίνητος στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός καλού, δημόσιου πανεπιστημίου εφάμιλλου των καλυτέρων ξένων, και ο νέος νόμος για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, στο χαιρετισμό της στη διάρκεια τελετής που έγινε στη Σπάρτη, όπου έθεσε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

    H υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι "ένα έργο ζωής όχι μόνο για τη Σπάρτη, αλλά και για ολόκληρη τη Λακωνία, αρχίζει πλέον να αποκτά ``σάρκα και οστά`` επί της δικής της υπουργίας".

    Ο πρόεδρος της διοικούσης επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος, παρουσιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν, ανέφερε ότι το νέο Πανεπιστήμιο θα καταλαμβάνει έκταση 6000 τμ, θα διαθέτει ικανό αριθμό αιθουσών διδασκαλίας, μεγάλο αμφιθέατρο 400 θέσεων με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και ταυτόχρονη αυτόματη μετάφραση, το οποίο θα διατίθεται και για εκδηλώσεις της πόλης της Σπάρτης, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια πληροφορικής.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, οι βουλευτές του νομού της ΝΔ κοι Παν. Σκανδαλάκης και Αθ. Δαβάκης, του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Γρηγοράκος, ο νομάρχης κ. Κ. Φούρκας, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι.

    Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του δημοτικού σχολείου στις Αμύκλες. Η κ. Γιαννάκου στο χαιρετισμό της τόνισε ότι η κυβέρνηση "δίνει μεγάλη βαρύτητα και σημασία στην Παιδεία και στην εκπαίδευση, την οποία θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη της κοινωνίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 February 2007 - 13:30:18 UTC