Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συζήτηση για τα ΜΜΕ
  • [03] Ένας νεκρός σε επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς

  • [01] Άρχισε το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Το σώμα των 6.000 συνέδρων προήλθε μετά από εκλογικές διαδικασίες στις οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου πήραν μέρος 90.663 νέες και νέοι, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας νωρίτερα, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικών Νεολαίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, «παρέδωσε» τις διαδικασίες στο σώμα του Συνεδρίου, το οποίο προχώρησε στην εκλογή του δεκαπενταμελούς προεδρείου του, στο οποίο πλειοψηφούν κατακτώντας εννέα θέσεις οι γυναίκες-σύνεδροι.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται αύριο με τις εισηγήσεις για τις πολιτικές θέσεις, το καταστατικό και την ομιλία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη.

    Το Σάββατο οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν με δευτερολογίες των εισηγητών, καθώς και του κ. Σκανδαλίδη, ενώ θα διεξαχθούν ψηφοφορίες επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων οργάνων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    [02] Συζήτηση για τα ΜΜΕ

    Τα ΜΜΕ και η προστασία της προσωπικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος αποφοίτων Νομικής Αθηνών και συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

    Συντονιστής ήταν ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης Πάνος Λειβαδάς.

    Όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, στην Ελλάδα υπάρχουν οι θεσμικές ρυθμίσεις και οι νόμοι που ρυθμίζουν τα ζητήματα προστασίας της προσωπικότητας ωστόσο πολλές φορές παραβιάζονται με αποτέλεσμα να διαπομπεύονται άνθρωποι και να θίγονται υπολήψεις. Τόνισε ότι η επιτέλεση της κοινωνικής λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι ζήτημα μόνο νόμων και κανόνων αλλά εξαρτάται από τη βούληση των αρμοδίων αρχών να εφαρμόζουν χωρίς παρεκλίσεις τους νόμους και τους κανόνες. Εξαρτάται, είπε, από τον πραγματικό βαθμό ανεξαρτησίας και την καλή λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών εν προκειμένω του ΕΣΡ και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ακόμη επισήμανε ότι εξαρτάται από την ευσυνειδησία των δημοσιογράφων και των ανθρώπων των ΜΜΕ. Παράλληλα τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει συνεχώς να αναθεωρεί τους νόμους και τους κανόνες και να τους προσαρμόζει στα δεδομένα της κάθε εποχής. Ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που είναι οριακές και ο δημοσιογράφος βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα εάν και με ποιόν τρόπο θα δημοσιοποιήσει μια είδηση. Τότε, συμπλήρωσε, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν εσωτερικεύσει το σύστημα κανόνων και αξιών που υπηρετούν ώστε να μην προσβάλλουν και θίγουν ανθρώπους.

    Οσους απαγορευτικούς κανόνες κι αν θέσει η πολιτεία, τόνισε, όσο αυστηρά κι αν ελέγχει την τήρηση και τιμωρεί την παραβίασή τους όταν οι άνδρες και οι γυναίκες που ασχολούνται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εμπέδωση της ποιότητας του έργου τους τότε όλες οι ρυθμίσεις καταντούν "κενό γράμμα" και ακυρώνονται στην πράξη.

    Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι τα ΜΜΕ είναι επιχειρήσεις και πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες και ελέγχους. Παράλληλα είπε ότι ο τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων είναι γενικευμένος και καταδικάζει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. Επισήμανε ότι η παρουσία της πολιτικής στα ΜΜΕ έχει θέση μόνο όταν περνάει από συγκρούσεις ενώ η Βουλή, είπε, προβάλλεται όχι από τον πολιτικό της λόγο αλλά από τις ατάκες. Τόνισε ότι οι πολιτικοί καθίστανται αντικείμενο ή υποκείμενο των τηλεοπτικών παραθύρων λέγοντας ότι οι πολιτικές εκπομπές είναι ελάχιστες. Τέλος είπε ότι η πολιτεία δεν έχει πετύχει αυτά που έπρεπε για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι αν τηρούνταν ο κώδικας δεοντολογίας των δημοσιογράφων πολλά προβλήματα θα είχαν λυθεί.

    Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    [03] Ένας νεκρός σε επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς

    Τραγική κατάληξη είχαν τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στην λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, λίγο πριν τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού για το κύπελλο Ελλάδος.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, ένας 25χρονος παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο την ώρα της συμπλοκής στη λεωφόρο Λαυρίου και άφησε την τελευταία του πνοή πριν φθάσει το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στους αστυνομικούς αυτόπτες μάρτυρες στο αυτοκίνητο επέβαιναν δυο άτομα και ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω στους συμπλεκόμενους, στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί όταν άρχισαν να χτυπάνε το αυτοκίνητό του. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης συνελήφθησαν.

    Ένας από τους τραυματίες είναι ένας 22χρονος ποδοσφαιριστής της ομάδας του Μαρκό, ο οποίος δεν είχε σχέση με τα επεισόδια αλλά του επιτέθηκαν οπαδοί του Ολυμπιακού έξω από το κατάστημα παιχνιδιών που βρίσκεται στην περιοχή πριν ξεσπάσει η συμπλοκή, επειδή η φανέλα που φορούσε ήταν πράσινη και το σήμα της είναι το τριφύλλι (τα χρώματα και το έμβλημα της Μαρκό). Οι δράστες τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στον μηρό μέσα στο αυτοκίνητο και του άρπαξαν το κινητό του τηλέφωνο.

    Κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων οι δράστες προξένησαν ζημιές σε τρία καταστήματα στην περιοχή και σε δυο αυτοκίνητα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 18 άτομα.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς παρήγγειλε στον Διοικητή Ασφαλείας Αττικής Δρόσο Μπουγούδη να εντοπιστούν οι πρωταίτιοι των επεισοδίων.

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « Τα θλιβερά επεισόδια, νωρίτερα σήμερα στην Παιανία, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών άλλων, δεν έχουν καμία σχέση με τον Αθλητισμό. Δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού. Καταδικάζονται απερίφραστα από την Κυβέρνηση, από κάθε σώφρονα πολίτη, από το σύνολο της κοινωνίας».

    Δήλωση Β. Πολύδωρα

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, προσερχόμενος στην εκδήλωση για την 60η επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα επεισόδια στην Παιανία κάνοντας της εξής δήλωση:

    Εκφράζω τη λύπη μου. Ήταν ένα πολύ κακό άγριο σκηνικό. Μας στεναχωρεί βαθύτατα. Μας προκαλεί λύπη και προβληματισμό. Το γήπεδο εφρουρείτο κανονικά. Στην προκειμένη περίπτωση το προλάβαμε μερικώς το κακό.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    «Ο ένας νεκρός νέος και οι άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι, αποτέλεσμα της οργανωμένης βίας, που αναπτύσσεται στον χώρο του αθλητισμού, καταδεικνύει τη μεγάλη υποκρισία και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που εδώ και χρόνια στηρίζουν την εμπορευματοποίηση και τον ενεργό ρόλο επιχειρηματιών και ``χορηγών``» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τα γεγονότα στην Παιανία.

    «Η βία στον χώρο του αθλητισμού δεν οφείλεται σε κάποιους ``ανεγκέφαλους``, όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και επιχειρηματίες» υποστηρίζει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «οφείλεται σε αυτούς που ``δημιουργούν`` και χρησιμοποιούν τους ``ανεγκέφαλους``, σε αυτούς που εκμεταλλεύονται-λυμαίνονται τον αθλητισμό και τις ομάδες, για να θησαυρίζουν και να προωθούν τα συμφέροντά τους».

    Κατά το ΚΚΕ «αντιμετώπιση της βίας στον χώρο του αθλητισμού, σημαίνει πρώτα απβ όλα αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησής του, διώξιμο των επιχειρηματιών, σπάσιμο των πολύμορφων κυκλωμάτων που διατηρούν».

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «για μία ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι η κύρια αποστολή της αστυνομίας είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι του ποινικού εγκλήματος. Την ίδια στιγμή που σήμερα είχαμε απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά, σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από τα γραφεία του Κόμματος στην Αθήνα, ``ένοπλες`` και οργανωμένες ``συμμορίες`` κυκλοφορούν ανενόχλητες στους δρόμους της Αθήνας».

    Το ΚΚΕ καλεί τους φίλους του αθλητισμού «να ξεσηκωθούν κατά των υπευθύνων για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα στον αθλητισμό» και να «διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, την κατάργηση της εμπορευματοποίησης οποιασδήποτε μορφής».

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ

    Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του για τα επεισόδια στην Παιανία αναφέρει τα εξής:

    "Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια του νέου ανθρώπου και τη συμπαράστασή μας στους οικείους του.

    "Ο νεκρός νέος και οι δεκάδες τραυματίες είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της απόλυτης εμπορευματοποίησης του ελληνικού αθλητισμού και της μετατροπής των γηπέδων σε χώρους εκκόλαψης αντιδραστικών ιδεών, μίσους και βίαιων ενεργειών. Είναι ώρα η πολιτεία, οι αρμόδιες αθλητικές αρχές και οι ομάδες να αντιληφθούν ότι, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών τελικά εξελίσσονται σε φυτώριο τυφλής βίας.

    "Σήμερα, όμως, ημέρα πένθους για τον ελληνικό αθλητισμό, καλούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τουλάχιστον ως ενέργεια περισυλλογής και ενεργοποίησης των αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας, να αποφασίσει την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας για το επόμενο διάστημα. Εκτός και αν τα κέρδη από το «Στοίχημα» του Σαββατοκύριακου έχουν μεγαλύτερη σημασία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 March 2007 - 19:30:18 UTC