Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας του πολίτη-καταναλωτή
  • [02] Σύστημα παρουσίασης παραστάσεων "Αθήνα"

  • [01] Σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας του πολίτη-καταναλωτή

    Με αντικείμενο το νέο νόμο για την προστασία του καταναλωτή που θα φέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, συνεδρίασε το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας τόνισε ότι δημιουργείται ένα νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή, συμπληρώνοντας και τροποποιώντας το νόμο 2251/94, ο οποίος ήταν ένας καλός νόμος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι μεσολάβησαν δώδεκα χρόνια και απαιτούνται προσαρμογές στο νέο περιβάλλον λειτουργίας των αγορών, ώστε αφενός να προστατεύεται περισσότερο αποτελεσματικά ο πολίτης και να είναι αυστηρότερες οι κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία και εξαπατούν τον πολίτη - καταναλωτή.

    Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή, αλλά και στις οργανώσεις που θα αποκτήσουν πανελλήνια δυνατότητα λειτουργίας να παρεμβαίνουν και εκείνες στη λειτουργία των αγορών, ώστε να λειτουργούν περισσότερο ομαλά.

    "Η μεγάλη δύναμη δεν βρίσκεται μόνο στους νόμους και στην εφαρμογή των νόμων, αλλά βρίσκεται στα χέρια του ίδου του πολίτη, ο οποίος ερευνά, ψάχνει, αναφέρει και καταγγέλλει περιστατικά παραβίασης της νομοθεσίας και έτσι κατοχυρώνει με τον καλύτερο τρόπο και το δικό του συμφέρον και λειτουργούν περισσότερο ομαλά οι αγορές", είπε ο κ. Σιούφας.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι ο καταναλωτής για την κυβέρνηση είναι πρώτη προτεραιότητα και αυτό "το αποδεικνύουμε με όλες τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις μας με επιστέγασμα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που έχει τύχει της συντριπτικής αποδοχής όλων των καταναλωτικών οργανώσεων και των φορέων".

    [02] Σύστημα παρουσίασης παραστάσεων "Αθήνα"

    Το Σύστημα "Αθήνα", ένα σύστημα παρουσίασης παραστάσεων της τρέχουσας θεατρικής περιόδου οι οποίες θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή, παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, σε ειδική συνέντευξη Τύπου για τον τομέα του θεάτρου, στην οποία μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, ενώ έδωσε διευκρινίσεις για το σχέδιο νόμου περί Θεάτρου και Χορού που κατατίθεται αύριο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

    Το Σύστημα "Αθήνα" εφαρμόζεται φέτος σε πιλοτική βάση από τις 16 ως τις 20 Μαΐου και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, στην ίδια χρονική περίοδο, ενώ σε άρτια μορφή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα παρουσιαστεί το 2008. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

    Οι παραστάσεις θα επιλέγονται από καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και από φοιτητές του τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια θα κληθούν να τις παρακολουθήσουν πρόσωπα διεθνούς προβολής, όπως διευθυντές σημαντικών φεστιβάλ, κριτικοί θεάτρου, αλλά και διευθυντές πολιτιστικών φορέων που έχουν τη δυνατότητα μετάκλησης παραστάσεων.

    Σκοπός της δράσης αυτής -τόνισε ο κ. Βουλγαράκης- είναι οι διεθνείς συνεργασίες και η πρόσκληση των ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ.

    Παράλληλα, θα λειτουργεί και μια "Πλατφόρμα" νέων καλλιτεχνών (κάτω των 30 ετών) και ομάδων που θα μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε χώρους που θα τους διαθέτει το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

    Όπως εξήγησε ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, εμπνευστής της Πλατφόρμας, "η παρουσίαση των παραστάσεων θα γίνεται σε εναλλασσόμενη βάση, δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα σε διάρκεια τριών μηνών. Οσο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου".

    Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού και τη θεσμοθέτησή του με νόμο του κράτους, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Οπως είπε, πρόκειται για "γενναία θεσμική πρωτοβουλία που έχει σκοπό την πλήρη ανασύνταξη της θεατρικής και χορευτικής ελληνικής πραγματικότητας".

    Διευκρίνισε μάλιστα, ότι στη σύνταξη του νομοσχεδίου -που έγινε δεκτό με θετικό τρόπο από το σύνολο του πνευματικού κόσμου- ελήφθησαν υπόψη οι γνώμες κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου:

    -εξασφαλίζει την οργανωτική και διοικητική αυτονομία του Κέντρου

    -δίνει πρόσθετη βαρύτητα στη συνεργασία με τα Κρατικά Θέατρα για τη στήριξη συμπαραγωγών

    -υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας με τα ΔΗΠΕΘΕ και επιφορτίζει το Κέντρο Χορού με την επεξεργασία νέων προγραμματικών συμβάσεων

    -θεσμοθετεί ότι οι γνωμοδοτικές επιτροπές θεάτρου και χορού διορίζονται από το ΔΣ του Κέντρου και γνωμοδοτούν απευθείας σε αυτό.

    Τέλος, ανακοινώθηκαν σήμερα οι επιχορηγήσεις στο Ελληνικό Θέατρο για την περίοδο 2006-2007 με ποσό που αγγίζει τα 355.000 ευρώ.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηρακλής Λογοθέτης που διάβασε και το σκεπτικό γνωμοδότησης επιτροπής θεάτρου, "ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε σε σχήματα με σταθερή διάρθρωση, σαφή αισθητικό προσανατολισμό και καταγεγραμμένη ποιοτική προσφορά, η οποία να αντανακλάται και στις προτάσεις της τρέχουσας περιόδου. Ενισχύθηκε η θεατρική περιφέρεια, καθώς εγκρίθηκε το 55% των προτάσεων που υποβλήθηκαν".

    Από τους πρώτους θιάσους που επιχορηγούνται με τα μεγάλα ποσά της επιτροπής είναι:

    -Θέατρο του Νότου (Γ. Χουβαρδάς) 295.000 ευρώ

    -Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (Ν. Παπανδρέου) 190.000 ευρώ

    -Νέα Σκηνή Τέχνης (Β. Θεοδωρόπουλος) 190.000 ευρώ

    -Θέατρο Τέχνης (180.000 ευρώ)

    -"Πράξη", από την Μπέτυ Αρβανίτη (180.000 ευρώ)

    -"Φάσμα", Αντώνης Αντύπας (160.000 ευρώ)

    -Νέα Σκηνή (Λευτέρης Βογιατζής) 150.000 ευρώ, καθώς και 39 ακόμη θίασοι.

    Επιχορηγήθηκαν ακόμη 14 θίασοι εκτός Αττικής, τρεις από την Παιδική Σκηνή, και άλλοι τρεις από τις Μαριονέτες-Θέατρο Σκιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 March 2007 - 13:30:19 UTC