Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή
  • [03] Αρθρο της Α.Παπαρήγα στον «Ριζοσπάστη»
  • [04] Συνεχίζονται οι Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [05] Κινδυνεύουν τα ευρωπαικά Πανεπιστήμια

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά"

    Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Ζηλανδία με την οποία όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι σχέσεις έχουν ένα πολύ ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο.

    Ο κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό Ελεν Κλαρκ αλλά και με το υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης η επέτειος του οποίου γιορτάζεται σήμερα καθώς και η παρουσία του στη χώρα αντανακλά με τον πλέον επίσημο και τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι κοινοί αγώνες κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός αναφέρθηκαν πέραν του ιστορικού παρελθόντος και στην ενεργό παρουσία της ελληνικής κοινότητας.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα που αφορούν τον οικονομικό εμπορικό και μορφωτικό τομέα ,ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ΕΕ , το Κόσοβο, τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε την κυρία Κλάρκ και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αν η Ελλάδα θέτει ως όρο για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ να έχει προηγουμένως επιλυθεί το θέμα της ονομασίας ο πρωθυπουργός ήταν σαφής :" η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ καθαρή και κρυστάλλινη. Επιδίωξή μας είναι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας με τη διαδικασία του ΟΗΕ . Εμείς έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση . Αυτό που είχαμε να κάνουμε το πράξαμε . Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εκείνη που πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία που ανήκει στο παρελθόν και να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να εγκαταλείψει ενέργειες προπαγανδιστικής , αλυτρωτικής συμπεριφοράς και λογικής έναντι ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να εγκαταλείψει πρακτικές και ενέργειες που δεν σέβονται την αρχή των σχέσεων της καλής γειτονίας . Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τα Σκόπια σε μια ομαλή ευρωατλαντική πορεία. "

    Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός από την πλευρά της τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Ζηλανδία ελπίζει και η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται στη χώρα της, στη μείωση της ανεργίας , στην ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς όπως σημείωσε από το 74% που είναι σήμερα ο στόχος είναι να φθάσει στο 100%. Η κ. Κλάρκ τόνισε την ανάγκη να διεξάγονται κοινές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη συμφωνία για την προστασία της φάλαινας.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η ελληνική αποστολή εντυπωσιάστηκαν από την παραδοσιακή υποδοχή από τους Μαορί κατά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης το 2011, υποσχέθηκε ότι θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έγιναν για την 50η και 60η επέτειο , ενώ αργότερα σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Καραμανλής παρασημοφόρησε επιζώντες Νεοζηλανδούς βετεράνους σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και παρουσία πολλών ομογενών.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε δεξίωση προς τους ομογενείς στο Ουέλινγκτον τους ευχαρίστησε για όσα προσφέρουν στον οικουμενικό ελληνισμό , ενώ τόνισε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι στοιχεία που μας κάνουν όλους υπερήφανους. Τόνισε ότι ιδιαίτερα βασικό στοιχείο της ύπαρξής μας και που προσδιόρισε την πορεία μας ανάμεσα στους αιώνες είναι η Ορθοδοξία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική είπε ότι "ακολουθούμε στρατηγική που εδραιώνεται στις πανίσχυρες έννοιες της ειρήνης , της συνεργασίας και της ανάπτυξης και υπογράμμισε " η σύγχρονη Ελλάδα ασκεί πολιτική προοπτικής και διευρυμένων ερεισμάτων , πολιτική ανοικτών οριζόντων και εργάζεται συστηματικά για την προώθηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την άμεση γειτονιά μας".

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του επανέλαβε τις θέσεις που διετύπωσε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ενώ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας . "Εμείς ακολουθούμε στρατηγική καλής γειτονίας υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και καταστήσαμε σαφή τη θέση μας ότι η πλήρης ανταπόκρισή της στις αρχές και τα προαπαιτούμενα της ΕΕ σημαίνει για μας και την πλήρη ένταξή της", είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ταυτόχρονα ότι εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε εάν πράγματι θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη και πρόσθεσε "σε κάθε περίπτωση επιμένουμε στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών , αυτή είναι η σίγουρη βάση για σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά χωρίς μονομερείς διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις σε βάρος των γειτόνων της αλλά και χωρίς στρατό κατοχής στην Κύπρο".

    Επανέλαβε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα αγαθά που προκύπτουν από τη συμμετοχή της κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες συντάσσονται σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στα Ηνωμένα Έθνη , στην πολυμερή διαχείριση των παγκοσμίων υποθέσεων, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας , την προστασία του περιβάλλοντος , την αειφορία καθώς και το κράτος δικαίου. Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε η κοινή ελπίδα για διαρκή συνολική ειρηνική διευθέτηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και η μελλοντική σταθερότητα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και οι δύο χώρες μας , είπε ο κ. Καραμανλής, συμμετέχουν στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του προς τους ομογενείς αναφέρθηκε και στην ψήφο των ομογενών σημειώνοντας ότι "η παροχή από τις μεθεπόμενες εκλογές δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό είναι δείγμα γραφής της πορείας που ακολουθούμε. Συνεργαζόμαστε στενά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την οριστικοποίηση του σχετικού σχεδίου νόμου".

    Ο κ. Καραμανλής ακόμη ανέφερε ότι ενισχύονται τα προγράμματα φιλοξενίας των Ελληνόπουλων μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού πως αυξήθηκαν οι υποτροφίες για ελληνικές σπουδές , πως η κυβέρνηση στηρίζει τις έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό ακούει τη φωνή και ανταποκρίνεται στις προτάσεις των ομογενών .

    Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Νέα Ζηλανδία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι τοπική ώρα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

    Σήμερα το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα φθάσει στο Σίδνεϊ και θα ακολουθήσει δεξίωση, μία ώρα αργότερα από τον γενικό πρόξενο, όπου ο κ. Καραμανλής προβλέπεται να απευθύνει χαιρετισμό.

    Την Τρίτη 22 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, θα παραστεί σε Δοξολογία και στα εγκαίνια συγκροτήματος στον Οίκο Ευγηρίας της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το Ελληνικό Κοινοτικό Γηροκομείο και το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Μόρις Ιέμα.

    Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Δίγλωσσο Σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα και το βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Καμπέρα, θα μιλήσει σε ομογενείς στο δημαρχείο του Σίδνεϊ.

    Την Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ και στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση.

    Αργότερα θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Κέβιν Ρούντ, θα καταθέσει στεφάνι στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο παρουσία βετεράνων και το βράδυ στην πρεσβευτική κατοικία θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενείς της Καμπέρας.

    Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Αδελαΐδα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πολιτειακό πρωθυπουργό Μάικ Ραν και τον δήμαρχο Μάικλ Χάρμπισον.

    Το μεσημέρι σε δεξίωση για την ομογένεια, θα απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μελβούρνη, όπου και πάλι σε δεξίωση για την ομογένεια θα μιλήσει.

    Την Παρασκευή θα επισκεφθεί σχολείο, την ελληνική συνοικία στο Οουκ Λέικ και ακολούθως θα συναντηθεί με τον πολιτειακό πρωθυπουργό Στιβ Μπράξ καθώς και στελέχη της Αντιπολίτευσης.

    Στις 7 το βράδυ τοπική ώρα θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση για την Ομογένεια (Ρόαντ Λάβερ Αρένα).

    Το Σάββατο 26 Μαΐου θα αναχωρήσει από τη Μελβούρνη για το Ντάργουιν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτειακή πρωθυπουργό Κλέρ Μάρτιν, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει σε ομογενείς σε δεξίωση που παραθέτει η πολιτειακή πρωθυπουργός στο χώρο της Καλυμνιακής Αδελφότητας.

    Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Ντάργουιν και θα φθάσει στο Ανόι του Βιετνάμ, που είναι και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του.

    Την Κυριακή, 27 Μαΐου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων και Μαρτύρων και στεφάνι στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ.

    Το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Γκουέν Ταν Ντουνγκ, στη συνέχεια θα υπογραφεί τουριστική συμφωνία και θα γίνουν δηλώσεις.

    Μετά το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός στον κ. Καραμανλή, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Γκουέν Μινχ Τριέτ. Στις 4 τοπική ώρα της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα και αναμένεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    Ξεκινάμε τον αγώνα για να απαλλάξουμε τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ, για να φέρουμε τη νέα μεγάλη αλλαγή. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του με την οποία έκλεισε το Σάββατο τις εργασίες του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει εδώ και τώρα είπε και ζήτησε εκ νέου εκλογές οι οποίες κατά τον κ. Παπανδρέου να έχουν δύο προϋποθέσεις:

    1ον να έχουν ξεκαθαριστεί τουλάχιστον στο πολιτικό τους σκέλος όλες οι υποθέσεις σκανδάλων, ώστε η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει τον εκλογών να γίνει μόνον με βάση τα προγράμματα των κομμάτων.

    2ον και αυτό όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποτελεί προειδοποίηση προς τον Πρωθυπουργό να μην τολμήσει ο κ. Καραμανλής να χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό τέχνασμα για να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές τα εθνικά μας θέματα.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις υποθέσεις που έχουν πολιτογραφηθεί ως σκάνδαλα και για τις οποίες ζήτησε ξεκαθάρισμα μέχρι τις εκλογές περιλαμβάνοντας και την υπόθεση του χρηματιστηρίου και βεβαίως τις πρόσφατες υποθέσεις με τα ομόλογα, τις υποκλοπές και τις απαγωγές Πακιστανών.

    Όλα τόνισε πρέπει να ξεκαθαρίσουν και απευθυνόμενος προς τον κ. Καραμανλή τον ρώτησε γιατί δεν ανοίγει όλους τους φακέλους και μιλάει για σκάνδαλο του χρηματιστηρίου χωρίς πρόσωπο.

    Αναφέρθηκε στην πρόσφατη εξέλιξη της υπόθεσης των ομολόγων με την επιστολή της εταιρίας North Asset Management και τόνισεw ότι ουσιαστικά κατηγορείται ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ότι γνώριζε και γνωρίζει όλες τις πλευρές της υπόθεσης. Όπως γνωρίζουν και οι κ. Αλογοσκούφης Δούκας και Κουρής.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ύστερα από αυτή την εξέλιξη δεν δικαιολογείται η μη άσκηση ποινικών διώξεων από την δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου κάτι το οποίο το ΠΑΣΟΚ και ίδιος δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις της και ότι σκοπεύει να πάει στις εκλογές με τον δεύτερο τόμο της κρυφής της ατζέντας, αλλά όπως είπε αυτή τη φορά δεν πρόκειται να την πιστέψουν οι έλληνες πολίτες.

    Ο ίδιος απευθύνθηκε με ειδικές αναφορές σε σειρά κοινωνικών ομάδων όπως η οικογένεια, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι, οι επιστήμονες και οι νέοι προς τους οποίους ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει ως Πρωθυπουργός.

    Ομόφωνη ψήφιση προγράμματος

    Με την ομόφωνη ψήφιση του προγράμματος από το σώμα των 5500 συνέδρων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    Πριν από την τελική ψηφοφορία παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια του συνεδρίου τα συμπεράσματα των συζητήσεων στις θεματικές ομάδες οι οποίες ήταν οι εξής:

    1.Γνώση για όλους - Τεχνολογία παντού.

    2.Μία χώρα που παράγει πλούτο- Μια κοινωνία που τον μοιράζεται δίκαια.

    3. Πράσινη Οικονομία και πράσινη συνείδηση.

    4. Η νέα Κοινωνική Συμφωνία.

    5. Φροντίδα για το παιδί. Υποστήριξη στην οικογένεια.

    6. Ελεύθερος Χρόνος και ελεύθερος Χώρος.

    7. Ένα Κράτος ασφαλές, αποτελεσματικό, δίκαιο, Αποκέντρωση, Αυτοδιοίκηση.

    8. Ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Περιφέρεια, Αγρότες, Ύπαιθρος, Νησιά.

    9. Η Ελλάδα των ανοικτών οριζόντων.

    10. Μεταναστευτική Πολιτική.

    11. Πρόγραμμα και Πολίτες. Η Επόμενη Μέρα.

    Ημέρα Ποντιακού Ελληνισμού

    «Σήμερα τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό» είπε στην αρχή της ομιλίας του με την οποία «έκλεισε» τις εργασίες του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου..

    Πριν από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το σώμα των συνέδρων, τήρησε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην της ημέρας που, όπως είπε ο πρόεδρος των εργασιών του συνεδρίου, Δημήτρης Ρέππας, «σφράγισε την μοίρα του Ποντιακού Ελληνισμού».

    Ο κ. Ρέππας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι με πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 1994, καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως «Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Μέσα σε 24 ώρες, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε όλα όσα το ΠΑΣΟΚ, επί είκοσι χρόνια, υποσχόταν ότι θα κάνει πράξη και ποτέ δεν έκανε. Πολλά ββθαββ, πολλές ύβρεις στους πολιτικούς του αντιπάλους, κινδυνολογία και επίθεση στους θεσμούς.

    Μέσα στον ενθουσιασμό του μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε και εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι τα έφθειρε η πολύχρονη διατήρηση στην εξουσία. Ξέχασε όμως να μας πει ποιά είναι αυτά τα στελέχη και γιατί τα κρατάει ακόμη δίπλα του».

    [03] Αρθρο της Α.Παπαρήγα στον «Ριζοσπάστη»

    «Κριτήριο ψήφου να αποτελέσει η συνείδηση ότι τα καθημερινά προβλήματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς, της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας και των γυναικών απορρέουν από τη στρατηγική των δύο κομμάτων εξουσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει σε άρθρο της στον «Ριζοσπάστη» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Στο εκτενές άρθρο της η κ. Παπαρήγα αναφέρεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση εκτιμώντας ότι οι εκλογές δεν «καθορίζονται από το ήθος και το ύφος ή το είδος της διαχείρισης» και προσθέτει ότι «αν δεν καταδικαστεί η γενική γραμμή πλεύσης, αν δεν υποστεί ρήγματα η δικομματική εναλλαγή χάνεται πολύτιμος χρόνος για να αποκτήσει το κίνημα ικανότητα να παρεμβάλλει εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογηθούν, αλλά και να αποσπαστούν κατακτήσεις».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «χωρίς να αποδίδουμε υπερβολικές διαστάσεις σε μια εκλογική μάχη, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ότι μπορεί και μέσω αυτής να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Να διευκολυνθεί η δρομολόγηση θετικών εξελίξεων, να αρχίσει να διαγράφεται στον ορίζοντα η δυναμική κοινωνικοπολιτική πάλη για τα προβλήματα και για την προοπτική της λαϊκής εξουσίας».

    Η κ. Παπαρήγα τονίζει στο άρθρο της ότι η εκλογική συμπεριφορά των λαϊκών μαζών δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ιδεολογική χειραγώγηση όσο και αν σήμερα η αστική τάξη και τα κόμματά της διαθέτουν περισσότερα και σχετικά πιο επικίνδυνα όπλα καταναγκασμού και επηρεασμού: Το σχολείο και το περιεχόμενο της μόρφωσης, τα ΜΜΕ. Αλλά και τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και βεβαίως το συγκαλυμμένο, ραφιναρισμένο ή ωμό αντικομμουνισμό και σημειώνει:

    «Η ιδεολογική χειραγώγηση γίνεται αποτελεσματικότερη, γιατί είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής εξουσίας, σε συνθήκες όχι μόνο αρνητικού συσχετισμού, αλλά και κάτω από την επίδραση της αντεπανάστασης. Στηρίζεται σε υλικούς αντικειμενικούς όρους. Η μεγαλύτερη ιδεολογική και πολιτική πλάνη είναι η απόσπαση της πολιτικής από την οικονομία». Η κ. Παπαρήγα εκτιμά ότι οι παράγοντες που μπορεί να επενεργήσουν θετικά και δυναμικά είναι:

    1. Η αρνητική πικρή πείρα που συγκεντρώθηκε από τη δικομματική εναλλαγή στην οποία βεβαίως προστέθηκε και η τελευταία τριετία. Σε κάθε φάση που η διακυβέρνηση περνούσε από το ένα στο άλλο κόμμα, το μόνο που ζήσαμε και ζούμε είναι η αντιστροφή των ρόλων. Ο,τι και όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση το συνεχίζει η ΝΔ. Ο,τι και όπως έκανε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνεται από το ΠΑΣΟΚ σήμερα.

    2. Η εκτίμηση ενός μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων, σε σύγκριση με πριν, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας, συμπέρασμα που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, στην καθημερινή επαφή με εργαζόμενους.

    3. Οι διεθνείς και κυρίως ευρωπαϊκές εξελίξεις, απογυμνώνουν τα φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά συνθήματα και ιδεολογήματα, τους μύθους που προβλήθηκαν και προβάλλονται έως σήμερα, προκειμένου να παγιδεύουν το λαό στη λογική της υποταγής και του συμβιβασμού, στην κινδυνολογία και τα τρομοκρατικά διλήμματα.

    Αναφερόμενος στην τακτική που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ η κ. Παπαρήγα αναφέρει ότι:

    «Ο καυγάς μεταξύ τους δεν είναι «σικέ», είναι πραγματικός. Εκφράζει τον οξύ ανταγωνισμό ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι ο οδηγός και ποιος ο συνοδηγός. Είναι επικίνδυνος, γιατί αποπροσανατολίζει, ενσωματώνει και τελικά διαφθείρει και εξαγοράζει συνειδήσεις. Αντανακλά, σε ορισμένες περιόδους, την επιλογή που κάνει η αστική τάξη να ρίξει το βάρος υπέρ του ενός από τα δύο κόμματα, ανάλογα ποιο από αυτά μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση, ποιο από τα δύο είναι καταλληλότερο στη χειραγώγηση. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η θετική παρέμβαση του ξένου παράγοντα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος».

    Η κ. Παπαρήγα υπογραμμίζει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν κοινή στάση έναντι του ΚΚΕ . Ειδικότερα αναφέρει ότι «η σύμπλευση των δύο κομμάτων είναι έκδηλα κοινή, όταν αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα, τη στρατηγική του Κόμματος. Η κριτική τους δεν υπηρετεί μόνο τους άμεσους εκλογικούς στόχους. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».

    Η πολεμική τους (ήπια ή συκοφαντική, ανάλογα με την περίσταση), προσθέτει η κ. Παπαρήγα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που ασκούν σε άλλα κόμματα, ιδιαίτερα στον ΣΥΝ ή και στον ΛΑ.Ο.Σ.Ειδικότερα αναφέρει:

    «Σημασία έχει επίσης, ότι απέναντι στο ΚΚΕ δηλώνουν συνολική αντίθεση, ενώ με τον ΣΥΝ τσακώνονται στα σημεία. Εδώ βεβαίως ευθύνη έχει και ο ΣΥΝ που αναλώνεται σε καυγάδες για την Ώρα του Πρωθυπουργού, για το αν πήρε αμέσως απάντηση ή όχι σε ένα ερώτημά του, για το πόσο σέβονται ή όχι τον πρόεδρο ενός κόμματος που είναι στην αντιπολίτευση. Εδώ με την πολιτική τους πλήττουν και με αυτήν την έννοια περιφρονούν ένα λαό, το θέμα είναι πόσο κομψοί και ευγενικοί είναι στο Κοινοβούλιο ή στις διαπροσωπικές πολιτικές σχέσεις;».

    [04] Συνεχίζονται οι Πανελλαδικές εξετάσεις

    Με τα μαθήματα της Βιολογίας, Φυσικής, Ιστορίας και τα Μαθηματικά & στοιχεία στατιστικής Γενικής Παιδείας συνεχίζονται αύριο οι Πανελλήνιες Εξετάσεις.

    "Σε μια εποχή με μεγάλο έλλειμμα ανθρωπιάς, έχει σημασία να οργανώνονται εκδηλώσεις, που βοηθούν όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη. Να γράψετε ένα άρθρο στην εφημερίδα του σχολείου σας, όπου θα εξηγείτε γιατί πρέπει να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες. Παράλληλα, να αναφερθείτε στη συμβολή της παιδείας στην καλλιέργεια της ανθρωπιστικής συνείδησης ,ιδιαίτερα των νέων".

    Αυτό ήταν το θέμα του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας στην οποία διαγωνίστηκαν το Σάββατο πάνω απο 90.000 υποψήφιοι για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Η άριστη απάντηση σ' αυτό το ερώτημα παίρνει 50 μονάδες, οι δε υπόλοιπες πενήντα μονάδες, μοιράζονται τα ερωτήματα που σχετίζονται με την περίληψη του κειμένου, που είχε και πάλι ως θέμα τον ανθρωπισμό από το άρθρο του καθηγητή Πανεπιστημίου Μάριου Μπέγζου "Ο κοινωνισμός του ανθρωπισμού",που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 στο περιοδικό "Ευθύνη".

    Επίσης υπήρχαν ερωτήματα κρίσεως, που βαθμολογούνται απο 5 έως 10 μονάδες.

    Οι υποψήφιοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είπαν, ότι τα θέματα έφθασαν εγκαίρως.Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε οτι έφθασαν στις 8.35. Δεν υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις ή άλλα προβλήματα, κατανόησης και σαφήνειας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι χαρακτήρισαν αναμενόμενα τα θέματα.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος επισκέφθηκε, το Λύκειο Παλαιού Ψυχικού και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά, η δε Υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, που από την Παρασκευή βρίσκεται στο Λονδίνο, έστειλε μήνυμα εμψύχωσης και ευχών στους υποψήφιους.

    Ο υφυπουργός Γιώργος Καλός επισκέφθηκε το εξεταστικό κέντρο στον Πόρο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για τους μαθητές της τελευταίας τάξης θα προηγηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί ήδη από 3 Απριλίου και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων, που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ενώ οι εξετάσεις των μαθητών της Αβ και Ββ τάξης θα γίνουν από 21 Μαΐου μέχρι 18 Ιουνίου και θα διενεργηθούν βάσει του προγράμματος που έχει καταρτίσει το κάθε λύκειο.

    Από 12 Ιουνίου μέχρι και 18 Ιουνίου, θα διενεργηθούν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων Ββ κύκλου ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ και θα ακολουθήσουν από 19 μέχρι και 26 Ιουνίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για όσους επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές που γνωστικό τους αντικείμενο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.

    [05] Κινδυνεύουν τα ευρωπαικά Πανεπιστήμια

    Τα ευρωπαϊκά παν/μια θα «εξομοιωθούν, ή ακόμη και θα ξεπερασθούν» από τβ ανταγωνιστικά ιδρύματα της Κίνας και της Ινδίας εάν δεν επιτύχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και δεν εκσυγχρονισθούν, τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος για την Παιδεία Γιαν Φίγκελ σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Τάιμς.

    «Εάν δεν αντιδράσουμε, τότε θα εξομοιωθούμε και θα ξεπερασθούμε από τα κινεζικά κι ινδικά παν/μια», τονίζει στο άρθρο του ο Φίγκελ, υποστηρίζοντας τις διαδικασίες για την αναγνώριση των διπλωμάτων σβ ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τη βελτίωση της χρηματοδότησης και της ποιότητας των ανωτάτων ιδρυμάτων στην ΕΕ.

    Ο Φίγκελ εκφράζει επίσης τη λύπη του που η Ευρώπη βρίσκεται «μόλις στη δεύτερη θέση όσον αφορά την ποιότητα και την ελκυστικότητα», τη στιγμή που βρίσκεται «σε πρωτεύουσα θέση όσον αφορά το δυναμικό».

    Σύμφωνα με την πρόσφατη κατάταξη της Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης, με κύριο κριτήριο την απόδοση στην έρευνα, η Ευρώπη διαθέτει τα 200 από τα 500 καλλίτερα παν/μια στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ τα 37 από τα 50 κορυφαία.

    Μολονότι στην κατάταξη λιγοστά είναι τα ασιατικά παν/μια που περιλαμβάνονται, ο Φίγκελ υπογραμμίζει πως ο «τεχνολογικός τομέας στην Ινδία είναι τρίτος σε παγκόσμια κλίμακα» και πως «η Κίνα έχει αποφασίσει να περάσουν πολλά παν/μιά της στην κορυφή της κατάταξης έως το 2015».

    «Η ανανέωση καταρρέει στην Ευρώπη. Έχουμε τις ιδέες, το CD-ROM είναι βρετανική εφεύρεση και το MP-3 γερμανική, όμως όλα τούτα τελειοποιήθηκαν και διοχετεύθηκαν στον κόσμο από τις ΗΠΑ, όπου εργάζονται 400.000 μηχανικοί από την ΕΕ», προσθέτει ο ευρωπαίος επίτροπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 May 2007 - 6:30:26 UTC