Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του Κ.Καραμανλή με Δ.Σιούφα και Στ.Δήμα
  • [02] Πρόσκληση στον προσυνεδριακό διάλογο

  • [01] Συνεργασία του Κ.Καραμανλή με Δ.Σιούφα και Στ.Δήμα

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα.

    Ο κ.Σιούφας δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι συζητήθηκαν θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και πως ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στο Ζάγκρεμπ, στα πλαίσια της διαβαλκανικής συνεργασίας καθώς και για θέματα των αγορών ενέργειας και φυσικού αερίου και τις μεγάλες επενδύσεις που αναμένονται σε αυτούς τους τομείς, οι οποίες, όπως τόνισε, θα αποφέρουν οφέλη για τους πολίτες καταναλωτές και στον τομέα της απασχόλησης.

    Ο κ.Σιούφας τόνισε ότι συζητήθηκε και γενικότερα το κυβερνητικό έργο, κυρίως μάλιστα για την ένταση των προσπαθειών σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι με σιγουριά μπορεί να πει ότι υπάρχει βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε "οι πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι ακούμε τη φωνή τους και ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει μαζί τους".

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Η κα Γιαννάκου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης και την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, η υπουργός ανέφερε "είμαστε συντεταγμένη πολιτεία. Και εγώ έχω διαφωνίες με αρκετά σημεία του βιβλίου, αλλά δεν είναι δυνατόν να ξεφύγουμε από τους θεσμούς και τους κανόνες που υπάρχουν. Έχω δώσει τις παρατηρήσεις στη συγγραφική ομάδα και εκείνη θα κάνει το έργο της και θα φέρει τις προτάσεις της".

    Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι'' δεν μπορεί να επέμβει τρίτος στο έργο της συγγραφικής ομάδας ''και σημείωσε ότι η ομάδα αυτή μπορεί να προσθέσει και σελίδες στο βιβλίο".

    Η υπουργός συμπλήρωσε ότι'' δεν υπάρχει πρόβλημα'' και πρόσθεσε "νομίζω ότι δεν πρέπει να ξανασυζητήσουμε γι' αυτό το θέμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το θέμα των ομολόγων και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η υπουργός Παιδείας τόνισε "δεν είναι θέμα κλίματος αλλά ζήτημα ουσίας, καθώς τέτοια φαινόμενα μπορεί να έχουμε κατά καιρούς. Σημασία έχει τί κάνει η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα στο σκότος, η ίδια βγάζει τα πάντα στην επιφάνεια και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με άλλες καταστάσεις".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για τον προγραμματισμό του έργου στο υπουργείο μέχρι το καλοκαίρι και τόνισε ότι στις 17 Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για το Εθνικό Κέντρο Χορού και Θεάτρου.

    Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επιστροφή και άλλων αρχαιοτήτων εντός του Απριλίου, μετά από σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει.

    Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών,το Ηρώδειο και την Επίδαυρο.

    [02] Πρόσκληση στον προσυνεδριακό διάλογο

    Πολλά θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άπτονται τόσο του γενικού πλαισίου του θεσμού, όπως η χρηματοδότηση της ΤΑ, η παραχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην ΤΑ καθώς και η συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" του οποίου η συγχρηματοδότηση λήγει τον Ιούνιο συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟκ Γιώργος Παπανδρέου με τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την Αθήνα όπως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το νέο ρυθμιστικό.

    Επίσης συζητήθηκαν η μητροπολιτική οργάνωση της Αττικής, καθώς και οι αρμοδιότητες στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    "Φεύγω πολύ ικανοποιημένος, διότι παρότι συνηθίζεται στην Ελλάδα η αντιπολίτευση να υπόσχεται μαξιμαλιστικά πράγματα, αυτά τα οποία απάντησε θετικά ο κ. Παπανδρέου ήταν πολύ συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται εξάλλου και στο πρόγραμμά του ΠΑΣΟΚ πολλά εξ αυτών, και επείσθην ότι θα βοηθήσει ανεξάρτητα σε ποιά θεσμική θέση βρίσκεται και μελλοντικά και αύριο ή μεθαύριο. Υπό την έννοια αυτή κλείνοντας τον κύκλο επαφών με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, θέλω να πιστεύω ότι μετά τις 5 Μαίου που γίνονται εκλογές στην ΚΕΔΚΕ, όλα αυτά θα δρομολογηθούν, κατ' αρχήν από την κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την μεγάλη ευθύνη και στη συνέχεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πιέζοντας την κυβέρνηση όπου εκείνη ξεχνά τις υποσχέσεις της" δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων μετά την συνάντηση.

    Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της ΚΕΔΚΕ ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "ανεξάρτητα ποιό (θα) είναι το αποτέλεσμα, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ΤΑ πρέπει να βρεί αυτά που την ενώνουν και όχι αυτά που την χωρίζουν και να εκπροσωπηθούν στο προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ όλες οι αυτοδιοικητικές τάσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το "αν πήρε το "ΟΚ" για την υποψηφιότητά του στην ΚΕΔΚΕ" ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι "συνήθως δεν ζητάω να πάρω "ΟΚ", είναι νωρίς ακόμα για να πάρω την δική μου απόφαση, το κόμμα μου το έχει ζητήσει, εγώ θα σκεφθώ πριν ανακοινώσω την απόφασή μου. Εν πάση περιπτώσει, βασικός παράγων στο τί θα απαντήσω είναι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει την κατ' αρχήν δέσμευσή της, κάτι που στηρίζει και ο κ. Παπανδρέου, για την δημιουργία της "Δήμος ΑΕ" στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή την εταιρεία που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα δοθούν στην Αυτοδιοίκηση απο το Δ ΚΠΣ."

    "Δεν διανοούμαι ότι ο όποιος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μπορεί να συνεχίσει να είναι επαίτης από την όποια κεντρική κυβέρνηση. Πρέπει να πάρει ό,τι του αναλογεί στα πλαίσια του οργάνου" πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου σχετικά με τα ομόλογα, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "σε ότι αφορά άλλα θέματα, δεν δημοσιοποιώ πράγματα που συζητώ κατ' ιδίαν με οποιονδήποτε άνθρωπο. Προσωπικά δεν θα απαντήσω, αν θέλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει, ας απαντήσει. Εγώ δεν απαντώ".

    Κληθείς να απαντήσει αν σε υποθετική ενδεχόμενη αντίστοιχη κατάσταση στον δήμο Αθηναίων "θα έπαιρνε κεφάλια", ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι "η εύκολη απάντηση είναι να πω "ναί" θα έπαιρνα κεφάλια".

    "Εκείνο που θέλω να σας υπενθυμίσω είναι ότι πως για ο,τι εγένετο επί δύο χρόνια στο υπουργείο Υγείας επί των ημερών μου, ακόμη και αν τυπικά δεν έφταιγα, προς τα έξω έβγαινα και έλεγα ότι εγώ έχω την πολιτική ευθύνη και την αναλαμβάνω" πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

    Πρόσκληση στον προσυνεδριακό διάλογο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ανοιχτή πρόταση - πρόσκληση προς τους πολίτες για συμμετοχή στον Προσυνεδριακό Προγραμματικό Διάλογο, ενόψει του Προγραμματικού Συνεδρίου του Κινήματος, τονίζοντας ότι ο Διάλογος μπορεί να γίνει είτε μέσω των διαδικασιών που προγραμματίζονται από τα κεντρικά και περιφερειακά Όργανα του ΠΑΣΟΚ, είτε με πρωτοβουλία των πολιτών.

    Στο μήνυμά του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει:

    "Το ΠΑΣΟΚ ως ανοικτό κόμμα και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, οργανώνει σε όλη την χώρα, ενόψει του Προγραμματικού του Συνεδρίου, τόσο ανοικτές εκδηλώσεις με ομιλητές κεντρικά στελέχη, όσο και Κύκλους Διαλόγου πολιτών. Οι Κύκλοι Διαλόγου μπορούν να δημιουργούνται οπουδήποτε, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, είτε με την πρωτοβουλία των οργάνων του ΠΑΣΟΚ (Δημοτικές Οργανώσεις, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης), είτε με την πρωτοβουλία οποιωνδήποτε πολιτών θελήσουν να λάβουν μέρος στις διαδικασίες επεξεργασίας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να εμπλακούν στις κομματικές διαδικασίες. Θέλουμε οι Κύκλοι Διαλόγου να γίνουν παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας και να αποτελέσουν χώρους προβληματισμού αλλά και διαμόρφωσης προτάσεων των πολιτών προς το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις. Γιβαυτό το λόγο, σε κάθε ανοικτή εκδήλωση και Κύκλο Διαλόγου θα κρατούνται πρακτικά. Η διαδικασία της συμμετοχής των πολιτών στους Κύκλους Διαλόγου είναι άμεση και απλή. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (τηλ. 210-3890120-124, e-mail: epimorfosi@pasok.gr). Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης θα τους υποστηρίξει και θα φροντίσει τα συμπεράσματα της συζήτησης να προωθηθούν στην Επιτροπή Προγράμματος και από εκεί στο Συνέδριο. Σας καλώ να πάρετε την υπόθεση του αύριο στα χέρια σας, να συμμετάσχετε σε αυτή την πρωτοπόρα διαδικασία, δημιουργώντας με δική σας πρωτοβουλία Κύκλους Διαλόγου για όποιους τομείς του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σας ενδιαφέρουν".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 April 2007 - 10:30:17 UTC