Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τα αδιέξοδα θα φέρουν σύντομα εκλογές»
  • [02] Επίσκεψη Παπαρήγα στο 7ο ΤΕΕ Πειραιά

  • [01] «Τα αδιέξοδα θα φέρουν σύντομα εκλογές»

    Την πεποίθηση ότι "τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής θα μας οδηγήσουν σύντομα σε εκλογές ", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε βεβαιότητα για εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι πολύ κοντά η ανάσταση". Στην ομιλία του σε κομματική συγκέντρωση στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε όσους λένε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αμηχανία ή δεν έχει πρόγραμμα.

    "Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ σε αμηχανία είναι η Νέα Δημοκρατία που έχει βάλει τη χώρα σε κατάσταση αμηχανίας και το ΠΑΣΟΚ που έρχεται ενωμένο δυνατό να δώσει τη νέα ελπίδα και το νέο δρόμο σε αυτή τη χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου. Χαρακτήρισε "παραμύθι " αυτό που λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα και σημείωσε : "Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, η χώρα δεν έχει πρόγραμμα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της σε όλους τους τομείς. Η χώρα είναι χωρίς ουσιαστικό κυβερνήτη, χωρίς πυξίδα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε τα πάντα σε κάθε τομέα και έκανε τα αντίθετα υπέρ των λίγων και όχι των πολλών. Ο πρωθυπουργός κορόϊδεψε του αγρότες και έπαιξε με τον πόνο τους. Η κυβέρνηση έκοψε χρήματα από την περιφέρεια και ακυρώνονται περίπου 300 έργα".

    Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι όσοι υπουργοί πέρασαν από το χώρο της υγείας έκαναν μόνο δημόσιες σχέσεις. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ΔΕΗ και είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να πουληθεί και να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν θα ανεχθεί επίσης ο διαγωνισμός των προσλήψεων να γίνει με τη συνέντευξη "γιατί αυτή είναι ένα "μικροκομματικό παιχνίδι" της κυβέρνησης".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το ασφαλιστικό σύστημα και ειδικότερα για το ΙΚΑ παρατήρησε : "Διαβάζουμε για ρευστοποίηση 600 εκατομυρίων ευρώ από ομόλογα του ΙΚΑ. Η κυβέρνηση έσπασε τον κουμπαρά του ΙΚΑ. Γιατί; τι έγινε; που θα πάνε αυτά τα χρήματα; πήρε απόφαση του Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ; Τι κάνει ο κ. Καραμανλής με το ΙΚΑ; Είναι μια απαράδεκτη κίνηση και θα την παρακολουθήσουμε από κοντά".

    Άφησε αιχμές για "περίεργες σχέσεις" της κυβέρνησης με τους κουκουλοφόρους με αφορμή τα επεισόδια που παρατηρούνται στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Χαρακτήρισε "πολύ περίεργη τη συμπεριφορά της αστυνομίας και των κουκουλοφόρων" και αναρωτήθηκε αν υπάρχει άσυλο στην πλατεία Συντάγματος και δεν έκανε η Αστυνομία συλλήψεις, ενώ την κατηγόρησε ότι "έσπρωξε" με τη στάση της τους κουκουλοφόρους να μπουν μέσα στο Πολυτεχνείο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε επίσης ότι, σήμερα, αναβιώνει το κομματικό κράτος και το παρακράτος.

    Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα που δηλώνουν ικανοποιημένοι με όλη αυτή την κατάσταση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι "μαζί με κάποια κανάλια έχει κηρύξει σε εχθρό τη νεολαία της χώρας" και δήλωσε πως "η νέα γενιά δεν είναι κουκουλοφόροι δεν είναι τεμπέληδες".

    Η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική της έντασης στο χώρο της Παιδείας ενώ θα έπρεπε να ρίξει όλο το βάρος για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια είπε ο κ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές ελληνικές οικογένειες με φοιτητές που δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις και δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο.

    Το πρωί ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το οποίο βρίσκεται στο Δρυόβουνο Κοζάνης και παρακολούθησε τη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και συναντήθηκε με τον ηγούμενο της μονής Αρχιμανδρίτη Στέφανο Ρήνο.

    [02] Επίσκεψη Παπαρήγα στο 7ο ΤΕΕ Πειραιά

    Στο πλαίσιοτης 3μηνης καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στο 7ο ΤΕΕ Πειραιά και θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών

    Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

    Στις 7μ.μ. περιοδεία στο 7ο Νυχτερινό ΤΕΕ Πειραιά (Σαλαμίνος & Βλαχάκου), που θα μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και με τους μαθητές.

    Στις 8.30μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών και νεολαίας που διοργανώνει η ΚΟΒ του Ε΄ Διαμερίσματος Δ. Πειραιά, για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Εβ Διαμερίσματος (Καλλέργη 142).

    Ομιλία Αλ. Παπαρήγα σε εκδήλωση της ΚΝΕ

    Τη σημασία που έχει η γνώση στο σημερινό σύνθετο κόσμο, ιδιαίτερα για τη νεολαία, ανέπτυξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΝΕ με θέμα «η γνώση είναι δύναμη».

    Η γνώση είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία, καθώς ο καπιταλισμός έχει υποτάξει πλήρως την επιστήμη και συνολικά τη γνώση, τον πολιτισμό, στις ορέξεις και την αδηφαγία του κέρδους και της συσσώρευσης κεφαλαίων, υπογράμισε η κ. Παπαρήγα απευθυνόμενη σε νεανικό, κυρίως, ακροατήριο σημειώνοντας ότι «δεν αρκεί η ευαισθησία για τα βάσανα της νεολαίας, δεν αρκεί η διάθεση προσφοράς, δεν αρκεί η ετοιμότητα στη θυσία, αν όλα αυτά δεν ολοκληρώνονται με την γνώση της κοσμοθεωρίας μας, της διεθνούς πείρας του κινήματος και της ιστορικής πείρας του κόμματος μας».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «δεν φθάνει να ξέρουμε καλά τα συνθήματα ακόμα και τα βασικά επιχειρήματα του αγώνα. Απαιτείται γνώση όλων των δεδομένων που συνθέτουν το καπιταλιστικό σύστημα, βεβαίως γνώση που κατακτιέται στο χρόνο. Απαιτείται και πολιτική και πολιτιστική καλλιέργεια».

    Υπό το πρίσμα αυτό, η κ.Παπαρήγα επισήμανε:

    «Η γνώση λοιπόν είναι δύναμη για τον κομμουνιστή και την κομμουνίστρια, είναι δύναμη στον αγώνα και στην προσωπική ζωή.

    Είναι δύναμη για να αντέχεις στις ανηφόρες και στις κατηφόρες, στις απότομες στροφές, ή στην περίοδο που μοιάζει κουραστική καθώς δεν φαίνονται άμεσα αποτελέσματα, κυριαρχεί η απάθεια ή η επιφανειακή αδιαφορία.

    Είναι δύναμη όταν στιγμές- στιγμές και κάτω από το βάρος αντιξοοτήτων, δυσκολιών στην προσωπική ζωή, να βρίσκεις απαντήσεις, να εξηγείς τα φαινόμενα, να αντλείς κουράγιο, να μη το βάζεις κάτω».

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνεισφορά του Μαρξισμού Λενινισμού ένώ αναφερόμενη στο ζήτημα της Παιδείας υπογράμμισε ότι «παλεύουμε για παιδεία και έρευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που θα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης και σε αδιάρρηκτη συμμαχία με το εργατικό και γενικότερο λαϊκό πολιτικό αγώνα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για την απαλλαγή της ανθρώπινης ζωής από το μόχθο, τη στέρηση και την αμάθεια, αντί να χρησιμοποιούνται για τη διαιώνιση της κοινωνικής αδικίας και της εκμετάλλευσης, υλικής και πνευματικής».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι όπως στο πολιτικό πεδίο τελικά συγκρούονται δύο γραμμές ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, η γραμμή υπέρ του κεφαλαίου και η γραμμή υπέρ της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, έτσι και στο πεδίο της γνώσης τελικά αναμετρώνται δύο βασικά συστήματα απόψεων, δύο φιλοσοφικές σχολές, η μια του ιδεαλισμού και η άλλη του υλισμού. Όλες οι άλλες θεωρίες ενδιάμεσες των δύο, τελικά κλίνουν είτε στη μια πλευρά είτε στην άλλη ανάλογα με τις εξελίξεις, ανάλογα σε πολλές περιπτώσεις που φυσάει ο άνεμος και κατέληξε:

    «Μέσω της γνώσης της θεωρίας μας και με την κατάκτηση της πείρας που συνεχώς ανανεώνεται θα κατανοήσουμε γιατί δεν πρέπει να χανόμαστε στα καθήκοντα της στιγμής, να βλέπουμε το δρόμο ίσια μπροστά μας, να μη χανόμαστε στις στροφές και στα παράπλευρα μονοπάτια. Η ιστορία δεν προχωρά ευθύγραμμα, ο δρόμος προς το σοσιαλισμό είναι από πολιτική άποψη, από στρατηγική πάντα ίσιος. Αξίζει και με την γνώση και με την αγωνιστική πράξη να αποδείξουμε την ανωτερότητα της θεωρίας μας, του σκοπού μας».

    Δημοσκόπηση της VPRC

    Ενθαρρυντικές είναι για την κυβέρνηση οι εκτιμήσεις των πολιτών σχετικά με το νόμο πλαίσιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προωθεί και το οποίο την Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της "Καθημερινής της Κυριακής", το 53% των ερωτηθέντων κρίνει το νομοσχέδιο θετικό, ενώ το 40% θεωρεί ότι κινείται σε μάλλον λάθος κατεύθυνση.Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι τις προτάσεις της κυβέρνησης φέρεται να επικροτούν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% συμφωνεί με την εκλογή πρυτάνεων με καθολική ψηφοφορία, το 65% τάσσεται υπέρ της άρσης του ασύλου με απλή πλειοψηφία του πρυτανικού συμβουλίου και το 61% συμφωνεί με την καθιέρωση ανώτατου ορίου φοίτησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 February 2007 - 13:30:15 UTC