Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Δέκα μέτρα - δεσμεύσεις»
  • [02] Εντεκα νέα έργα μέσω ΣΔΙΤ
  • [03] Παπαρήγα: Αντιαγροτική η πολιτική της κυβέρνησης
  • [04] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Δέκα μέτρα - δεσμεύσεις»

    Δέκα συγκεκριμένα μέτρα - δεσμεύσεις, για την υλοποίηση των οποίων ανέλαβε ο ίδιος προσωπική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του νέου προγράμματος του Κινήματος στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Προγράμματος.

    Τα μέτρα αυτά, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν τα διαπραγματεύεται με κανέναν, καθώς αποτελούν την ελάχιστη βάση των απαραίτητων δημόσιων αγαθών, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική συνοχή.

    Τα δέκα μέτρα είναι τα εξής:

    1. Νέο μοντέλο διάρθρωσης της χώρας. Επιτελική Κυβέρνηση. Μια νέα περιφερειακή διάρθρωση με δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, με ένα νέο "Καποδίστρια" και συνένωση δήμων,με τις βασικές αρμοδιότητες των Υπουργείων αποκεντρωμένες στην περιφέρεια. Η πόλη αποτελεί επίκεντρο της συμμετοχής των πολιτών. Η πόλη θα είναι πόλος δημιουργίας.

    Ριζικά διαφορετικό εκλογικό σύστημα,που θα διασφαλίζει την αυτονομία των πολιτικών κομμάτων,την απεξάρτησή τους από οικονομικά ή μιντιακά συμφέροντα, την διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο του πολίτη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

    2. Διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση.Αξιοποίηση όλου του πλούτου των ανθρώπων που δουλεύουν στη δημόσια διοίκηση. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αξιολόγηση και διαφάνεια παντού και για όλους στη δημόσια διοίκηση. Απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Αξιοκρατία που θα ανατρέπει κάθε αυθαίρετη κομματική ή άλλη ρουσφετολογική παρέμβαση στην ορθολογική λειτουργία της διοίκησης. Τέρμα στο μοίρασμα χρημάτων από τους Υπουργούς. Θα υπόκεινται σε έλεγχο και διαβούλευση αλλά και αντικειμενικές προδιαγραφές δίκαιης κατανομής στην χώρα. Κάθε υπογραφή Υπουργού στο διαδίκτυο. Ισολογισμοί και διπλογραφικό σύστημα στους δημόσιους οργανισμούς.

    3. Ποιότητα και πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε ελληνική οικογένεια και για όλες τις βαθμίδες. Η ελληνική οικογένεια θα πληρώνει όλο και λιγότερο για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών της. Οργανώνοντας ορθολογικά και με διαφάνεια και λογοδοσία τα πανεπιστήμια, αποκεντρώνοντας την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυξάνοντας τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ - δίνοντας 1 δισ. Ευρώ περισσότερα ήδη από τον πρώτο προϋπολογισμό μας. Τα ολοήμερα σχολεία θα είναι βασικός μοχλός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νέος πολίτης θα έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο το οποίο θα αποτελεί τη δικιά του μόνιμη βιβλιοθήκη αλλά και χώρο διαβούλευσης. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - αυτοδιοικούνται, αξιολογούνται, λογοδοτούν στην κοινωνία, πιστοποιούνται και ελέγχονται δημοκρατικά. Μετατρέπονται σε διεθνή ιδρύματα και η Ελλάδα αποτελεί κέντρο εκπαιδευτικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή.Η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρα στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

    4. Δίκαιη Φορολογία: Αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των αδυνάτων, με αντικειμενική και δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τέρμα στην ευνοϊκή φορολόγηση του κεφαλαίου σε σχέση με τη φορολόγηση της εργασίας, αλλά και στην επιδείνωση της σχέσης άμεσων προς έμμεσους φόρους. Προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα ώστε να γίνει πράξη η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.

    5. Ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ενισχύεται η βασική σύνταξη για τους ανασφάλιστους στα 950 Ευρώ για το ζευγάρι και 550 για τον μεμονωμένο ανασφάλιστο. Διευρύνονται τα κριτήρια του ΕΚΑΣ ώστε να επωφεληθούν από αυτό άλλες 300.000 συνταξιούχοι.

    6. Υποστήριξη της οικογένειας, με 2.000 Ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια των γονιών του.Στήριξη του παιδιού με κατάθεση 1.000 Ευρώ σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό.Διπλασιάζεται ο αριθμός των βρεφονηπιακών σταθμών.

    7. Δυνατότητα απασχόλησης των νέων για 4 συνεχή έτη με πλήρη ασφάλιση και (κλιμακούμενη) καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού εντός τετραετίας.Δημιουργία του θεσμού της κοινωνικής εργασίας. Ο άνεργος θα μπορεί να βρίσκει δουλειά και προοπτική, ενώ θα προσφέρει στην κοινωνία.

    8. Κάθε Έλληνας θα έχει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα 24 ώρες την ημέρα 365 μέρες το χρόνο. Δέσμευση για μείωση των ιδιωτικών δαπανών στην υγεία.

    9. Το περιβάλλον θα αποτελέσει προτεραιότητα. Είναι το επίκεντρο μιας νέας ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης. Είναι βασικό στοιχείο της νέας περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι αντικείμενο έρευνας και νέων τεχνολογιών αιχμής για την οικονομία μας. Είναι απαραίτητο συστατικό για τον νέο ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό. Είναι καθοριστικό για μια νέα εθνική ενεργειακή πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δημιουργείται ξεχωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δέσμευση για 10% παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2012.

    10. Στην ύπαιθρο θα υπάρχει σιγουριά όσων αποχωρούν από την ενεργό παραγωγή, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες για την προσέλκυση νέων δυναμικών αγροτών που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη - ποιοτική και πράσινη - της υπαίθρου. 950 Ευρώ σύνταξη στο ζευγάρι των αγροτών, 550 για το μεμονωμένο αγρότη. Νέα πολιτική αγροτικής γης για να βοηθηθούν οι νέοι αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ. Χρηματοδότηση της δημιουργίας συνεταιριστικής σχολής αγροτών σε τριτοβάθμιο επίπεδο για την εκπαίδευση πιστοποιημένων αγροτών και στελεχών αγροτικής ανάπτυξης.

    Το ΠΑΣΟΚ θέτει σήμερα τις νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα οι οποίες είναι διαφορετικές από εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, σημείωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η διαφορά στις προτεραιότητες δεν οφείλεται στο ότι το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν ελλιπές. Αντίθετα, τόνισε, ήταν πολύ σημαντικό και μας έφερε στο σημείο, ώστε να μπορούμε να οραματιζόμαστε μια διαφορετική Ελλάδα.

    Η χώρα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ήταν έτοιμη για μια νέα ποιοτική αλλαγή, πορεία , όμως, την οποία αντέστρεψε η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Στο διάστημα των τριών ετών, ανέφερε επίσης, η Νέα Δημοκρατία αποδυνάμωσε την οικονομία, διέσυρε την εικόνα της χώρας, την έβαλε υπό επιτήρηση, μείωσε τη διαπραγματευτική της ικανότητα, συρρίκνωσε το κράτος πρόνοιας, ευτέλισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, ποδοπάτησε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιών και ακύρωσε το διεθνές κύρος της χώρας.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί εμπόδιο για την ανάκτηση μιας δυναμικής πορείας της Ελλάδας, δημιουργεί παντού πολώσεις και συγκρούσεις, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι πολιτικές και οι αντιλήψεις της ΝΔ αποτελούν το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του απαντά στις σημερινές προκλήσεις και συνεχίζει να είναι η δύναμη της αλλαγής, όπως διαμορφώθηκε κατά την ιστορική του πορεία.

    Περιγράφοντας το όραμα και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί κέντρο παραγωγής σύγχρονων υπηρεσιών, πρότυπο διαμετακομιστικό κέντρο, διεθνές κέντρο υπηρεσιών εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο συνδυασμός της ιστορίας και της παράδοσης,της φύσης και του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της γνώσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσδιόρισε ως εξής τις προτεραιότητες του κόμματος για την επόμενη τετραετία:

    -Απελευθέρωση του πολίτη και των δημιουργικών του δυνάμεων από ένα γραφειοκρατικό και ασφυκτικό κράτος.

    -Ασφάλεια και σιγουριά του πολίτη και της οικογένειας.

    -Αναβάθμιση της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

    -Προτεραιότητα στη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία καθώς το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην "πράσινη οικονομία".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα έξι επιμέρους στοιχήματα του ΠΑΣΟΚ τα οποία προσδιορισε ως εξής:

    1. Το νέο πατριωτικό στοίχημα, το οποίο πέραν από την εδαφική ακεραιότητα, αφορά στην εγγύηση της ισχυρής και αποτελεσματικής φωνής του ελληνικού λαού στις παγκόσμιες εξελίξεις.

    2. Το δημοκρατικό στοίχημα είναι να δώσει πολιτική δύναμη στον πολίτη και να εγγυηθεί ότι θα ακούγεται η φωνή του σε όλα τα επίπεδα που τον αφορούν.

    3.Το άμεσο κοινωνικό στοίχημα είναι να δώσει σιγουριά και προστασία στον πολίτη ώστε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τη ζωή.

    4.Το αναπτυξιακό στοίχημα - πρόκληση είναι να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    5.Το σταθερό αξιακό στοίχημα είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνία που βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαβούλευσης και της συμμετοχής, της αξιολόγησης, της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

    6. Το ηθικό στοίχημα για τον ελληνισμό είναι να αποτελέσει δύναμη πρόσφοράς στο νέο παγκόσμιο πολιτισμό που διαμορφώνεται.

    Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πολιτική της, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Ελληνας και η Ελληνίδα παρακολουθούν σήμερα την απροκάλυπτη επέλαση της Δεξιάς στο κράτος και το πισωγύρισμα της χώρας. Και έκανε έκκληση στους πολίτες να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις και να μην υποτάσσονται.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Ελληνας πολίτης έχει απογοητευθεί από τη ΝΔ και παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ελπίζει.

    Σχετικά με το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τρομακτική δύναμη που συσσωρεύεται και υπονομεύει την εφαρμογή ενός συστήματος δικαίου. Επίσης τόνισε ότι η δημοκρατική, πολιτική ζωή υποτάσσεται ή εξαγοράζεται από μεγάλα συμφέροντα και ακόμα απειλείται από απολυταρχισμούς, φονταμενταλισμούς και ακραίες ιδεολογίες.

    Υπάρχει άλλος δρόμος, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, και κατηγόρησε όσους μιλούν για μονόδρομο, οι οποίοι, όπως ανέφερε, ηθελημένα ή άθελά τους, γίνονται φερέφωνα ενός οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, το οποίο φοβάται τις αλλαγές.

  • **Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο για να διαμορφώσει τη δική του εισήγηση για το Πρόγραμμα, προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενσωματώνοντας απόψεις και παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν και θα συμφωνηθούν στην κοινή συνεδρίαση.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα δώσει την τελική μορφή στο «πλαίσιο Προγράμματος», το οποίο, με τη σειρά του θα τεθεί σε διάλογο στην κομματική βάση και στην κοινωνία.

    Η τετραήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί, με πανηγυρικό τρόπο, την Κυριακή το πρωί, με ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η τελευταία φάση για την κατάρτιση του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθεί με το Προγραμματικό του Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Μαϊου.

    [02] Εντεκα νέα έργα μέσω ΣΔΙΤ

    Εντεκα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με απόφαση της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, η Διϋπουργική Επιτροπή αποφάσισε την ένταξη στις διατάξεις του νόμου 3389/2005 των ακόλουθων έντεκα έργων:

    -Νέο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

    -Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    -Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    -Ενδεκα νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.

    -Ανακατασκευή κτιριακού συγκροτήματος "Δόμπολη" για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.

    -Υλοποίηση 23 νέων σχολικών κτιρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

    -Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων λειτουργίας σε 12 λιμένες για την κάλυψη των διεθνών κανονισμών ασφαλείας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι έως τώρα έχουν υπαχθεί έργα συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ στις διατάξεις του νόμου 3389/2005. Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του νέου θεσμού, την ταχύτερη υλοποίηση υποδομών και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας είπε ότι η υπαγωγή έργων στις ΣΔΙΤ δείχνει την έγνοια για περαιτέρω στήριξη της περιφέρειας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε το υπουργείο Οικονομίας και τον ειδικό γραμματέα της Γραμματείας ΣΔΙΤ κ. Λεωνίδα Κορρέ και πρόσθεσε ότι με τις αποφάσεις θα δημιουργηθούν τα κτίρια που έχουν τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης είπε ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα ασφάλειας για τους λιμένες Αθηνών, Πάτρας, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας κλπ. για την αναβάθμισή τους.

    Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι εγκρίθηκαν τρία νέα νοσοκομεία και ότι το κόστος εκτιμάται σε 900 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός είπε ότι εγκρίθηκε το τρίτο κατά σειρά πακέτο έργων στο πλαισιο των ΣΔΙΤ, που αφορά την υλοποίηση 23 νέων σχολικών κτιρίων, συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης 77 εκατ. ευρώ.

    [03] Παπαρήγα: Αντιαγροτική η πολιτική της κυβέρνησης

    Τις θέσεις του ΚΚΕ για τα αγροτικά ζητήματα ανέπτυξε στην Καρδίτσα η Γενική Γραμματέας του κόμματος κα Αλέκα Παπαρήγα,τονίζοντας, μεταξύ άλλων,πως οι αγρότες αποτελούν αντικείμενο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης για την εκάστοτε κυβέρνηση.

    Η κα Παπαρήγα ζήτησε αγώνες ρήξης και ανατροπής προκειμένου να αντιμετωπισθεί, όπως είπε, η σκληρή αντιαγροτική πολιτική, στη δε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ για την πολιτική στήριξης της ΚΑΠ,λέγοντας πως οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να έχουν πλέον αυταπάτες.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε πως η επίσκεψή της στην Καρδίτσα ήταν, κατά κύριο λόγο, αφιερωμένη στην αγροτιά και στους μικροιδιοκτήτες και πρόσθεσε ότι "η πρόσοχή στρέφεται στους νέους που προσπαθούν να επιβιώσουν στην ύπαιθρο και αναγκάζονται να βρουν και δεύτερη δουλειά».

    Υποστήριξε ότι με το μητρώο αγροτών επιχειρείται μείωση του αγροτικού πληθυσμού, το χαρακτήρισε δε «πονηρό στοιχείο» που "επιδιώκει να συγκεντρωθεί το χρήμα από την παραγωγή σε λίγα χέρια".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διερωτήθηκε «ως ποτέ η αγροτιά που υποφέρει, θα γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης από την εκάστοτε κυβέρνηση» και έκανε λόγο για "αυταπάτες που σπέρνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να «τουμπάρουν» τον αγροτικό κόσμο".

    Αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις,σημείωσε πως "πρέπει να οπλίσουν τους αγρότες με υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος", ενώ πρόσθεσε ότι "υπάρχει μια σκληρή πολιτική που μπορεί να κάνει πίσω με ρήξη και ανατροπή".

    Συμπερασματικά δήλωσε ότι ο αγώνας πρέπει να έχει στο στόχαστρό της την ΚΑΠ και το "διμέτωπο κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ".

    Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κα Παπαρήγα στις προτεραιότητες που θέτει το ΚΚΕ.

    Όπως είπε το κόμμα μελετά μια συνολική πρόταση, υιοθετώντας αιτήματα που συμφέρουν και συσπειρώνουν τους αγρότες.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, με εφόδια που θα τα εγγυάται η κρατική πολιτική, ρύθμιση των χρεών και καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων, πλήρη ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή, άμεσο διπλασιασμό των συντάξεων και δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

    Ακόμη τόνισε ότι οι τιμές πρέπει να καθορίζονται με βάση το πραγματικό κόστος και έκανε λόγο για τη δημιουργία δημοσίου ασφαλιστικού τομέα για την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο.

    Η κα Παπαρήγα υποστήριξε ότι "η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έρχονται ισοπαλία στην αντιλαϊκή πολιτική, καθώς στηρίζουν την ΚΑΠ,που συμπαρέσυρε όλα τα αγροτικά προϊόντα".

    Στο μεταξύ, προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την νέα ΚΑΠ ζήτησε σήμερα η γγ του ΚΚΕ με επιστολή της στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    «Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της λεγόμενης νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συρρικνώθηκαν δραστικά βασικές καλλιέργειες όπως καπνός τεύτλα κλπ, έκλεισαν εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, μειώθηκε σημαντικά το αγροτικό εισόδημα και αυξήθηκαν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο που το πρώτο οκτάμηνο του 2006 διαμορφώθηκαν στο 1,439 δις ευρώ» αναφέρει η κα Παπαρήγα στην επιστολή και σημειώνει πως η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών αλλά και των καταναλωτών παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ εκτιμά ότι «οι εξελίξεις αυτές και τα αδιέξοδα ιδιαίτερα στους νέους αγρότες θα ενταθούν με την ολοκλήρωση της νέας ΚΑΠ για τα οπωροκηπευτικά και το κρασί».

    [04] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φοιτητές, σπουδαστές και καθηγητές διαμαρτύρονται για ακόμη μία φορά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, στις 12 το μεσημέρι, ενώ η πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή ξεκίνησε γύρω στις 2.30 το απόγευμα.

    Σε επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο πριν τις 4 μ.μ. μπροστά στο υπουργείο Αιγαίου, στη διασταύρωση Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, συνελλήφθησαν τρία άτομα και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών που βρισκόταν περίπου στο μέσο της πορείας έκανε επίθεση στο υπουργείο Αιγαίου με βόμβες μολότοφ, ενώ έσπασαν και το λουκέτο της κεντρικής εισόδου και πέταξαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου μπογιές.

    Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο ειδικός φρουρός που εκτελούσε υπηρεσία στο υπουργείο πυροβόλησε μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Για το περιστατικό διατάχθηκε έρευνα, ενώ ενημερώθηκε αμέσως η εισαγγελέας που βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και παράλληλα διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και διέλυσαν τους διαδηλωτές.

    Από τους τρεις προσαχθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, θα κρατηθούν οι δύο οι οποίοι θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

    Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

    Η επεξεργασία του νόμου-πλασίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με κατ' άρθρον συζήτηση, ενώ χθες το προτεινόμενο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

    «Ανακριβή τα περι μείωσης του αριθμού των εισαγομένων

    Τα περί μείωσης του αριθμού των εισαγομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ως συνέπεια των ρυθμίσεων του νόμου-πλαίσιου δεν είναι ακριβή, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επαναλαμβάνοντας σημερινή τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση, η Υπουργός Παιδείας απεδέχθη το αίτημα των εκπροσώπων των πρυτάνεων και προέδρων να ορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα, στο πλαίσιο του 4ετούς προγραμματισμού τους, τον αριθμό των εισακτέων που είναι σε θέση να απορροφήσουν.

    Με το ισχύον σύστημα σήμερα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο αριθμός των εισαγομένων καθορίζεται από κοινού από το Υπουργείο Παιδείας και τα αντίστοιχα ιδρύματα, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

    Ο κ. Αντώναρος συνέχισε λέγοντας πως τα πανεπιστήμια κάνουν εισηγήσεις, αυτές πηγαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο. Το Υπουργείο μέχρι τώρα εγκρίνει αριθμό σημαντικά υψηλότερο από αυτόν αυτόν που περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις των ιδρυμάτων, είπε.

    Από τούδε και στο εξής αυτό θα γίνεται επί τη βάσει του προγραμματισμού της τετραετίας και της συμφωνίας που θα συνάπτουν τα ιδρύματα με το Υπουργείο Παιδείας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι θα γίνονται προτάσεις στο Υπουργείο,το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο για τον αριθμό των εισαγομένων.

    Με τον καινούργιο νόμο αυτό θα γίνεται με καλύτερο προγραμματισμό, αφού θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα μπορούν όλοι και τα πανεπιστήμια αλλά και οι υποψήφιοι να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό αφού θα ξέρουν πού να στοχεύσουν.

    Ο καθορισμός του αριθμού των εισαγομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και όχι μόνο με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από το κράτος, εξήγησε ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος είναι ένα πλέγμα ρυθμίσεων όπου το ένα τμήμα συνδέεται με το άλλο, με τελικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    Για το ότι ο αριθμός των εισαγομένων στα πανεπιστήμια καθορίζεται από διάφορους παράγοντες χρησιμοποίησε το περσινό παράδειγμα εκείνων που εισήχθησαν στα ΤΕΙ της χώρας. Ενώ ο αριθμός που είχε προβλεφθεί ήταν για 41.000 εισακτέους, τελικώς εισήχθησαν 28.000 υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση του 10.

    Ερωτηθείς για την χθεσινή αποχώρηση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρου Απέκη, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν σχολιάζει και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με την πρόταση του πρύτανη του θεσσαλικού πανεπιστημίου για την καθιέρωση διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές και αν αυτό είναι θέση της κυβέρνησης, ο κ. Αντώναρος απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως ο πρύτανης διατύπωσε την προσωπική του άποψη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 March 2007 - 15:30:39 UTC