Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη
  • [02] Γ.Παπανδρέου:" Η Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση"
  • [03] Μέτρα για τους αγρότες
  • [04] Επίσκεψη στην Τουρκία
  • [05] Αύξηση των καισαρικών τομών

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη

    Συνεργασία με τον γραμματέα της ΝΔ κ.Λευτέρη Ζαγορίτη θα έχει στις 11 το πρωί, στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Χθές συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεπής σε μία ακόμη δέσμευσή της, η οποία ήταν και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, αποφάσισε την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος, που αφορά την ψηφιακή διείσδυση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Ο Υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος "Δες το Ψηφιακά", το οποίο απευθύνεται στους φοιτητές και τους σπουδαστές και θα παρέχεται η δυνατότητα στο 20% των πρωτευσάντων φοιτητών στις εξετάσεις του 2006 - περίπου 12,5 χιλιάδες- να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα είναι συνδεδεμένος στο Ιντερνετ και θα έχει όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ στο σύνολο, ενώ, όπως τόνισε, θα επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια.

    Τόνισε ακόμη ότι έτσι θα μπορούν οι νέοι να συμμετάσχουν στην ψηφιακή επανάσταση, στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης και στις τεχνολογικές εξελίξεις.

    Η Υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις της ανέφερε ότι ήδη υπάρχει το πρόγραμμα με τους άριστους μαθητές του Γυμνασίου, στους οποίους παρέχονται υπολογιστές και τώρα έρχεται το πρόγραμμα για τους φοιτητές, το οποίο θα επεκταθεί ώστε να δοθούν πάρα πολλές ευκαιρίες στους νέους.

    "Έχουμε μία συνολική στρατηγική που αγγίζει όλους τους τομείς, αλλά η ψηφιακή σύγκλιση, ιδιαίτερα στο χώρο της Παιδείας, είναι και το σημαντικότερο θέμα, υπό την έννοια ότι όλα αυτά αποτελούν πολιτικές αιχμής για τη σημερινή κυβέρνηση", τόνισε η Μαριέττα Γιαννάκου και υπενθύμισε πως υπάρχει και το φθηνό Ιντερνετ για τους φοιτητές.

    [02] Γ.Παπανδρέου:" Η Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση"

    Με 1.550 συνέδρους, 147 εκπροσώπους 73 κομμάτων από όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς από 73 χώρες και 65 διπλωματικές αντιπροσωπείες, ξεκίνησε χθές στην Φλωρεντία το 4ο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατών της Αριστεράς, του κόμματος που προέκυψε από τις "στάχτες" του ΙΚΚ, και συνιστά σήμερα τον μεγαλύτερο "πυλώνα" του κυβερνώντος συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ρομάνο Πρόντι. Ένα συνέδριο που σηματοδοτεί το μεγάλο στοίχημα των προοδευτικών δυνάμεων της Ιταλίας που προσβλέπουν σε μία συνένωση τους στους κόλπους ενός νέου κόμματος που θα ιδρυθεί στο άμεσο μέλλον.

    Το κόμμα των Δημοκρατών της Αριστεράς με το συνέδριό του στην Φλωρεντία μαζί με αυτό της "Μαργαρίτας"- με ένα ανάλογο συνέδριο που θα αρχίσει στην Ρώμη- καλούνται μέχρι την Κυριακή να "λύσουν τους ζυγούς" και να ανοίξουν τον δρόμο της ανασύνταξης και ανασύστασης σε ένα ενιαίο πλέον κεντροαριστερό σχήμα ικανό, κατά τις προσδοκίες, να χωρέσει και να εκφράσει μέσα σε ένα χρόνο με σταθερότητα όλον τον προοδευτικό χώρο, εξουδετερώνοντας και την αδυναμία που χαρακτηρίζει τις ιταλικές κυβερνήσεις. Το όνομα αυτού θα είναι Δημοκρατικό Κόμμα και θα γεννηθεί μετά από "κυοφορία" ενός έτους.

    Στην εναρκτήρια εκδήλωση, πανηγυρική, όπως θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς από κάθε άποψη στο Φόρουμ Μαντέλα που ντύθηκε με εντυπωσιακότατα ντεκόρ και ηλεκτρονικά εφέ, στην πρώτη γραμμή βρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους, τον πρόεδρο των Αμερικανών Δημοκρατικών Χάουαρντ Ντίν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πόλ Ράσμουσεν και τον επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μαρτιν Σούλτζ.

    Την "έναρξη μιας νέας ιστορίας" για "μία δύναμη μεγάλη όπως το μέλλον" που είναι και το σλόγκαν του συνεδρίου με σύμβολό του τον δρόμο, δεν έχασε τελικά ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος όχι μόνο δέχτηκε την πρόσκληση των αντιπάλων του να παραστεί αλλά προς έκπληξη όλων τους "τίμησε" και με την παρουσία του στην πρώτη σειρά.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο γραμματέας των Δημοκρατών της Αριστεράς Πιέρο Φασίνο επιφυλάσσοντας και έναν ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό προς τον κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στη μορφή του εγχειρήματος, το νέο πολιτικό κόμμα δεν θα είναι ούτε συντηρητικό ή κεντρώο, αλλά προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό, όπως είπε. Ο ίδιος εξήγησε ότι το εγχείρημα δεν συνιστά ανάγκη των Δημοκρατών της Αριστεράς ή της "Μαργαρίτας" ή κάποιας πολιτικής παράταξης αλλά είναι αναγκαιότητα της χώρας, δηλαδή είναι χρήσιμο στην Ιταλία. Ο κ. Φασίνο απηύθυνε έκκληση προς τους συντρόφους του κόμματός του που διατηρούν επιφυλάξεις για το "τόλμημα" να προχωρήσουν μαζί στον νέο δρόμο που ανοίγεται για τις προοδευτικές δυνάμεις.

    Το εγχείρημα της ιταλικής αριστεράς ενισχύει τις κοινές μας αξίες επισήμανε στην ομιλία του στο συνέδριο ο Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στα ιταλικά πρόσθεσε ότι "μόνο ενωμένοι, μόνο μαζί, μπορούμε να νικήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο. Γιατί εμείς έχουμε αληθινές διαφορές από τον συντηρητικό χώρο και τη δεξιά. Διαφορές αξιών".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα η Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση για το καλό των πολιτών της. Δεν είναι θέμα εκλογικής τακτικής αλλά μία κρίσιμη υπόθεση για την πολιτική ζωή.

    "Σήμερα έχουμε μόνο ανάγκη από πολιτική βούληση για την αλλαγή και την οικοδόμηση μιας νέας συνεργασίας, την δημιουργία των βάσεων για μία νέα πολιτική οργάνωση η οποία θα εκφράζει με ρεαλισμό και όραμα ότι η εναλλακτική λύση στον κόσμο που ζούμε είναι σήμερα εφικτή"

    Γι αυτό, πρόσθεσε, όπως και κάθε άλλη πολιτική οργάνωση και για την Σοσιαλιστική Διεθνή ήρθε η στιγμή να επανεξετάσει σε βάθος τις δομές και την δράση της και να ακολουθήσει την πρόταση του Πιέρο Φασίνο.

    Αναφερόμενος στο ρόλο και τη δράση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με επίκεντρο την προληπτική διπλωματία στην προώθηση της ειρήνης τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια, που είναι η άμεση γειτονιά της ΕΕ στην οποία η Ευρώπη οφείλει να δώσει μία σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε και τις προσπάθειες που γίνονται για την διεύρυνση συνεργασίας με πολιτικά κινήματα του προοδευτικού χώρου σε περιοχές που αναδεικνύονται όλο και πιο σημαντικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και ο αραβικός κόσμος.

    "Η κοινή συνείδηση μας καθιστά αρκετά ευφυείς ώστε να εργαστούμε από κοινού, να σκεφτούμε το αύριο και όχι μόνο το σήμερα, να σπάσουμε το τείχος των ανισοτήτων ανάμεσα στα φύλα, τις φυλές και τα έθνη αλλά και τα αληθινά τείχη που υπάρχουν στην Παλαιστίνη και την Κύπρο" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε τέλος την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι και δεν παρέλειψε, εν όψει της 21ης Απριλίου να ευχαριστήσει τα ιταλικά κόμματα για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ελλήνων κατά της Χούντας.

    [03] Μέτρα για τους αγρότες

    Χαιρετισμό θα απευθύνει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, στην συνδιάσκεψη με θέμα "ΚΑΠ και Μικρομεσαίοι αγρότες" που διοργανώνει ο ΣΥΝ και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    «Πρωτεύουσα της ανεργίας», χαρακτήρισε τη Νάουσα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος περιόδευσε στην Ημαθία.

    Η ανεργία στη Νάουσα φτάνει το 50% σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου και η πόλη έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την αποβιομηχάνιση.

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε τα «Κλωστήρια Ναούσης» και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων και των αγροτών.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βέροια ζήτησε τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία για τους άνεργους και την αγροτική παραγωγή. Πρότεινε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η πλήρης απασχόληση και να υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους Ελληνες.

    Ζήτησε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης, τη χορήγηση ειδικού βοηθήματος ανεργίας, την καθιέρωση ειδικών εκπτώσεων για τους ανέργους, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης με καινοτόμες δράσεις.

    Για την υπόθεση με τα ομόλογα μίλησε για λεηλασία των Ταμείων, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του δικομματισμού. Σε ερώτηση για το ΚΚΕ σημείωσε πως κάποιοι καλλιεργούν το διχασμό στην Αριστερά.

    Το βράδυ ο κ. Αλαβάνος μίλησε σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΝ στο "Κιόσκι" της Νάουσας.

    [04] Επίσκεψη στην Τουρκία

    Με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ,θα συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα,ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφα. Οι δύο υπουργοί, θα συζητήσουν την πορεία υλοποίησης της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

    Επίσκεψη στο Βουκουρέστι

    Ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί σε δύο εβδομάδες τη Ρουμανία προκειμένου να συζητήσει με τους τοπικούς παράγοντες τα σχέδια για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο αυτό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε, στο Βουκουρέστι, με το Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Βαρουγιάν Βοσγκανιάν.

    "Η Ρουμανία προτείνει την εξαγωγή μιας συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας στην Ελλάδα. Τις επόμενες 15 ημέρες, Έλληνες εμπειρογνώμονες θα έρθουν στη Ρουμανία προκειμένου να συζητήσουν σε βάθος τα σχέδια αυτά και να καταλήξουν στα απαραίτητα συμπεράσματα για την υπογραφή της συμφωνίας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας συζήτησε με τον Ρουμάνο υπουργό την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Ρουμανία αποτελούν τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, που λειτουργεί βάσει της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

    Οι κ. Σιούφας και Βοσγκανιάν συζήτησαν, επίσης, τη σημαντική, όπως τόνισαν, παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Ρουμανία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των ξένων επενδυτών στη χώρα και έχει ενεργή παρουσία σε τομείς- κλειδιά της ρουμανικής οικονομίας, όπως ο τραπεζικός τομέας, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, η βιομηχανία των τροφίμων, το εμπόριο κ.α.

    "Προβλέπουμε ότι μετά την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στη Ρουμανία και την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ελληνική παρουσία θα καταστεί ακόμη πιο σημαντική", τόνισε ο κ. Σιούφας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Βουκουρέστι στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Τα σχέδια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας θα συζητηθούν περαιτέρω κατά την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο κ. Βοσγκανιάν στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους μήνες, μετά από πρόσκληση του κ. Σιούφα.

    Η επίσκεψη του κ. Σιούφα στο Βουκουρέστι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας του στη Βαλκανική, που περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις στη Βουλγαρία και την Τουρκία.

    Επίσκεψη στη Σόφια

    Την απόλυτη ταύτιση των απόψεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σχετικά με τα επόμενα βήματα στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικής σημασίας σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, τόνισαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο Βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας Άσεν Γκαγκαούζοφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Σόφια.

    Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν, επίσης, τη βούληση Ελλάδας και Βουλγαρίας να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν στη διαδικασία επικύρωσης της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό, την οποία συνυπέγραψαν πρόσφατα στην Αθήνα μαζί με τον Ρώσο ομόλογό τους Βίκτορ Χριστένκο, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Σεργκέι Στανίσεφ.

    Χθές, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την τριμερή συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, την οποία αναμένεται να επικυρώσει στο άμεσο μέλλον το βουλγαρικό κοινοβούλιο, όπως δήλωσε ο κ. Γκαγκαούζοφ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία στην Ελλάδα έχει ήδη περάσει από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Απριλίου.

    Μετά τη συνάντηση των κ. Σιούφα και Γκαγκαούζοφ γνωστοποιήθηκε, επίσης, πως στα τέλη Μαΐου θα γίνει στη Μόσχα η επόμενη τριμερής συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν η ίδρυση, η μετοχική σύνθεση, το καταστατικό και άλλα θέματα που έχουν σχέση με τη μεικτή εταιρία που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό.

    Ο κ. Σιούφας συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Οβτσάροφ.

    [05] Αύξηση των καισαρικών τομών

    Αυξάνεται συνεχώς στη χώρα μας το ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή, καθώς και το «πρωτότυπο» φαινόμενο της πρόκλησης τοκετού κατά παράβαση της φυσιολογίας και ανατρέποντας τα διεθνή δεδομένα για την αναλογία φυσιολογικής-παθολογικής κύησης. Την επισήμανση αυτή έκανε η πρόεδρος του συλλόγου μαιών-μαιευτών Θεσσαλονίκης, κ. Όλγα Αρβανιτίδου, με αφορμή το 13ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο του συλλόγου, που αρχίζει στις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. «Αυτό», όπως υποστηρίζει η κ. Αρβανιτίδου, «είναι συνέπεια του στρεβλού συστήματος διαχείρισης των αναχρονιστικών μαιευτικών υπηρεσιών που προσφέρονται από το δημόσιο τομέα υγείας στη χώρα μας και πρέπει να σχεδιαστούν συνολικά εκ νέου».

    Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος του τοκετού αρκετές φορές είναι δυσβάστακτο καθώς μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από τις ίδιες τις γυναίκες και τις οικογένειές του. Αυτό σύμφωνα με την κ. Αρβανιτίδου είναι αποτέλεσμα της εκρηκτικής και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια και της αποδυνάμωσης των μαιευτικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή της Αττικής οι γεννήσεις είναι 37% στο δημόσιο τομέα και 63% στον ιδιωτικό, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα ποσοστά είναι 45% και 55% αντίστοιχα.

    Η κ. Αρβανιτίδου επισημαίνει ότι είναι σημαντικές οι ελλείψεις ιατρών και μαιών στις δημόσιες μαιευτικές κλινικές (Ε.Σ.Υ. και πανεπιστημιακές), η μη ανανέωση του εξοπλισμού, η έλλειψη επαρκούς χώρου, καθώς και το σύστημα εφημεριών, το οποίο δυστυχώς περιορίζει το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει ιατρό ή μαία για τον τοκετό της.

    Εξάλλου στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο χαρακτηριζόμενο «φιλικό προς τα βρέφη», στην Τουρκία υπάρχουν ήδη 70, ενώ στη Σουηδία είναι όλα φιλικά προς τα βρέφη. «Αν συνυπολογίσει κανείς τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού και τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος διαπιστώνει την τεράστια απόκλιση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη», αναφέρει η κ. Αρβανιτίδου.

    Στο πλαίσιο αυτό ο σύλλογος μαιών-μαιευτών Θεσσαλονίκης θεωρεί πως είναι απαραίτητη η θεσμική καθιέρωση Διεύθυνσης Περιγεννητικής και Γυναικολογικής Φροντίδας Υγείας, όπως άλλωστε υπάρχει σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ο σύλλογος ζητά την καθιέρωση Εθνικού Μαιευτικού Ιστορικού, όπως και στα άλλα κράτη της Ε.Ε., που θα συντελέσει σε ασφαλή και αποδεικνυόμενη παρακολούθηση των κυήσεων (φυσιολογικών και υψηλού κινδύνου) ανεξάρτητα από νοσοκομείο, κλινική, Κέντρο Υγείας ή ιδιωτικό ιατρείο. Ταυτόχρονα μπορούν να αποφευχθούν παρακλινικές εξετάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται χωρίς λόγο και έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 April 2007 - 6:30:21 UTC