Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή οι αλλαγές στα ΑΕΙ
  • [02] "Ευθύνη της κυβέρνησης τα κλειστά πανεπιστήμια"
  • [03] Ισχυροί κραδασμοί στα ασιατικά χρηματιστήρια

  • [01] Στη Βουλή οι αλλαγές στα ΑΕΙ

    «Μεταρρύθμιση που θα βελτιώσει δραστικά την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα επί των άρθρων και με ακρόαση φορέων.

    Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσίασε το νομοσχέδιο επικαλούμενη τα προβλήματα που παρέμειναν ανεπίλυτα ένεκα της ελλιπούς εφαρμογής του προηγούμενου ν.1268, αλλά και την θεσμική υστέρηση των ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά .

    «Ο συζητούμενος νόμος, αποτελεί τη βάση για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ. Αποτελεί στην ουσία μια κλιμακωτή μεταρρύθμιση που θα βελτιώσει δραστικά τη σημερινή κατάσταση, θα καθορίσει καλύτερους κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας - και κυρίως αυτό που σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν αυτοδιοίκηση, αυτοτέλεια και κυρίως κοινωνική λογοδοσία» ανέφερε στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας.

    Η κα Γιαννάκου εκφράστηκε θετικά για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι «άνοιξε δυνατότητες και αποδέσμευσε δυνάμεις, αλλά από την άλλη, θεσμοθέτησε στο πανεπιστήμιο, χωρίς κριτήρια, τον παράγοντα «ομάδα», ο οποίος αξιοποίησε ελλείψεις και λάθος προσεγγίσεις».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, «φθάσαμε στο σημείο να εργάζονται τα ΑΕΙ περίπου 80 μέρες το χρόνο. Τα ποσά δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε και αυτό έγινε ανάγλυφο, καθώς ένας αριθμός πανεπιστημιακών και φοιτητών αρνείτο την αξιολόγηση. Σε ποια χώρα μπορεί να θεωρείται ότι το κράτος μπορεί να δίνει λεφτά χωρίς αξιολόγηση; Σε καμία» ανέφερε η κα Γιαννάκου.

    Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως η Ελλάδα δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ (1,28%), στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.: «Από εθνικούς πόρους, μόνον εμείς έχουμε τόσο υψηλή κρατική χρηματοδότηση. Να αυξηθεί - αλλά πώς; Με προγραμματισμό, πρόταση, έλεγχο και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Όχι αδιακρίτως». Αναφερόμενη δε στην διαδικασία αξιολόγησης, η κα Γιαννάκου συμπλήρωσε: «Ο νόμος για την αξιολόγηση λέει ότι αν διαπιστωθούν ολιγωρίες κατά την αποτίμηση των Ιδρυμάτων, το κράτος πρέπει να δώσει πόρους ώστε η αποτίμηση να είναι θετική. Σε όσες περιπτώσεις είχαμε χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα, τα Ιδρύματα δώσανε αυτά που χρειάζονται για να πάρουν τα προγράμματα».

    Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, ύστερα τουλάχιστον από την αποτυχία εξασφάλισης ευρείας κοινοβουλευτικής υποστήριξης στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

    «Έχετε ξεκινήσει μια στρατηγική έντασης με αφορμή το άρθρο 16. Έπρεπε με γενναιότητα να παραδεχθείτε ότι δεν προχώρησε και να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Εσείς επιμένετε?»

    «Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σε ένα ασταθές πλαίσιο - και το ίδιο ισχύει για την αξιωματική αντιπολίτευση, αν είναι συνεπής στα όσα έχει πει - δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα νόμο-πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη λογική της αλλαγής του άρθρου 16. Γιατί αλλιώς προσεγγίζεις το ζήτημα αν τα δημόσια πανεπιστήμια ανθίζουν σε έναν κήπο μαζί με λουλούδια, ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλα?» ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

    Ειδική μνεία έκανε ο κος Αλαβάνος στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, παρατηρώντας πως «το τανκ του Πολυτεχνείου δεν θα ήταν παράνομο αν ίσχυαν αυτά που προτείνετε» - ενώ διέκρινε και «ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων και των καταλήψεων στο όνομα του δικαιώματος στην εργασία».

    «Υπάρχουν οι περιβόητοι καθηγητές-τουρίστες και λειτουργούν στη μία ή άλλη επιχείρηση, συμβούλια κλπ. Γιατί δεν φέρνετε την αποκλειστική απασχόληση και δεν χτυπάτε τα συμφέροντα που έχουν γονατίσει το Πανεπιστήμιο; Γιατί δεν κλείνει η υπόθεση των αναπληρωτών; Με το δουλεμπόριο καθηγητών που γίνεται, με το ένα πέμπτο του μισθού, με τι ηθικό να διδάξουν; Σιωπούμε και δεν λέει τίποτα ο νόμος πλαίσιο?» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Τοποθέτηση του ΚΚΕ

    Από πλευράς Κομμουνιστικού Κόμματος, ο εισηγητής του, καθ. Γ. Χουρμουζιάδης, σκιαγράφησε ένα τοπίο, όπου «ο Πρωθυπουργός δηλώνει κάθε στιγμή ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και η κα υπουργός λέει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενάντια στις μειοψηφίες. Αυτές οι δύο δηλώσεις, προβάλλονται σε μια εικόνα ενός πανεπιστημίου που καταρρέει και καταλαμβάνεται, σε μια εικόνα καθηγητών που προωθούν τα συμφέροντά τους οδηγώντας τους φοιτητές σε αγώνες και διεκδικήσεις ενάντια στο μέλλον τους. Επειδή οι δηλώσεις αυτές συνοδεύουν ένα νομοσχέδιο - εμείς το είδαμε με πάρα πολύ προσοχή. Και το είδαμε πίσω από τις λέξεις και τα άρθρα».

    «Δεν υπογραμμίζεται πουθενά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των πανεπιστημίων» συνέχισε ο κος Χουρμουζιάδης. «Δεν προβάλλεται η φιλολαϊκή αποστολή τους, ούτε η απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει όλες τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες με γενναίες χρηματοδοτήσεις αναφέρεται. Περιγράφονται ωστόσο ως ένας θελκτικός χώρος για τους επιχειρηματίες, με συγκεκριμένες αναφορές και όχι υπαινιγμούς».

    «Ο ορισμός των ΑΕΙ και Πανεπιστημίων, είναι άκρως θεωρητικός και αόριστος. Δεν γίνεται κανένας λόγος για την φοιτητική μέριμνα. Οι φοιτητικές εστίες, η σωστή σίτιση, τα πανεπιστημιακά βιβλιοπωλεία, είναι μια άγνωστη πραγματικότητα. Καμία αναφορά για την οργάνωση και εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών». Όσον αφορά δε, τα φοιτητικά δάνεια, παρατήρησε: «Βάζουμε τον νέο των 19 χρόνων, στη λογική του τραπεζικού δανείου; Δημιουργούμε μια νέα γενιά φοιτητών στην ομηρία της τραπεζικής ασυδοσίας; Θα μπορούσε να πει το κράτος, ότι αναλαμβάνει τις σπουδές όσων φοιτητών έχουν οικονομικό πρόβλημα».

    «Αν κάτι πονά την ελληνική κοινωνία είναι η επαγγελματική ανεργία. Δεν γίνεται καμία συζήτηση. Και αυτά τα 4ετή αναπτυξιακά προγράμματα, έχουν πολύ ωραίες και ρομαντικές περιγραφές όπως συμβαίνει πολλές φορές με νομοσχέδια - αλλά αν τις κοιτάξει κανείς προσεκτικά, δεν είναι ούτε ωραίες, ούτε ρομαντικές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    Θ.Ρουσόπουλος για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση

    Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Με την ολοκλήρωση του Νόμου-Πλαισίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, εντός της τετραετίας, για δύο συναφή ζητήματα, που τελούν σε εκκρεμότητα: τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας πως τα δύο αυτά θέματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της παιδείας, και πρόσθεσε ότι για την έρευνα θα διατεθούν περί τα 420 εκατ. ευρω από το Δ΄ΚΠΣ.

    Ως προς τις αλλαγές για την αποσύνδεση του Λυκείου από το Πανεπιστήμιο, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε αυτή την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση τόσο της Ανώτατης όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προς τούτο παρέπεμψε ενδεικτικά σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ ενός «ποιοτικότερου Λυκείου».

    Ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προ διετίας κατήργησε τις εξετάσεις στη Β΄Λυκείου και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό κατευθύνεται «στην αυτονόμηση του Λυκείου - καθώς το Λύκειο πρέπει να αποκτήσει την αυταξία του. Το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκληρωτική αυτονόμηση του Λυκείου από την γνωστή διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «οι όποιες αλλαγές γίνουν και όταν γίνουν, θα είναι γνωστές στους μαθητές και τις οικογένειές τους πολύ νωρίτερα (τουλάχιστον τρία χρόνια πριν) ώστε να μην αιφνιδιαστούν. Αυτό το λέμε,διότι κατά την άποψή μας η Παιδεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται χάριν αιφνιδιασμού».

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κατάργηση των εξετάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται άνευ εξετάσεων. Τα Πανεπιστήμια ορίζουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ανά τμήμα και η βάση του 10 έγινε δεκτή ως μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας της παιδείας, είπε.

    «Δεν μπορούμε να δεχτούμε, όμως, ότι όλοι θα μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που είχαν στο Λύκειο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος εξεταστικής διαδικασίας, διότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο Πανεπιστήμιο που να μην ζητά από τους υποψήφιους φοιτητές του να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις»,σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν «μετά από τις επόμενες εκλογές, αφού πιστεύουμε ότι θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση, και μετά από μακρύ διάλογο. Θα πρέπει δε, το κράτος να εγγυάται την αντικειμενικότητα των εξετάσεων».

    Συμπερασματικά, ο Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι ο νόμος για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων που έχει ψηφιστεί, ο νόμος-πλαίσιο, τα μεταπτυχιακά και η έρευνα, είναι «τα τέσσερα στοιχεία που ενισχύουν και δίνουν μια τελείως διαφορετική προοπτική στα ελληνικά Πανεπιστήμια».

    Απάντηση Μιχ. Χρυσοχοΐδη

    Ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου για την Παιδεία ανέφερε πως "η κυβέρνηση, πανικόβλητη από την κατακραυγή που ξεσήκωσαν η προχειρότητα και οι ελλείψεις του νόμου-πλαισίου, αποφάσισε επιτέλους, έστω και στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, να ασχοληθεί με θέματα μεταπτυχιακών και έρευνας".

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως "είναι βέβαιο πως η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία θα αποτελέσει, για άλλη μια φορά, μνημείο προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εντυπωσιοθηρίας" και πρόσθεσε ότι "τα απροκάλυπτα ψεύδη, στα οποία κατέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδεικνύουν την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα Παιδείας".

    [02] "Ευθύνη της κυβέρνησης τα κλειστά πανεπιστήμια"

    Περιοδεία στην Καρδίτσα θα πραγματοποιήσει σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Θα επισκεφθεί τις περιοχές Λεοντάρι και Παλαμά, ενώ το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    "Τα κλειστά πανεπιστήμια είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Το να αντιστρατεύεται κανείς την κυβέρνηση, μόνο με το σύνθημα δημόσια πανεπιστήμια, δεν αρκεί. Εμείς παλεύουμε για σύγχρονη δωρεάν δημόσια Παιδεία, για δημόσια πανεπιστήμια τα οποία υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και διασφαλίζουν τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

    "Κάτι τέτοιο που δεν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, εξαιτίας της κυρίαρχης πολιτικής. Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια με τα προγράμματα ΕΡΑΣΜΟΥΣ και τα διάφορα άλλα κοινοτικά κονδύλια. Αυτό όποιος το ξεχνάει, κάνει κακό στο κίνημα», τόνισε.

    [03] Ισχυροί κραδασμοί στα ασιατικά χρηματιστήρια

    Διευρύνονται σήμερα οι κλυδωνισμοί στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις λόγω των φόβων για την επαπειλούμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κρίση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

    Με μεγάλη πτώση 2,85% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο με τον δείκτη Νικκέι να υποχωρεί κατά 515,80 μονάδες στις 17.604,12 μονάδες.

    Στα μέσα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε επίσης κατά 2,88%, της Σιγκαπούρης κατά 5,57% της Μανίλας 7,92%,της Βομβάης κατά 2,38% και της Κουάλα Λουμπούρ βυθιζόταν 8,17% . Το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκλεισε με απώλειες 1,54%.

    Στην Αυστραλία,όπου το χρηματιστήριο του Σίδνει άνοιξε με απώλειες 3,46%,ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ κάλεσε τους επενδυτές να μην υποκύψουν στον πανικό."Πρέπει να αποδεχτούμε ότι μια ισχυρή οικονομία όπως είναι η κινεζική θα πρέπει κάπου κάπου να κάνει διορθώσεις" τόνισε ο Χάουαρντ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

    Το χρηματιστήριο της Σαγκάης που ευθύνεται για το "μίνι κραχ" κάνοντας χθες "βουτιά"

    (-8,84%) σήμερα φάνηκε να ανακάμπτει και στα μέσα της συνεδρίασης να ενισχύεται κατά 0,25%.

    "Φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν πανικοβλήθηκαν όσο χθες" τόνισε ο αναλυτής Τσάο Γιαν της εταιρίας Soochow.

    "Οπως αναμενόταν,οι περισσότερες αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού άνοιξαν σήμερα με απώλειες λόγω του δυσμενούς κλίματος στις παγκόσμιες αγορές."Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντιστροφή προς τα πάνω εντός της ημέρας" τόνισε ο Ατούλ Μέχρα ,αναλυτής της JM Morgan Stanley.

    "Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να παραμείνουν ήρεμοι.Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για αγορές μετοχών σε όλα τα επίπεδα" λέει ο ινδός αναλυτής Καβίτα Χάρι της επενδυτικής εταιρίας ING Vysya. "Το σενάριο της Κίνας είναι μεμονωμένο .Δεν περιμένουμε μια μετάδοση της νόσου στις αναδυόμενες αγορές" ,πρόσθεσε.

    Η πτώση στα χρηματιστήρια προκάλεσε πάντως υποχώρηση και στις τιμές του πετρελαίου καθώς στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου είχε διαμορφωθεί στα 60,29 δολάρια από τα 61,46 δολάρια το βαρέλι που έκλεισε χθες το βράδυ.

    "Η αγορά του πετρελαίου αντιδρά στην υποχώρηση των χρηματιστηρίων.Αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της κινεζικής `φούσκας`,καθώς η ζήτηση σε πετρέλαιο στην Κίνα βαθμιαία ενίσχυσε την αγορά από το 2004" λέει ο αναλυτής Τόνι Νιούμαν της Mitsubishi Corporation.

    Στην δραματική υποχώρηση των χρηματιστηρίων συνέτεινε και η δήλωση του πρώην προέδρου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής τράπεζας,Αλαν Γκρίνσπαν για τον κίνδυνο ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ,αλλά και η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή,εκτιμούν οι αναλυτές.

    "Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν στην Κίνα,συνεχίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά επεκτάθηκαν και στην Ιαπωνία"λέει ο αναλυτής Μασαγιόσι Γιάνο του ερευνητικου Ινστιτούτου Tokai Toyo.

    "Πιστεύω ότι το μίνι κραχ θα τελείωσει σύντομα" προέβλεψε ο οικονομολόγος Νατζίμπ Τζέρχομ της Fraser Securities στη Σιγκαπούρη,τονίζοντας ότι θα υπάρξει γενική ανάκαμψη στην αγορά καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει αισθητά και προσφέρουν πλέον καλές ευκαιρίες για αγορές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 February 2007 - 7:30:18 UTC