Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστέλονται οι αγώνες μέχρι τις 13 Απριλίου για όλα τα ομαδικά αθλήματα
  • [02] ΣΥΝ: «Ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών»

  • [01] Αναστέλονται οι αγώνες μέχρι τις 13 Απριλίου για όλα τα ομαδικά αθλήματα

    Την αναστολή για 15 ημέρες όλων των διοργανώσεων ομαδικών αθλημάτων αποφάσισε η κυβέρνηση σε ειδική σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

    Επίσης συγκροτείται επιτροπή στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, η οποία θα παρακολουθεί την αυστηρή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

    Την Μεγάλη Τρίτη ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός θα συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν όλοι οι φορείς του επαγγελματικού αθλητισμού, ο δε υπουργός Δημόσιας Τάξης θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα, τα πεπραγμένα του Υπουργείου στον τομέα της καταπολέμησης της αθλητικής βίας την τελευταία διετία.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει απρόσωπη ευθύνη, "η ευθύνη προσωποποιείται" και τόνισε ότι από τη νέα σεζόν σε όλα τα γήπεδα θα εγκατασταθούν κάμερες και θα εκδίδονται ηλεκτρονικά εισιτήρια για να γίνεται ταυτοποίηση προσώπων.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι νόμος της κυβέρνησης προβλέπει ότι ποινή φύλακισης δεν μετατρέπεται σε χρηματική ποινή για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια, ούτε προβλέπεται αναστολή της ποινής αν κάποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο.

    Επίσης, δεν επιτρέπεται αναστολή με την άσκηση έφεσης, δηλαδή οι καταδικαζόμενοι για συμμετοχή σε γεγονότα βίας στον αθλητικό χώρο, μπαίνουν, όπως είπε, κατευθείαν στη φυλακή.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι η βία στα γήπεδα αφορά ολόκληρη την κοινωνία και οι αρμόδιοι αθλητικοί φορείς οφείλουν να κινηθούν αποφασιστικά, έχοντας στο πλευρό τους αρωγό την πολιτεία για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου.

    Τη σύσκεψη είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για το θέμα της βίας στα γήπεδα, μετά το χθεσινό τραγικό περιστατικό στην Παιανία μεταξύ φανατικών οπαδών, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 25χρονου και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά με το θέμα επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και για τα δυσάρεστα, καταδικαστέα από όλους και βίαια επεισόδια.

    Τα επεισόδια καταδικάζει και η αντιπολίτευση.

    Ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε πως τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες «είναι μια θλιβερή εξέλιξη των αθλητικών πεπραγμένων στη χώρα μας και δυστυχώς, υπάρχουν γιγάντιες ευθύνες επιτελικής ανεπάρκειας της Αστυνομίας».

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «ενώ η μισή Αθήνα έβλεπε τα στρατεύματα των αθλίων να οδεύουν σε πεδίο μάχης εις την Παιανία και ενώ αυτό ήταν γνωστό στην Αστυνομία απβ την προηγούμενη μέρα και, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες μοτοσικλετιστών με καλυμμένες πινακίδες, δημιουργούσαν ήδη επεισόδια, η Αστυνομία, ως όφειλε και ως υποχρεούτο από παλαιότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δεν προχώρησε σε κανένα προληπτικό σχεδιασμό μέτρων, όπως γινόταν παλαιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου διέγνωνε ότι επίκειντο επεισόδια».

    «Αυτό το λεω γιατί, επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν από κάποιους "επαγγελματίες του συμψηφισμού" οι αναφορές του τι γινόταν στο παρελθόν», τόνισε ο κ.Παπαδόπουλος.

    Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι, από εδώ και πέρα, καίριες. Οφείλει να λάβει μέτρα, όχι εντυπωσιασμού, αλλά σχεδιασμένα μέτρα, ολοκληρωμένα και, στα πλαίσια αυτά, προκειμένου να εκτονωθεί η ατμόσφαιρα που είναι ήδη επιβαρημένη, να προχωρήσει -και την καλούμε προς αυτό- στην αναβολή όλων των αγώνων το επόμενο Σαββατοκύριακο». Και αυτό, εξήγησε, «προκειμένου να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν από τους αρμόδιους φορείς όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση, όχι των συμπτωμάτων, αλλά της βασικής παθογένειας αυτών των απαράδεκτων κοινωνικών συμπεριφορών, όπως ενδεικτικά, τον τρόπο λειτουργίας των Συνδέσμων, τους όρους ύπαρξής τους, τη συμπεριφορά των ΠΑΕ και μια σειρά άλλα πράγματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα χθεσινά φληναφήματα ή με ψελλισμούς, όπως του κ. Πολύδωρα και των επιτελικών της Αστυνομίας, ότι δήθεν καθυστέρησαν δέκα λεπτά ή ένα τέταρτο».

    Καταλήγοντας ο Αλέκος Παπαδόπουλος είπε ότι «δυστυχώς, το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνεται και βρισκόμαστε, ίσως για πρώτη φορά, με τόσο έντονη απουσία της Αστυνομίας, αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας, αλλά και της κυβερνητικής πονηρίας να αντιμετωπίζει την Αστυνομία ως ιδιοκτησία, ως λάφυρο της εξουσίας των προηγούμενων εκλογών, με το διορισμό κομματικών στελεχών που, δυστυχώς, κάθε μέρα, αποδεικνύονται ότι είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν καίρια προβλήματα του ελληνικού λαού».

    Εξ άλλου, ο υπεύθυνος Πολιτισμού, Αθλητισμού και ΜΜΕ του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι μεγάλες ευθύνες έχει η Αστυνομία, αλλά συνυπεύθυνο είναι και το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ο κ. Ορφανός.

    Ο κ. Χυτήρης είπε ότι ο κ. Ορφανός «πρέπει να πάρει νέα μέτρα τάχιστα, διότι εκτίθεται η χώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν. Πρέπει να ξεχωρίσουν οι φίλαθλοι απβ τους χούλιγκανς. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, πρέπει να δει αν θα γίνουν, που δεν πρέπει να γίνουν, οι αγώνες της Κυριακής. Μπορεί να έχουμε νέα επεισόδια ή αντίποινα από ομάδες χούλιγκανς και επομένως, πρέπει να σπεύσει εγκαίρως. Η κυβέρνηση αυτή δεν ξέρει τι σημαίνει πρόληψη».

    Και κατέληξε λέγοντας ότι «οι Σύνδεσμοι των φιλάθλων- και εδώ έχουν ευθύνες οι ομάδες- θα πρέπει να μπουν κάτω από κανόνες συμπεριφοράς. Διαφορετικά, αυτό που γίνεται, αυτή η αναρχία, θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα στο μέλλον και αυτό πρέπει να προληφθεί το γρηγορότερο».

    «Ο ένας νεκρός νέος και οι άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι, αποτέλεσμα της οργανωμένης βίας, που αναπτύσσεται στον χώρο του αθλητισμού, καταδεικνύει τη μεγάλη υποκρισία και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που εδώ και χρόνια στηρίζουν την εμπορευματοποίηση και τον ενεργό ρόλο επιχειρηματιών και "χορηγών"» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τα γεγονότα.

    «Η βία στον χώρο του αθλητισμού δεν οφείλεται σε κάποιους "ανεγκέφαλους", όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και επιχειρηματίες» υποστηρίζει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «οφείλεται σε αυτούς που "δημιουργούν" και χρησιμοποιούν τους "ανεγκέφαλους", σε αυτούς που εκμεταλλεύονται-λυμαίνονται τον αθλητισμό και τις ομάδες, για να θησαυρίζουν και να προωθούν τα συμφέροντά τους».

    Κατά το ΚΚΕ «αντιμετώπιση της βίας στον χώρο του αθλητισμού, σημαίνει πρώτα απ' όλα αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησής του, διώξιμο των επιχειρηματιών, σπάσιμο των πολύμορφων κυκλωμάτων που διατηρούν».

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «για μία ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι η κύρια αποστολή της αστυνομίας είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι του ποινικού εγκλήματος. Την ίδια στιγμή που σήμερα είχαμε απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά, σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από τα γραφεία του Κόμματος στην Αθήνα, "ένοπλες" και οργανωμένες "συμμορίες" κυκλοφορούν ανενόχλητες στους δρόμους της Αθήνας».

    Το ΚΚΕ καλεί τους φίλους του αθλητισμού «να ξεσηκωθούν κατά των υπευθύνων για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα στον αθλητισμό» και να «διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, την κατάργηση της εμπορευματοποίησης οποιασδήποτε μορφής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή συμπλοκή δήλωσε:

    «Για το Συνασπισμό είναι κεντρικό θέμα το θέμα της νεολαίας, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στη δουλειά, στην ανεργία και στα γήπεδα. Εδώ έχουμε ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Φαινόταν αυτό και αναμενόταν. Δεν θα ήθελα να κάνω κομματική κριτική πάνω από τη σορό ενός νέου παιδιού. Θα ήθελα να κάνω προτάσεις.

    - Πρώτον πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή όλων των αθλητικών συναντήσεων με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην Ιταλία, μετά το φόνο ενός αστυνομικού. Και εκεί αυτό έγινε με τη συναίνεση των αθλητικών συλλόγων και ομοσπονδιών. Δεν πρέπει να βάζουμε τα κέρδη από το ΣΟΙΧΗΜΑ πάνω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας, της θανατηφόρας μάλιστα βίας, στον αθλητισμό.

    -Δεύτερο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών άμεσα, με το να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μέσα από τα εισιτήρια τα οποία παραχωρούν οι διοικήσεις και τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν επιρροή σε νέους ανθρώπους.

    - Τρίτο. Πρέπει να αναδειχθεί το πρόβλημα της ακροδεξιάς. Να μη συγκαλύπτεται, υπάρχει διείσδυση, υπάρχει διεθνής διασύνδεση,έχουμε δει Ρώσους και Αυστριακούς χούλιγκαν σε πολέμους μεταξύ οπαδών ελληνικών ομάδων και δεν μπορεί κανείς αυτό το πράγμα να το αγνοεί.

    - Τέταρτο, πρέπει να δούμε τελικά με μεγάλη ένταση το πρόβλημα του μαζικού αθλητισμού, διότι οι νέοι δεν μπορεί να είναι μονάχα παθητικοί οπαδοί που περιφέρονται και οι οποίοι γοητεύονται από διάφορες ακραίες ενέργειες, αλλά πρέπει να έχουν χώρο μέσα στα γήπεδα, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, στα άλλα αθλήματα, όπου θα μπορούν να εκδηλώσουν, νομίζω, και το φίλαθλο πνεύμα τους».

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Κ.Μητσοτάκη

    ''Η ΝΔ δεν θα χαριστεί σε κανέναν και είναι αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο'' δήλωσε, αναφορικά με την υπόθεση των ασφαλιστικών ταμείων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ''Η μεγάλη διαφορά- πρόσθεσε -είναι ότι το ΠΑΣΟΚ τα σκέπαζε, ενώ η ΝΔ δεν τα σκεπάζει.'' Ας περιμένουμε, ανέφερε, να φανούν οι αληθινές διαστάσεις του ζητήματος. Η υπόθεση θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, από την ανεξάρτητη αρχή του κ.Ζορμπά και από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και όχι από τους τηλεπαρουσιαστές που κάνουν ανακρίσεις. Ανακρίσεις θα κάνουν τα αρμόδια όργανα.''

    Ερωτηθείς για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι ''δεν μπορεί ένα κόμμα να γίνει κόμμα εξουσίας αν δεν προβάλει την πολιτική του και τις θέσεις του. Δεν θέλει ο λαός άρνηση και ύβρεις''. Εμείς οι παλαιοί πολιτικοί, είπε, δεν χρησιμοποιούσαμε τέτοιο λεξιλόγιο. Ακόμη και ο πατέρας του, μία φορά μόνο με είχε πει Εφιάλτη.

    Ο κ.Κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ''ότι είναι ανάγκη ο κ.Γιώργος Παπανδρέου να πει στον ελληνικό λαό τί πιστεύει και να μην είναι μόνο «ανεμοδούρας»". Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν ακόμη χρόνο, καθώς επίσης ότι ο τέταρτος χρόνος είναι ο καλύτερος γιατί οι υπουργοί είναι πεπειραμένοι και μπορούν να αποδώσουν περισσότερο έργο.

    Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στον πρωθυπουργό ζητήματα περιβάλλοντος, όπως να συμπεριληφθούν βιολογικοί καθαρισμοί στο τέταρτο ΚΠΣ, και να υπάρξει στήριξη του προγράμματος φραγμάτων και δεξαμενών, καθώς η αλλαγή του κλίματος μειώνει τις βροχοπτώσεις.

    [02] ΣΥΝ: «Ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών»

    Τα προβλήματα των αγροτών συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια -αναφερόμενος στη μείωση, όπως είπε, κατά 17% του εισοδήματος των αγροτών σε σύγκριση με το 2000- και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει «μια αγωνιστική παρουσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Επίσης ο κ. Αλαβάνος ζήτησε:

    -να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών με μια σειρά μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια να δούμε την άμεση καταβολή των ενισχύσεων που έχουν ακραία καθυστέρηση, φορολογικά μέτρα κ.λπ.

    -κλαδικές πολιτικές σε όλα τα προϊόντα, οι οποίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

    - ενίσχυση των συνεταιρισμών και των οργανώσεων παραγωγών, διότι μόνο έτσι μπορεί να σταθεί κανείς στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού .

    Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γωνιωτάκης δήλωσε ότι «τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, που χρειάζονται άμεση λύση και αυτά που αναφέραμε και στον Πρόεδρο, είναι το χαμένο εισόδημα, είναι τα καρτέλ που δρουν ανεξέλεγκτα στην αγορά, ειδικότερα στο διατροφικό τομέα, οι νοθείες των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ζητήσαμε και την προστασία τόσο του αγρότη παραγωγού αλλά και του έλληνα καταναλωτή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 March 2007 - 13:30:20 UTC