Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Παιδεία στο επίκεντρο της συνάντησης Κ.Καραμανλή-Μ.Γιαννάκου
  • [02] "Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα"
  • [03] "Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τις εκλογές"
  • [04] Ο ΣΥΝ στο δρόμο του διαρκούς συνεδρίου
  • [05] Πράσινο χρώμα στο ντέρμπι των αιωνίων

  • [01] Η Παιδεία στο επίκεντρο της συνάντησης Κ.Καραμανλή-Μ.Γιαννάκου

    Συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Σπύρο Αμούργη.

    Στο μεταξύ, υπερψηφίστηκε στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, η πρόταση των συσπειρώσεων για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών.

    Στην ψηφοφορία τέθηκαν δύο προτάσεις: «συνέχιση των κινητοποιήσεων» και «ανοιχτά πανεπιστήμια με διάλογο μέσα στα πανεπιστήμια». Υπερίσχυσε η πρώτη με 94 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 32 αποχές.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης αυτό σημαίνει ότι οι καθηγητές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας πάντα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής του Παντείου, Αλκης Ρήγος είπε ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν με απεργίες, ενώ εάν ψηφιστεί θα αποφασιστούν οι παραπέρα κινήσεις των πανεπιστημιακών και τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των διατάξεων του νομοσχεδίου.

    Από την πλευρά τους, φοιτητές και σπουδαστές αναμένεται σήμερα να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας

    [02] "Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα"

    Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε ανοιχτή συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κυβέρνηση "παράγκα με ονοματεπώνυμο" και τον κ. Καραμανλή "πρωθυπουργό υπό ομηρεία".

    Εξέφρασε τη βεβαιότητά του για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και ανέπτυξε τις βασικές αρχές του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε προσπάθειες υπονόμευσης και χειραγώγησης του Κινήματος από μεγάλα συμφέροντα τα οποία ζητούν να συμβιβαστεί το ΠΑΣΟΚ. Επίσης αναφέρθηκε σε εταιρίες δημοσκοπήσεων και τις διαφημιστικές εταιρίες ζητώντας πλήρη διαφάνεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της νεολαίας ταυτιζοντάς τη με τους κουκουλοφόρους.

    Χαρακτηριστικό της σημερινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου ήταν η εναλλαγή αναφορών στο πρόγραμμα και τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ αφενός και σε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αφετέρου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν το ΠΑΣΟΚ χωρίς φωνή, ενότητα, ισχύ και πρόγραμμα αλλά τους διαψεύσαμε όλους και θα τους διαψεύσουμε και στις εκλογές. Τα στημένα παιχνίδια, πρόσθεσε, δεν περνάνε και την απάντηση δίνει ο λαός.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δυνάμεις της ακινησίας και της συντήρησης φοβούνται ένα λαό με σιγουριά. Εδωσε τη διαβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία που θα χτυπήσουν κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το βήμα και την σύγκρουση αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία η οποία είναι εξαρτημένη από το καστεστημένο.

    Εμείς, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουμε τους πόθους και τα οράματα του λαού, χωρίς συμβιβασμούς. Μέτρο για μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

    Στα τρία χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν αρκετά για να μοιάζει η Ελλάδα με ακυβέρνητο καράβι, να ανοίξει η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων, να αισθάνεται ο πολίτης φτωχός και αδύναμος.

    Χαρακτήρισε ορόσημο για την Ελλάδα τις επόμενες εκλογές, διότι, όπως ανέφερε, ο λαός θα κάνει πράξη το "φθάνει πια". Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μίκρυνε την Ελλάδα, πλήγωσε τη Δημοκρατία, έφερε φτώχεια, ακρίβεια, πόλωση, διχόνοια και υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης.

    Αναφέρθηκε και στην υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρίας "Ακρόπολις" κάνοντας λόγο για τεράστιο σκάνδαλο με συμμετοχή μεγαλοστελέχους της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι με λεφτά των ασφαλισμένων πλουτίζουν οι άνθρωποι της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ντροπή αυτές τις πρακτικές, τις πρακτικές των γαλάζιων παιδιών και των κουμπάρων, όπως ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παίζει σκοτεινά παιχνίδια με τα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους απέναντι στη νέα γενιά. Δεν μπορείτε, τόνισε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση να βάζετε απέναντι τη νέα γενιά και να την ταυτίζεται με κουκουλοφόρους, τεμπέληδες και αδιάφορους. Ζήτησε επίσης τα θέματα παιδείας να μην τα χειρίζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Συνεχίζοντας την κριτική προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε "παράγκα συμφερόντων με ονοματεπώνυμο" και υποστήριξε ότι προεκλογικά είπε ασύστολα ψέματα και ότι τώρα έπεσαν οι μάσκες του μεσαίου χώρου. Την κατηγόρησε ότι βυθισε τη χώρα στην ανασφάλεια και πρόσθεσε ότι ο πολίτης έχει ανασφάλεια για τη δουλειά, τη σύνταξη, την εκπαίδευση, την υγεία, τις δόσεις του δανείου. Ολα αυτά, ανέφερε, φέρουν την υπογραφή της ΝΔ, ο κύκλος της οποίας κλείνει οριστικά στις εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε πολλά σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι είναι η επένδυση στον άνθρωπο και στην εκπαίδευση . Και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον τρίτο άξονα του προγράμματος, την "πράσινη" όπως την χαρακτήρισε οικονομία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι για εκείνη περιβάλλον σημαίνει εκποίηση της ελληνικής γης, δάση και παραλίες στο σφυρί, όπως απέδειξε με την προσπάθεια τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

    Εκανε λόγο για νέα σχέση κράτους και αγοράς με κριτήριο τον πολίτη και μέτρο τον άνθρωπο αλλά και για "τη δημοκρατία της καθημερινότητας", που θα επιτευχθεί με ριζοσπαστική αποκέντρωση του κράτους, το οποίο θα έχει πλέον επιτελικό ρόλο.

    Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου είχε μόνο μία αναφορά μιλώντας για εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται σε περιοδείες δημοσίων σχέσεων και διεθνείς κουμπαριές. Αυτό, τόνισε, δεν είναι εξωτερική πολιτική και πρόσθεσε ότι αποτελεί παράδοση για τη ΝΔ η απουσία από τις διεθνείς εξελίξεις και η εξάρτηση.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε αδίστακτη αναδιανομή του πλούτου καθώς, όπως είπε, ενώ το 2004 για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι επιχειρήσεις οι πολίτες πλήρωναν 160, το 2007 οι πολίτες πληρώνουν 210 ευρώ. Και πρόσθεσε ότι η πολιτική της ΝΔ είναι να πιάσουμε τον μικρό αλλά να κάνουμε τα χατήρια στον ισχυρό. Και χαρακτήρισε δεξιά αντιμεταρρύθμιση την κυβερνητική πολιτική στην οποία θα δώσει τέλος ο λαός στις εκλογές, όπως είπε.

    Υποσχέθηκε ότι ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καθιερώσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων μέσω της φορολογίας.

    Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε μια νέα κοινωνική συμφωνια με τους κοινωνικούς εταίρους και ένα νέο συμβόλαιο για την αγορά εργασίας και την απασχόληση. Επίσης τόνισε ότι τα νέα μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ θα είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία, τα νοσοκομεία και η βοήθεια στο σπίτι.

    Η εξάλειψη της φτώχειας είναι για το ΠΑΣΟΚ πολιτική επιλογή. Πρέπει τόνισε, να τελειώνουμε με τη φτώχεια στη χώρα μας.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού συστήματος υγείας με αύξηση των δαπανών και πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, τα οποία εγκατέλειψε η ΝΔ για να προσλάβει αγροφύλακες.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ασφάλεια των πολιτών, την οποία το ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει, όπως τόνισε, χωρίς κανένα περιορισμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών ενώ δήλωσε ότι ο αστυνομικός θα βγει και παλι στη γειτονιά. Μίλησε επίσης για μια νέα συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνομικό, τη σχέση των οποίων, όπως είπε, τραυμάτισε η πολιτική της ζαρτινιέρας που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

    Ο λαός, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν θυμωμένο μαζί μας μας βλέπει πλέον με ελπίδα. Είναι κάτι, ανέφερε, που φοβίζει τα κατεστημένα και γι΄αυτό τα φερέφωνα της ΝΔ λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τραβάει. Πράγματι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δεν τραβάει το δρόμο της αδικίας και της εξυπηρέτησης συμφερόντων, το δρόμο των αεριτζήδων με τα μεγάλα κέρδη, του συμβιβασμού με τα μονοπύθμενα πλοία και τα προνόμια των τραπεζών.

    Επιτέθηκε στα μεγάλα συμφέροντα, κατηγορώντας τα ότι απαιτούν να συμβιβαστούμε μαζί τους για να σταματήσουν να λένε ότι είμαστε ανέτοιμοι. Εμείς, τόνισε, δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, δεν μάθαμε να συμβιβαζόμαστε, δεν υπάρχει συμβιβασμός για τις αξίες μας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εταιρίες δημοσκοπήσεων χαρακτηρίζοντας ως θέμα δημοκρατίας την αντικειμενική, διαφανή χρηματοδότησή τους. Διαφάνεια, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει και στις εταιρίες διαφημίσεων για κάθε ευρώ που δίνεται στις δύο αυτές κατηγορίες επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρέπει να πηγαίνουν στην κυβερνητική προπαγάνδα αλλά στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

    Ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να είναι χειραφετημένα και ελεύθερα από δεσμεύσεις και δουλείες και προχώρησε σε αυτοκριτική διότι, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για να ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

    Εμείς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν θα κάνουμε πίσω από τις αρχές και θα κυβερνήσουμε μακριά από εξαρτήσεις με το κεφάλι ψηλά και εκφράζοντας γνήσια τον ελληνικό λαό.

    Κατηγόρησε και πάλι το κατεστημένο το οποίο, όπως είπε, θέλει το ΠΑΣΟΚ διασπασμένο και ελεγχόμενο, αλλά τόνισε ότι εμείς δεν θα τους κάνουμε το χατήρι. Και πρόσθεσε ότι "δεν ζητώ να γίνω πρωθυπουργός υπό ομηρεία, όπως είναι ο κ. Καραμανλής, αλλά ζητώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού". Και κανένας, τόνισε, δεν θα χειραγωγήσει το κίνημά μας.

    Τώρα αρχίζει η εκλογική μάχη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και αναφέρθηκε στην εποχή που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να βγάλει το κϊνημα από μια δύσκολη θέση. Και πρόσθεσε ότι τώρα το Κίνημα βαδίζει με σιγουριά προς τη νίκη. Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος να κάνουν σημαία το πρόγραμμα και να αγωνιστούν για να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος σε περίοδο δημοκρατίας.

    Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα είναι κοντά στους αγώνες των πολιτών, στη γειτονιά ή στην περιφέρεια, θα είναι παρών παντού και σήμερα αλλά και αύριο ως πρωθυπουργός.

    Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε και σήμερα τον ουρανό με τβ άστρα και έκρυψε ότι, για να κάνει όσα λέει, θα πρέπει να φορολογήσει αγρίως τους Έλληνες", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    « Το πανό «Κάτω η χούντα του Καραμανλή», που αναρτήθηκε στη σημερινή εκδήλωση, συμπυκνώνει πλήρως το πόσες δεκαετίες πίσω γυρίζει τον τόπο το «νέο πολιτικό ήθος» που ευαγγελίζεται ο κύριος Παπανδρέου», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αναφορικά με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    "Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου έδειξε και πάλι ότι η μόνη δυνατότητα και θέληση που έχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι να ασκεί ψεύτικη αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Η μόνη αντίθεση που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η αγωνία και η επιδίωξη για τον κυβερνητικό θώκο, καθώς και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα υποσχεθεί περισσότερα ψίχουλα σε τμήματα των εργαζομένων", σχολιάζει με ανακοίνωση της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Η αναφορά του προέδρου του ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μακριά από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις είναι υποκριτική, αφού είναι γνωστές και δεδομένες οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και στην εγχώρια πλουτοκρατία. Εξίσου υποκριτική είναι και η δήθεν δέσμευσή του ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να μην επαναληφθούν λάθη της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν επρόκειτο για λάθη αλλά για συνειδητές επιλογές που παραμένουν", συνεχίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί "τον ελληνικό λαό στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να καταψηφίσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας έτσι ένα βήμα μπροστά με προοπτική".

    Ανακοίνωση ΣΥΝ για ομιλία Γ.Παπανδρέου

    Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ και μέλος της Π.Γ., Ν.Βούτσης τονίζει ότι «εκτός από λυπηρή, η απουσία οιασδήποτε αναφοράς στο κίνημα της εκπαίδευσης αποτελεί πρόκληση για όσους αγωνίζονται και για όσους αντιπολιτεύονται τη Ν.Δ».

    «Θα περίμενε κανείς», αναφέρει ο κ. Βούτσης, «έστω από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατ΄ ελάχιστο να υπάρχει μια θέση για την σοβούσα σκληρή αντιπαράθεση στο χώρο της Παιδείας, με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες σε κινητοποίηση για 8η εβδομάδα»

    «Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του είναι απόντες από το πεδίο των προτάσεων, το πεδίο των αγώνων, τη διαδικασία στη Βουλή. Όλα τα άλλα αποτελούν, στην καλύτερη περίπτωση, ρητορεία καλών προθέσεων, στην χειρότερη όμως, πολιτική υποκρισία και ανέξοδη υποσχεσιολογία», υποστηρίζει ο κ. Βούτσης και καταλήγει λέγοντας ότι «η απαίτηση για εκλογές δεν καλύπτει την προφανή διάθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση στις βασικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής».

    Δήλωση Γ.Αλογοσκούφη

    Με την σημερινή ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου «δείχνει να επιδιώκει την πόλωση και την όξυνση κάτι το οποίος σαφώς δεν θέλει ο ελληνικός λαός», δήλωσε από τη Λάρισα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

    «Ο ελληνικός λαός απαιτεί από όλους να σκύψουμε πάνω στα προβλήματά του, να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Πολλά από αυτά τα προβλήματα, βεβαίως, χρειάζονται τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Γιατί είναι προβλήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω τις συνταγές του παρελθόντος, τα παρωχημένα προγράμματα, τις παρωχημένες εξαγγελίες» και «να σκύψουμε πάνω από τα σημερινά προβλήματα ως σύγχρονοι πολιτικοί για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε».

    Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις προσερχόμενος, το απόγευμα, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, στη Λάρισα.

    [03] "Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τις εκλογές"

    H απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών είναι μία απόφαση την οποία ο πρωθυπουργός θα πάρει μόνος του, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

    Ο υπουργός σημειώνει, οτι "ένα απο τα σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας του Κώστα Καραμανλή είναι οτι ακούει πολύ.Συζητά αναλυτικά μοιράζεται του προβληματισμούς τους και αποφασίσει αφού βασανίσει πολύ τη σκέψη του".Αρα λοιπόν προσθέτει ο κ.Ρουσόπουλος,"ο πρωθυπουργός ακόμη και αν ακούει εισηγήσεις υπέρ η κατά της μιάς η της άλλης άποψης είναι βέβαιο οτι ο ίδιος φιλτράρει τις απόψεις και αποφασίσει με βάση πάνω απ'όλα το συμφέρον του τόπου".

    Στα σενάρια περι διαδοχής του πρωθυπουργού και οτι δεν τον ενδιαφέρει μία τρίτη θητεία, ο κ.Ρουσόπουλος σημειώνει οτι κ.Καραμανλής έχει πολύ καλή αίσθηση του πολιτικού timing αποφεύγοντας να προεξοφλήσει οτι θα διεκδικήσει και τρίτη τετραετία.

    Αναφερόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Ρουσόπουλος αναφέρει, οτι "η φρασεολογία του Γ.Παπανδρέου είναι φρασεολογία του ανθρώπου που προσπαθεί να επιβληθεί στο κόμμα του, γενόμενος αρεστός πρώτα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους." Παράλληλα χαρακτηρίζει την πολιτική του κ.Παπανδρέου αλλοπρόσαλη,λόγω των προβλημάτων που έχει μέσα στο κόμμα του.

    Τέλος ο υπουργός σχολιάζοντας το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία δηλώνει οτι γίνονται σημαντικά βήματα που απελευθερώνουν τα πανεπιστημία και κατοχυρώνουν την αυτοτέλεια τους. Για το θέμα του ασύλου, αναφέρει οτι τα πανεπιστήμια για πρώτη φορά αποκτούν εσωτερικό κανονισμό.

    Μπακογιάννη:Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας

    Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, τάσσεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη Βραδυνή της Κυριακής.

    Προτιμότερο για τη χώρα, λέει, είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει με ταχείς ρυθμούς και απρόσκοπτα το μεταρρυθμιστικό της έργο, ενω για τη θετικές δημοσκοπήσεις υποστηρίζει οτι δεν χρειάζεται εφησυχασμός και αυταρέσκειες αλλά δουλειά σχέδιο και προσήλωση στους στόχους.

    Η κ.Μπακογιάννη προειδοποιεί την Τουρκία οτι η κίνηση αμφισβήτησης του Αη Στράτη δεν θα μείνει αναπάντητη, ενω την καλεί να αντιληφθεί οτι αποτελεί αυτονόητο και κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διακρατικές συμφωνίες όπως αυτές με το Λίβανο και την Αίγυπτο για τα πετρέλαια.

    Η υπουργός τονίζει επίσης, οτι έχει άριστες σχέσεις με την κυπριακή ηγεσία και προαναγγέλει επι της ουσίας νέα πρωτοβουλία του διαδόχου του Κόφι Ανάν κ.Μούν, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Τέλος η κ.Μπακογιάννη επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας πρόχειρο το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε.

    Δήλωση Γ.Βαρβιτσιώτη και Λ.Ζαγορίτη για τις εκλογές

    "Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Βεβαίως είναι μια ευγενής επιδίωξη όμως εγώ πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτή η ανωμαλία τότε κατ΄ανάγκη θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτός είναι εθνικός λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές".

    Αυτό δήλωσε στα Ιωάννινα, ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος μίλησε σε ημερίδα που οργάνωσε το "Ιντιστούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής", στο οποίο είναι πρόεδρος.

    Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε σε άρθρο του που δημοσιεύει το αυριανό "Εθνος" και επισήμανε: Το να πάμε σε αποκλιμάκωση στην παιδεία είναι εύκολο και βεβαίως θα αρχίσει αυτές τις μέρες. Το πρόβλημα όμως είναι: Τα μέτρα είναι σωστά; Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για να ανανήψει η παιδεία; Εγώ νομίζω ότι είναι άτολμα. Πιστεύω ότι ήθελε πιο βαθιές τομές και πιο αποτελεσματικές λύσεις.

    Στην ίδια ημερίδα, θέμα της οποίας ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ομιλητής ήταν και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος σε δηλώσεις του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε: "Οχι δεν έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δουλεύει, έχει ορίζοντα τετραετίας, έχει προβλήματα να λύσει, προβλήματα που φόρτωσε με το παραπάνω το ΠΑΣΟΚ τη χώρα. Εχει μεταρρυθμίσεις σε εξέλιξη, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις αλλά για την επίλυση των προβλημάτων και ο κ. Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που ασχολείται με αυτό. Εκλογές στην ώρα τους. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ μόλις προχθές έβγαλε το περίφημο πρόγραμμά του με πληθώρα υποσχέσεων. Δεν μας απασχολεί ιδιαιτέρως. Το ΠΑΣΟΚ στερείται αξιοπιστίας. Ο κόσμος έχει μνήμη, θυμάται και συνεπώς εμείς προχωράμε το πρόγραμμά μας και όταν έρθει η ώρα θα πάμε σε εκλογές".

    Ο κ. Ζαγορίτης αναφερόμενος στο επεισόδιο του πυροβολισμού από ειδικό φρουρό στην προχθεσινή διαδήλωση των φοιτητών, είπε: Ελπίζουμε τέτοιου είδους επεισόδια να μην γίνονται. Ευτυχώς απομακλιμακώνεται η ένταση, το σχέδιο νόμου είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Είναι προϊόν ενός μακρού διαλόγου ο οποίος κράτησε δύο χρόνια και συμμετείχε η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές και όλοι οι φορείς.

    [04] Ο ΣΥΝ στο δρόμο του διαρκούς συνεδρίου

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Η κυβερνητική επίθεση στα πανεπιστήμια και η απάντηση του ΣΥΝ", θα δώσουν το απόγευμα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φ.Κουβέλης και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

    Στο μεταξύ, στο δρόμο προς το διαρκές συνέδριο βρίσκεται ο ΣΥΝ, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου και αναμένεται να οριστικοποιηθούν η εκλογική τακτική, το προγραμματικό πλαίσιο και η συγκρότηση των βασικών ψηφοδελτίων, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

    Ηδη στις οργανώσεις έχει ξεκινήσει και θα προχωρήσει με ακόμα εντονότερους ρυθμούς ο προσυνεδριακός διάλογος.

    [05] Πράσινο χρώμα στο ντέρμπι των αιωνίων

    Το λάθος του Γιώργου Ανατολάκη και η εκτελεστική δεινότητα του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 89΄, έβαψαν με... πράσινο χρώμα το ντέρμπι των «αιωνίων» στην 24η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού χάρισε στην ομάδα του τη νίκη 1-0 επί του Ολυμπιακού κι έτσι η ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ παραμένει στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση οκτώ βαθμών από τη σημερινή της αντίπαλο.

    Οι πρωταθλητές είχαν την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του παιχνιδιού, τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι επεδίωξαν να «χτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις με τους ταχύτατους Σαλπιγγίδη, Νίνη. Γενικά, πάντως, το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς αξιόλογες φάσεις, με εξαίρεση δύο καλές στιγμές του Ολυμπιακού με πρωταγωνιστή τον Νέρι Καστίγιο. Στην πρώτη (25΄) προσπάθησε να εκμεταλλευθεί λάθος του Εμπεντε, αλλά τον πρόλαβε με εξαιρετική προβολή ο Γκούμας και στη δεύτερη (41΄) έφυγε στην αντεπίθεση και πάσαρε στον Μάριτς, όμως το σουτ του Σέρβου απέκρουσε ο Εμπεντε.

    Ιδια «γεύση» και στο δεύτερο 45λεπτο, με τον Τάκη Λεμονή να δίνει πιο επιθετικό τόνο στην ομάδα του. Πέρασε στον αγώνα τον Τζόρτζεβιτς στη θέση του Πάντου, τοποθετώντας τον Τοροσίδη σε θέση δεξιού μπακ-χαφ, ενώ έδωσε βοήθειες στον Στολτίδη χρησιμοποιώντας τον Μάριτς ως δεύτερο αμυντικό χαφ. Ο Καστίγιο εξακολουθούσε να «ταλαιπωρεί» την άμυνα του Παναθηναϊκού και να δημιουργεί κινδύνους, έστω κι αν δεν προέκυψε κάποια ευκαιρία από αυτές που χαρακτηρίζονται ως «κλασικές». Ωστόσο, παρά την ανωτερότητα των γηπεδούχων, οι «πράσινοι» δικαίως διαμαρτύρονται για τη φάση του 60ου λεπτού, όταν ο Ανατολάκης «βρήκε» καθαρά το πόδι του Παπαδόπουλου μέσα στην περιοχή του Νικοπολίδη. Παράβαση, η οποία δεν υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή Κασναφέρη.

    Στο δίλεπτο 72΄-73΄ οι δύο ομάδες δημιούργησαν από μία μεγάλη ευκαιρία. Αρχικά οι γηπεδούχοι με τον Καστίγιο να προσπαθεί να πλασάρει πάνω από τον Εμπεντε και να στέλνει τη μπάλα άουτ και αμέσως μετά ο Παναθηναϊκός, με τη σέντρα του Νίλσον και το σουτ πάνω στην κίνηση του Ιβανσιτς, που απέκρουσε έξοχα ο Νικοπολίδης. Στο 75΄ ο Μπόρχα με φοβερό επιτόπιο άλμα και κεφαλιά άφησε «άγαλμα» τον Εμπεντε, που είδε τη μπάλα να περνά δίπλα από το αριστερό του δοκάρι. Δύο λεπτά αργότερα διαδραματίστηκε στην περιοχή του Παναθηναϊκού μια από τις φάσεις που θα «σημαδέψουν» θετικά τη φετινή Σούπερ Λίγκα. Κι αυτό γιατί ο Πιερ Εμπεντε πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές εξ επαφής αποκρούσεις, τις δύο πρώτες σε κεφαλιά και σουτ του Στολτίδη και την τρίτη στην προσπάθεια του Τοροσίδη να «σπρώξει» τη μπάλα τα δίχτυα. Με ήρωα τον Καμερουνέζο, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός κράτησε το «μηδέν» και κατάφερε να «κλέψει» τη νίκη στο 89΄. Ο Ανατολάκης έκανε λάθος έξω από την περιοχή, ο Σαλπιγγίδης του πήρε τη μπάλα και την έδωσε στον Παπαδόπουλο, ο οποίος πλάσαρε το Νικοπολίδη και διαμόρφωσε το τελικό 0-1. Ηταν η πρώτη εφετινή ήττα του Ολυμπιακού μετά από 12 συνεχείς νίκες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 March 2007 - 23:30:20 UTC