Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: «Να σπάσει ο δικομματισμός»

  • [01] Συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων

    «Δημιουργούμε μια ευρύτερη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων που μπορούν και θέλουν να υποστηρίξουν μια σειρά μεγάλων αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Μια πλατιά συμμαχία που ξεφεύγει από την απλή αντίληψη της συναίνεσης και προχωρά ένα βήμα παραπέρα, να σας κάνει συμμέτοχους στην προσπάθειά μας αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις ΜΜΕ ως «ιδιαίτερους συνομιλητές» του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι «δεν ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού ως το «λιγότερο κακό», αλλά εμπεδώνουμε με το πρόγραμμά μας μια συνειδητή υποστήριξη του ελληνικού λαού για την νέα ελπίδα σε αυτήν την χώρα».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι πέντε βασικοί στόχοι αυτής της πλατιάς συμμαχίας επικεντρώνονται στην δημιουργία κράτους διαφάνειας, στην δίκαιη αναδιανομή, στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στο σύγχρονο κράτος πρόνοιας και στην επένδυση στον άνθρωπο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «τραγικά αρνητικό τον απολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ» και υπογράμμισε ότι από την «επιτήρηση της οικονομίας, την αναθεώρηση του ΑΕΠ, τον «βασικό μέτοχο» ως την διαχείριση του ναυαγίου της Σαντορίνης, η ΝΔ συσσωρεύει πολιτικές και πρακτικές που πλήττουν την εικόνα της χώρας διεθνώς».

    Αναφερόμενος στο θέμα των «ομολόγων» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «απαράγραπτο και διαρκές έγκλημα κατά των ταμείων», προσθέτοντας ότι «θα αναζητήσουμε ευθύνες και για όποιον υπάρχουν».

    «Δεν θα ξαναφήσουμε να γίνει τέτοιο τερατούργημα στην χώρα μας ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ είναι η εγγύηση της διαφάνειας και της σωστής διαχείρισης του πλούτου του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «αν ο κ. Καραμανλής δεν γνώριζε τίποτα για την λεηλασία των ταμείων, τότε δεν κάνει για πρωθυπουργός, αν γνώριζε, τότε δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η «κυβέρνηση Καραμανλή είναι η πρώτη που θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις των ελλήνων» και έκανε λόγο για «στήσιμο εκ μέρους της ΝΔ μιας επιχείρησης πρωτοφανούς καταλήστευσης του μόχθου των εργαζομένων».

    «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα χρήματα των ταμείων κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάποιων off-shore εταιρειών. Εκεί βρίσκονται τώρα τα λεφτά των συντάξεων και απαιτούμε να επιστρέψουν στην θέση τους πριν τις εκλογές» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Το σκάνδαλο των ταμείων δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί τμήμα ευρύτερης αντίληψης και σχεδίου», είπε ο κ. Παπανδρέου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για «υποκρισία», σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς «δεν διεξάγει διάλογο, δεν καταθέτει σχέδιο, δεν ασχολείται σοβαρά με την βιωσιμότητα του συστήματος και κρατά όλους στο σκοτάδι με την αδράνεια των αναλογιστικών αρχών για την σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος» .

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «στο παρασκήνιο (η κυβέρνηση) παίζει παιχνίδια τζόγου με τα ασφαλιστικά ταμεία, (...) αποκαλύπτεται καθημερινά ο κεντρικός σχεδιασμός και η ευθύνη της κυβέρνησης. Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι της εξουσίας θέλησαν και επιχείρησαν να διαμορφώσουν μια νέα οικονομική ελίτ (...) μια γαλάζια νομενκλατούρα του χρήματος σε συνεργασία με την γαλάζια νομενκλατούρα της εξουσίας, μια κομματική οικονομική ολιγαρχία απόλυτα γαντζωμένη στην εξουσία και το κράτος, με στόχο να συγκροτήσουν ένα σύστημα ισχύος που θα τους παρείχε απεριόριστους πόρους και θα τους εξασφάλιζε το μονοπώλιο και την μακρόχρονη παραμονή τους στην εξουσία».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο έλληνας πολίτης δεν εμπιστεύεται πια αυτήν την κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κόμμα του πρώτον εγγυάται πολιτικές για να απαλλαγούν οι ΜΜΕ «από τον βραχνά της γραφειοκρατίας και της εφορίας».

    Η εγγύηση, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για την δημιουργία συνθηκών γενικότερης ανάπτυξης, η αντιμετώπιση του ζητήματος του παραεμπορίου, η ομαλή και χωρίς απώλειες ασφαλιστική εξέλιξη των ΜΜΕ και η απλοποίηση των νόμων συμπληρώνουν το πλαίσιο που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, όπως το ανέπτυξε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στους τέσσερις βασικούς στόχους που συνίστανται:

    Φορολογία

    -στην καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου και στην καθιέρωση λογιστικού προσδιορισμού των εσόδων για όλες τις επιχειρήσεις.

    -σταδιακή κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

    -γρήγορη και δίκαιη επίλυση των διαφορών εφορίας - φορολογουμένων.

    -καθιέρωση συστήματος δειγματοληπτικών ελέγχων.

    -αντικατάσταση των περισσοτέρων χρηματικών προστίμων από point-system.

    Ανάπτυξη υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

    -Σημαντική μείωση της φορολογίας αδιανέμητων κερδών.

    -Φορολόγηση διανεμομένων κερδών των εταιρειών, των μερισμάτων, ως εισόδημα φυσικών προσώπων.

    -Αξιολόγηση επιπτώσεων όλων των κυβερνητικών μέτρων στις ΜΜΕ.

    -Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.

    Στήριξη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων

    -Μείωση σε μια εβδομάδα του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου για την έναρξη μιας εταιρείας.

    -Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση έναρξης και πρώτης ανάπτυξης.

    -Αναμόρφωση πτωχευτικού δικαίου με στόχο την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας».

    -Πενταετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

    -Εκμάθηση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στο σχολείο και σύνδεση εκπαιδευτικού και ερευνητικού συστήματος με την παραγωγή.

    -Νέος ρόλος για το τραπεζικό σύστημα.

    Απελευθέρωση αγοράς από καρτέλ και στρεβλώσεις

    -Ενίσχυση μηχανισμών δίωξης των καρτέλ στην διαμόρφωση των τιμών.

    -Εξάλειψη φραγμών για την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά.

    -Ισχυρές και αποτελεσματικές, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές.

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για νέους επί 4 συνεχή έτη με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Σε ότι αφορά ειδικά, το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εμείς δεσμευόμαστε: το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, οι κοινωνικοί εταίροι είναι βασικοί πυλώνες στη διοίκηση και διαχείριση των ταμείων τους, το κράτος εγγυάται την αυτονομία των ταμείων και την καλύτερη λειτουργία τους με σοβαρή και αξιόπιστη εποπτεία και όπου το κράτος έχει σοβαρό λόγο για τις διοικήσεις και τις επιλογές προσώπων (ταμεία, ΔΕΚΟ ή άλλους δημόσιους οργανισμούς) οι διαδικασίες θα είναι ανοιχτές, αξιοκρατικές και διαφανείς».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την δυναμική με τον ρεαλισμό και την εμπειρία για να κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται, τόνισε ότι πως «ότι θετικό έγινε στη χώρα φέρει σχεδόν αποκλειστικά την πολιτική σφραγίδα της προοδευτικής παράταξης» και κάλεσε σε συστράτευση για να «απαλλάξουμε τη χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση που είχε μετά την μεταπολίτευση», αλλά και για «μια ειρηνική επανάσταση που θα φέρει την Ελλάδα δυνατή στον 21ο αιώνα, μια δίκαιη κοινωνία με ισχυρό πολίτη».

    Συνάντηση με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια

    Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας έβαλε υπό επιτήρηση για μικροκομματικούς σκοπούς και αυτό το έκανε για να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της έναντι του ελληνικού λαού τον οποίο ξεγέλασε συνειδητά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου απόψε το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Αλμούνια.

    Ειδικότερα η συνάντηση με τον επίτροπο Αλμούνια πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και διήρκησε περί τα τρία τέταρτα. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπος Βάσω Παπανδρέου.

    Στη σύντομη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ιστορία της επιτήρησης προκάλεσε διεθνή διασυρμό της χώρας μας ο οποίος διασυρμός συνεχίζεται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τρία χρόνια ζούμε την οπισθοδρόμηση, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση έξοδο της χώρας από την επιτήρηση και αυτό όπως είπε τόνισε και στον επίτροπο Αλμούνια. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αυτό που θα μείνει από όλη την ιστορία της επιτήρησης θα είναι υψηλότερος ΦΠΑ, μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές και υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας το ίδιο και για τις δημόσιες επενδύσεις κλπ.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει τη διαφάνεια στη δημόσια οικονομία, τη δίκαιη διανομή του πλούτου και την προοπτική της ελπίδας για τους Έλληνες πολίτες.

    Ο Επίτροπος Αλμούνια δεν προέβη σε δηλώσεις.

    [02] Αλ. Αλαβάνος: «Να σπάσει ο δικομματισμός»

    Στόχος του Συνασπισμού στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο που βρέθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη, θα είναι να ενισχύσει τις δυνάμεις του σε τέτοιο βαθμό ώστε να σπάσει ο δικομματισμός. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τα άλλα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς. Θεωρεί δε ότι το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών θα πρέπει να γίνει μάθημα για την ελληνική αριστερά που δεν θα πρέπει να κατεβεί για ακόμη μια φορά στις εκλογές διασπασμένη.

    «Το εκλογικό αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών θα πρέπει να γίνει ένα πικρό μάθημα για όλους μας. Η διαίρεση της Αριστεράς ευνοεί το σύστημα, ευνοεί την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε πως στόχος είναι να αποτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, που αποκάλεσε «μαγαζιά» και τα οποία όπως είπε «θα πουλάνε πτυχία». Προέβλεψε δε ότι η ανάπτυξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην συρρίκνωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

    Μιλώντας για την ανάγκη μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ έξω από τη Μυτιλήνη πρότεινε έως τότε να βρεθεί τρόπος για την ηλεκτροδότηση των νησιών του Αιγαίου από τα απέναντι Τουρκικά παράλια μέσα στο πλαίσιο μια συμφωνίας των δύο κρατών στον ενεργειακό τομέα που θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές. Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται σε πολλά επίπεδα στον ενεργειακό τομέα, όπως είναι ο αγωγός φυσικού αερίου, κατά συνέπεια μπορούν να συνεργαστούν και σε αυτό τον τομέα.

    Τη λέξη «χάος» χρησιμοποίησε ο Αλέκος Αλαβάνος για να την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων. Δήλωσε δε ότι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η κυβέρνηση και τα αφερέγγυα ελαιοκομικά μητρώα που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων των ελαιοπαραγωγών. Σε ότι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης είπε ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρη θέση σύμφωνα με την οποία το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται από την κυβέρνηση και όχι από τους παραγωγούς.

    Η περιφερειακή κατανομή των πόρων του Δ΄ ΚΠΣ είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το διεκδικήσει η ελληνική περιφέρεια και να μην επαναπαύεται στις κυβερνητικές υποσχέσεις υποστήριξε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού. Θύμισε πως οι πόροι του Γ΄ ΚΠΣ δαπανήθηκαν κατά κύριο λόγω στην Αττική και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μη επανάληψη του φαινομένου αυτού.

    Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

    Το πρωί ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής δέχθηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο, τον πρόεδρο του ΣΥΝ τον οποίο ενημέρωσε για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μυτιλήνης, όπως η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ, η εκφόρτωση χύμα καυσίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και η έναρξη διαδικασιών μεταφοράς αυτού, σε άλλη τοποθεσία. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της νότιας παράκαμψης και σε διάφορα άλλα θέματα, που απασχολούν τον Δήμο.

    Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε, πως η επίσκεψή του στην πόλη, έχει εκτός από πολιτικό και κοινοβουλευτικό χαρακτήρα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για οποιοδήποτε θέμα, το οποίο χρειάζεται πολιτική παρέμβαση τόσο στο ελληνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα ασφαλιστικά Ταμεία

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης και πορεία στο Υπουργείο Οικονομίας πραγματοποίησε το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταγγείλει την "διαχρονική καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων" με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του "δομημένου" ομολόγου.

    Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον ο γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Ευγένιο Παπαδόπουλο.

    Στην συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του ΠΓ Παν Λαφαζάνης ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι Μ. Μπαλαούρας (ΑΚΟΑ), Αν. Νταβανέλος (ΔΕΑ), Ελ. Σωτηρίου(ΚΟΕ) και Π. Κοσμάς (Κόκκινο).

    Ο κ Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το θέμα του ομολόγου "μέγα σκάνδαλο", το οποίο όπως είπε, στην σημερινή εποχή της "δικτατορίας" των κεφαλαιαγορών και του "καζινο- καπιταλισμού", μας εισάγει σε νέες μορφές ληστείας των κοινωνικών πόρων. Για την περίπτωση του «δομημένου» απέδωσε στην κυβέρνηση ευθύνες που, όπως είπε, δεν παραγράφονται, ενώ για τους επιτήδειους μεσάζοντες και τα οφέλη των Τραπεζών, ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαφάνεια ως προς όλες τις χρηματιστηριακές που χειρίστηκαν χρήματα των Ταμείων.

    Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε διαχρονική την "καταλήστευση" των Ταμείων, από:

    - «Την επί δεκαετίες άτοκη ή χαμηλότοκη κατάθεση των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

    Το 1992-2002 όταν το κράτος δεν κατέθετε τις οφειλές του σε αυτά μέσω της θεσμοθετημένης τριμερούς χρηματοδότησης

    - Την ``λεηλασία`` που συντελέστηκε την περίοδο 1999-2000-2001 με τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο

    - Την συστηματική εισφοροδιαφυγή δις εύρω που ``επιβραβεύεται`` με τις χαρισματικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ».

    Τέλος ο ομιλητής με σειρά προτάσεων ζήτησε εξυγίανση στο ζήτημα των Ταμείων και απόδοση ευθυνών. Επίσης πρότεινε την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των αποθεματικών, και την στήριξη και αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 April 2007 - 18:30:19 UTC