Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Μεγάλη ανάπτυξη στην περιφέρεια»
  • [02] «Θετικό το σ/ν για διαφάνεια στις δημοσκοπήσεις»

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Μεγάλη ανάπτυξη στην περιφέρεια»

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τα νέα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ υπογράμμισε ότι συνεχίζει αδιάλειπτα το διάλογο με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι ο διάλογος αυτός είναι ανοιχτός, ειλικρινής και παράγει απτά αποτελέσματα.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η νέα σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε η κυβέρνηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια έχει ήδη αποφέρει πολλά και ανάμεσά τους το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων, το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα '"ΘΗΣΕΑΣ" , την απόδοση από την πολιτεία στους ΟΤΑ όλων των θεσμοθετημένων πόρων, σταθερούς και διαρκώς αυξανόμενους πόρους στις νομαρχίες, νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην Αυτοδιοίκηση και νέες δομές υποστήριξης της Αυτοδιοίκησης, για να απορροφηθούν οι πόροι του Δ΄ΚΠΣ, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ και εκ των οποίων το 80% κατευθύνεται στην περιφέρεια.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως το τέλος της τετραετίας θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για να εφαρμοστεί η κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση στην διοικητική δομή της χώρας.

    "Μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή δεν μπορεί παρά να προκύψουν ισχυρότερες πιο αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές και πιο διαφανείς αυτοδιοικητικές μονάδες, που με τη στήριξη, την κινητροδότηση, την ενθάρρυνση της πολιτείας, με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, με την υλοποίηση μητροπολιτικών συνεργασιών, θα είναι σε θέση όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην άρση της επιτήρησης υπογραμμίζοντας ότι η χθεσινή απόφαση "πιστοποιεί ότι η πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αποδίδει και εγγυάται σημαντικά και διατηρήσιμα οφέλη για τον τόπο και τους πολίτες. Η δημοσιονομική εξυγίανση απελευθερώνει νέους πόρους για πολιτικές που βελτιώνουν το παρόν και διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στους ΟΤΑ α΄ βαθμού των πόρων που επι σειρά ετών, παρανόμως, παρακράτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι "με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που θεμελιώνονται στα όσα ήδη έχουμε πετύχει συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Σπάμε αναχρονιστικές δομές και στρεβλώσεις, ξεπερνούμε νοοτροπίες και αντιλήψεις που εμπόδιζαν τη χώρα να τρέξει μπροστά, χτίζουμε ένα κράτος σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος αποκεντρωμένο και ευέλικτο με ισχυρή και αξιόπιστη αυτοδιοίκηση".

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας "πριν από 3,5 χρόνια συναποφασίσαμε με τους πολίτες μία εθνική στρατηγική για δυναμική διατηρήσιμη ανάπτυξη παντού, μέρα με τη μέρα η στρατηγική αυτή γίνεται εθνικό κεκτημένο, προχωρούμε με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες, με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκηση πολύτιμους συμβούλους και συνεργατες μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου".

    Δήλωση Νικ. Κακλαμάνη

    Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτήρισε σημαντική την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, δύο μόλις ημέρες μετά τις εκλογές. "Και αυτό δείχνει - τόνισε ο κ. Κακλαμάνης - το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την Αυτοδιοίκηση".

    Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως καθορίστηκε η ατζέντα των συζητήσεων της δεύτερης συνάντησης που θα γίνει τέλη Ιουνίου για τα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, θέματα που αφορούν τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τις μητροπολιτικές συνεργασίες, τα οικονομικά των Δήμων, θέματα του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και τα κονδύλια του Δβ ΚΠΣ.

    Δήλωση Δ. Δράκου

    Ο νέος πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Νομάρχης Μεσσηνίας, Δημ. Δράκος, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τον προγραμματισμό της ατζέντας των θεμάτων για τη ΝΑ. Είπε επίσης πως συζητήθηκε ο νέος Νομαρχιακός Κώδικας, η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δήλωσε πως κατά τη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση του Δ΄ΚΠΣ, που, όπως έχει γίνει γνωστό, το 80% των κονδυλίων του προορίζεται για έργα στην Περιφέρεια. «Θα παρακολουθούμε από κοντά - κατέληξε ο κ. Δράκος - την εφαρμογή αυτής της δέσμευσης του πρωθυπουργού».

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας

    Συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενόψει και "ενός ευρύτατου και πλούσιου νομοθετικού έργου που εγκαινιάζεται την επόμενη εβδομάδα".

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεγάλη θεσμική τομή, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία "εμπεδώνει τη διαφάνεια στον ευρύτερο χώρο της υγείας και των νοσοκομείων και έχει να κάνει με τις προμήθειες".

    Επίσης ο τόνισε ότι ήδη καταρτίστηκε και παίρνει το δρόμο του για τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

    Ποτέ στο παρελθόν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν είχαμε φτάσει στο σημειο που θα θέλαμε, για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά αλλά και ανακουφιστικά για το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες στον πολίτη, στο πλησιέστερο δυνατό σημείο που τις χρειάζεται.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ενημέρωσε ακόμα τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό, για να ανοίξει κάποια στιγμή και ο διάλογος για το μέλλον του ΕΣΥ.

    Το ΕΣΥ, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, έχει προσφέρει πολλές και χρήσιμες υπηρεσίες στα χρόνια που πέρασαν, αλλά όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έχει ξεπεραστεί από τα νέα δεδομένα.

    Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει κανείς παρά να δει πώς αξιολογήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ τον καιρό που κυβερνούσε και πόσο απαραίτητο είναι να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να προσαρμόσουμε το ΕΣΥ στα νέα δεδομένα, κρατώντας αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.

    Προωθούμε, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, το μεταρρυθμιστικό μας έργο και στον τομέα της Υγείας, έχοντας ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι του είπε ο πρωθυπουργός για το χρόνο των εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι δεν συζητούμε τέτοια πράγματα και εφόσον προκύψει κάτι, θα το μάθουμε και εμείς μαζί με εσάς.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και αυτό, όπως είπε, είναι ευθύνη συνολικά του πολιτικού κόσμου.

    "Αυτό ζητάει η κοινωνία. Πολιτική σταθερότητα ώστε να προωθούνται με ασφάλεια τα προγράμματα που εκπονούνται από τις κυβερνήσεις",τόνισε ο υπουργός Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η θέση του αυτή αποτελεί αιχμή για τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και για τον πρωθυπουργό, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι "εσείς δίνετε τις ερμηνείες που θέλετε. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, έχασε μια ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες, αλλά απέχει πολύ από αυτό".

    Σε άλλη ερώτηση αν έχασε και ο κ. Καραμανλής, ο Υπουργός τόνισε ο πρωθυπουργός κινείται με σύνεση και πάντοτε έχοντας κατά νου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της. Εμείς, είπε, θα κριθούμε οψέποτε γίνουν οι εκλογές από την αποτελεσματικότητά μας και από τη δουλειά μας. Και αυτές είναι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, τις οποίες όλοι τηρούμε με ευλάβεια, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Υγεία μπήκε ή βγήκε από την επιτήρηση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Υγεία βρίσκεται στο γνωστό δρόμο, με δεδηλωμένη την απόφαση να ανοίξουμε μια καινούργια εποχή, προσφέροντας χρήσιμες υπηρεσίες στον Ελληνα πολίτη και με σεβασμό στην προσωπικότητά του, εκσυγχρονίζοντας το σύστημα και προωθώντας μεταρρυθμιστικές τομές, οι οποίες εμπεδώνουν τη διαφάνεια, συμβάλλουν στη χρηστή διοίκηση και διαχείριση του δημοσίου χρήματος και κυρίως φέρνουν αποτελέσματα".

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και σημείωσε ότι κι ο ίδιος έχει περάσει από αυτή τη θέση, η οποία είναι πολύ σημαντική.

    Είμαι βέβαιος, είπε, ότι επί ημερών του Νικήτα Κακλαμάνη θα γίνουν βήματα μπροστά για την Αυτοδιοίκηση, απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι ποτέ δεν υπάρχουν αιχμές του ενός προς τον άλλον, καθώς συνεχίζεται ένα έργο στον τομέα της Υγείας.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Λ.Ζαγορίτη

    Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ.Ζαγορίτη, ο οποίος, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα εκλογικά αποτελέσματα στις κομματικές οργανώσεις και για τις εκλογικές διαδικασίες στην πορεία προς το Συνέδριο, καθώς και για το προγραμματισμό σε σχέση με τις διασκέψεις και τον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ.Ζαγορίτης απαντώντας σε ερώτηση για τις βουλευτικές εκλογές και το χρόνο διεξαγωγής τους, υπογράμμισε ότι "οι βουλευτικές θα γίνουν στην ώρα τους. Ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση που έγινε ανέδειξε μετά και τα τελευταία αποτελέσματα και τις ήττες του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση και στις φοιτητικές εκλογές, ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει συμβιβαστεί με την ήττα και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές".

    Σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση φοβάται τις δημοσκοπήσεις και δεν θέλει να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά δελτία, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε "προς Θεού δεν φοβόμαστε τις δημοσκοπήσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζήτημα και νομίζω ότι είναι θετικό πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης άνοιξε η συζήτηση για τη βελτίωση της ποιότητας και στην τηλεόραση. Είναι γνωστό ότι η παράταξη αυτή εργάστηκε, αγωνίστηκε και για την ελεύθερη τηλεόραση και για την ελεύθερη ραδιοφωνία".

    [02] «Θετικό το σ/ν για διαφάνεια στις δημοσκοπήσεις»

    Τους άξονες του νομοσχεδίου με το οποίο καθορίζονται κανόνες διαφάνειας και αξιοπιστίας των πολιτικών δημοσκοπήσεων παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «καμία πρόθεση νομοθέτησης δεν υπάρχει για την εξαίρεση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών από τις μετρήσεις τηλεθέασης».

    Από την πλευρά τους, όλα τα κόμματα εκφράστηκαν θετικά επί του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να ψηφιστεί από τη Βουλή, πριν τις εκλογές.

    Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι παρά τη ραγδαία αύξηση που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια με τις δημοσκοπήσεις, το θεσμικό πλαίσιο παρέμεινε κενό.

    «Όσο διατηρείται η έλλειψη θεσμικού πλαισίου, διατηρείται και ο κίνδυνος, αντί οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ανόθευτα τη βούληση της κοινής γνώμης και τις εξελίξεις, να μετατρέπονται οι ίδιες σε εργαλεία όσων προσπαθούν να την χειραγωγήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το προσχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε όμως ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πρόσθεσε ότι «πρέπει οι ρυθμίσεις να είναι εναρμονισμένες με τη διεθνή πρακτική, να είναι εφαρμόσιμες και σύμφωνες τόσο με το σύνταγμα όσο και με το κοινοτικό δίκαιο».

    Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος, πρότεινε ως «πιο σημαντική κύρωση», τη δημόσια διαπόμπευση και απαξίωση όσων εταιριών αποκλίνουν από τον κώδικα δεοντολογίας. Επίσης, ζήτησε να προβλεφθεί ένας ελάχιστος χρόνος διατήρησης του πρωτογενούς υλικού των δημοσκοπήσεων.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναγνώρισε ότι το σχέδιο αποτελεί καλή βάση για συζήτηση, ενώ έθεσε το θέμα καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, με δεδομένο όπως είπε, ότι σε λίγο καιρό θα πάμε σε εκλογές.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει νόμος του κράτους πριν τις εκλογές, διαφορετικά, όπως είπε, « δεν έχει νόημα να συζητάμε». Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά την πηγή χρηματοδότησης των δημοσκοπήσεων.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει σαφής ορισμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εταιριών δημοσκοπήσεων, προσθέτοντας ότι πρέπει να μην έχουμε μετοχική σύνθεση με off shore εταιρίες.

    Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε θετική την πολιτική βούληση που επικρατεί ,«για να προστατεύσουμε το κοινό από παρελκυστικές δημοσκοπήσεις».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος εξέφρασε την άποψη ότι το ΕΣΡ δεν είναι ο καταλληλότερος φορέας για να έχει την αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής των κανόνων και να επιβάλει ποινές.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ έδωσε έμφαση στην αντιπροσωπευτικότητα των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι σε πολλές από αυτές αποκλείεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως οι αγρότες.

    Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης επέκρινε έντονα τόσο τα δελτία ειδήσεων όσο και τις ψυχαγωγικές εκπομπές, μερικές από τις οποίες όπως είπε, εξευτελίζουν τον άνθρωπο.

    «Αν καταλήξουμε σε ρυθμίσεις που αφήνουν κερκόπορτες ανοιχτές, θα πληγεί η αξιοπιστία μας και η πρόθεση μας», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.

    Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας στις επισημάνσεις που τέθηκαν, αναγνώρισε ότι στο θέμα της αδειοδότησης υπάρχει σχετική καθυστέρηση, σημείωσε όμως ότι στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν 49 φορείς και η διαδικασία διήρκησε επί μακρόν, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών .

    Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε δεκτή την πρόταση να αυξηθούν οι ποινές στους παραβάτες, ενώ απέρριψε άλλη για μη διενέργεια δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν από εκλογές, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τη διενέργεια τους, μόνο τη δημοσιοποίηση τους.

    Τέλος, σε ότι αφορά την άποψη που είδε το φως της δημοσιότητας να μην καταγράφονται τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές στις τηλεμετρήσεις, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για τη νομοθέτηση της.

    Όπως εξήγησε, η πρόταση τέθηκε παλαιότερα και ήταν με την έννοια της πολιτικής πρωτοβουλίας, να προβληματιστούν οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών μέσων αν θέλουν είτε μόνοι τους, είτε από κοινού με τον πολιτικό κόσμο να εξετάσουν αυτό το θέμα.

    «Σκέφτηκα ότι αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή νοοτροπίας και θα έχουμε έτσι ποιοτικότερα δελτία ειδήσων», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Στόχος είναι η ρύθμιση της αγοράς δημοσκοπήσεων, η τήρηση των υποχρεώσεων και η εφαρμογή κανόνων αξιοπιστίας και απόλυτης διαφάνειας ώστε να κατοχυρώνεται αμερόληπτα η λαϊκή βούληση», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των ηλεκτρονικών μπλογκ», σημειώνοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν προβληματική την εφαρμογή ενός νόμου που θα βάζει κανόνες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό υπουργικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις των εταιριών για τη διενέργεια, τη μέθοδο και τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται χρηματικές ποινές αλλά και φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

    Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

    -Κατά τη διενέργεια των δημοσκοπήσεων, οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων οφείλουν να διασφαλίζουν την αμερόληπτη και χωρίς επιρροές διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και να απέχουν από οποιεσδήποτε δραστηριότητες που ενδέχεται να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης ως προς την αξιοπιστία τους.

    - Η επιλογή και η κατανομή του δείγματος γίνεται με βάση τις παραδεκτές, και τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης, μεθόδους δειγματοληψίας και τα δημογραφικά στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε ή του υπουργείου Εσωτερικών.

    - Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 έως 300.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, θα πρέπει να συνοδεύεται από την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση, την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα, το σκοπό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος, το μέγεθος και τη γεωγραφική του κάλυψη, το χρονικό διάστημα και το έτος της συλλογής των στοιχείων, τη μέθοδο τόσο της δειγματοληψίας, όσο και της συλλογής στοιχείων.

    Ακόμα, η επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει να κοινοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας της δημοσκόπησης, ταυτόχρονα στον εντολέα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος, να παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

    Δικαίωμα διενέργειας δημοσκοπήσεων για λογαριασμό φορέων του δημόσιου τομέα ή των πολιτικών κομμάτων ή συνδυασμών έχουν οι εταιρίες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων, το οποίο τηρείται στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ. Παράλληλα το ΕΣΡ αποφασίζει την προσωρινή ή οριστική διαγραφή της εταιρίας δημοσκόπησης από το Μητρώο, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

    -Οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την εταιρική ή μετοχική τους σύνθεση, καθώς και κάθε μεταβολή αυτής στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ, ενώ οι φορείς του δημοσίου που έχουν αναθέσει δημοσκοπήσεις, υποχρεούνται να αναρτούν στη σελίδα τους στο διαδίκτυο, τις επιχειρήσεις αυτές, το θέμα της δημοσκόπησης και το ύψος της αμοιβής τους.

    - Δεκαπέντε μέρες πριν τη διενέργεια βουλευτικών ή ευρωβουλευτικών εκλογών, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων σχετικά με την πρόθεση ψήφου των εκλογέων ή με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοση τους από τα ΜΜΕ.

    - Τα exti poll απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται ή να μεταδίδονται πριν την 19.00 ώρα της ημέρας των εκλογών.

    - Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, η οποία δεν είναι δεκτική μετατροπής ή αναστολής και χρηματική ποινή από 30.000 ευρώ έως 300.000.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 May 2007 - 16:30:32 UTC