Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απελευθερώθηκαν οι 15 βρετανοί πεζοναύτες

  • [01] Απελευθερώθηκαν οι 15 βρετανοί πεζοναύτες

    "Μολονότι έχουμε δικαίωμα να τους δικάσουμε, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ, οι 15 βρετανοί στρατιωτικοί παίρνουν χάρη και προσφέρουμε την απελευθέρωσή τους ως δώρο στο βρετανικό λαό", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Ο ιρανός πρόεδρος, μετά τη συνέντευξη, συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τους 15 βρετανούς ναυτικούς και πεζοναύτες στους οποίους απένειμε χάρη.

    Η τηλεόραση τους παρουσίασε με πολιτικά να ανταλάσσουν χειραψία με τον πρόεδρο.

    Ιρανική επίσημη πηγή ανακοίνωσε ότι οι 15 Βρετανοί θα αναχωρήσουν από το Ιράν αύριο.

    "Ζητώ από τον κ. Μπλερ να μην τιμωρήσει τους στρατιώτες με την κατηγορία ότι αποδέχθηκαν και είπαν την αλήθεια", είχε πει νωρίτερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αχμαντινεζάντ, αναφερόμενος στις βιντεοταινίες που μεταδόθηκαν, στις οποίες οι βρετανοί στρατιωτικοί ομολογούν, σύμφωνα με το Ιράν, ότι είχαν εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

    Ο Αχμαντινεζάντ εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για την παραβίαση των ιρανικών υδάτινων συνόρων από τους βρετανούς στρατιωτικούς και για το ότι το Λονδίνο δεν έδειξε αρκετό θάρρος ώστε να παραδεχθεί το λάθος του.

    "Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε επιστολή της ότι δεν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις του ιρανικού εδάφους. Όμως η απελευθέρωση των βρετανών στρατιωτικών δεν συνδέεται με αυτήν την επιστολή. Οφείλεται στην ισλαμική καλοσύνη", σημείωσε ο ιρανός πρόεδρος.

    Ο Αχμαντινεζάντ υπογράμμισε ακόμη ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να στερήσουν το Ιράν από το δικαίωμά του στην πυρηνική τεχνολογία με την έκδοση αποφάσεων του ΟΗΕ και σημείωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ιρανικές τράπεζες στο εξωτερικό από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Εξάλλου, ο Αχμαντινεζάντ ανέφερε ότι το Ιράν θα μπορούσε να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ αν ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του άλλαζαν συμπεριφορά, χωρίς όμως να διευκρινίσει τί είδους αλλαγή θα ήθελε να δει.

    Ο ιρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απελευθέρωση των 15 Βρετανών και στο θέμα των 5 Ιρανών που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Την είδηση της απελευθέρωσης των Βρετανών ναυτών χαιρέτισε τόσο ο Τόνι Μπλερ όσο και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον ιρανό πρόεδρο της απελευθέρωσης των βρετανών στρατιωτικών έπεσε η τιμή του αργού πετρελαίου στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη κατά περίπου μισό δολάριο.

    Αντιδράσεις

    Από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ δήλωσε μεγάλη ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της κράτησης των 15 ναυτών, για σχεδόν δύο εβδομάδες, από τις ιρανικές αρχές. Τόνισε ότι η χώρα του ήταν αποφασισμένη να επιλύσει την κρίση αυτή με ειρηνικό τρόπο.

    "Είχαμε αποφασίσει ούτε να διαπραγματευτούμε αλλά ούτε και να συγκρουστούμε" με το Ιράν για το ζήτημα αυτό, τόνισε ο κ. Μπλερ μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο, ενώ απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό είπε: "Δεν έχουμε τίποτε εναντίον σας".

    Την είδηση της απελευθέρωσης των Βρετανών ναυτών χαιρέτισε και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    "Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για την εξέλιξη με τους ναύτες", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμαγιερ, που μιλούσε εξ ονόματος της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Στάϊνμαγιερ εξέφρασε την ευχή οι 15 βρετανοί ναύτες να περάσουν το Πάσχα στην πατρίδα τους με τις οικογένειές τους.

    "Κίνηση καλής θέλησης" χαρακτήρισε την απόφαση του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να προχωρήσει στην απελευθέρωση των βρετανών ναυτών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε μιλώντας στον Τύπο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ.

    Από το Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί χαιρέτισε την "ευχάριστη είδηση" της απελευθέρωσης των 15 βρετανών ναυτών και ευχήθηκε να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στην πατρίδα τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 April 2007 - 18:30:16 UTC