Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παιδεία
  • [03] Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται

  • [01] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει στις 10:00 π.μ., το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.

    Με τις επισκέψεις του στην έδρα της Πρώτης στρατιάς, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και την 110 πτέρυγα μάχης, ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη περιοδεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Θεσσαλία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σε δηλώσεις του ότι αισθάνεται περήφανος ως έλληνας για "το έργο και το αίσθημα αυτοθυσίας που έχουν όλοι όσοι εργάζονται σκληρά και προσφέρουν για την εθνική άμυνα της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι τιμά το έργο τους και σέβεται τις προσπάθειές τους που "είναι καθημερινές, δύσκολες και επικίνδυνες".

    Μετά την επίσκεψή του στην 110 πτέρυγα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: "Είχα την ευκαιρία μετά τη δική τους ενημέρωση - για την οποία τους συγχαίρω, καθώς και για το αίσθημα σιγουριάς που μας δίνουν - να τους αναλύσω και το δικό μας σχέδιο εξωτερικής πολιτικής και σε σχέση με την άμυνά μας, που τους αφορά άμεσα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "εχουμε χρέος ως πολιτεία και ως πολιτικοί να δημιουργούμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους με αποτελεσματικότητα, να μπορούν να αισθάνονται ότι υπηρετούν αξίες, μέσα από την αξιοκρατία, ώστε αυτοί και η οικογένειά τους να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι "έχουμε χρέος, ως πολιτικοί, να παίρνουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες που να δημιουργούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, να δημιουργούν το μέρισμα ειρήνης και αυτά να μπορούμε να τα κάνουμε έχοντας τη σιγουριά της δικής τους δουλειάς, με την οποία προασπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

    Δήλωση Π. Ευθυμίου

    Πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, με ένα νόμο-πλαίσιο που να απαντά στην ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης, της αυτοτέλειας των Ανώτατων Σχολών και της πραγματικά δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε πως "αυτό που σήμερα ζει η ελληνική κοινωνία, είναι η αποσύνθεση της δημόσιας εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής της ΝΔ και αυτό δεν μπόρεσε και σήμερα νβ αποκρύψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως στις σημερινές δηλώσεις του ο Ευ. Αντώναρος "προέβη σε μια καίρια σύγχυση, μιλώντας για θέματα παιδείας, ως εάν είναι θέματα δημόσιας τάξης" και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι η παράδοξη επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, αντί να μιλάμε με ουσιαστικό τρόπο για τα ζητήματα παιδείας, να έχει αναθέσει τη διαχείριση των θεμάτων Παιδείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στον κ. Πολύδωρα".

    Ο Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε πως ο λαός γνωρίζει, ειδικότερα μετά τη δημοσίευση της εκθέσεως της ΓΣΕΕ, ότι "επί ΝΔ η δημόσια παιδεία υποχρηματοδοτείται και αποσυντίθεται, ότι το κόστος της παιδείας γίνεται δυσβάσταχτο για κάθε ελληνική οικογένεια" και γι' αυτό, είπε, "είναι ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές Παιδείας, μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση, με συναίνεση, όπως την έχει προδιαγράψει το ΠΑΣΟΚ, όπως την έχει αποσαφηνίσει στο πρόγραμμά του και όπως προσωπικά έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ότι θα εφαρμοστεί, αμέσως μετά την ανάρρηση του ΠΑΣΟΚ στις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας".

    [02] ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παιδεία

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και η κλιμακούμενη καταστολή σε βάρος του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος».

    Η κ. Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου για μιά συνάντηση μαζί του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία και τα επεισόδια στις διαδηλώσεις.

    Σε απαντητική επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει πως "μια συνάντηση κομμάτων δεν έχει να προσφέρει τίποτε περισσότερο, εκτός, ίσως, από την υπόνοια και την καχυποψία ότι κάποιοι θέλουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση για στενό κομματικό όφελος" και προσθέτει ότι "η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί να συμβάλλει, στηρίζοντας την ανάπτυξη και πολιτικοποίηση του κινήματος, την ικανότητα περιφρούρησής του απέναντι στους διάφορους ελιγμούς και ιδιαίτερα απέναντι σε κάθε μορφής τρομοκρατία. Περιφρούρηση, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι δεν έχει θέση κανένας κουκουλοφόρος, με ή χωρίς εισαγωγικά, στις γραμμές του κινήματος».

    Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει επίσης στην επιστολή της προς τον Αλέκο Αλαβάνο:

    "Όπως γνωρίζετε πολύ καλά το ΚΚΕ, σήμερα που στη διακυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ και χθες που ήταν το ΠΑΣΟΚ, ανέπτυξε ιδιαίτερο μέτωπο δράσης για τις συλλογικές και ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, ενάντια στην κρατική βία και καταστολή. Με τη δράση του εναντιώθηκε σ΄ όλες τις οδηγίες και ρυθμίσεις της ΕΕ που συστρατεύθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ με τους λεγόμενους τρομονόμους που στρέφονται κατά των λαϊκών κινημάτων, κατά των λαών γενικότερα.

    "Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πάλη κατά της κρατικής καταστολής και βίας, είτε εξαπολύονται από τα επίσημα όργανα είτε από παρακρατικά και μη κρατικά, πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης παντού, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, στο χώρο της παιδείας. Ταυτόχρονα στηρίζει ιδιαίτερες δραστηριότητες και συσπειρώσεις που καταπιάνονται αποκλειστικά με τα θέματα δημοκρατίας, συλλογικών και ατομικών ελευθεριών.

    "Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η απάντηση στην κρατική βία και καταστολή πρέπει να είναι υπόθεση όλων των τμημάτων του μαζικού κινήματος, με συντονισμό και κοινή δράση μεταξύ τους. Εκεί συναντώνται οι εργαζόμενοι και η νεολαία, ανεξάρτητα των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών τους.

    "Η κρατική βία που εκδηλώθηκε με ωμό τρόπο κατά της νεολαίας, του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, με χρησιμοποίηση και αξιοποίηση των λεγόμενων κουκουλοφόρων, ήδη έχει συναντήσει την ενωτική απάντηση της νεολαίας , των εργατικών σωματείων και ενός σημαντικού μέρους της διανόησης και καλλιτεχνών.

    "Θετικό επίσης γεγονός είναι ότι δεν έχει περάσει στο βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση η ταύτιση του κινήματος με τη δράση μιας ομάδας με κουκούλες, που με την τακτική της υπονομεύει το κίνημα, στηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης και όλων εκείνων των κύκλων που θέλουν να πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για να επιβάλλουν σιγή ιχθύος στο λαϊκό κίνημα, κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας.

    "Εκτιμάμε ότι το μαζικό κίνημα είναι σε θέση να απαντήσει στην κρατική καταστολή συνεχίζοντας το δρόμο του αγώνα, με όλες τις μορφές πάλης που κάθε φορά καθορίζει, και με οργανωμένη περιφρούρησή του, ώστε να μην επιτρέπει σε κανένα να γίνεται τμήμα του κρατικού σχεδίου ηθελημένα ή αθέλητα. Ιδιαίτερα σήμερα που φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι κύκλοι που ενδιαφέρονται να συκοφαντήσουν το κίνημα και προ πάντων να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι τους κουκουλοφόρους για μια γενικευμένη επίθεση στις συνδικαλιστικές και γενικότερα δημοκρατικές ελευθερίες".

    [03] Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται

    Ο πλανήτης θα μπορεί να θρέψει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές που θα ζουν σ'αυτόν το 2050; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, που διαπιστώνουν ότι από τα 6,5 δισεκατομμύρια που ζουν σήμερα, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται και 854 εκατομμύρια υποφέρουν από την πείνα. «Αντιμετωπίζουμε ήδη την ανάγκη να αυξηθεί κατά 30% η παραγωγή ώστε οι άνθρωποι να χορταίνουν, ενώ η παραγωγή πρέπει στη συνέχεια να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ενόψει του 2050», λέει ο Μαρσέλ Μαζουαγιέ, καθηγητής στο γαλλικό ινστιτούτο AgroParisTechn. «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η παγκόσμια αγροτική παραγωγή πρέπει να διπλασιαστεί».

    Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο; Το πρώτο μέτρο, γράφει ο Ερβέ Κεμφ στη Μοντ, είναι να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που σήμερα φτάνουν τα 15 δισεκατομμύρια στρέμματα. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία (FAO), ο αριθμός αυτός θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί. Στηριζόμενη σε δορυφορικές φωτογραφίες, η μελέτη υπολογίζει σε 28 δισεκατομμύρια στρέμματα τη γη που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί, με την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. «Είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστεί με 1,7 η καλλιεργήσιμη γη», λέει ο Μαζουαγιέ. Αλλοι διαφωνούν. «Τα εδάφη που μοιάζουν άδεια, στην πραγματικότητα βρίσκονται σε αγρανάπαυση», επισημαίνει ο Μισέλ Γκριφόν, από το Διεθνές Κέντρο αγρονομικής έρευνας για την ανάπτυξη. «Οι αριθμοί της FAO δεν είναι ρεαλιστικοί».

    Το δεύτερο μέτρο για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης είναι η αύξηση της μέσης απόδοσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η εντατική γεωργία επιτρέπει αυξημένες αποδόσεις (200 με 1000 κιλά ανά στρέμμα). Αλλά το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να μεταφερθεί στις χώρες του Νότου. Η χρήση χημικών προϊόντων προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος και η τιμή τους θα αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. «Οδεύουμε προς μια γεωργία υψηλού ενεργειακού κόστους, που θα διαθέτει λίγα λιπάσματα και θα πρέπει να κάνει εξοικονόμηση νερού», λέει ο Γκριφόν.

    Ποια καινούργια τεχνική προσέγγιση θα μπορούσε να μελετηθεί; Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, που μελετώνται ή καλλιεργούνται στην Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία ή την Αργεντινή, αποτελούν άραγε λύση για τις φτωχές χώρες; «Δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα», τονίζει ο Γκριφόν. «Ενδεχομένως τα προϊόντα αυτά να είναι ενδιαφέροντα, αλλά για την επιλογή των φυτών υπάρχουν γρήγορες και πιο φτηνές τεχνικές».

    Για τους γεωπόνους, αυτό που χρειάζεται είναι λιγότερα μηχανήματα, λιγότερα χημικά λιπάσματα και λιγότερα εντομοκτόνα, προϊόντα που έτσι κι αλλοιώς οι φτωχοί αγρότες δεν μπορούν να πληρώνουν. «Πρέπει να εφεύρουμε μια οικολογική εντατική γεωργία, που θα έχει αυξημένες αποδόσεις χωρίς να πλήττει τα οικοσυστήματα», συνεχίζει ο Γκριφόν.

    Οι ανεπτυγμένες χώρες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 18,7% του συνολικού πληθυσμού της γης, ποσοστό που θα μειωθεί σε 13% το 2050. Τη χρονιά εκείνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 117% στην Αφρική, κατά 36% στην Ασία, κατά 39% στη βόρεια Αμερική και κατά 44% στη νότια Αμερική, ενώ θα έχει μειωθεί κατά 10% στην Ευρώπη.

    Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει καλέσει 800 επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί. Το μοντέλο αυτό, που λέγεται οικογεωργία ή αγροοικολογία, προβλέπει τον διπλασιασμό της απόδοσης στις χώρες του Νότου και στηρίζεται στην ικανότητα των οικοσυστημάτων να ανανεώνονται χάρις σε συνδυασμούς διαφορετικών φυτών και των αλληλουχία διαφόρων καλλιεργειών.

    Ολα αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν εν τούτοις ορισμένες άγνωστες παραμέτρους. Σε τι έκταση θα αναπτυχθούν τα βιοκαύσιμα; Η χρήση της γης για ενεργειακούς σκοπούς μπορεί να πλήξει την παραγωγή προϊόντων διατροφής. Στο Μεξικό, για παράδειγμα, που τροφοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η τιμή της τορτίγια από καλαμπόκι αυξήθηκε κατά 14% μέσα σε ένα χρόνο επειδή οι αμερικανικές εκτάσεις αξιοποιούνται όλο και περισσότερο για την παραγωγή αιθανόλης. Μια άλλη αβεβαιότητα είναι η έκταση των κλιματικών αλλαγών. «Δεν μπορούν να αποκλειστούν δυσάρεστες εκπλήξεις», επισημαίνει ο Φρεντερίκ Ντεβέ, ένας ανεξάρτητος σύμβουλος. «Μπορεί, για παράδειγμα, το Μπανγκλαντές να πλημμυρίσει ή να δούμε φαινόμενα όπως οι θύελλες σκόνης (Dust Bowl) που έπνιξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ΄20».

    Η θέρμανση της γης θα μπορούσε βέβαια να βελτιώσει τις αποδόσεις στον Καναδά, τη Ρωσία και τη βόρεια Κίνα, αλλά θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στη Βραζιλία, την Αφρική και την Αυστραλία.

    Τέλος, αν ο «αγροοικολογικός» δρόμος αποτελεί λύση για τη διατροφή 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της κατανομής των εσόδων, αφού τα γεωργικά προϊόντα των χωρών του Βορρά επιδοτούνται μαζικά. Οπως λέει ο Μαρκ Ντιφιμιέ, από το Γεωπονικό Εθνικό Ινστιτούτο, «αν αφεθεί ανοιχτή η παγκόσμια αγορά, οι χαμηλές τιμές δεν θα επιτρέψουν στους φτωχούς αγρότες να επιβιώσουν. Θα οδηγηθούν τότε κατά εκατομμύρια προς τις πόλεις, όπου δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 March 2007 - 7:30:16 UTC