Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιμένοντας την Ανάσταση

  • [01] Περιμένοντας την Ανάσταση

    Λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο κρατώντας στα χέρια το Αναστάσιμο Φως.

    Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήταν κατάμεστος από προσκυνητές, από όλα τα μέρη του κόσμου, που έσπευσαν να παρουν το φως από τα χέρια του πατριάρχη και να βγουν από το Ναό.

    Και φέτος οι εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας επιχείρησαν να μπουν μαζι με τον πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και να εξέλθουν μαζί με το Αναστάσιμο Φως, κάτι που όμως δεν έγινε αφού επενέβη η Αστυνομία και ακολουθήθηκε τελικά η τάξη αιώνων, που θέλει να βγάζει το Αγιον Φως ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης ενώ ο εκπρόσωπος των Αρμενίων αναμένει στον προθάλαμο του Πανάγιου Τάφου.

    Από νωρίς το πρωϊ, στο Ναό είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο καθώς είχαν εισρεύσει εκατοντάδες προσκυνητές οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά ως τις δύο το μεσημέρι, δηλαδή περισσότερο από πέντε ώρες, μέχρι να αρχίσει η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός. Αραβόφωνοι Χριστιανοί και φέτος με αλλαλαγμούς και τύμπανα μέσα στο ναό, έκαναν τις προσευχές τους προς την Παναγία.

    Αμέσως μετά την τελετή στην οποία η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασσίμη, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων ευχήθηκε στον ελληνικό λαό το «Χριστός Ανέστη».

    Ο κ. Κασσίμης είπε ότι με κατάνυξη και απόλυτη τάξη πραγματοποίηθηκε για άλλη μια χρονιά η τελετή αφής του Αγίου Φωτός, ευχήθηκε Καλή Ανάσταση. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη μη αναγνώριση του πατριάρχη Ιεροσολύμων εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό ζήτημα καθώς την αναγνώριση τη χρειάζεται ο πατριάρχης για να προβαίνει σε αστικές πράξεις, όλες οι άλλες Εκκλησίες αναγνωρίζουν τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

    Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο πατριάρχης τόνισε ότι η αναγνώριση είναι θέμα χρόνου και η αναγνώριση στην πράξη είναι το αποτέλεσμα τέτοιων τελετών όπως η σημερινή, που έγινε με τη στήριξη των ισραηλινών αρχών. Οσο για την διένεξη με τους Αρμενίους ο πατριάρχης τόνισε ότι οι άλλες κοινότητες, με τις οποίες οι Ελληνορθόδοξοι ζουν ειρηνικά, επιχειρούν απο καιρού εις καιρόν να αποκτήσουν και εκείνοι το προνόμιο που έχει μόνο ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης να φέρνει το αναστάσιμο φως στην ανθρωπότητα.

    Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι μόνο ο ελληνορθόδοξος προκαθήμενος αποκαλείται πατριάρχης Ιεροσολύμων ενώ όλοι οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ηγέτες είναι πατριάρχες στα Ιεροσόλυμα.

    Το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα, ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου μητροπολίτης Θεοφάνης, συνοδεία του μητροπολίτη Δαύλειας Δαμασκηνού και του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου. Το Αγιο Φως θα φτάσει το απόγευμα, με ειδική πτήση της Ολυμπιακής, και στο αεροδρόμιο θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους ενώ από εκεί θα διανεμηθεί με ειδικές πτήσεις σε όλη την Ελλάδα. Από το αεροδρόμιο το Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα από όπου θα το λάβουν όλοι οι Ναοί της Αττικής.

    Το Άγιο Φως θα μεταφέρουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές στις μητροπόλεις της χώρας και στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το βράδυ του Μ. Σαββάτου, με 16 τακτικές πτήσεις της εταιρείας για τις οποίες τροποποιήθηκαν οι ώρες αναχώρησης.

    Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στη Λάρισα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και στα νησιά Σύρος, Κέα, Πάτμος, Λέρος και Λειψοί, με ελικόπτερο νυκτερινής πτήσης.

    Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων

    Εγκατάλειψαν σήμερα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι τελευταίοι εκδρομείς για τις γιορτές του Πάσχα, έχοντας σύμμαχός τους τον καλό καιρό. Με ηλιοφάνεια θα γίνει αύριο το ψήσιμο του οβελία.

    Τελευταία ημέρα σήμερα και για το πασχαλινό τραπέζι. Τα εμπορικά έκλεισαν στις 3 το μεσημέρι, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών με στόχο την προστασία των καταναλωτών από ακατάλληλα προϊόντα και παράνομες ελληνοποιήσεις κρεάτων, αλλά και από φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Οι καταναλωτές πρέπει να προμηθευτούν σήμερα ψωμί για τρεις μέρες, καθώς οι φούρνοι θα παραμείνουν αύριο ανοιχτοί μόνο για ψήσιμο.

    Επιπλέον, σήμερα θα ισχύσουν τροποποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε αυτά να παρακολουθήσουν την Ανάσταση. Από τις 22:00 θα αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας. Το τελευταίο δρομολόγιο του μετρό θα είναι στις 23:00, του ηλεκτρικού και του προαστιακού στις 22:00, ενώ το τραμ θα λειτουργεί σε 24ώρη βάση σήμερα και αύριο Κυριακή του Πάσχα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 April 2007 - 14:30:19 UTC