Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής η οικονομία
  • [02] ΠΑΣΟΚ:"Χρειάζεται μια άλλη πολιτική"

  • [01] Στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής η οικονομία

    Με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Οικονομίας θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη.

    Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας εξετάσθηκαν κατα τη συνάντηση που είχαν χθες ο πρωθυπουργός με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής επισκέφθηκε το νέο κτίριο όπου θα εγκατασταθεί το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, συνοδευόμενος από την υπουργό και ξεναγήθηκε στους χώρους του.

    Tο υπουργείο Παιδείας αποκτά νέα ιδιόκτητη στέγη, εξοπλίζεται με υποδομές που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εξοικονομεί χώρους και αποκτά καλύτερες υπηρεσίες, τόνισε ο κ. Καραμανλής μετά την επίσκεψη στο νέο κτίριο. "Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς την ποιότητα σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και να προσφέρουμε στους νέους μας αναβαθμισμένη παιδεία ώστε να διεκδικούν θέσεις εργασίας με ίσους όρους με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "με αποφασιστικότητα, σύνεση και έχοντας την κοινωνία στο πλευρό μας κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους".

    Ο πρωθυπουργός έδειξε να εντυπωσιάζεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του από την αίθουσα ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα των εξετάσεων.

    Συνεργασία με την υπουργό Παιδείας

    Θέματα Παιδείας συζήτησαν ο πρωθυπουργός με την κα Μ.Γιαννάκου στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα συζητείται στην Ολομέλεια ο νόμος - πλαίσιο και πρόσθεσε πως "πρόκειται για τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία θεωρούμε ότι θα δώσει νέα πνοή και θα προσαρμόσει πάρα πολλά πράγματα, μέσα από ένα πλαίσιο πλήρους αυτοδιοίκησης, σε όσα γίνονται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου".

    Απαντώντας σε ερώτηση ''αν στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσε το θέμα να είναι αιτία προσφυγής στις κάλπες'', η κ. Γιαννάκου ανέφερε, "στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, εμείς κάναμε μακρό διάλογο επί του θέματος αυτού. Δεχτήκαμε μάλιστα και προτάσεις μέσα στη Βουλή, όπου έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και μένει και αυτή η εβδομάδα για να γίνει ακόμα ουσιαστικότερη. Η μεταρρυθμιστική μας πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα συμβαίνουν στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και νομίζω ότι αυτό έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να κάνει, με βάση τη λαϊκή εντολή".

    Σε άλλη ερώτηση, ότι οι πανεπιστημιακοί λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο, η υπουργός Παιδείας απάντησε "όπως σας είπα στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες".

    Θ.Ρουσόπουλος: Σύγκρουση με παλαιολιθικές αντιλήψεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης «να συγκρουστεί με παλαιολιθικές αντιλήψεις που θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το επίπεδο του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι δεν προβλέπεται άμεσα συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ.

    Αναφορικά δε με δηλώσεις στελεχών της ΠΟΣΔΕΠ για την εφαρμογή ή μη του νόμου-πλαισίου, ο κ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως «όποιος δηλώνει ότι δεν εφαρμόζει ένα νόμο κρίνεται» και προσέθεσε πως κατά τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας προβλέπεται πως αν εντός έτους δεν εφαρμοσθεί ο εν λόγω κανονισμός,τότε θα εφαρμοσθεί το πρότυπο εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που θα εκπονηθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι: α)στις δυνάμεις της ΠΟΣΔΕΠ υπάγονται περί τα 3.000 μέλη ΔΕΠ σε ένα σύνολο 12.000 μελών ΔΕΠ, β) από τα 3.000 μέλη ΔΕΠ υπέρ των καταλήψεων ψήφισε περίπου το 60% (κάτι λιγότερο από 2.000 στα 12.000 μέλη ΔΕΠ) και γ) άρα, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν πήγε να ψηφίσει».

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη ότι το αίτημα για την αυτονομία στη λειτουργία των Πανεπιστημίων ικανοποιείται με τις ακόλουθες ρυθμίσεις: 1) καταργείται ο έλεγχος σκοπιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άρα τα Πρυτανικά Συμβούλια μπορούν να έχουν ευέλικτες διαδικασίες στις συναλλαγές τους, 2) θεσπίζεται η ελευθερία στη μεταφορά κωδικών κονδυλίων που αντανακλούν στο 20% των ποσών που ετησίως διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο,χωρίς να παρεμβαίνει κάποια δημόσια υπηρεσία, 3) θεσπίζεται η αυτονομία στην ευθύνη της Διοίκησης, η οποία εκλέγεται (με διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα) από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με μοναδική υποχρέωση την εφαρμογή ενός εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Πανεπιστημίου, 4) υπάγεται το άσυλο (η περιοχή στην οποία αναφέρεται αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται η άρση του, με απόφαση δηλαδή πλειοψηφίας) στην αυτόνομη λειτουργία του Πανεπιστημίου και 5) ορίζεται ότι οι Πρυτανικές αρχές θα πρέπει να επεξεργάζονται έναν προγραμματισμό δράσης τετραετίας, στο τέλος δε της 4ετίας καλούνται (στο πλαίσιο της κοινωνικής λογοδοσίας) να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δράσης τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Αναφορικά με το αίτημα μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας να καθυστερήσει η ψήφιση του νόμου-πλαισίου για να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο διαλόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο διάλογος διαρκεί δυόμισι χρόνια και τόνισε πως υπήρξε νέος γύρος διαλόγου από τον περασμένο Ιούνιο με τη συμμετοχή της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου κλήθηκαν όσοι μετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Λίγοι εξ αυτών πήγαν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και λιγότεροι υπέβαλαν προτάσεις», τόνισε σχετικά ο κ.Θ.Ρουσόπουλος.

    «Με ποιο ηθικό ανάστημα εγκαλούν, λοιπόν, αυτοί την κυβέρνηση ότι αρνείται τον διάλογο;», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι το σχετικό αίτημα μοιάζει με «πρόσχημα καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων».

    Συνάντηση πρωθυπουργού με τον κ.Σπ.Αμούργη

    Με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Σπύρο Αμούργη, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Αμούργης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το έργο της Αρχής, σημειώνοντας ότι "η αξιολόγηση είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση των ΑΕΙ και βεβαίως για την απόδοση των σπουδών".

    Σε ερώτηση αν ο νόμος - πλαίσιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Αμούργης απάντησε "ότι πρέπει να προχωρήσουμε" και υπογράμμισε ότι ένα από τα στοιχεία για τη βελτίωση των πανεπιστημίων είναι και η λογοδοσία έναντι της πολιτείας.

    Σε άλλη ερώτηση αν χρειάζονται πιο τολμηρά βήματα, ο κ. Αμούργης ανέφερε ότι η Αρχή ασχολείται με την αξιολόγηση και έχει πολλή δουλειά να κάνει, ενώ σημείωσε "ήδη έχουν πάρει αποφάσεις οι συνελεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και προχωρούν στην αξιολόγηση, ενώ έχουμε και την απόφαση της Μπολόνια που πρέπει να προχωρήσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα και πιστεύω ότι ορισμένα βήματα που έχουν γίνει είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να προωθηθούν".

    Σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία οι πανεπιστημιακοί καθηγητές λέγουν ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής απάντησε "Μπορούν; Δεν μπορώ να απαντήσω για το τί σκέπτονται οι άλλοι. Εγώ λέω ότι ήδη έχουμε συμπαράσταση από τα ιδρύματα για το θέμα της αξιολόγησης".

    [02] ΠΑΣΟΚ:"Χρειάζεται μια άλλη πολιτική"

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει στις 11.00 το πρωί το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    To νέο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, είναι η απόδειξη ότι "αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να χειριστεί ακόμα και έτοιμες ιστορίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κτίριο παραδόθηκε έγκαιρα για να αποτελέσει το νέο χώρο του υπουργείου Παιδείας, τον Απρίλιο του 2004. Χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων της Ολυμπιάδας, αλλά, όπως πρόσθεσε, υπήρχε ενιαία προκήρυξη του έργου που προέβλεπε εγκατάσταση του υπουργείου τον Απρίλιο του 2006.

    Το έργο, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, καθυστέρησε με τρόπο που μόνο η ΝΔ γνωρίζει και δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ό,τι βρήκε έτοιμο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου περί "παράγκας συμφερόντων με ονοματεπώνυμο" και αν προτίθεται να αναφέρει ονόματα, δήλωσε ότι "ονοματεπώνυμο έχουν τα συμφέροντα που υπηρετεί η κυβέρνηση" με τις πολιτικές της. Και ανέφερε, ως παράδειγμα, τη φορολογική απαλλαγή στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, που στοιχίζουν ένα δις Ευρώ το χρόνο. Και πρόσθεσε ότι "πίσω από κάθε πολιτική της ΝΔ φωτογραφίζονται οι λίγοι και ισχυροί που ευνοούνται".

    Σε ερώτηση σχετικά με τον αποδέκτη της προειδοποίησης του κ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννοούσε πως κάθε κόμμα που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα πρέπει να είναι προσηλωμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

    Σχετικά με το αν η γενική αναφορά σε συμφέροντα είναι βολική, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι όλα συνδέονται με το κομματικό κράτος της ΝΔ και αναφέρθηκε ειδικότερα στην υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρίας "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", καθώς και στον υπουργό Απασχόλησης, τον οποίο κατηγόρησε ότι τοποθέτησε διοικήσεις φιλικές προς αυτόν και συνέδεσε την υπόθεση με τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Ευγένιο Παπαδόπουλο, ο οποίος εποπτεύει τις σχετικές διαδικασίες. Και ρώτησε αν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας είχε εμπλακεί σε παρόμοια υπόθεση επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το αν υπάρχουν χρήματα ή όχι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά χρειάζεται μια άλλη πολιτική, η οποία να κατευθύνει το κοινωνικό πλεόνασμα σε μια αναδιανομή υπέρ των πολλών και όχι σε μια αναδιανομή υπέρ των λίγων.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά του κ. Παπανδρέου στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι αχειραγώγητα".

    Τέλος, σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, ο κ. Ευθυμίου απάντησε ότι είναι πάγια θέση του Κινήματος τα ανοιχτά πανεπιστήμια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα κρατά κλειστά και αυτό είναι "συνειδητή επιλογή". Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μεταχειρίζεται τα θέματα παιδείας με διαχείριση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 March 2007 - 5:30:15 UTC