Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Νικολά Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλίας
  • [02] Απεργία των δημοσιογράφων

  • [01] Ο Νικολά Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλίας

    Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξασφάλισε το 53,06% των ψήφων, έναντι 46,94% για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών και στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι των Γάλλων του εξωτερικού.

    Ο Νικολά Σαρκοζί, στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του, τόνισε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων και είπε πως οι Γάλλοι επέλεξαν "τη ρήξη με τις ιδέες, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος".

    Μιλώντας μπροστά στις κάμερες και σε εκατοντάδες οπαδούς του στο Παρίσι, ο Σαρκοζί έκανε λόγο για "απέραντη συγκίνηση" και εξέφρασε το "σεβασμό" του για την αντίπαλό του των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    "Θέλω να δώσω πίσω στους Γάλλους την υπερηφάνεια της Γαλλίας", είπε επίσης, δεσμευόμενος να "αποκαταστήσει την εργασία, το κύρος, την αξία".

    "Ο γαλλικός λαός επέλεξε τη ρήξη με τις ιδέες, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος", είπε, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του.

    Παράλληλα, κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας να ακούσουν "τη φωνή των λαών", προσθέτοντας ότι πιστεύει "ειλικρινά και βαθειά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

    "Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους μας με τους οποίους η μοίρα μας είναι στενά δεμένη, για να τους πω ότι όλη μου τη ζωή ήμουν Ευρωπαίος, πως πιστεύω βαθειά, πως πιστεύω ειλικρινά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα", είπε.

    "Απόψε η Γαλλία επιστρέφει στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο Σαρκοζί, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των οπαδών του. "Αλλά εξορκίζω τους ευρωπαίους εταίρους να ακούσουν τη φωνή των λαών που θέλουν να είναι προστατευμένοι, να μην κωφεύσουν στην οργή των λαών που αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι σαν μια προστασία αλλά σαν το Δούρειο Ίππο όλων των απειλών που της προκαλούν οι παγκόσμιοι μετασχηματισμοί".

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναγνώρισε την ήττα της, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων και ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας να εκπληρώσει την αποστολή του, ενώ απευθυνόμενη στους οπαδούς της τους ζήτησε "να έχουν εμπιστοσύνη" και ανέλαβε η ίδια τη ευθύνη που της αναλογεί.

    "Ευχές για επιτυχία στην αποστολή του", εξέφρασε στον Νικολά Σαρκοζί ο απερχόμενος γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τηλεφώνησε στο διάδοχό του για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στο Νικολά Σαρκοζί για τον συγχαρεί και να του ευχηθεί επιτυχία στην αποστολή του στην υπηρεσία των Γαλλίδων και των Γάλλων", ανέφερε η ανακοίνωση.

    Ο Σαρκοζί θα διαδεχθεί τον Ζακ Σιράκ στις 16 Μαΐου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γαλλικού ΥΠΕΣ η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφτασε στο 84,82%, ποσοστό που πλησιάζει το ρεκόρ προσέλευσης στις προεδρικές εκλογές, το οποίο σημειώθηκε το 1974, με ποσοστό 87,3 %, στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και Φρανσουά Μιτεράν.

    Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του Νικολά Σαρκοζί, ανάμεσα σε διαδηλωτές εχθρικούς προς τον νέο πρόεδρο και την αστυνομία, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Συγχαρητήρια από τους ξένους ηγέτες

    Συγχαρητήριο μήνυμα για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Νικολά Σαρκοζί.

    Στο μήνυμά του ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει την εγκαρδιότητα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, μεταξύ της ΝΔ και του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, αλλά και μεταξύ του ιδίου και του νέου Προέδρου της Γαλλίας. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι "αυτές οι παραδοσιακά στενές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας θα ενισχυθούν περισσότερο και θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργασθούμε σε διμερές επίπεδο αλλά και στο πεδίο της ΕΕ».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς πως αντιμετωπίζει η Αθήνα τη θέση που έχει υιοθετήσει ο Νικολά Σαρκοζί για την Τουρκία, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού, έχει τοποθετηθεί πολλές φορές για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη σήμερα τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ευχήθηκε η νίκη του αυτή να αλλάξει τη θέση του προς την Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    "Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του γαλλικού λαού", τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν πάρει μέρος σε συνάντηση του κόμματος του. "Μακάρι να είναι για το καλύτερο", είπε χαρακτηριστικά.

    "Στη διαδικασία (ένταξης) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία παίζουν ρόλο οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις ευχόμαστε να μην ακούσουμε πια (μετά την εκλογή Σαρκοζί) τις ίδιες δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας", επισήμανε ο Ερντογάν.

    Την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική του αναμέτρηση με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Σαρκοζί είχε τονίσει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ "θα είναι επικίνδυνη για την ισορροπία του κόσμου" και θα έχει ως αποτέλεσμα "την ενίσχυση του ισλαμισμού" στην Τουρκία.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της νίκης Σαρκοζί στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο Ερντογάν απάντησε: "Δεν ξέρω. Θα το δούμε αυτό αργότερα στην πράξη".

    Ενας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν τον Νικολά Σαρκοζί "για την ωραία εκλογική νίκη του" ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία Ρομάνο Πρόντι.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Νικολά Σαρκοζί για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο εξέφρασε στο νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών τα "πιο ειλικρινή συγχαρητήριά του".

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιη πως μαζί του η "γαλλο-γερμανική φιλία" θα συνεχίσει να "είναι το θεμέλιο" που επιτρέπει να "διασφαλισθεί η διαρκής ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία στην Ευρώπη".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. "Ο πρωθυπουργός μίλησε ήδη με τον Σαρκοζί για να τον συγχαρεί" , δήλωσε επιγραμματικά εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε τη νίκη του Νικολά Σαρκοζί στον οποίο έχει "πλήρη εμπιστοσύνη" ότι θα "ασκήσει έναν ρόλο κινητήριου μοχλού" για την επίλυση κυρίως της θεσμικής κρίσης που προκλήθηκε από την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

    Τέλος, στην Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ συνεχάρη τον γαλλικό λαό για την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία θα αναπτυχθούν και θα συσφιχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Παζνέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική στη Μέση Ανατολή. "Είναι φίλος του Ισραήλ. Εχει πει ότι η επίσκεψή του στο μνημείο Γιαντ Βασέμ αποτέλεσε σημείο καμπής στη ζωή του", είπε ο Αβί Παζνέρ χωρίς να διευκρινίσει εάν εκφράζεται ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ως πρώην πρεσβευτής στο Παρίσι και γνώστης της Γαλλίας.

    Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε "καλή είδηση για τις σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το Ισραήλ" την εκλογή του Σαρκοζί . "Ο κ. Σαρκοζί είναι ένας φίλος του Ισραήλ και προσωπικός φίλος και επιθυμεί να φροντίσει για την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ", είπε.

    [02] Απεργία των δημοσιογράφων

    Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία, από τις 6.00 το πρωί σήμερα έως τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιούν οι συντάκτες που εργάζονται σ΄όλα τα ΜΜΕ (Τύπος, ειδησεογραφικά site και Portal, Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς), στα Γραφεία Τύπου, την ΕΡΤ, τα ΝΠΔΔ, τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τόμεα, στο ελληνικό δημόσιο. Στην απεργία συμμετέχει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο δεν θα μεταδίδει ειδήσεις κατά το διάστημα αυτό.

    Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

    Οι πρωτοφανείς κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων εκτός από μείζον πολιτικό θέμα σε βάρος των εργαζομένων και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους στα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, υπονομεύουν τη διαχείριση και την αποδοτικότητα τους αλλά οδηγούν, προκειμένου για το ΤΣΠΕΑΘ, και σε απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης.

    Με τη μέθοδο των δομημένων ομολόγων που εκδίδονται και κυκλοφορούν με αδιαφανείς διαδικασίες και πολιτικές μεθοδεύσεις που αποτελούν πρωτοφανή πρόκληση, σημαντικό μέρος των αποθεματικών των Ταμείων με επιλογή επενδύσεων υψηλού ρίσκου δεσμεύεται με αβέβαιο επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιείται για δανεισμό του Κράτους.

    Ειδικά η αγορά από το ΤΣΠΕΑΘ ομολόγου 130 εκατομμυρίων ευρώ 20ετούς διάρκειας, με αδιαφανείς διαδικασίες, ως προς την έκδοση και τη διαδρομή του, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την κάλυψη των υποχρεώσεων του Ταμείου απέναντι στους ασφαλισμένους του.

    Παράλληλα όμως εντείνεται και η προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με την προώθηση συστημάτων ελαστικής απασχόλησης και αμοιβής, ενώ οι απολύσεις αποτελούν καθημερινή πρακτική και οι ΣΣΕ συστηματικά παραβιάζονται. Το καθεστώς της ομηρίας των δημοσιογράφων με το σύστημα των συμβασιούχων εξακολουθεί να υπάρχει στην ΕΡΤ, ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως εκείνοι οι συμβασιούχοι που η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένο να προασπίσει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των Ασφαλιστικών Ταμείων και να μην επιτρέψει την απόπειρα χειραγώγησής του και κατβ επέκταση τη χειραγώγηση της ενημέρωσης του ελληνικού λαού.

    Για τους λόγους αυτούς αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας την Τρίτη, 8 Μαΐου 2007 από ώρα 6.00β π.μ. έως 6.00β π.μ. της Τετάρτης, 9 Μαΐου 2007 όλων των συντακτών που εργάζονται σβ όλα τα ΜΜΕ (Τύπος, ειδησεογραφικά site και Portal, Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς), στα Γραφεία Τύπου, την ΕΡΤ, τα ΝΠΔΔ, τις επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Οι δημοσιογράφοι απαιτούν:

    ? Την άμεση επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του ομολόγου με τους νόμιμους τόκους και τις αποδόσεις του κεφαλαίου που διατέθηκε.

    ? Τη διασφάλιση της αυτοτέλειας και της λειτουργίας των Ταμείων με αιρετές Διοικήσεις και Κοινωνικό έλεγχο.

    ? Την πλήρη εξασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων με σταθερή και εγγυημένη εκ των προτέρων απόδοση.

    ? Την πλήρη διαλεύκανση όλης αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης με ανάδειξη των όποιων αστικών, ποινικών κλπ ευθυνών.

    ? Την άμεση επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στην ΕΡΤ. Όχι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου αλλά συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους και πλήρη αποκατάσταση εκείνων που οι συμβάσεις τους έχουν ήδη μετατραπεί σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    ? Το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση και πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

    ? Την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όπου αυτά οφείλονται.

    ? Την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης και της ελεύθερης κι αντικειμενικής πληροφόρησης.

    ? Τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Και

    ? Το σταμάτημα των απολύσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 May 2007 - 22:30:16 UTC