Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  • [01] 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    «Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας -γυναίκες και άνδρες- να συνεργαστούμε για ένα σκοπό που αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα. Η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι όμως μόνο ένας σκοπός. Είναι μια προϋπόθεση για τη βελτίωση της ζωής όλων μας» αναφέρει σε μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι παρόλο που στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του 2005 «όλοι οι αρχηγοί κρατών επαναβεβαίωσαν ότι η ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, είναι βασικά στοιχεία για την προαγωγή της ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας» η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σημειώνει:

    «Σε όλες σχεδόν τις χώρες οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Η δουλειά τους υποτιμάται, αμείβεται λιγότερο από το κανονικό ή και καθόλου. Από τα 100 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, τα περισσότερα είναι κορίτσια, ενώ από τα 800 εκατομμύρια αναλφάβητους ενήλικους, η πλειοψηφία είναι γυναίκες.

    Το χειρότερο όλων είναι ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνεχίζει να υφίσταται σε κάθε ήπειρο, χώρα και πολιτισμό. Οι ζωές των γυναικών, οι οικογένειές τους, καθώς και η κοινωνία στο σύνολό της πληρώνουν βαρύ τίμημα. Οι περισσότερες κοινωνίες την απαγορεύουν, ωστόσο, στην πραγματικότητα, η βία κατά των γυναικών πολλές φορές συγκαλύπτεται ή γίνεται σιωπηρά ανεκτή».

    Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών είναι σημαντική, σημειώνει ο κ.Μπαν Γκι-Μουν, γιατί «μας προτρέπει να εργαστούμε για μια αλλαγή στις σχέσεις γυναικών και ανδρών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε κάθε μέσο ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών - από την εκπαίδευση μέχρι τις μικροπιστώσεις».

    «Ο ΟΗΕ πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Δεσμεύομαι να κάνω ό,τι μπορώ γι'αυτό -όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά κάθε μέρα. Προσδοκώ στη συνεργασία μας σ' αυτήν τη συλλογική αποστολή», καταλήγει.

    Η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Γυναικών της Συνομοσπονδίας, με ανακοίνωσή τους, καλούν τις γυναίκες να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα συνδικάτα, ενώ χαρακτηρίζουν τη 8η Μάρτη «αφορμή, για να αναδειχθούν πιο έντονα, τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των γυναικών, αλλά και των εργαζομένων γενικότερα σε ένα περιβάλλον εκμετάλλευσης και καταπίεσης των αδύνατων κοινωνικών ομάδων».

    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα πληθυσμού απβ την ανεργία, τις απολύσεις, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα τοποθετούν στη πρώτη γραμμή του αγώνα την πλήρη και ουσιαστική ισότητα ανδρών-γυναικών στην οικογένεια, στη δουλειά, στις αμοιβές, στη μόρφωση, στην εξέλιξη. Η 8η Μάρτη -Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας- καθοδηγεί και εμπνέει την καθημερινή μας δράση για πραγματικά ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών για μια κοινωνία που δεν θα αποδέχεται κανέναν διαχωρισμό, φύλου, χρώματος και εθνικότητας. Για μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

    «Το 2007 θεωρείται έτος ίσων ευκαιριών κατά τις επίσημες διακηρύξεις» όμως «οι κοινωνικές ανισότητες πληθαίνουν με αποτέλεσμα η γυναίκα εργαζόμενη, παρά τη μόρφωσή της και τα γενικότερα αυξημένα προσόντα που διαθέτει σήμερα, να υφίσταται τις μεγαλύτερες διακρίσεις και το μεγαλύτερο βάρος των διαρκώς αυξανόμενων κοινωνικών προβλημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας Γυναικών ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρώτο τρίμηνο του 2006 το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες ήταν 5,1% και για τις γυναίκες 13%, ενώ στις νέες γυναίκες (15-29 ετών) αυτό υπερβαίνει το 25%.

    Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες με αναπηρία, αλλά και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία, οι οποίες απειλούνται συχνότερα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, και αυτό γιατί υφίστανται πολλαπλή διάκριση, που απορρέει αφενός μεν από την αναπηρία τους, αφετέρου δε από το φύλο, επαναφέρει στο προσκήνιο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

    Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία τονίζει ότι είναι αδήριτη ανάγκη η λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της γυναίκας εν γένει, αλλά και της γυναίκας με αναπηρία και μητέρας παιδιών με αναπηρία στη χώρα μας, στην οποία αν μη τι άλλο, η γυναίκα εξακολουθεί να είναι εκείνη που φροντίζει την οικογένεια κι έχει την επιμέλεια τόσο του νοικοκυριού, όσο και των παιδιών. Σε μια χώρα όπου η ισότητα των φύλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα θα πρέπει να διασφαλιστούν διευκολύνσεις που έχουν ως βάση την αναγνώριση του διπλού ρόλου των γυναικών και ειδικότερα των γυναικών με αναπηρία ως εργαζόμενες και ως μητέρες και επίσης να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές φύλαξης των παιδιών με αναπηρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 March 2007 - 15:30:11 UTC