Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η συζήτηση για το νόμο-πλαίσιο

  • [01] Άρχισε η συζήτηση για το νόμο-πλαίσιο

    Με την παρουσία δύο πολιτικών αρχηγών και της αρμοδίας υπουργού, ξεκίνησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσίασε το νομοσχέδιο επικαλούμενη τα προβλήματα που παρέμειναν ανεπίλυτα ένεκα της ελλιπούς εφαρμογής του προηγούμενου ν.1268, αλλά και την θεσμική υστέρηση των ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά - για να καταλήξει, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου, «κλιμακωτή μεταρρύθμιση που θα βελτιώσει δραστικά την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

    Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διευκρίνισε ότι προσήλθε στη συζήτηση, όχι για να πυροδοτήσει περισσότερο την ένταση ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά για να συμβάλλει στην αποφόρτιση του ήδη οξυμένου κλίματος, με τέσσερις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, κινούμενες προς την κατεύθυνση της «πλήρους αυτοτέλειας των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και της «απεξάρτησής τους από το υπουργείο Παιδείας και τις υπουργικές εγκυκλίους».

    Χαρακτηριστική της τοποθέτησής του υπήρξε και η αναφορά του στην μελλοντική σύσταση μη-κρατικών πανεπιστημίων, (αξιολογούμενων στο ίδιο πλαίσιο με τα δημόσια), η θέση του ότι η καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές «θα κομματικοποιήσει ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια», αλλά και η αναφορά του στο πανεπιστημιακό άσυλο, για το οποίο πρότεινε «να αποτελεί εσωτερική υπόθεση των πανεπιστημίων».

    Από την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Παιδείας συμπέρανε ότι, ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις συνήθεις αντιπολιτευτικές εξάρσεις, δεν είναι αντίθετος στη βάση του πυρήνα των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων - και τον ευχαρίστησε για την «διακριτική και κάτω από τις γραμμές τοποθέτησή του».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια - μια αναθεώρηση που, κατά την άποψή του, σηματοδοτεί και την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, επεσήμανε την εναντίωσή του στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περί του πανεπιστημιακού ασύλου, εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση που έχει κρατήσει σχετικά ο Γ. Παπανδρέου και τόνισε πως με το παρόν νομοσχέδιο «το τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο δεν θα ήταν παράνομο».

    Το τελευταίο επιχείρημα του κου Αλαβάνου, συμμερίστηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, καθ. Γ. Χουρμουζιάδης, ο οποίος διέκρινε «πίσω από το γράμμα του νομοσχεδίου», την περαιτέρω σύνδεση του πανεπιστημίου με τη λογική της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, καθώς - συν τοις άλλοις - απουσιάζουν από το νομοσχέδιο αναφορές σε σημαντικά ζητήματα, όπως η φοιτητική μέριμνα, η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων, ή η χρηματοδότηση της έρευνας.

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου, πρότεινε στην αρχή της συνεδρίασης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, χωρίς θετική ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης.

    Με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των κομμάτων, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί απόψε επί της αρχής, από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο επί των άρθρων και με ακρόαση φορέων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 February 2007 - 19:30:11 UTC