Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα ενέργειας

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα ενέργειας

    Τον επίτροπο Αντρις Πίμπαλγκς, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας της ΕΕ, δέχθηκε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ.Πίμπαλγκς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απο κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κ.Πίμπαλγκς σημείωσε ειδικότερα την πρόοδο στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των επιπτώσεών της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Για τον ελληνο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου τόνισε ότι είναι έργο σημαντικό για την Ευρώπη και «ιστορικό επίτευγμα», ενώ αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνιά του, τον προσεχή Ιούλιο. Για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό αερίου, που αποτελεί συνέχεια του πρώτου, επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, λέγοντας ότι «θα είχε ενδιαφέρον το αέριο να προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας και από νέους προμηθευτές». Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να προμηθεύεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ και στο μέλλον το Ιράν. Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είπε ότι θα διευκολύνει τη μεταφορά πετρελαίου από την Κασπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ.Πίμπαλγκς μίλησε για θετικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20% ως το 2020 μπορεί να επιτευχθεί. Εξάλλου, για τη λειψυδρία και τις επιπτώσεις της στην ηλεκτροπαραγωγή ανέφερε πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία και η Κομισιόν έχει συστήσει ομάδα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει και την Ελλάδα. Όμως, πρόσθεσε, έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ οι νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ενισχύσουν το σύστημα, όχι από το φετινό, αλλά τα επόμενα καλοκαίρια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας τόνισε ότι η χώρα μας θα πετύχει το στόχο του 20% για τις Ανανεώσιμες Πηγές πριν το 2020. Όπως είπε, τα τρία τελευταία χρόνια διπλασιάστηκε η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ και στο τέλος του 2007 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 1.100 μεγαβάτ.

    Υπογράμμισε επίσης ότι στο διάστημα 2007 - 2010 προγραμματίζονται ενεργειακές επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ και στάθηκε στο ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για συμμετοχή στο διαγωνισμό κατασκευής της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, που είναι σε εξέλιξη. Ο υπουργός παρουσίασε εξάλλου τις πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 April 2007 - 12:30:12 UTC