Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Αυτονόητη για εμάς η συνεχής σύγκρουση με τη διαφθορά»

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Αυτονόητη για εμάς η συνεχής σύγκρουση με τη διαφθορά»

    "Στην ώρα τους θα γίνουν οι εκλογές", δήλωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά.

    «Εγώ θα πάω στις εκλογές στην ώρα τους. Εσείς να σκεφτείτε που θα είσαστε τη Δευτέρα των εκλογών», είπε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο λαός περιμένει την παραίτηση της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έκθετος και ότι οφείλει να δώσει απαντήσεις «γιατί κρύβατε και κρύβετε τα δομημένα ομόλογα και τις 70 τράμπες ομολόγων, από ταμείο σε ταμείο, με ενδιάμεσο την ίδια χρηματιστηριακή, που μόνο κέρδη είχε».

    Επανερχόμενος στο θέμα της συμμετοχής του κ. Γ. Παπανδρέου στα κυβερνητικά όργανα που αποφάσιζαν για τα εξοπλιστικά, για το χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα και αναφερόμενος στην αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον ρώτησε:

    «Γιατί συγχύζεστε; Γιατί τόσος εκνευρισμός; Μια χαρά ήρεμος ήσασταν όταν μιλούσατε πρωτύτερα. Αλλά νομίζατε ότι είστε καβαλάρης. Πέσατε, όμως, άσχημα από το άλογο της οίησης και της κενολογίας. Τέτοια δομημένη ταραχή ομολογουμένως πρώτη φορά βλέπω να έχετε. Πάθατε ταραχή, γιατί απλούστατα, σήμερα αποκαλύφθηκαν τα ψέματα ετών και δεν μπορείτε πια να τα συγκαλύψετε».

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε επίσης ότι η λέξη ευθύνη είναι άγνωστη στο χώρο του ΠΑΣΟΚ: «Ευθύνη είναι να αναλαμβάνεις το κόστος για το καλό του τόπου και όχι να επιδιώκεις όφελος βλάπτοντας τα συμφέροντά του», ειπε.

    Μιλώντας για την αποτελεσματική διαχείριση και θωράκιση των ταμείων,ο πρωθυπουργός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή απέρριψα τις εύκολες λύσεις με στόχο τον εντυπωσιασμό, διότι αυτές συγκαλύπτουν και διαιωνίζουν τα προβλήματα, σε βάρος της πολιτικής ουσίας, των πολιτών και του τόπου». Όταν υπήρξε ζήτημα ηθικής τάξης έκανα το αυτονόητο, είπε ο κ. Καραμανλής, «όχι για να μεταθέσω ευθύνες» σε οποιονδήποτε, καθώς «πεποίθησή μου είναι ότι μόνο μια κυβέρνηση που τολμά να αναλάβει τις ευθύνες της, τολμά, επίσης, να δώσει λύσεις στα προβλήματα».

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής,η κυβέρνηση ανέλαβε ευθύνες για τις παθογένειες ετών για τις οποίες «ουδείς άλλος τόλμησε να αναλάβει τις δικές του ευθύνες».

    Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε ότι «από τις παθογένειες του παρελθόντος θα ευχόταν κανείς να είχατε αποστασιοποιηθεί» αλλά και, ως μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ «να αναλάβετε και προσωπικά κάποιες ευθύνες, να κάνατε κάποια αυτοκριτική. Δεν το πράξατε».

    Τον επέκρινε μάλιστα λέγοντας ότι «αντί να αναλάβετε ευθύνες, σήμερα δημαγωγείτε με περίσσευμα ανευθυνότητας, ελπίζοντας σε κομματικά οφέλη. Κάνετε λάθος. Πέρασε η εποχή που η δημαγωγία και η ανευθυνότητα αποτελούσαν συνταγή κομματικής επιτυχίας».

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι «είμαστε δύο πολιτικοί της νεότερης γενιάς που θα έπρεπε να αφήνουμε πίσω μας νοοτροπίες και αντιλήψεις παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι με τις επιλογές του ο Γ. Παπανδρέου δεν κερδίζει αλλά βλάπτει τον τόπο.

    Για μένα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «υπάρχει μόνο ένας δρόμος: της ευθύνης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Επιλέγω την πολιτική ουσία και σας χαρίζω τα πυροτεχνήματα».-

    Ο πρωθυπουργός άσκησε αυστηρή κριτική σε όσους επιχειρούν να "σκιάσουν" τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης και «να υποτάξουν τα πάντα στις κομματικές σκοπιμότητές τους.

    Δεσμεύτηκα για διακυβέρνηση αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και για κοινωνικό μέρισμα υπέρ όλων των πολιτών είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι το όραμα αυτό δεν μπορεί να υπονομευτεί ούτε από όσους αντιπαλεύουν τις μεταρρυθμίσεις ούτε από όσους επιχειρούν να δηλητηριάσουν το δημόσιο βίο με ανεύθυνες γενικεύσεις, με παραποίηση και διαστρέβλωση, με ύβρεις και συκοφαντίες, με λαϊκιστικές κραυγές. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν εθνική στρατηγική, καθολικό αίτημα της κοινωνίας, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα στα επόμενα χρόνια, αποτελούν εθνικό στόχο, είπε ο κ. Καραμανλής: «Το στόχο αυτό, που υπηρετεί όλους τους Ελληνες, είμαι αποφασισμένος να τον διασφαλίσω με οποιοδήποτε κόστος. Οι αλλαγές προχωρούν. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Τίποτα δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω» είπε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος θερμά από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στην αγορά των ομολόγων από τη διοίκηση του ΤΕΑΔΥ, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό ούτε καθορίζει την πορεία του τόπου, ούτε αποτελεί δικαιολογία για ακραία κινδυνολογία, ανεύθυνους ισχυρισμούς, και προκλητικό λαϊκισμό που τείνουν «να δηλητηριάσουν το δημόσιο βίο». Οπως είπε ο πρωθυπουργός τα αίτια της στάσης αυτής εδράζονται στην απόπειρα ορισμένων «να σκιάσουν την πρόοδο χώρας στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της». Αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση «αποκάλυψε και έθεσε στο στόχαστρό της την υπόθεση» υπογράμμισε ότι δική της επιδίωξη είναι «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ» και «όχι σύνθημα εκείνων που ουδέποτε λειτούργησαν ανάλογα».

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Καραμανλής, «προτάσσει τη διασφάλιση των συμφερόντων κοινωνικού συνόλου, τη διερεύνηση οποιασδήποτε σκιάς και την επιβολή της διαφάνειας παντού». Σχολιάζοντας δε τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «διλήμματα για μας δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία συγκάλυψη όπως έκαναν άλλοι. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε ποτέ το παράδειγμα εκείνων που παρέμεναν απαθείς και αδιάφοροι θεατές στην λεηλασία του δημοσίου χρήματος. Είμαστε μετωπικά απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς».

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο δρόμος της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι μακρύς, και τα αποτελέσματα έρχονται μόνο αν αποκαλύπτουμε παρόμοια φαινόμενα. Οι πολίτες, συνέχισε, «γνωρίζουν ότι τα φαινόμενα πολλαπλασιάστηκαν τα περασμένα χρόνια, μέσα από την πλήρη αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης που τα ανεχόταν και τα συγκάλυπτε σχεδόν ως αυτονόητα». Εμείς, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «ούτε συγκαλύπτουμε ούτε ανεχόμαστε. Για μας, το μόνο αυτονόητο είναι η διαρκής σύγκρουση με τη διαφθορά: Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα. Η αποκάλυψη και όχι η συγκάλυψη. Η σύγκρουση με ό,τι πληγώνει τους Έλληνες και όχι ο συμβιβασμός.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να διαφωνεί με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση, ωστόσο, «κανένας δεν μπορεί να υποτάσσει τα πάντα στις κομματικές σκοπιμότητές του. Κανένας δεν θα σκιάσει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας». Η απόπειρα πόλωσης, η απόπειρα γενικεύσεων και παραπληροφόρησης, η απόπειρα υπονόμευσης του δημόσιου βίου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία προέβλεψε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, με εντεινόμενους ρυθμούς, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.

    Τέλος, τόνισε ότι για τις αποφάσεις και τις επιλογές αυτές «κρινόμαστε και θα κριθούμε όλοι: Κάποιοι για τον διχαστικό λόγο και την ανευθυνότητά τους και εμείς για το μεταρρυθμιστικό έργο που προωθούμε μαζί με τους πολίτες».

    Για την αγροτική πολιτική

    Αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου, που συνολικά ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, μόνον για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης η χώρα πρόκειται να εισπράξει 4 δισ ευρώ, ενώ οι αγρότες μας θα έχουν επιδοτήσεις που φτάνουν, μέχρι το 2013, τα δεκαοκτώ δισ. ευρώ. «Συνολικά, δηλαδή, ο αγροτικός τομέας πρόκειται να ενισχυθεί με περισσότερα από 22 δισ. ευρώ».

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι απαιτείται η εφαρμογή, σταδιακά και στοχευμένα, μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον αγροτικό χώρο, δηλαδή να αποκτήσουμε ευελιξία και να αξιοποιήσουμε τα παραδοσιακά πλεονεκτήματά μας και να εφαρμόσουμε μια εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία του μέλλοντος «με έμφαση σε νέες αγορές, σε νέα και σε ποιοτικά προϊόντα, αλλά και σε νέες παράλληλες δραστηριότητες: Τον αγροτουρισμό, την αγροβιοτεχνία, την τυποποίηση και τη μεταποίηση». Στην πορεία αυτή είπε ο κ. Καραμανλής, η νέα ΚΑΠ μπορεί να είναι ουσιαστικός αρωγός και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο ακέραιο.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η δέσμευση της ΝΔ για τις αγροτικές συντάξεις «γίνεται πράξη» και ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ αυξήθηκαν από τα 227 στα 280 ευρώ ενώ δρομολογήθηκε νέα αύξηση από τις αρχές του επόμενου χρόνου, για να φτάσουν στα 330 ευρώ: «Ανταποκρινόμαστε, ημέρα με την ημέρα, σε όλες τις δεσμεύσεις μας. Βάζουμε -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- τις βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή στον αγροτικό χώρο. Αλλαγή με χειροπιαστά αποτελέσματα, για κάθε αγρότη».

    Σχολιάζοντας τα περί «χαμηλών τιμών για τους αγρότες και υψηλών τιμών για τους καταναλωτές» που αναφέρονται στην επιστολή της κ. Παπαρήγα για τη σημερινή συζήτηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι, πράγματι, υπαρκτό. «Δεν το αγνοούμε και δεν το κρύβουμε. Οι πρακτικές της εικονικής ωραιοποίησης των πραγμάτων ανήκουν οριστικά στο παρελθόν» είπε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι «οι παράγοντες που μεγαλώνουν τη "ψαλίδα" ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή, είναι πολλοί και δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη». Πρόσθεσε, δε, ότι, αν και άμεσες κρατικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των τιμών παραγωγού και την παρεμπόδιση των εισαγωγών απαγορεύονται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, «συντονίζονται, όμως, σε διυπουργικό επίπεδο και διενεργούνται ουσιαστικοί έλεγχοι στις εισαγωγές και τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, που αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα».

    Για τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα, είπε ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους μας, και εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αλλά δεν εγκαταλείπεται». Το αίτημά μας, συνέχισε, «υποβλήθηκε κατβ επανάληψη στις ομάδες του Συμβουλίου. Το έθεσα και ο ίδιος, το Δεκέμβριο του 2005, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν υπήρξε, όμως, ομοφωνία και δεν υιοθετήθηκε κανένα από τα αιτήματα των κρατών-μελών. Συμφωνήσαμε, ωστόσο, να μελετηθεί το θέμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υποβληθεί σχετική έκθεση στο Συμβούλιο, μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Απόφασή μας είναι να επαναφέρουμε, αμέσως μετά, το ίδιο αίτημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν οι πολιτικές για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και την κοινωνική προστασία».

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την αγροτική ανάπτυξη δεν μπορεί να αιχμαλωτίζεται σε κοντόφθαλμες πρακτικές, με εφήμερα αποτελέσματα. «Τις πρακτικές εκείνες τις πληρώσαμε και τις πληρώνουμε ακριβά. Η νέα εποχή απαιτεί πολιτικές ευθύνης, με όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο». Επιλογή μας, τόνισε, είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου, ώστε να προχωρήσει με σίγουρα και ασφαλή βήματα στο μέλλον. Να λειτουργεί ως σύγχρονος επιχειρηματίας. Να παράγει και να προοδεύει στη γη του.

    "Οι πολίτες είδαν, έμαθαν, ξέρουν και γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο", τόνισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο επέκρινε για τη στάση του ιδίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόσο στα φαινόμενα διαφθοράς, όσο,κυρίως, για την έκδοση «ανομολόγητων» ομολόγων, αλλά και την εκμετάλλευση των Ταμείων από την εταιρία "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" επί κυβέρνησης Σημίτη.

    Ο Κώστας Καραμανλής άρχισε τη δευτερολογία του στη Βουλή σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα καταπολεμήσει προσωπικά τη διαφθορά, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμβίωνε με τη διαφθορά και συγκεκριμένα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, το συνεχιζόμενο έγκλημα του χρηματιστηρίου, και τις μίζες στα εξοπλιστικά.

    «Γιατί σιωπούσατε τότε κ. Παπανδρέου; Κι εγώ σας ξέρω και οι έλληνες πολίτες σας ξέρουν πολύ καλά»,είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως,ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη θωράκιση των Ταμείων, τονίζοντας ότι «όπου υπάρχουν σκιές και υπόνοιες, οι υποθέσεις θα διερευνώνται εξονυχιστικά και όπου διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Αυτή η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανένα».

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε, επίσης, ότι είναι «παντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για πιθανή, τάχα, αδυναμία των Ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι η περιουσία των Ταμείων σε χρεόγραφα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια είχε μειωθεί το διάστημα 1999-2002 και όχι τώρα".

    Τότε, είχε μειωθεί κατά 13,4% και είχαν χαθεί 1,6 δις ευρώ, είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι σήμερα η περιουσία των ταμείων αυξάνεται σημαντικά και από τα 22 δις ευρώ το 2003, πήγε στα 29 δις το 2005 και εκτιμάται ότι ήδη υπερβαίνει τα 31 δις ευρώ.

    «Αυταπάτες ας μην υπάρχουν πουθενά. Τα ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ. Το διασφαλίζουμε και το εγγυόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε ότι ο ίδιος έκανε την αυτοκριτική του γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια να βρούμε τρόπο επιλογής διοικήσεων των ταμείων,ρώτησε: «Που ήταν η διαφάνεια επί ημερών σας; Είχε πάρει άδεια διαρκείας. Απουσίαζε».

    Ο Κώστας Καραμανλής αποκάλυψε ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 2002, η εταιρία Ακρόπολις «είχε στήσει μηχανισμό εκμετάλλευσης των ταμείων και έκανε πάρτι». Και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του είπε ότι "μίλησε για τα ομόλογα, αλλά ας μιλήσουμε και για τα ανομολόγητα που θέλετε να ξεχάσετε».

    Συγκεκριμένα, κατέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή αγόρασε από σειρά ταμείων 27 ομόλογα, στη συνέχεια τα έσπασε σε 45 κομμάτια και τα ξαναπούλησε στα ίδια ταμεία, με όφελος πάνω από επίσημο όριο της ΗΔΑΤ.

    "Δεν ήταν για μία ούτε για δύο, αλλά για 70 πράξεις της "Ακρόπολις", που εσείς καλύπτατε και εμείς στείλαμε στη Δικαιοσύνη",είπε ο κ. Καραμανλής.

    Σημείωσε ότι η Ακρόπολις αγόραζε ομόλογα από τα ταμεία φθηνότερα από τις τιμές της αγοράς και τους τα ξαναπουλούσε πάντα ακριβότερα από τις τιμές της αγοράς.

    «Έκανε τράμπα στο ίδιο ομόλογο, προς όφελος για την πράσινη -προφανώς- τότε πράσινη εταιρεία. Αυτό ήταν κόλαφος για τα ταμεία που μετείχαν σε αυτές τις αγοραπωλησίες, κόλαφος για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κόλαφος για την τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που δεν παρενέβη ποτέ», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Και επεσήμανε ότι «χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να έρθει στο φως η αλήθεια, για να μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απελευθερωμένη από τις κομματικές σας δαγκάνες να κάνει τη δουλειά της».

    Καταθέτοντας τον κατάλογο των αγοραπωλησιών, ώστε «να μάθουν οι πολίτες, ποιοι είναι οι δήθεν κήρυκες διαφάνειας και οι κήνσορες των χρημάτων των ασφαλισμένων», ο κ. Καραμανλής ρώτησε:

    "Που πήγαν τα λεφτά αυτά; Τι κάνατε; Κι επειδή σας αρέσουν τα συνθήματα, "φέρτε πίσω τα λεφτά" που πήρε η Ακρόπολις, χωρίς να μιλήσει κανείς σας".

    Ο Κώστας Καραμανλής αμφισβήτησε, επίσης, ότι ο κ. Παπανδρέου αγνοούσε τον όρο δομημένα ομόλογα, ρωτώντας τον εάν ήταν ή όχι εξέχον μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όταν εξέδιδε δομημένα ομόλογα εκχωρώντας μελλοντικά έσοδα: (α) του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 740 εκ ευρώ στις 23/11/2000, (β) των Κρατικών Λαχείων ύψους 650 εκ ευρώ στις 13/12/2000, (γ) του Γ΄ΚΠΣ ύψους 2 δισεκ ευρώ το Νοέμβριο του 2001, (δ) του EuroControl ύψους 355 εκ ευρώ στις 13/12/2001, αλλά και όταν το 2001 «δομήθηκε το πιο σύνθετο και το πιο ακριβό ομόλογο-μαμούθ, που εξέδωσε το Δημόσιο για να αποκρύψετε 2,5 % του δημόσιου χρέους».

    Γιβ αυτό το ομόλογο οι Έλληνες θα πληρώνουν 400 εκατ το χρόνο έως το 2019, είπε ο κ. Καραμανλής, συμπεραίνοντας ότι «και τα δομημένα τα ξέρατε, και σιωπούσατε εσκεμμένα, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

    Απαντώντας στα περί «συνωμοσιών και οργανωμένων σχεδίων» που ανέφερε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε:

    «Ντρέπομαι για τον κατήφορο του πολιτικού επιπέδου σας. Δύο εξηγήσεις χωρούν: ή με απαράδεκτους και ψευδέστατους χαρακτηρισμούς επιχειρείτε να καλύψετε την πλήρη έλλειψη στοιχείων, ή μιλάτε, όπως μάθατε, μέσα από την πορεία του κόμματός σας και τα δικά σας βιώματα. Φοβάμαι, όμως, το δεύτερο. Έτσι μάθατε, και είναι δύσκολο να αλλάξετε".

    "Οι πολίτες", κατέληξε ο κ. Καραμανλής, "αντιλαμβάνονται ότι εμείς δεν αποκρύπτουμε και δεν συγκαλύπτουμε. Γνωρίζουν ότι εσείς συγκαλύπτατε και κουκουλώνατε και δεν αφήνατε τίποτα να βγει στο φως. Οι πολίτες, είδαν, έμαθαν, ξέρουν, γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο".-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 May 2007 - 14:30:25 UTC