Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθυμίου: Η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει
  • [02] «Η υπερθέρμανση απειλεί και τη Μεσόγειο»

  • [01] Ευθυμίου: Η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει

    Επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού ότι "ηγείται της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου των ομολόγων" διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    Παράλληλα, ο κ. Ευθυμίου κατηγόρησε τον κ. Γ. Αλογοσκούφη για προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και τον κ. Σ. Τσιτουρίδη ότι επιχείρησε με ψεύδη να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε σημερινές του δηλώσεις κατηγόρησε συλλήβδην την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των ομολόγων και την ενοχή των στελεχών της" και πρόσθεσε ότι η "επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει", καθώς και ότι "το αίτημα "φέρτε πίσω τα λεφτά στα Ταμεία" δεν μπορεί να παρακαμφθεί".

    Ο κ. Ευθυμίου κάλεσε τον Υπουργό Οικονομίας "να μιλήσει για την ταμπακιέρα, για τη λεηλασία των Ταμείων μέσω των δομημένων προϊόντων, και για το σύστημα των προμηθειών των ημετέρων, των γαλάζιων παιδιών".

    Επίσης, ανέφερε ότι τα στελέχη των χρηματιστηριακών εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι "γαλάζια παιδιά" και φίλοι του κ. Αλογοσκούφη.

    Η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ως έναρξη της επιχείρησης συγκάλυψης, ενώ ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη δημιουργούν μείζονα ζητήματα.

    Ειδικότερα, είπε ότι οι δηλώσεις του υπουργού πως δεν δημιουργείται θέμα νομιμότητας στην αγορά δομημένων ομολόγων, συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, εκτός αν, όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, ο κ. Αλογοσκούφης έχει χαράξει ήδη την υπερασπιστική του γραμμή ως απολογούμενος.

    Ο νομοθέτης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν ήθελε να γίνεται τζόγος με τα αποθεματικά των Ταμείων και προδήλως τίθεται θέμα παραβίασης της νομιμότητας.

    Χαρακτήρισε τα δομημένα ομόλογα ως επενδύσεις υψηλού ρίσκου, επικαλούμενος σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομίας στις 20 Μαρτίου.

    Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Αλογοσκούφης περιορίζοντας την ευθύνη μόνο στη σκοπιμότητα της αγοράς των ομολόγων μεταθέτει τη διερεύνηση των αστικών και ποινικών ευθυνών, μετά το χρόνο της κακουργηματικής παραγραφής. Αυτό, κατά τον κ. Ευθυμίου, ερμηνεύεται ως επιχείρηση υπαγόρευσης της αθωωτικής βάσης στη δικαιοσύνη.

    Οπως επίσης, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, ο Υπουργός Οικονομίας είναι συμμέτοχος και ελεγχόμενος στο σκάνδαλο των Ταμείων και δεν μπορεί να αθωώνει ούτε τον εαυτό του, ούτε άλλους.

    Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του τέως προέδρου της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αν υπάρχουν ευθύνες αυτές βρίσκονται στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Ευθυμίου απάντησε κάνοντας λόγο για αλληλοκαρφώματα μεταξύ των στελεχών της ΝΔ. Και πρόσθεσε ότι η πολιτική ευθύνη ούτε επιμερίζεται ούτε τεμαχίζεται, είναι ενιαία και συνολική.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης στη ΝΕΤ τον κατηγόρησε ότι επιδόθηκε "με πρωτοφανή πολιτική χυδαιότητα σε μια συκοφαντική επιχείρηση ψεύδους κατά του ΠΑΣΟΚ". Και πρόσθεσε ότι ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης "επιχειρεί αποπροσανατολισμό με τα ψεύδη, τους απαράδεκτους, ατεκμηρίωτους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς του, τις ανακρίβειες και τις συκοφαντίες του".

    Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι ο Υπουργός Απασχόλησης προσεκλήθη στην κρατική τηλεόραση μόνος, χωρίς να υπάρχει αντίλογος. Και πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο "να επιτρέπεται σε έναν υπουργό να συκοφαντεί, να λοιδωρεί, να επιχειρεί απελπισμένο αντιπερισπασμό με αθλιότητες σε βάρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ χωρίς να υπάρχει αντίλογος".

    Επίσης είπε ότι ο κ.Τσιτουρίδης διατάσσει τις πιο παράδοξες έρευνες και επισήμανε ότι μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο για την υπόθεση. Γι΄αυτό και επανέφερε τα αιτήματα:

    -Να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των Ταμείων που αγόρασαν δομημένα ομόλογα.

    -Να δοθούν στη δημοσιότητα οι αποφάσεις των διοικήσεων των Ταμείων και το σύστημα των προμηθευτών που χρησιμοποιήθηκε καθώς και το ύψος των προμηθειών που δόθηκαν.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου δήλωσε:

    «To ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας την διαχρονική του περιφρόνηση σε διαδικασίες διαφάνειας, εμμένει να αναμασά τετριμμένες κενολογίες. Η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή εννοεί - και το αποδεικνύει στην πράξη - ότι πλέον όλα κινούνται στο φως και οι όποιοι υπεύθυνοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη».

    [02] «Η υπερθέρμανση απειλεί και τη Μεσόγειο»

    Η εξάπλωση των τροπικών ειδών, τα είδη υπό εξαφάνιση που ζουν σε μεγάλα βάθη, η άνοδος της στάθμης των υδάτων... Ειδικοί από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν στο 38ο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM) δημιουργούν μια απαισιόδοξη εικόνα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την Μπέλα Γκαλίλ από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ισραήλ, τροπικά ψάρια και φύκια βρέθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι γνωστό από τη δημιουργία της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά σήμερα αποτελούν το 80% των 550 ξένων ειδών που εντοπίζονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Οι οργανισμοί αυτοί είναι, όπως επισημαίνει η ερευνήτρια, "υποψήφιοι για να επεκταθούν περισσότερο στη Μεσόγειο αφού μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα και ευκολότερα στη ζέστη σε σχέση με τους τοπικούς οργανισμούς".

    Αυτή η "σύγκρουση πολιτισμών" στη θάλασσα, που έχει ήδη αρχίσει με την εξάπλωση ασπόνδυλων, όπως ο δικέλυφος Brachidantes pharaonis στις ακτές τις ανατολικής Μεσογείου και της μέδουσας Rhopilema nomadica μέχρι την Πελοπόννησο, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για μεγάλο αριθμό τοπικών ειδών, προβλέπει η κ. Γκαλίλ.

    Πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο επισήμαναν την άνοδο κατά ένα βαθμό Κελσίου της θερμοκρασίας των υδάτων στη Μεσόγειο την περασμένη δεκαετία.

    Μετρήσεις της CIESM που έγιναν στην περιοχή του Γιβραλτάρ αποκάλυψαν πως στα μεγάλα βάθη η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,3 βαθμούς από το 1985 ως το 2000, μικρή αύξηση με μεγάλες όμως επιπτώσεις για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτά τα βάθη και δεν έχουν συνηθίσει στις εποχικές αλλαγές.

    Τέλος, η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας, που οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων, παρατηρείται πλέον και στη Μεσόγειο, τόνισε ο καθηγητής Μπούχτα Ελ Μούμνι από το πανεπιστήμιο της Ταγγέρης στο Μαρόκο.

    "Στη διάρκεια της δεκαετίας του '60 ήταν στη μόδα τα κτίρια κυριολεκτικά να χτίζονται πάνω στο νερό. Σε πολλές περιοχές τα κτίρια αυτά έχουν ήδη παρασυρθεί ή καταστραφεί. Άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό σημαίνει πως η θάλασσα θα προχωρήσει μερικές δεκάδες μέτρα ακόμα", είπε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 April 2007 - 18:30:20 UTC