Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας
  • [02] "Πολιτικές ευθύνες για τα ταμεία"
  • [03] Τη Νάουσα επισκέπτεται ο Αλ.Αλαβάνος
  • [04] Συναντήσεις για την Ενέργεια
  • [05] Προβάδισμα του Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και Παιδείας Μ.Γιαννάκου θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τη θωράκιση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης αναδεικνύει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ» που εμπλέκεται στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Ο κ. Ρουσόπουλοςπρόσθεσε ότι " είναι πλέον σαφές σε όλους τους Έλληνες ότι αυτή η Κυβέρνηση τίποτα δεν συγκαλύπτει. Όσοι έκλειναν τα μάτια μπροστά στην αδιαφάνεια και συγκάλυπταν συστηματικά τα πάντα, δεν δικαιούνται σήμερα να παριστάνουν τους τιμητές».

    Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η χρηματιστηριακή εταιρία "κατάρτιζε συναλλαγές επί ομολόγων του Δημοσίου προς όφελός της ή προς όφελος συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών σε βάρος των συμφερόντων ασφαλιστικού ταμείου πελάτη της προκαλώντας του σημαντική ζημία". Επίσης, κατηγορείται ότι "υπέπεσε σε σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε ασφαλιστικά ταμεία".

    Διαβεβαιώσεις ότι η περιουσία των ταμείων δεν κινδυνεύει από την αγορά των σύνθετων κρατικών ομολόγων έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. «Η κυβέρνηση έχει επιδείξει απόλυτη πολιτική υπευθυνότητα στο ζήτημα αυτό και τα θέματα που ανέκυψαν, αμέσως διερευνήθησαν και εστάλησαν από τον υπουργό Απασχόλησης στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κερδοσκοπία εις βάρος των ταμείων, το Δημόσιο "θα διεκδικήσει και το τελευταίο ευρώ» - ενώ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε και τη σύμβαση με τη βρετανική τράπεζα JP Morgan Chase Bank, μαζί με τη σχετική υπουργική απόφαση για την διάθεση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στην έκδοση κινητών αξιών, η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις σκληρές επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Γιώργου Φλωρίδη, με αναφορές στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και με αιτιάσεις περί απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο από swap του 2001.

    «Μετά από τα δύο ή τα τρία χρόνια, η απόδοση αυτών των ομολόγων είναι περίπου μηδενική. Αν κανείς σκεφθεί ότι αυτό το ομόλογο μπορεί να ισχύει για είκοσι χρόνια, αυτό σημαίνει ότι μβ ένα μέσο πληθωρισμό 3%, το ομόλογο αυτό θα έχει χάσει στα είκοσι χρόνια το 75% του κεφαλαίου του αποπληθωρισμένο. Δηλαδή πληρώνω σήμερα εκατό και μετά από 20 χρόνια θα πάρω εκατό χωρίς να έχω πάρει ούτε ένα ευρώ τόκο - και θα έχω το κεφάλαιό μου ατόφιο;», ανέφερε ο κ. Γ.Φλωρίδης.

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης σημείωσε ότι η Ολομέλεια παρακολούθησε «μια αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και των βουλευτών της πλειοψηφίας να συμψηφίσουν το σήμερα με το παρελθόν, νομίζοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει σοβαρές πολιτικές ευθύνες που έχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όσες όμως προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποσείσει από πάνω της τις σοβαρές πολιτικές της ευθύνες για το τζόγο σε βάρος των αποθεματικών των ταμείων».

    Τέλος, για λογαριασμό του Συνασπισμού, ο Αθανάσιος Λεβέντης αναφέρθηκε στα «σκάνδαλα με τα ομόλογα» και αναρωτήθηκε "αν ήταν ατυχής περίπτωση όπως η ΝΔ υποστηρίζει, ή εσκεμμένη".

    Σήμερα συζητείται στη Βουλή η τροπολογία σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των προέδρων των ασφαλιστικών ταμείων. Χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΟΚΕ και των κοινωνικών εταίρων . Ο κ. Τσιτουρίδης χαρακτήρισε την κατάθεση της τροπολογίας ως πράξη θωράκισης της περιουσίας των ασφαλισμένων.

    Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε ο Γ.Ζορμπάς

    Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε κληθεί, μετά από αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος της «Εθνικής Αρχής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» κ. Γιώργος Ζορμπάς, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή του για την υπόθεση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε «δομημένα ομόλογα».

    Ο Πρόεδρος της Αρχής εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα του, προσδιορίζοντας ως χρονικό ορίζοντα τα τέλη Μαϊου.

    Η επίκληση του κ. Ζορμπά, στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, για το απόρρητο των ερευνών στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης,που έκαναν λόγο για προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης.

    «Η προδικαστική έρευνα μου επιβάλει το καθήκον της εχεμύθειας. Δεν μπορώ να ανακοινώσω συγκεκριμένα περιστατικά. Ζητούνται και ερευνώνται τα πάντα από πλευράς αποσαφήνισης. Η Εθνική Αρχή θα επιληφθεί επί παντός θέματος που είναι προς διερεύνηση. Υποθέτω ότι μέχρι τέλη Μαίου θα έχω τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς.

    Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να κάνει έρευνα για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αν δεν έχει «καταγγελίες ή άλλα νομικά ερίσματα».

    [02] "Πολιτικές ευθύνες για τα ταμεία"

    Στο συνέδριο του κόμματος των Ιταλών Δημοκρατών της Αριστεράς στη Φλωρεντία θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Τη νέα πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τα άτομα με αναπηρίες παρουσίασε χθες σε ημερίδα - ανοικτή διαβούλευση του κόμματος με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Στόχος των νέων προτάσεων είναι η αποτελεσματική άρση των διακρίσεων, της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «η προκατάληψη απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι δική μας αναπηρία. Μέσω αυτής αποτιμάται εν τέλει η ποιότητα του πολιτισμού μας. Δεσμευόμαστε ότι όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα σπάσουμε όλα τα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού».

    «Η ισοτιμία μπορεί να θεωρείται αυτονόητη, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Λείπει ο σεβασμός για τον πολίτη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι παρ' ότι είχαν γίνει πολλά με τον Α.Παπανδρέου και αργότερα με τον Κ.Σημίτη «η κοινωνία χρωστά ακόμη πολλά στα άτομα με αναπηρία».

    Αναφερόμενος στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης σημείωσε πως «κάθε μέρα συνειδητοποιεί ο έλληνας πολίτης, ότι μοναδικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των ημετέρων, των λίγων, σε βάρος των πολλών, η διευκόλυνση μιας παρέας με γαλάζια ταμπέλα που νέμεται το κράτος, αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο στόχος τους» και πρόσθεσε ότι «το λεγόμενο "κράτος - λάφυρο" είναι η δική τους αντίληψη, το κράτος πρόνοιας είναι η δική μας αντίληψη και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Υποχρηματοδοτούν και υπονομεύουν συστηματικά το κοινωνικό κράτος. Εμείς έχουμε στόχο να το αναδιαρθρώσουμε ριζικά, ώστε να γίνει αποτελεσματικό ενόψει των αναγκών του 21ου αιώνα».

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις που έχουν μέχρι στιγμής ξεκινήσει και σημείωσε ότι η σημερινή ημερίδα είναι η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων και διαλόγου σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να εμπλουτισθεί το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ημερίδα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι από 50 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Γ. Βαρδακαστάνης.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ μίλησαν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασάκης, η κα Ξενογιαννακοπούλου, η κα Διαμαντοπούλου και ο κ. Σπυρόπουλος.

    Στη συνέχεια ο κ.Γ.Παπανδρέου παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ).

    «Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα Ταμεία»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην υπόθεση των ομολόγων και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "δεν δεχόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε, τα αδιέξοδα αυτής της κυβέρνησης και του κ. Κ. Καραμανλή, να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του προκαλούν ζημιά στον τόπο, στο οικογενειακό εισόδημα, στο κοινωνικό κράτος" και τόνισε πως "οι προσδοκίες του Έλληνα και της Ελληνίδας διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση αυτή. Μόλις πιάσανε τις καρέκλες, τις καρέκλες της εξουσίας, οι μάσκες έπεσαν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις ξεχάστηκαν".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως "μοναδικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των ημετέρων, των λίγων, σε βάρος των πολλών. Η διευκόλυνση μιας παρέας με γαλάζια ταμπέλα που νέμεται το κράτος, αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο στόχος τους. Το λεγόμενο «κράτος - λάφυρο» είναι η δική τους αντίληψη, το κράτος πρόνοιας είναι η δική μας αντίληψη και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά".

    Συνεχίζοντας την κριτική του ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως "μας κάνουν τους ανίδεους, αλλά εμπαίζουν τους πολίτες. Αποποιούνται τις μεγάλες και αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες για τη λεηλασία των δικών σας Ταμείων. Ρίχνουν το ανάθεμα στις Τράπεζες, στους άπληστους χρηματιστές. Προσπαθούν να περιορίσουν τις ευθύνες στις Διοικήσεις των Ταμείων, αλλά είναι δικές τους οι ευθύνες. Ποτέ στη μεταπολιτευτική περίοδο, δεν γνώρισε ο τόπος τέτοια υποκρισία, τέτοιον αυταρχισμό, τέτοιον εμπαιγμό και αλαζονεία, τέτοια αναισθησία, τέτοια ύβρη προς την ελληνικό λαό".

    "Εμείς λέμε ξεκάθαρα. Φτάνει πια το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους. Φτάνει πια η κλοπή του δημόσιου πλούτου, της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων με τα λεγόμενα σύνθετα ομόλογα και με τις χρυσές προμήθειες. Εμείς απαιτούμε. Φέρτε πίσω τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, φέρτε πίσω τα χρήματα του ελληνικού λαού και κάντε το πριν από τις εκλογές. Πριν ο ελληνικός λαός, σας βάλει και πάλι στην αντιπολίτευση", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει "η υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας,η υποχρηματοδότηση της παιδείας, η υπερχρέωση των νοικοκυριών. Φτάνει πια η πολιτική λιτότητας και αναισθησίας που επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ στα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους. Φτάνει πια η άρνηση βασικών, στοιχειωδών αιτημάτων όπως είναι η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Φτάνει πια το πάγωμα του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στα δημόσια κτίρια, που εμείς υπογράψαμε στην αρχή του 2004".

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "δεν δεχόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε, τα αδιέξοδα αυτής της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή, να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο. Δεν θα επιτρέψουμε η ακινησία της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή, να μετατραπεί σε κατήφορο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα αφήσουμε η Νέα Δημοκρατία να ισοπεδώνει αξίες, αρχές, πολιτικές και να κρύβει τις ευθύνες της πίσω από το σύνθημα, ότι όλοι ίδιοι είναι".

    Θ.Ρουσόπουλος: Σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνα πολίτη

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση μετατοπίζει τις πολιτικές ευθύνες σε Ταμεία και χρηματιστηριακές εταιρείες, τόνισε πως "ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι η κινδυνολογία σε ένα θέμα που αφορά το χρήμα του έλληνα πολίτη τον βοηθά προσωπικά να στηριχθεί ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη γι΄αυτόν περίοδο και εκτιμά επίσης ότι αυτό βοηθά και το κόμμα του. Εμείς δεν κινδυνολογούμε για τα λεφτά του έλληνα πολίτη - τα σεβόμαστε και ενεργοποιούμε εμπράκτως τις δικαστικές διαδικασίες».

    Στο ερώτημα, εξ άλλου, αν ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι δεν βλέπει τον λόγο επανάληψης παλαιότερων δηλώσεών του και προσέθεσε πως «οι απαντήσεις του κ.Τσιτουρίδη είναι σαφείς και καταλυτικές».

    Ως προς το αν η κυβέρνηση θα δεχθεί την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία υπεστήριξε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Α.Καραμάριος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Όμως, παγίως θεωρούμε πως όταν υπάρχει δικαστική διερεύνηση του θέματος πρέπει να προηγείται η ολοκλήρωσή της».

    [03] Τη Νάουσα επισκέπτεται ο Αλ.Αλαβάνος

    Περιοδεία στη Νάουσα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα επισκεφθεί τα Κλωστήρια Ναούσης, την ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και το δημαρχείο της πόλης. Επίσης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μιλήσει πολιτική εκδήλωση του ΣΥΝ.

    Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος κατά την επισκεψή του χθες στο εργοστάσιο.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, μια γαλλική πολυεθνική να προσπαθεί να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους, δηλαδή «να παρανομεί, και σε σχέση με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να αθετεί τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους εργαζόμενους, και σε σχέση με δύο αποφάσεις δικαστηρίων και σε σχέση με τις θέσεις της επιθεώρησης εργασίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση «να δείξει ότι είναι κυβέρνηση της Ελλάδας και ότι εφαρμόζει τους ελληνικούς νόμους στο ελληνικό έδαφος» και πρόσθεσε ότι «κάθε πολυεθνική που εργάζεται στην Ελλάδα, να εργαστεί, αλλά να σέβεται τη νομιμότητα».

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΝ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα η οποία θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

    [04] Συναντήσεις για την Ενέργεια

    Επίσκεψη σε Βουκουρέστι Σόφια και Αγκυρα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Δ.Σιούφας θα έχει συνομιλίες με ομολόγους του για θέματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας

    Σήμερα θα συναντηθεί στο Βουκουρέστι με τον υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου της χώρας Βαραγιάν Βοσγκανιάν, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σιούφας θα αναχωρήσει για τη Σόφια, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιων Έργων της Βουλγαρίας Άσεν Γκαγκαούζωφ, με τον οποίο θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ρούμεν Οφτσάρωφ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, και με Έλληνες επιχειρηματίες στην ελληνική πρεσβεία.

    Αύριο, 20 Απριλίου, θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ, με τον οποίο θα συζητήσει την πορεία υλοποίησης της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

    [05] Προβάδισμα του Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις

    Το φαβορί της Δεξιάς για την γαλλική προεδρία στις εκλογές της Κυριακής, Νικολά Σαρκοζί και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, παραμένουν επικεφαλής αλλά στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά τους παρουσιάζουν κάποια πτώση, σύμφωνα με δύο σφυγμομετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τέσσερις ημέρες πριν το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

    Στον δεύτερο γύρο ο κ. Σαρκοζί φέρεται να προηγείται σε σχέση με την αντίπαλό του των Σοσιαλιστών: 51% (-1%) έναντι 49% (+1%) σύμφωνα με το Ινστιτούτο TNS-Sofres, ενώ υπάρχει μια διαφοροποίηση στα αποτελέσματα για τον β γύρο από την εταιρεία Ifor: 53% έναντι 47%.

    Σύμφωνα με την TNS-Sofres στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος της Δεξιάς χάνει 1,5% και φτάνει στο 28,5% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η κ. Ρουαγιάλ χάνει 1% και φτάνει στο 25%. Ο κ. Φρανσουά Μπαϊρού κερδίζει δύο μονάδες και φτάνει το 19%.

    Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαν-Μαρί Λεπέν κερδίζει δύο μονάδες και φτάνει το 14% της πρόθεσης ψήφου, ενώ οι ερωτηθέντες γάλλοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη τις ημέρες που απομένουν σε ποσοστό 36% (σε προηγούμενη σφυγμομέτρηση το ποσοστό αυτό ήταν 32%).

    Για την εταιρεία Ifor ο κ. Σαρκοζί παραμένει επικεφαλής στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο με 28% (-0,5%) η κ. Ρουαγιάλ χάνει 1,5% και αγγίζει το 22,5% και ο κ. Μπαϊρού διαθέτει το 19%. Χάνει μισή μονάδα και ο κ.Λεπέν και αγγίζει το 12,5% στην ίδια σφυγμομέτρηση της Ifor.

    Και στις δύο σφυγμομετρήσεις περίπου το 63% των ερωτηθέντων πολιτών δήλωσε σίγουρο για την επιλογή του ενώ το 37% ανέφερε ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη.

    Και για τα δύο ινστιτούτα κανένας από τους υπόλοιπους άλλους οκτώ υποψήφιους δεν έχει πιθανότητες να ξεπεράσει το 4% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Απογορευση της δημοσιοποίηση των exit pollς

    Στο μεταξύ, η επιτροπή ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία προειδοποίησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους bloggers του διαδικτύου να μην δώσουν στη δημοσιότητα αποτελέσματα από τα exit polls των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, πριν από το τέλος της ψηφοφορίας, όπως απείλησαν ότι θα κάνουν ορισμένοι χρήστες ιστοσελίδων.

    Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα γίνουν έξω από εκλογικά κέντρα θα γίνουν γνωστά σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης πριν κλείσουν οι κάλπες, αλλά θα έχουν εμπάργκο μέχρι τις 8 το βράδυ (ώρα Γαλλίας) οπότε ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία.

    Ωστόσο αρκετοί bloggers δηλώνουν ότι μπορεί να αγνοήσουν τους κανόνες της επιτροπής ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας και να ανεβάσουν σε ιστοσελίδες τα αποτελέσματα των exit polls. Επίσης ορισμένες γαλλικές εφημερίδες εκφράζουν ανησυχίες μήπως κάποιες ξένες ιστοσελίδες σπάσουν το εμπάργκο.

    Η εθνική επιτροπή εκλογών της Γαλλίας και η επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις προειδοποίησαν ότι οποιοσδήποτε σπάσει το εμπάργκο και ανακοινώσει αποτελέσματα πριν κλείσουν οι κάλπες, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 75.000 Ευρώ.

    "Αυτό νομιμοποιείται από την απόλυτη ανάγκη προστασίας του δικαιώματος κάθε πολίτη στην ελεύθερη έκφραση της ψήφου, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικές παρεμβάσεις", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η εθνική επιτροπή εκλογών και η επιτροπή που ελέγχει τις δημοσκοπήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 April 2007 - 6:30:20 UTC