Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τρία χρόνια αναστάτωσης στην Παιδεία"
  • [02] Ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος για τα ΑΕΙ
  • [03] «Οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
  • [04] 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  • [01] "Τρία χρόνια αναστάτωσης στην Παιδεία"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το μεσημέρι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τον πρότυπο παιδικό σταθμό του Δήμου Καλλιθέας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των γυναικών Δημοτικών Συμβούλων των Δήμων Καλλιθέας, Ταύρου και Μοσχάτου.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συζητήσει με παιδιά που φιλοξενούνται στον παιδικό σταθμό και με τους γονείς τους. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με μητέρες Δημοτικούς Συμβούλους των τριών Δήμων, γυναίκες - μέλη φορέων της περιοχής, καθώς και με ειδικούς επιστήμονες από το Κέντρο Οικογένειας του Δήμου Καλλιθέας.

    Σημειώνεται ότι, οι γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλλιθέας, Ταύρου και Μοσχάτου, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, να ξεκινήσουν την πιλοτική εφαρμογή των μέτρων για το παιδί και την οικογένεια, με πρώτο αυτό της κατ' οίκον φύλαξης παιδιών, που προβλέπονται στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στη Βουλή,/B>

    Για «νεοδεξιά πειράματα στην πλάτη της νέας γενιάς» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε πώς ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. «Συμπληρώνονται τρία χρόνια αφβ ότου ανέλαβε η ΝΔ την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεται ο κ. Καραμανλής ότι οι μόνοι που γιορτάζουν είναι ο ίδιος, η κυβέρνησή του και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί» τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου. Χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ «τελευταία σκηνή μιας παράστασης που ξεκίνησε η ΝΔ τα τρία τελευταία χρόνια, εις βάρος της χώρας».

    Εξειδικεύοντας δε, την παρατήρησή του στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, πρόσθεσε: «Στο χώρο της παιδείας δείξατε τα όριά σας. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ελπίδα. Δεν αρκούν οι αγώνες για ανατροπή του νομοσχεδίου - σήμερα είναι ώρα να μιλήσει ο λαός, να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνει μια ευρύτατη συνεννόηση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία, για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση».

    «Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας, είναι τρία χρόνια αναστάτωσης, υποχρηματοδότησης και αυταρχικότητας στο χώρο της παιδείας. Και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις σας, είναι ανέξοδες ρητορείες χωρίς ουσία - νεοδεξιοί πειραματισμοί στις πλάτες της νέας γενιάς της χώρας» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Βασικό επιχείρημα του κ.Γ Παπανδρέου, υπήρξε το ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε τον επί της ουσίας διάλογο, αγνοώντας τις καλές διαθέσεις που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο διάλογος καταλήγει μια παρωδία συζήτησης μεταξύ του κου Καραμανλή και της υπουργού του της Παιδείας, στην Μερσεντές μεταξύ ΣΕΛΕΤΕ και Μαξίμου. Προνομιακός συνομιλητής είναι ο κος Πολύδωρας, με τον τρόπο τον αυταρχικό και την πόλωση που έχει δημιουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Της αποχώρησης του κ. Παπανδρέου από την αίθουσα, μετά τη λήξη της ομιλίας του, ακολούθησε η παρατήρηση της κας Γιαννάκου: «Καθώς αντιλαμβάνομαι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρεί. Άλλωστε έληξε και το πρώτο τμήμα του δελτίου ειδήσεων».

    «Οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου στην Επιτροπή, ήσαν τέσσερα γενικόλογα σημεία, για αντικατάσταση του νομοσχεδίου που φέραμε εμείς, που αντικαθιστά 600 σελίδες νόμων που προηγήθηκαν» παρατήρησε η υπουργός Παιδείας.

    Παρουσίαση της "Βίβλου Αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης

    Με τη διατύπωση του ερωτήματος αν ο έλληνας πολίτης είναι καλύτερα σήμερα απ' ότι πριν από τρία χρόνια, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης παρουσίασε χθες μαζί με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος Δημήτρη Ρέππα και τον επρόσωπο Τύπου του Κινήματος Πέτρο Ευθυμίου την τρίτη και "τελευταία", όπως είπε, "Βίβλο Αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από τις εκλογές του 2004.

    Ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι η ΝΔ γιόρτασε την τρίτη επέτειό της, αλλά ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει την εξαπάτησή του για όσα υφίσταται από την κυβέρνηση.

    Στη βίβλο, για την οποία ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι "αποτελεί την αλήθεια του απολογισμού και όχι τη φενάκη του κ. Κώστα Καραμανλή", καταγράφονται, κατά κοινωνική κατηγορία, οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί.

    [02] Ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος για τα ΑΕΙ

    Το απόγευμα αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε η ψηφοφορία να είναι ονομαστική, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ θα αποχωρήσουν κατά την κατ' άρθρον συζήτηση. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν στο νόμο-πλαίσιο συνεχίζουν την απεργία.

    Με αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε χθες η συζήτηση στη Βουλή.

    "Η αύξηση της ευθύνης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και η ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων για την ανώτατη εκπαίδευση θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση" , τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος.

    Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκρίνει ως στόχο την "ανταγωνιστικότητα" των ευρωπαϊκών ΑΕΙ και προτρέπει σε "παροχή κινήτρων για εταιρικές σχέσεις των πανεπιστημίων με την επιχειρηματική κοινότητα", επικαλέστηκε στην αγόρευσή της στη Βουλή στη σχετική συζήτηση, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για να στηρίξει την αντίθεση του κόμματός της στο συζητούμενο Νόμο - Πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ, προέβλεψε ότι η αξιολόγηση και η απόδοση των πανεπιστημίων, θα γίνεται με βάση τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι αυτό θα οδηγήσει σε κυνήγι εγκεφάλων, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι σε θέση να προσελκύουν τους καλύτερους επιστήμονες και ερευνητές.

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου στην απάντησή της δέχθηκε ότι το κοινοτικό έγγραφο "πράγματι δίνει κάποιες κατευθύνσεις", αλλά τόνισε ότι "τα πανεπιστήμια έχουν σχέση και με την απασχόληση, η οποία έχει σχέση και με την ανάπτυξη".

    "Αυτή τη στιγμή, η κοινωνία της γνώσης και οι εξελίξεις, είναι καταλυτικές. Είναι κακό να είμαστε στην πρωτοπορία στο χώρο της επιστήμης; Είναι κακό τα πανεπιστήμια να μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω της επιστημονικής γνώσης, πιο αναβαθμισμένες και υψηλές θέσεις για το λαό;", ανέφερε η κα Γιαννάκου.

    «Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρηγματώσει με έναν πολιτικά πρωθύστερο τρόπο, το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αναθεωρήσει εμμέσως το άρθρο 16 του Συντάγματος» υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ). «Το πανεπιστήμιο δεν το θέλουμε εξαρτημένο από την αγορά - θέλουμε να έχει εξασφαλισμένη την ελευθερία του»,ανέφερε.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης διέκρινε «θεσμικό κενό», ανάμεσα στις επιταγές του νομοσχεδίου για αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων και την κεντρική εκπαιδευτική πολιτική που εκπορεύεται από το υπουργείο Παιδείας.

    H βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προέβλεψε πως «θα πάμε στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, όπου το πώς θα λειτουργεί εσωτερικά ο κανονισμός, θα παράγεται η έρευνα και θα μπαινοβγαίνουν οι φοιτητές, θα είναι απόφαση των σεκιουριτάδων που θα προστατεύουν το άσυλο του ιδιώτη χορηγού και χρηματοδότη».

    [03] «Οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

    O Πρόεδρος του ΣΥΝ, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, θα παρευρεθεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Αισθητικών Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο της επιχείρησης "ΝΟΤΟΣ" και αφορά απολύσεις εργαζόμενων γυναικών σβ αυτήν την επιχείρηση.

    Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την πρωτεύουσα συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την ανάγκη να βρεθούν μορφές μητροπολιτικής οργάνωσης και επίλυσης ζητημάτων που είναι έξω από τα όρια ακόμα κι ενός μεγάλου Δήμου, όπως είναι ο Δήμος της Αθήνας.

    Πιστεύουμε, είπε ο κ. Αλαβάνος, ότι'' ο Δήμος της Αθήνας, ένας Δήμος που δημοκρατικά εκλέγει την αρχή του, πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τη δικτατορία των μεγάλων συμφερόντων που υπάρχουν, ειδικά στα θέματα γης στο χώρο αυτό''.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", το οποίο, όπως είπε, έχει σημασία ιδιαίτερα για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και για άτομα που βιώνουν δύσκολες οικογενειακές συνθήκες και χρειάζονται κοινωνική στήριξη. Βάλαμε επίσης σημείωσε, ένα θέμα που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, στην προσπάθειά μας να διευκολυνθεί η νεολαία το Σαββατοκύριακο, και προτείναμε να υπάρχουν βραδινά δρομολόγια τόσο του ΜΕΤΡΟ όσο και των συγκοινωνιών, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα αλλά και να έχουν έναν φτηνό και ασφαλή τρόπο να μετακινούνται οι νέοι άνθρωποι.

    Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι προσυπογράφει την ατζέντα των θεμάτων που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι σε πολλά από αυτά συμπίπτουν οι απόψεις μας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι "εγώ μιλάω σαν εκπρόσωπος πλέον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπενθυμίζω -και θα προσπαθήσω να το κάνω πράξη- ότι δεν θα είμαι βολικός δήμαρχος, επειδή σώνει και καλά ανήκω στη Ν.Δ. ή υπήρξα υπουργός της κυβέρνησής της".

    [04] 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Μια γυναίκα στις πέντε πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας πριν ακόμα φτάσει τα 15 χρόνια της, τονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    "Μια γυναίκα στις πέντε έχει δηλώσει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης πριν τα 15 χρόνια της, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της τα επόμενα χρόνια", ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χαν σε σχετική της ανακοίνωση.

    "Η βία που ασκείται από τον στενό φίλο είναι η πιο γνωστή και κοινή μορφή βίας που συναντάται στη ζωή μιας γυναίκας, πολύ περισσότερη από τις πιέσεις και τους βιασμούς που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών από ξένους ή συγγενείς", προσθέτει η κ. Χαν υπογραμμίζοντας τις συνέπειες από τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών στην υγεία τους: το 2006 το 74% των ατόμων που είναι φορείς του ιού του AIDS στην Υποσαχάρια Αφρική, είναι γυναίκες.

    Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ Αρμπουρ εκτιμά ότι " η βία κατά των γυναικών είναι το πλέον συχνό έγκλημα και αυτό που τιμωρείται λιγότερο απ΄όλα σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Καταλήγοντας η κ. Χαν ανέφερε ότι οι ανάγκες των γυναικών στο θέμα της υγείας "δεν αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που απαιτείται". Κάθε χρόνο, πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν συνεπεία επιπλοκών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας, ένα στοιχείο που δεν έχει παρουσιάσει καμία βελτίωση τα τελευταία 20 χρόνια.

    Μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

    «Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας -γυναίκες και άνδρες- να συνεργαστούμε για ένα σκοπό που αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα. Η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι όμως μόνο ένας σκοπός. Είναι μια προϋπόθεση για τη βελτίωση της ζωής όλων μας» αναφέρει σε μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι παρόλο που στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του 2005 «όλοι οι αρχηγοί κρατών επαναβεβαίωσαν ότι η ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, είναι βασικά στοιχεία για την προαγωγή της ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας» η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σημειώνει:

    «Σε όλες σχεδόν τις χώρες οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Η δουλειά τους υποτιμάται, αμείβεται λιγότερο από το κανονικό ή και καθόλου. Από τα 100 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, τα περισσότερα είναι κορίτσια, ενώ από τα 800 εκατομμύρια αναλφάβητους ενήλικους, η πλειοψηφία είναι γυναίκες.

    Το χειρότερο όλων είναι ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνεχίζει να υφίσταται σε κάθε ήπειρο, χώρα και πολιτισμό. Οι ζωές των γυναικών, οι οικογένειές τους, καθώς και η κοινωνία στο σύνολό της πληρώνουν βαρύ τίμημα. Οι περισσότερες κοινωνίες την απαγορεύουν, ωστόσο, στην πραγματικότητα, η βία κατά των γυναικών πολλές φορές συγκαλύπτεται ή γίνεται σιωπηρά ανεκτή».

    Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών είναι σημαντική, σημειώνει ο κ.Μπαν Γκι-Μουν, γιατί «μας προτρέπει να εργαστούμε για μια αλλαγή στις σχέσεις γυναικών και ανδρών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε κάθε μέσο ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών - από την εκπαίδευση μέχρι τις μικροπιστώσεις».

    «Ο ΟΗΕ πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Δεσμεύομαι να κάνω ό,τι μπορώ γι'αυτό -όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά κάθε μέρα. Προσδοκώ στη συνεργασία μας σ' αυτήν τη συλλογική αποστολή», καταλήγει.

    Η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες να εντείνουν τον αγώνα τους

    Η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Γυναικών της Συνομοσπονδίας, με ανακοίνωσή τους, καλούν τις γυναίκες να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα συνδικάτα, ενώ χαρακτηρίζουν τη 8η Μάρτη «αφορμή, για να αναδειχθούν πιο έντονα, τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των γυναικών, αλλά και των εργαζομένων γενικότερα σε ένα περιβάλλον εκμετάλλευσης και καταπίεσης των αδύνατων κοινωνικών ομάδων».

    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα πληθυσμού απβ την ανεργία, τις απολύσεις, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα τοποθετούν στη πρώτη γραμμή του αγώνα την πλήρη και ουσιαστική ισότητα ανδρών-γυναικών στην οικογένεια, στη δουλειά, στις αμοιβές, στη μόρφωση, στην εξέλιξη. Η 8η Μάρτη -Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας- καθοδηγεί και εμπνέει την καθημερινή μας δράση για πραγματικά ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών για μια κοινωνία που δεν θα αποδέχεται κανέναν διαχωρισμό, φύλου, χρώματος και εθνικότητας. Για μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

    «Το 2007 θεωρείται έτος ίσων ευκαιριών κατά τις επίσημες διακηρύξεις» όμως «οι κοινωνικές ανισότητες πληθαίνουν με αποτέλεσμα η γυναίκα εργαζόμενη, παρά τη μόρφωσή της και τα γενικότερα αυξημένα προσόντα που διαθέτει σήμερα, να υφίσταται τις μεγαλύτερες διακρίσεις και το μεγαλύτερο βάρος των διαρκώς αυξανόμενων κοινωνικών προβλημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας Γυναικών ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρώτο τρίμηνο του 2006 το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες ήταν 5,1% και για τις γυναίκες 13%, ενώ στις νέες γυναίκες (15-29 ετών) αυτό υπερβαίνει το 25%.

    Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες με αναπηρία, αλλά και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία, οι οποίες απειλούνται συχνότερα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, και αυτό γιατί υφίστανται πολλαπλή διάκριση, που απορρέει αφενός μεν από την αναπηρία τους, αφετέρου δε από το φύλο, επαναφέρει στο προσκήνιο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

    Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία τονίζει ότι είναι αδήριτη ανάγκη η λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της γυναίκας εν γένει, αλλά και της γυναίκας με αναπηρία και μητέρας παιδιών με αναπηρία στη χώρα μας, στην οποία αν μη τι άλλο, η γυναίκα εξακολουθεί να είναι εκείνη που φροντίζει την οικογένεια κι έχει την επιμέλεια τόσο του νοικοκυριού, όσο και των παιδιών. Σε μια χώρα όπου η ισότητα των φύλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα θα πρέπει να διασφαλιστούν διευκολύνσεις που έχουν ως βάση την αναγνώριση του διπλού ρόλου των γυναικών και ειδικότερα των γυναικών με αναπηρία ως εργαζόμενες και ως μητέρες και επίσης να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές φύλαξης των παιδιών με αναπηρία.

    Η ουσιαστική προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και εξάλειψη των κάθε είδους διακρίσεων και αποκλεισμών, υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ενώ σε ανακοινώσεις τους το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ εκφράζουν τη στήριξή τους στους αγώνες των γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 March 2007 - 7:30:18 UTC