Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη
  • [02] Προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΣΥΝ για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Υπουργούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Δημήτρη Σιούφα, Ευάγγελο Μπασιάκο και Βύρωνα Πολύδωρα. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

    Στις 12:00, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο γραφείο του στη Βουλή, στις 13:00 με τον ευρωβουλευτή κ. Αντ. Τρακατέλλη, στις 13:20 με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη και στις 13:40 με την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Συνάντηση Καραμανλή με ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τα νέα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ υπογράμμισε ότι συνεχίζει αδιάλειπτα το διάλογο με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι ο διάλογος αυτός είναι ανοιχτός, ειλικρινής και παράγει απτά αποτελέσματα.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η νέα σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε η κυβέρνηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια έχει ήδη αποφέρει πολλά και ανάμεσά τους το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων, το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα '"ΘΗΣΕΑΣ" , την απόδοση από την πολιτεία στους ΟΤΑ όλων των θεσμοθετημένων πόρων, σταθερούς και διαρκώς αυξανόμενους πόρους στις νομαρχίες, νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην Αυτοδιοίκηση και νέες δομές υποστήριξης της Αυτοδιοίκησης, για να απορροφηθούν οι πόροι του Δ΄ΚΠΣ, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ και εκ των οποίων το 80% κατευθύνεται στην περιφέρεια.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως το τέλος της τετραετίας θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για να εφαρμοστεί η κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση στην διοικητική δομή της χώρας.

    "Μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή δεν μπορεί παρά να προκύψουν ισχυρότερες πιο αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές και πιο διαφανείς αυτοδιοικητικές μονάδες, που με τη στήριξη, την κινητροδότηση, την ενθάρρυνση της πολιτείας, με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, με την υλοποίηση μητροπολιτικών συνεργασιών, θα είναι σε θέση όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην άρση της επιτήρησης υπογραμμίζοντας ότι η χθεσινή απόφαση "πιστοποιεί ότι η πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αποδίδει και εγγυάται σημαντικά και διατηρήσιμα οφέλη για τον τόπο και τους πολίτες. Η δημοσιονομική εξυγίανση απελευθερώνει νέους πόρους για πολιτικές που βελτιώνουν το παρόν και διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στους ΟΤΑ α΄ βαθμού των πόρων που επι σειρά ετών, παρανόμως, παρακράτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι "με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που θεμελιώνονται στα όσα ήδη έχουμε πετύχει συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Σπάμε αναχρονιστικές δομές και στρεβλώσεις, ξεπερνούμε νοοτροπίες και αντιλήψεις που εμπόδιζαν τη χώρα να τρέξει μπροστά, χτίζουμε ένα κράτος σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος αποκεντρωμένο και ευέλικτο με ισχυρή και αξιόπιστη αυτοδιοίκηση".

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας "πριν από 3,5 χρόνια συναποφασίσαμε με τους πολίτες μία εθνική στρατηγική για δυναμική διατηρήσιμη ανάπτυξη παντού, μέρα με τη μέρα η στρατηγική αυτή γίνεται εθνικό κεκτημένο, προχωρούμε με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες, με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκηση πολύτιμους συμβούλους και συνεργατες μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου".

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας

    Συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενόψει και "ενός ευρύτατου και πλούσιου νομοθετικού έργου που εγκαινιάζεται την επόμενη εβδομάδα".

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεγάλη θεσμική τομή, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία "εμπεδώνει τη διαφάνεια στον ευρύτερο χώρο της υγείας και των νοσοκομείων και έχει να κάνει με τις προμήθειες".

    Επίσης ο τόνισε ότι ήδη καταρτίστηκε και παίρνει το δρόμο του για τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

    Ποτέ στο παρελθόν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν είχαμε φτάσει στο σημειο που θα θέλαμε, για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά αλλά και ανακουφιστικά για το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες στον πολίτη, στο πλησιέστερο δυνατό σημείο που τις χρειάζεται.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ενημέρωσε ακόμα τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό, για να ανοίξει κάποια στιγμή και ο διάλογος για το μέλλον του ΕΣΥ.

    Το ΕΣΥ, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, έχει προσφέρει πολλές και χρήσιμες υπηρεσίες στα χρόνια που πέρασαν, αλλά όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έχει ξεπεραστεί από τα νέα δεδομένα.

    Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει κανείς παρά να δει πώς αξιολογήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ τον καιρό που κυβερνούσε και πόσο απαραίτητο είναι να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να προσαρμόσουμε το ΕΣΥ στα νέα δεδομένα, κρατώντας αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.

    Προωθούμε, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, το μεταρρυθμιστικό μας έργο και στον τομέα της Υγείας, έχοντας ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι του είπε ο πρωθυπουργός για το χρόνο των εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι δεν συζητούμε τέτοια πράγματα και εφόσον προκύψει κάτι, θα το μάθουμε και εμείς μαζί με εσάς.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και αυτό, όπως είπε, είναι ευθύνη συνολικά του πολιτικού κόσμου.

    "Αυτό ζητάει η κοινωνία. Πολιτική σταθερότητα ώστε να προωθούνται με ασφάλεια τα προγράμματα που εκπονούνται από τις κυβερνήσεις",τόνισε ο υπουργός Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η θέση του αυτή αποτελεί αιχμή για τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και για τον πρωθυπουργό, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι "εσείς δίνετε τις ερμηνείες που θέλετε. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, έχασε μια ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες, αλλά απέχει πολύ από αυτό".

    Σε άλλη ερώτηση αν έχασε και ο κ. Καραμανλής, ο Υπουργός τόνισε ο πρωθυπουργός κινείται με σύνεση και πάντοτε έχοντας κατά νου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της. Εμείς, είπε, θα κριθούμε οψέποτε γίνουν οι εκλογές από την αποτελεσματικότητά μας και από τη δουλειά μας. Και αυτές είναι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, τις οποίες όλοι τηρούμε με ευλάβεια, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Υγεία μπήκε ή βγήκε από την επιτήρηση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Υγεία βρίσκεται στο γνωστό δρόμο, με δεδηλωμένη την απόφαση να ανοίξουμε μια καινούργια εποχή, προσφέροντας χρήσιμες υπηρεσίες στον Ελληνα πολίτη και με σεβασμό στην προσωπικότητά του, εκσυγχρονίζοντας το σύστημα και προωθώντας μεταρρυθμιστικές τομές, οι οποίες εμπεδώνουν τη διαφάνεια, συμβάλλουν στη χρηστή διοίκηση και διαχείριση του δημοσίου χρήματος και κυρίως φέρνουν αποτελέσματα".

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και σημείωσε ότι κι ο ίδιος έχει περάσει από αυτή τη θέση, η οποία είναι πολύ σημαντική.

    Είμαι βέβαιος, είπε, ότι επί ημερών του Νικήτα Κακλαμάνη θα γίνουν βήματα μπροστά για την Αυτοδιοίκηση, απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι ποτέ δεν υπάρχουν αιχμές του ενός προς τον άλλον, καθώς συνεχίζεται ένα έργο στον τομέα της Υγείας.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Λ.Ζαγορίτη

    Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ.Ζαγορίτη, ο οποίος, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα εκλογικά αποτελέσματα στις κομματικές οργανώσεις και για τις εκλογικές διαδικασίες στην πορεία προς το Συνέδριο, καθώς και για το προγραμματισμό σε σχέση με τις διασκέψεις και τον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ.Ζαγορίτης απαντώντας σε ερώτηση για τις βουλευτικές εκλογές και το χρόνο διεξαγωγής τους, υπογράμμισε ότι "οι βουλευτικές θα γίνουν στην ώρα τους. Ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση που έγινε ανέδειξε μετά και τα τελευταία αποτελέσματα και τις ήττες του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση και στις φοιτητικές εκλογές, ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει συμβιβαστεί με την ήττα και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές".

    Σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση φοβάται τις δημοσκοπήσεις και δεν θέλει να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά δελτία, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε "προς Θεού δεν φοβόμαστε τις δημοσκοπήσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζήτημα και νομίζω ότι είναι θετικό πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης άνοιξε η συζήτηση για τη βελτίωση της ποιότητας και στην τηλεόραση. Είναι γνωστό ότι η παράταξη αυτή εργάστηκε, αγωνίστηκε και για την ελεύθερη τηλεόραση και για την ελεύθερη ραδιοφωνία".

    [02] Προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του διήμερου προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με το οποίο το Κίνημα ολοκληρώνει ένα κύκλο διαλόγου για την διαμόρφωση του προγράμματός του ενόψει και των εκλογών "όποτε κι αν γίνουν αυτές», όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού του Συμβουλίου (ΕΣ) Νίκος Αθανασάκης.

    Στις εργασίες του Συνεδρίου μετέχουν 5500 σύνεδροι και θα αρχίσουν - στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Φαλήρου - με ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Συνεδρίου και 11 θεματικών ομάδων, οι δε εργασίες θα ολοκληρωθούν με τον τελικό λόγο του κ. Παπανδρέου το Σάββατο.

    Ο Νίκος Αθανασάκης αναφέρθηκε στον κύκλο διαλόγου που διεξήχθη τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην κοινωνία, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου ως «πρωτόγνωρη» και υπογραμμίζοντας ότι το ερώτημα «πού είναι οι θέσεις σας» που απευθυνόταν, κυρίως από την κυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ,τώρα πρέπει να απευθύνεται στην κυβέρνηση.

    «Το θέμα δεν είναι τι θα πεί η ΝΔ. Είναι η αναξιοπιστία της σε σχέση με όποια προηγούμενη δέσμευσή της πριν τις προηγούμενες εκλογές»,πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η «πορεία προς τον λαό» θα συνεχιστεί και μετά το συνέδριο του κόμματος,έτσι ώστε «να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην λαϊκή εντολή» και σημείωσε ότι «ανοίγει ένας νέος κύκλος για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα,σταθμός στον οποίο είναι οι εκλογές».

    Ο Νίκος Αθανασάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα προηγήθηκαν την περασμένη τριετία, τονίζοντας με έμφαση ότι «κάναμε πράξη το σύνθημα,αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι σε αυτή την πορεία, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό και με βάση αυτήν πορεύεται.

    Κληθείς να εκτιμήσει το χρόνο των εκλογών,ο Νίκος Αθανασάκης είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω τον μάντη, εμείς θέλουμε οι εκλογές να γίνουν τώρα θεωρώντας ότι αυτό είναι ανάγκη για τη χώρα», έκανε δε λόγο για «κυβέρνηση που βρίσκεται σε προφανή σύγχιση, με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί, υποθέτω, τα πράγματα, αλλά χωρίς να κάνει και τίποτα».

    «Το τι θα κάνει αφορά τον ίδιο, την παράταξή του και την ηττοπάθεια που προφανώς τους διακατέχει ήδη»,πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    «Αν το όποιο ομόλογο έχει αποτιμηθεί για παράδειγμα στο 87, αγοράζεται από τα ταμεία στο 100 και η τράπεζα προσφέρεται να το επιστρέψει στο 102,αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είναι το +2, αλλά το -13, γιατί με την τιμή αποτίμησης της μέρας της αγοράς του γίνεται η σύγκριση»,είπε ο κ. Αθανασάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και κάλεσε την κυβέρνηση να «δώσει στην δημοσιότητα, ως οφείλει, τις συμβάσεις όλων των ομολόγων».

    «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο»,ήταν η απάντηση του κ. Αθανασάκη όταν εκλήθη να σχολιάσει την προσφορά της συλλογής όπλων του Ανδρέα Παπανδρέου, εκ μέρους της κ. Δήμητρας Λιάνη, στο Πολεμικό Μουσείο.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με δημοσιογράφους

    Εντονότατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική,ιδιαίτερα στην υπόθεση των ομολόγων,άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια φιλικής συζήτησης που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Κινήματος, συζήτηση η οποία κάλυψε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

    Είδαμε σειρά σκανδάλων,είπε ο Γ. Παπανδρέου, περιλαμβάνοντας σε αυτά και υποθέσεις όπως οι υποκλοπές,οι απαγωγές των Πακιστανών,οι "κουμπάροι" κλπ.

    Ειδικότερα για την υπόθεση των ομολόγων,ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι που οργανώθηκε από την κυβέρνηση. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα,πώς είναι δυνατόν υπουργοί που δεν λένε καλημέρα ή δεν μπορούν να συνεργαστούν σε ένα μικρό θέμα, κατόρθωσαν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να συντονιστούν και να συνεργαστούν. Στόχος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, ήταν η λεηλασία των αποθεματικών προκειμένου κάποιοι να πλουτίσουν.

    "Τα χρήματα μπήκαν σε κάποιες τσέπες και πήγαν και αλλού",είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και σε άλλη αποστροφή του σημείωσε ότι "η πολιτική τους βούληση ήταν να κλέψουν".

    Όταν ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ τα αποκαλούμενα "λαμόγια", απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική βούληση και "όχι να βάζουμε κουμπάρους και ξαδέρφια για να κλέψουν".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, είπε ότι πρωθυπουργός "το είχε πουσάρει στις ευρωεκλογές του 1999" και πρόσθεσε "ας το ανοίξουν όποτε θέλουν, εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα". Σημείωσε δε ότι με το άνοιγμα του σχετικού φακέλου θα σταματήσει η "ομηρεία" στην οποία η ΝΔ κρατά,επί τρία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι δεν θα αφήσει εκκρεμότητες και θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών τόσο για τα ομόλογα,όσο και για τις υποκλοπές και τους Πακιστανούς.

    Σχετικά με την έξοδο από την επιτήρηση, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σε παλαιότερη συνομιλία του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Αλμούνια του είχε εξηγήσει ότι η απογραφή έγινε με την αλλαγή του τρόπου εγγραφής των αμυντικών δαπανών,για να πάρει την απάντηση: "Γιώργο, ας το αφήσουμε τώρα αυτό και να κοιτάξουμε μπροστά".

    Την υπόθεση της επιτήρησης η Ελλάδα θα την πληρώνει για πολλά χρόνια, είπε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς, όπως σημείωσε, η ΝΔ παρουσίασε τη χώρα ως απατεώνες. Και τώρα, κάθε φορά που θα θέτουμε ένα θέμα, το πρώτο που θα σκέπτονται είναι μήπως επιχειρούμε να τους ξεγελάσουμε, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως στην πρόσφατη συνομιλία τους ο κ. Αλμούνια του είπε πως μετά την άρση της επιτήρησης η Ελλάδα θα βρει μπροστά πέντε πολύ σημαντικά ζητήματα: Την ανταγωνιστικότητα, την παιδεία, τις εξαγωγές, τις ιδιωτικές επενδύσεις και το ασφαλιστικό. Για το τελευταίο,ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι είναι θέμα αρχής για τον ίδιο να μη δέχεται μυστικές συμφωνίες.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως δεν φοβάται να συζητήσει το ασφαλιστικό. "Δεν έχω κανένα φοβικό συνδρομο με το ασφαλιστικό", είπε, θεωρώντας ότι για τα ΠΑΣΟΚ είναι πλεονέκτημα η συζήτηση του θέματος κι όχι να ακολουθήσει την τακτική της ΝΔ, η οποία το ανοιγόκλεινε και το υπονόμευε. Ως πρώτη κίνηση, πάντως, ανέφερε την πλήρη εφαρμογή του "νόμου Ρέππα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε σίγουρος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με πολύ καλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δήλωσε, πάντως, ότι δεν τον φοβίζει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς πιστεύει ότι,σε κάθε περίπτωση, θα έχει ευρεία κοινωνική πλειοψηφία. Για όλα αυτά, όπως είπε, δεν τον αφορά η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Ανέφερε επίσης ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος που προωθεί η ΝΔ, για να περάσει την αντίληψη "όλοι ίδιοι είναι", δεν θα έχει απήχηση. Και έτσι δεν προβλέπει "ενίσχυση των άκρων". Εκτίμησε, επίσης, ότι μεγάλη ζημιά στον κ. Καραμανλή προκαλούν όσοι του "κάνουν τεμενάδες". Και τόνισε ότι ο ίδιος προτιμά να του ασκείται κριτική. "Με απογοήτευσε ο κ. Καραμανλής",είπε ο κ. Παπανδρέου σε άλλη αποστροφή του, θεωρώντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν κράτησε την εικόνα του νέου ανθρώπου με τις φρέσκιες ιδέες που είχε πριν τις εκλογές του 2004.

    Σχετικά με το θέμα των ενδεχόμενων μετεκλογικών συνεργασιών και κυρίως για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΝ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε "ας δούμε πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών και μετά συζητάμε". Για το ΚΚΕ είπε ότι θα μπορούσε να συζητήσει,αν το συγκεκριμένο κόμμα άλλαζε τη "δογματική στάση" του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

    Για τον χρόνο των εκλογών είπε ότι ο ίδιος θα είναι ο τελευταίος που θα ενημερώσει ο κ. Καραμανλής και δεν έδειξε καμία ιδιαίτερη προτίμηση. Ούτε για το χρόνο των διακοπών του έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση.΄Αλλωστε, όπως είπε, "εγώ είμαι χειμερινός κολυμβητής".

    Ο Γ.Παπανδρέου ρωτήθηκε αν έχει σημάνει γενικό προσκλητήριο συστράτευσης ενόψει των εκλογών και ποιους έχει προσκαλέσει να παραβρεθούν στο Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος που αρχίζει αύριο.

    Ανέφερε πως έχουν προσκληθεί ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας - με τον όποιο, άλλωστε, όπως σημείωσε, έχει πολύ συχνή επικοινωνία - καθώς και οι πρώην Πρόεδροι κομμάτων κ.κ. Μανώλης Γλέζος, Λεωνίδας Κύρκος, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Στέφανος Μάνος.

    Διευκρίνισε πως δεν έχουν προσκληθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Κίμων Κουλούρης, αναφορικά δε με τα στελέχη που έφεροντο εμπλακέντα στην υπόθεση του "Πόρτο Καράς" είπε πως η κάθε υπόθεση θα εξετασθεί ξεχωριστά.

    [03] ΣΥΝ για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

    «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Αριστερά» είναι το θέμα διημέρου που οργανώνει ο ΣΥΝ σήμερα και αύριο, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

    Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η συνεισφορά των ιστορικών στελεχών της Αριστεράς και παλαιών ευρωβουλευτών Λεωνίδα Κύρκου και Κώστα Φιλίνη, ενώ θα παραβρεθεί το ιστορικό στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς Λουτσιάνα Καστελίνα.

    Θα συζητηθούν τα κεντρικά θέματα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης - θεσμικά, κοινωνικά-οικονομικά, περιβάλλοντος, εξωτερικής πολιτικής - με ευρεία συμμετοχή και από άλλα κόμματα, από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι εργασίες του διημέρου θα ξεκινήσουν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου.

    ΣΥΝ για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

    Τις θέσεις του Συνασπισμού για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλ. Αλαβάνος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό» το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων τονίζοντας ότι «καλλιεργεί το ακραίο άγχος και συμβάλει σε μεγάλη διαρροή πόρων του οικογενειακού προϋπολογισμού για τα φροντιστήρια».

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην πρόταση του Συνασπισμού για ελεύθερη πρόσβαση από τα λύκεια στο Πανεπιστήμιο, ένα σύστημα που με διάφορες ιδιομορφίες εφαρμόζεται στην Αυστρία, στις Σκανδιναβικές χώρες και εν μέρει στη Γερμανία.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ένα τέτοιο σύστημα, συμβάλλει στη μείωση του άγχους, στην αυτονόμηση και επαναγέννηση του Λυκείου. Χαρακτήρισε, δε, απαράδεκτο το μισθολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τους καθηγητές του Λυκείου.

    Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού, χαρακτήρισε το 2007 έτος αγώνων για την παιδεία, τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να περιορίζει τους πολίτες από το δικαίωμά τους στη γνώση, εξέφρασε την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν οδηγήσει σε ένα αλαλούμ και έκανε λόγο αναφορικά με την πρόταση του Συνασπισμού, για μία "αξιακά φορτισμένη πρόταση, όπου τα τεχνικά χαρακτηριστικά έρχονται δεύτερα και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης".

    Ο Νίκος Θεοτοκάς, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Συνασπισμού, επισήμανε ότι στην Ελλάδα "είμαστε τελευταίοι στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και πρώτοι στις οικογενειακές δαπάνες", καθώς επίσης και ότι το λύκειο θα πρέπει να εξασφαλίζει την βασική εγκύκλια γενική παιδεία.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Συνασπισμού διευκρίνισε ότι το ενιαίο πρώτο έτος ανώτατης εκπαίδευσης ανά επιστημονικό κλάδο που προβλέπει η πρόταση, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στο να παίρνουν οι νέοι την ευθύνη της επιλογής τους, όσο αφορά τον επιστημονικό κλάδο που ακολουθούν.

    Τέλος, επισημάνθηκε ότι η πρόταση αυτή του Συνασπισμού από το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, θα προωθηθεί στους επιμέρους μαθητικούς συλλόγους, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, καθώς και τους συλλόγους των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 May 2007 - 4:30:19 UTC