Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαράντα χρόνια μετά το πραξικόπημα
  • [02] Γάτα ταξίδεψε 800 χλμ για να βρει τα αφεντικά της

  • [01] Σαράντα χρόνια μετά το πραξικόπημα

    Συμπόσιο του "Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης "21η Απριλίου 1967, 40 χρόνια μετά", θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο πάρκο Ελευθερίας, στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ.Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου του ΣΥΝ κ.Αλέκου Αλαβάνου.

    Μηνύματα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα, τονίζοντας ότι ο αγώνας για τα ιδανικά της δημοκρατίας είναι συνεχής.

    Μήνυμα της ΝΔ για επέτειο 21ης Απριλίου

    Στο μήνυμά της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 αναφέρει ότι:

    Η 21η Απριλίου και η επταετής περίοδος που ακολούθησε έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο θλιβερές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    Σαράντα χρόνια μετά, η δημοκρατία μας ισχυρή τιμά όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αποκατάστασή της. Επίκαιρη όσο ποτέ παραμένει η προοδευτική αντίληψη που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Η πρόκληση ήταν και είναι ξεκάθαρη: σύγκρουση με συσσωρευμένα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες.

    Συνεχίζουμε αταλάντευτα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται μία καλύτερη προοπτική για όλους τους πολίτες και πάνω από όλα για τη νέα γενιά. Το καθήκον μας είναι να πάμε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά.

    Πορευόμαστε σωστά και με σιγουριά για μία κοινωνία που επιβεβαιώνει τη δυναμική της και κερδίζει το παρόν και το μέλλον.

    Μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για επέτειο 21ης Απριλίου

    Πέρασαν 40 χρόνια, από τότε που το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έθεσε τη χώρα και τους πολίτες της, κάτω από ένα καθεστώς ανελευθερίας, αναξιοπρέπειας, βίας και καταπάτησης κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος.

    Η πιο σκοτεινή περίοδος της νεότερης ιστορίας μας, κράτησε εφτά ολόκληρα χρόνια, και επεφύλασσε ,ως επίλογο, την εθνική τραγωδία της Κύπρου.

    Σήμερα, η περίοδος εκείνη μοιάζει να είναι μακρινό παρελθόν.Η Ελλάδα έκανε μεγάλα βήματα προόδου.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζουν σε ένα κράτος δικαίου, διεκδικούν την διεύρυνση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και των ατομικών τους ελευθεριών, διεκδικούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, που οικοδομήθηκε με την Μεταπολίτευση.

    Το ΠΑΣΟΚ, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της προσφοράς του, στην εδραίωση της σύγχρονης δημοκρατίας μας και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας. Ταυτίστηκε με αυτούς τους στόχους.

    Η δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα, δεν μας χαρίστηκε από κανένα. Αποτελεί τον καρπό των αγώνων του ελληνικού λαού. Αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών καθημερινών ανθρώπων.

    Όμως, ο αγώνας για την δημοκρατία είναι συνεχής και καθημερινός. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η δημοκρατία μας είναι πιο στέρεη από ποτέ.Πληγώνεται, όμως, όταν προωθούνται τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών.Πληγώνεται όταν, ψαλιδίζονται τα ατομικά δικαιώματα.

    Πληγώνεται όταν, ο φόβος και η ανασφάλεια για το μέλλον αποτελούν κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινωνία.Πληγώνεται όταν, αντί η κοινωνία να επιβάλλει όρους και κανόνες στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι συντηρητικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, επιτρέπουν στην αγορά να επιβάλλει στην κοινωνία τους όρους της.

    Πληγώνεται όμως, κυρίως, από την προσπάθεια των συντηρητικών κυβερνήσεων, να αποδομήσουν το κοινωνικό κράτος, έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης δημοκρατίας.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζουν την περίοδο αυτή, τα αποκαλυπτήρια μιας τέτοιας προσπάθειας, από τους υπηρέτες της λογικής των πάσης φύσεως συμφερόντων, που βεβαίως, δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των πολλών.

    Το ΠΑΣΟΚ, δεν θα επιτρέψει να γίνει ούτε ένα βήμα οπισθοχώρησης, δεν θα επιτρέψει καμιά απολύτως έκπτωση σε κατακτήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

    Αντιθέτως, θα πορευτεί, όπως έκανε από την Ίδρυση του, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην χώρα και τους πολίτες, τους οποίους καλεί στη μάχη για μια Ελλάδα προοδευτική, που θα στηρίζεται σε αρχές και θα οικοδομεί με την συμμετοχή όλων την προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, μια Δίκαιη Κοινωνία, μια Δυνατή Ελλάδα.

    Σήμερα, η διασφάλιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, απαιτεί την επένδυση στον άνθρωπο και στην γνώση.Η εμπέδωση της Λαϊκής Κυριαρχίας, προϋποθέτει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.Η Κοινωνική Απελευθέρωση, απαιτεί τον διαρκή και συνεπή αγώνα εναντίον των συντηρητικών απόψεων και νοοτροπιών.

    Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών, είναι καθήκον κάθε σοσιαλιστικής και δημοκρατικής πολιτικής δύναμης, αλλά και κοινή υποχρέωση όλων όσων υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης και του σεβασμού της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, ο οποίος αποτελεί την ύψιστη αξία.

    ΚΚΕ και ΣΥΝ για επέτειο 21ης Απριλίου

    Μηνύματα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 εξέδωσαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    To KKE καλεί την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις, "αξιοποιώντας την πολιτική και ταξική εμπειρία τους, να διαμορφώσουν κριτήρια και αιτήματα για δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες και όχι του κεφαλαίου".

    "Ο λαός μας -αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ- δεν πρέπει να ξεχνά ότι και σήμερα, 33 χρόνια από τη κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, η δικτατορία του κεφαλαίου, με κοινοβουλευτικό μανδύα εντείνει την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Έχοντας στην ιδιοκτησία του τα μέσα παραγωγής, τον συσσωρευμένο πλούτο, τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΜΕ, υλοποιείται μέσω των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο, μια πολιτική που καταργεί στοιχειώδη δικαιώματα και αντιμετωπίζει με τη βία και την καταστολή τους λαϊκούς και νεανικούς αγώνες".

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία "να διαμορφώσουν τη δική τους αντιϊμπεριαλιστική συμμαχία, που στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία".

    Ο ΣΥΝ, επισημαίνει ότι "το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής" και ότι "η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχειά άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό".

    "Τιμούμε, τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα, καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, ιδιαίτερα εκείνους που θυσιάστηκαν και μάτωσαν υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ακόμη η Κύπρος", προσθέτει ο ΣΥΝ.

    [02] Γάτα ταξίδεψε 800 χλμ για να βρει τα αφεντικά της

    Μια γατούλα 3 χρόνων ταξίδεψε 800 χιλιόμετρα σε διάστημα 13 μηνών, σχεδόν από τη μία άκρη της Γαλλίας στην άλλη, από το Μπορντό, που βρίσκεται νοτιοδυτικά, στο Μεζ, στα βορειοανατολικά για να ξαναβρεί τα αφεντικά της, δήλωσε η κυρία της.

    Η Μιμίν εξαφανίσθηκε το Μάρτιο του 2006 στη νοτιοδυτική Γαλλία κατά τη διάρκεια της μετακόμισης της οικογένειας που τη φιλοξενούσε και την Τρίτη βρέθηκε στο Τρεβερέ από το ίδιο της το αφεντικό.

    " Είχαμε κάνει κάθε είδους υπόθεση. Είναι καλά; Πού να έχει πάει; Υποθέσαμε ότι ίσως να είχε βρει κάποιο γάτο και να έμεινε στο Μπορντό", δήλωσε η κυρία της , μια 35χρονη και μητέρα δύο παιδιών.

    " Το τρίχωμα της είναι το ίδιο. Η συμπεριφορά της είναι η ίδια. Και τα παιδιά ( 6 και 8 χρόνων) την αναγνώρισαν", πρόσθεσε η κυρία της.

    Τρεις κτηνίατροι ρωτήθηκαν εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατό από μια γάτα και όχι κάτι το αδιανόητο και πέρα από κάθε φαντασία.

    "Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Είναι πολύ περίεργο που μια γάτα ταξίδεψε τόσο μακριά σε ένα μέρος που δεν είχε ξαναπάει ποτέ", δήλωσε ο δόκτωρ Μαρί Πίερ Φρανσουά, ειδικός κτηνίατρος και ειδικευμένος στη χειρουργική μικρών ζώων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 April 2007 - 8:30:18 UTC