Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εξετάζεται η πρόταση της JP Morgan»
  • [02] «Εφικτός ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό»

  • [01] «Εξετάζεται η πρόταση της JP Morgan»

    Η JP Morgan αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να επαναγοράσει το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ από τη North Asset Management στην ίδια τιμή που το πώλησε και στη συνέχεια να υποβάλει προσφορά επιστροφής του ομολόγου στο ελληνικό δημόσιο με τους αρχικούς όρους της έκδοσής του.

    Η JP Morgan, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα, ελπίζει ότι το ομόλογο θα επαναγοράσουν όσοι συμμετείχαν στις μετέπειτα αγοραπωλησίες του, ώστε αν συμβεί αυτό, οι σημερινοί κάτοχοί του μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματα που έδωσαν για να το αγοράσουν. Διαβεβαιώνει επίσης ότι «το έσοδο που αποκόμισε από τη συναλλαγή του ελληνικού δομημένου ομολόγου ήταν εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην αγορά για τέτοιου είδους συναλλαγές».

    Η JP Morgan σημειώνει ότι η προσφορά της αυτή στοχεύει στην ακύρωση του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από την Ελληνική Δημοκρατία. Πρόκειται για το ομόλογο, που όπως εξηγεί, ως ανάδοχος το μεταπώλησε «στην Νorth Αsset Μanagement (NAM) σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της αγοράς για τέτοιου είδους συναλλαγές».

    Εκπρόσωπος της JPMorgan αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι : «Η επιθυμία μας σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν να πράξουμε το σωστό για τον πελάτη μας, την Ελληνική Δημοκρατία. Το ομόλογο για το οποίο είμαστε ανάδοχοι αποτελεί τυποποιημένη πρακτική πολλών εκδοτών συμπεριλαμβανομένων και κυβερνήσεων κρατών- μελών της ΕΕ, προκειμένου να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους. Άλλωστε το ελληνικό κράτος έχει εκδώσει πάνω από 50 ομόλογα τέτοιου είδους από το 1999. Πιστεύουμε ωστόσο, με δεδομένα τα ερωτηματικά που προέκυψαν για το τι έχει συμβεί με το ομόλογο μετά την αγορά του από τη ΝΑΜ, ότι η πρότασή μας για επαναγορά του ομολόγου και τερματισμού του swap θα διευκολύνει να βρεθεί η καλύτερη κατάληξη για όλους όσους αυτό αφορά».

    Θ. Ρουσόπουλος: Η πρόταση θα εξεταστεί

    Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους της πρότασης της Τράπεζας JΡ Morgan σχετικά με το ομόλογο που διέθεσε στα ασφαλιστικά Ταμεία, με κριτήριο την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που ενδεχομένως έχουν προκύψει από την αγορά του ομολόγου για τα ασφαλιστικά Ταμεία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Γ. Αλογοσκούφης: Κριτήριο η πλήρης αποζημίωση

    Θετικά σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης την πρόταση της τράπεζας J.P.Morgan για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στο Βερολίνο, ο Αλογοσκούφης παρέπεμψε στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα και δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα εξετάσει με πάρα πολλή σοβαρότητα αυτή την πρόταση και με κριτήριο την πλήρη αποζημίωση των Ταμείων που τυχόν έχουν θιγεί από τις αγορές που έκαναν αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου."

    Π. Ευθυμίου: Καταδικασμένη η επιχείρηση συγκάληψης

    "Σήμερα, αποδείχθηκε ότι η επιχείρηση συγκάλυψης που εκτυλίσσεται, εδώ και 50 μέρες, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι παράγοντες που ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση, αρχίζουν οι ίδιοι να αποκαλύπτουν, όσα η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, αναφερόμενος στην πρόταση της JP Morgan για επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

    Οπως είπε, "αποκαλύφθηκε πλήρως, σήμερα, η συνέργια του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Απασχόλησης στη μεγάλη λεηλασία των Ταμείων, μέσω του κόλπου των σύνθετων δομημένων προϊόντων. Αποδείχθηκε, κατβ ουσίαν -γιατί αυτό λέει η κίνηση "JP Morgan"- το τεράστιο σύστημα των προμηθειών που αναπτύχθηκε εις βάρος των Ταμείων".

    "Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της, να πει επιτέλους καθαρά πόσα Ταμεία εμπλέκονται στην υπόθεση και, σε αυτά τα Ταμεία, με ποιες αποφάσεις και με ποιο σύστημα προμηθειών έγινε το «σπάσιμο» των χρυσών σταθερών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να περάσει το κόλπο των δομημένων σύνθετων προϊόντων", είπε ο κ.Ευθυμίου και πρόσθεσε: "Είναι φανερό ότι πρέπει να επεκταθεί η έρευνα σε όσα Ταμεία αποδειχθεί -η κυβέρνηση οφείλει πια να δώσει τα στοιχεία-, ότι έχουν ασκηθεί παρόμοιες πρακτικές. Είναι ανάγκη να επεκταθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, "η επιχείρηση εκτυλίχθηκε στο σύνολο των Ταμείων. Οι εμπνευστές και οι σχεδιαστές αυτού του οργανωμένου σχεδίου δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των λεγόμενων «ευγενών ή μη Ταμείων». Έβαλαν χέρι στο σύνολο των αποθεματικών των Ταμείων σε απίστευτα διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, απειλώντας καίρια τα συμφέροντα όλων των ελλήνων πολιτών που είχαν τους κόπους μιας ζωής, σαν ασφάλεια της ζωής τους".

    Ο κ.Ευθυμίου είπε ακόμα ότι, "μετά και την αναγκαστική κίνηση της JP Morgan, η οποία οριστικοποίησε την αποκάλυψη της φύσης του σκανδάλου, ότι δηλαδή για να μπορέσει να γίνει δυνατή αυτή η υπόθεση χρειαζόταν η συνέργια του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Απασχόλησης, σημαίνει ότι η πολιτική ευθύνη είναι ακέραια στην κυβέρνηση και στο σύνολο των εμπλεκομένων υπουργών. Η πολιτική ευθύνη δεν τεμαχίζεται και δεν διαμοιράζεται" και πρόσθεσε ότι "ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν έχει ακόμα συντελεστεί από την κυβέρνηση".

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου στον Π. Ευθυμίου

    «Όπως είναι γνωστό, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων μετέχουν - σε μεγάλα ποσοστά μάλιστα - και μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ). Είναι επίσης γνωστό ότι οι αποφάσεις για την αγορά του γνωστού ομολόγου ήταν ομόφωνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Ο κύριος Ευθυμίου έφτασε σήμερα στο σημείο να υποστηρίξει ότι τα μέλη της ΠΑΣΚΕ δεν ήξεραν τι υπέγραφαν και συνεπώς... απαλλάσσονται! Να μια ακόμη πρωτότυπη ιδέα από το ΠΑΣΟΚ που, κατά τα ειωθότα, ερμηνεύει τα πράγματα κατά πως το βολεύει» .

    ΣΥΝ

    "Η J P Morgan, με την πρότασή της, ομολογεί τις δικές της ευθύνες και αναγνωρίζει στην ουσία το μέγα σκάνδαλο και το «κόλπο» που στήθηκε με τα «δομημένα» ομόλογα του Δημοσίου", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την πρόταση της J P Morgan για επαναγορά του ομολόγου..

    "Η πρόταση της J P Morgan εκθέτει ευθέως και ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και την καθιστά ένοχη και υπόλογη για τα «δομημένα» ομόλογα που εξέδωσε και την καταλήστευση των Ταμείων. Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση εκπροσώπου της J P Morgan ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει πάνω από 50 ομόλογα τέτοιου είδους από το 1999", πρόσθεσε ο κ.Λαφαζάνης και τόνισε ότι "καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία η άμεση ανάκληση των λεγόμενων «δομημένων» ομολόγων με την επιστροφή στο ακέραιο και εντόκως των χρημάτων που έχουν καταβάλει τα ασφαλιστικά Ταμεία", ενώ ζήτησε και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα.

    [02] «Εφικτός ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό»

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε εφικτό και επωφελή, για την ελληνική οικονομία και την κοινωνική πολιτική, τον στόχο της επίτευξης μέχρι το 2010 ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ο στόχος αυτός, που διατυπώθηκε επισήμως στη συνεδρίαση των δεκατριών χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup), αποτελεί μία δέσμευση που - όπως διευκρίνισε ο έλληνας υπουργός - «δεν είναι τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά μία συμφωνία για την εφαρμογή του Συμφώνου».

    Ενημερώνοντας ο υπουργός τους έλληνες δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρθηκε στη γενικότερη θετική εξέλιξη, που συνίσταται στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες της ευρωζώνης και στο ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης επικεντρώνονται πλέον «στο πώς οι χώρες θα επιτύχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πόσο γρήγορα και με ποιες διαδικασίες». «Και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτήν την προσπάθεια - είπε ο υπουργός - δεδομένου ότι βρίσκεται καθβ οδόν προς το να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.»

    «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την καλή οικονομική συγκυρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση ευρύτερα, βεβαίως και στην Ελλάδα, και να επιταχύνουμε την προσαρμογή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων προς τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», είπε ο κ.Αλογοσκούφης. «Η συζήτηση που έγινε, είναι ότι οι χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο, μπορούν να τον πετύχουν το 2008 ή το 2009, αλλά σε κάθε περίπτωση όλες οι χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν να πετύχουν τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2010.»

    «Η Ελλάδα υποστήριζε αυτήν την άποψη, βρισκόμαστε πια κάτω από το 3% όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, τώρα που η οικονομική συγκυρία είναι καλή, για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας», πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πολιτικής, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους που έχει. Η «θεραπεία» αυτών των δημοσιονομικών «ανισορροπιών» - τις οποίες ο κ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «βραχνά» - σημαίνει και τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την υποχρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.

    «Ο στόχος ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2010 είναι εφικτός και είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας πάντως ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις των οικονομικών μεγεθών, δεν συντρέχει λόγος εφησυχασμού: «Δεν είμαστε στο τέλος κάποιου δρόμου", είπε. «Στο τέλος του δρόμου θα βρισκόμαστε, όταν όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βρίσκονται με ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Και για την Ελλάδα έχουμε ακόμη δρόμο.»

    Περιγράφοντας αυτόν τον δρόμο, ο υπουργός είπε: «Θα ακολουθήσουμε ένα μίγμα πολιτικής, αντίστοιχο αυτού που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια - βεβαίως η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι ηπιότερη, γιατί κάναμε πολύ μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια - ώστε να βρεθούμε το 2010 με ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και στη χώρα μας.»

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup σχετικά με την διεύρυνση της ευρωζώνης και συγκεκριμένα τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει η Κύπρος και η Μάλτα, ο υπουργός έκανε λόγο για «θετικό κλίμα».

    Η έξοδος από την επιτήρηση

    Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομικών τη διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα επίλυσης, ο υπουργός δήλωσε τα εξής: "Για τα θέματα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος την πρωτοβουλία έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία, όλα τα δεδομένα. Θεωρούμε ότι τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία είναι θετικά, αλλά πρέπει να περιμένουμε και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αξιολογήσεις που θα γίνουν και τις προτάσεις που θα γίνουν προς το Συμβούλιο. Και δεν θέλω να προσθέσω τίποτε πάνω σε αυτά. Η πρωτοβουλία βρίσκεται αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή."

    Το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα την πρώτη του συνεδρίαση και θα συνεχίσει τις εργασίες του αύριο, με θέματα την «αποτελεσματικότητα» και την «αποδοτικότητα» των δημόσιων δαπανών και των επενδύσεων στο λεγόμενο «ανθρώπινο κεφάλαιο», την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η λειτουργία των λεγόμενων «hedge funds» - θέματα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 April 2007 - 16:30:20 UTC