Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών
  • [02] Συνάντηση για τη διαφάνεια
  • [03] Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά
  • [04] Τσουνάμι από χτύπημα του εγκέλαδου

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα εγκαινιάσει την επανέκθεση του μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

    Την αναστολή για 15 ημέρες όλων των διοργανώσεων ομαδικών αθλημάτων αποφάσισε η κυβέρνηση σε ειδική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

    Επίσης συγκροτείται επιτροπή στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Επικρατείας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, η οποία θα παρακολουθεί την αυστηρή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

    Στο μεταξύ, ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα αντιμετωπίζουν οι 16 οπαδοί ομάδων που συνελήφθησαν για τα σοβορά επεισόδια στην Παιανία, με αποτέλεσμα ένας 25χρονος να χάσει τη ζωή του.Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αναμένεται να ξεκινήσουν να απολογούνται σήμερα.

    Δημοσκοπήσεις

    Στη μισή μονάδα βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η ALCO για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής από 13 εως 23 Μαρτίου. Η ΝΔ προηγείται με 33,9% έναντι 33,4% του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Καραμανλής διατηρεί σαφές προβάδισμα στο ερώτημα περί "καταλληλότητας" συγκεντρώνοντας ποσοστό 42,8% έναντι 28,2% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ 58,4% έναντι 23,5% του ΠΑΣΟΚ.

    Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώνει 33,9% έναντι 33,4% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Εν τω μεταξύ σε άλλη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ΒΗΜΑ της Κυριακής η ΝΔ προηγείται με 36,9% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ και διατηρεί προβάδισμα έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    Τον κ.Καραμανλή θεωρεί ως "καταλληλότερο" για πρωθυπουργό το 52,8% έναντι 34,9% που προτιμά τον κ.Παπανδρέου.

    Η λεγόμενη "παράσταση νίκης" παραμένει ευνοϊκή για τη ΝΔ. Το 64,6% των πολιτών θεωρεί ότι θα κερδίσει το κυβερνών κόμμα τις επόμενες εκλογές και το 23,2% ότι θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Ζαγορίτης:Μας τιμάει η εμπιστοσύνη του κόσμου

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση: Μας τιμάει η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή. Παρά την πόλωση που επιχειρείται και την έξαρση λαϊκισμού από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Για το ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Αν πανηγυρίζει ο δεύτερος τι να πει ο πρώτος.

    Αθανασάκης:"Οι εκλογές να γίνουν τώρα"

    Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας καλόν είναι, αντί για σχολιασμούς κατά το δοκούν, να αναλάβει τις ευθύνες της για το μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο σχεδιάστηκε, μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε, για την λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ανεξάρτητα από το τι λένε κάθε φορά οι δημοσκοπήσεις, η πραγματικότητα είναι ότι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πλήττει τα μεσαία στρώματα, οδηγεί τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα στην απόγνωση, κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους και τους πλούσιους, πλουσιότερους. Εμείς δουλεύουμε για την νίκη στις εκλογές και ζητούμε οι εκλογές να γίνουν τώρα.

    [02] Συνάντηση για τη διαφάνεια

    Με τον Πρόεδρο της «Διεθνούς Διαφάνειας» Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μπακούρη, θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι.

    Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος, που παρέχει την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ψήφισε η πλειοψηφία του συνεδρίου νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Στη συνεδρίαση σημειώθηκαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνέδρων, τις οποίες προσπάθησε να αμβλύνει με τις παρεμβάσεις του ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος και υπεύθυνος για τη νεολαία.

    "Εδώ ήρθαν 6.000 άνθρωποι, όχι για να παρακολουθήσουν τους Πράσινους να παλεύουν με τους Βένετους, αλλά για να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και να κάνουμε την υπέρβαση", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι τα προβλήματα ακουμπούν στο ΠΑΣΟΚ του σήμερα αλλά έχουν τις ρίζες τους και σε παλιές πρακτικές, ενώ μίλησε επίσης για "τις περιβόητες ταμπέλες" με τις οποίες, όπως είπε, ζει χρόνια η οργάνωση. "Ποιος είναι ο πιο δημοκράτης, ο πιο εκσυγχρονιστής, ο πιο Παπανδρεϊκός".

    Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων για την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης, λέγοντας ότι από τη μια πλευρά υπάρχει η άποψη του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Τέλος έκανε έκκληση ενότητας και γόνιμης ιδεολογικής αντιπαράθεσης, "για να γίνει το άλμα και να ξαναμπεί η νεολαία στη πρωτοπορία των αγώνων".

    Το συνέδριο επανίδρυσης της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το Σάββατο ο Πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τους συνέδρους.

    "Ήρθα εδώ για να σας ακούσω" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στη νεολαία του κόμματος.

    "Η νεολαία φέρνει την ανάσταση στη χώρα μας, είναι η νέα γενιά που φέρνει την ανατροπή" είπε και πρόσθεσε "για να κάνουμε την ανατροπή πράξη, ζητούμε, παλεύουμε, εμβαθύνουμε. Εγγυόμαστε μια Ελλάδα των αξιών, μια Ελλάδα που θα βάλει τις ηθικές αρχές μπροστά και δεν θα φθείρεται, δεν θα παρασύρεται από τη διαφθορά, από τους διάφορους "ημέτερους", από τις διάφορες σπείρες που σήμερα λυμαίνονται το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, το δικό σας μέλλον".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου ότι "Μια νεολαία που πιστεύει στον εαυτό της, κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει".

    Τέλος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - που είχε ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου με την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη - εξέφρασε την ικανοποίηση του για "την πορεία των εργασιών και τον ενθουσιασμό που επικράτησε", ενώ διαβεβαίωσε ότι "θα είμαι μαζί σας και σήμερα και αύριο (σ.σ.Σάββατο και Κυριακή). Οι επιλογές σας να είναι επιλογές ελεύθερες, δημοκρατικές, επιλογές της δικής σας συνείδησης. Εσείς έχετε την εξουσία, εσείς έχετε την απόφαση, εσείς καθορίζετε το αύριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Και εγώ θα είμαι μαζί σας και τώρα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση".

    [03] Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά

    Σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται οι αγορές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με απόφαση των εμπορικών συλλόγων των πόλεων.

    Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ και τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου από τη 1:00 το μεσημέρι έως τις 7:00 το απόγευμα.

    Το Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν ανοιχτά μία ώρα επιπλέον, έως τις 4:00 το απόγευμα.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, ενώ από την Τρίτη 10 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

    Μέτρα της Τροχαίας για τις εορτές του Πάσχα

    Η Ελληνική Αστυνομία, καθ΄όλη την περίοδο των εορτών του Πάσχα, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση τα αυξημένα μέτρα σχεδιάστηκαν με έμφαση στα σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

    Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    Β· αστυνόμευση του οδικού δικτύου, κατά τομείς, με περιπολικά και μοτοσικλέτες,

    Β· αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

    Β· αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

    Β· ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

    Β· συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.),

    Β· αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.)

    Β· κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις.

    Β· παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς.

    Μάλιστα για ενημέρωση των οδηγών, προσωπικό της Τροχαίας θα διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές προς τους οδηγούς, καθώς και φυλλάδιο με οδικό χάρτη για την κύρια και εναλλακτική διαδρομή για την περιοχή του Μαλιακού Κόλπου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες, συμβατικά οχήματα με το ανάλογο προσωπικό, καθώς και ομάδες Ο.Ε.Π.Τ.Α. για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας, ενώ το έργο των Υπηρεσιών Τροχαίας θα συνδράμουν οι Διευθύνσεις Αμέσου Δράσεως Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιούν συχνές πτήσεις και θα επιτηρούν το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας και κυρίως του οδικού δικτύου Π.Α.Θ.Ε., σε συνεργασία και συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις.

    Τα αυξημένα μέτρα τροχαίας θα είναι έντονα και συνεχή καθ?όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

    [04] Τσουνάμι από χτύπημα του εγκέλαδου

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται μετά το τσουνάμι που έπληξε τα Νησιά Σολομώντος στο νότιο Ειρηνικό, το οποίο προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Αλφρεντ Μαεσούλια.

    "Σε ορισμένες παραλιακές πόλεις τα κύματα έφτασαν τα δέκα μέτρα ύψος και κατέστρεψαν σπίτια και περιουσίες", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Μαεσούλια επισήμανε πως το τσουνάμι προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων στο Γκίζο και στα περίχωρά του, που βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

    "Ολοκληρωτικά κατεστραμμένα" είναι κάποια χωριά στις νήσους Σολομώντα στον νότιο Ειρηνικό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταστροφών στο Αρχιπέλαγος Φρεντ Φακάρι.

    Σε 8,1 Ρίχτερ εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στον νότιο Ειρηνικό το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Αυστραλίας και η Μετεωρολογική Υπηρεσία Ιαπωνίας,αν και η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία έκανε λόγο για 7,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Χονιάρα των νησιών του Σολομώντος.

    Μετά τον πρώτο σεισμό φαίνεται ότι έγινε άλλος ένας μετασεισμός ανάλογου μεγέθους, ανακοίνωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.Η Αυστραλία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι στις ακτές της βόρειας πολιτείας Κουίνσλαντ.

    Οι αρχές της γαλλικής Νέας Καληδονίας αποφάσισαν να διατάξουν τον πληθυσμό να απομακρυνθεί από τις ακτές της νήσου Λογιατέ μετά την προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι.Η Νέα Καληδονία βρίσκεται σε απόσταση 1000 χιλιομέτρων,νότια των νησιών του Σολομώντος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 April 2007 - 6:30:20 UTC