Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Σημαντικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα"
  • [02] «Οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ΚΚΕ»

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Σημαντικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα"

    Στα θετικά βήματα που πραγματοποίησε η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας ενώπιον 500 και πλέον ανώτατων διοικητικών στελεχών ισχυρών διεθνών χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, στο πλαίσιο της συνάντησης του Institute of International Finance που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    «Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν, ήδη, εφαρμοστεί και αποδίδουν απτά αποτελέσματα. Επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Ό,τι έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα είναι μόνο ένα δείγμα για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα, που επιτεύχθηκε με τρόπο αξιόπιστο και διατηρήσιμο μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια καθώς μειώθηκε το έλλειμμα από 7,8% που ήταν το 2004, σε 2,6% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας το νέο στόχο για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010. «Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή συνδυάστηκε με έντονη ανάπτυξη, η οποία παρέμεινε μία από τις υψηλότερες της ευρωζώνης, φτάνοντας το 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2007. Και είναι επίσης σημαντικό ότι η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές και τις επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης αναφορά στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 9% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί τα τελευταία 12 χρόνια, στην αύξηση των εξαγωγών - αυξήθηκαν πάνω από 18% το 2006, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση στα τελευταία 20 χρόνια καθώς και στις άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν το 2% του ΑΕΠ το 2006.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι οι επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ με έμφαση στη ΝΑ Ευρώπη και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα. «Χρόνια προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό του κλάδου, βρήκαν, επιτέλους, βιώσιμη λύση. Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος, σήμερα, επεκτείνεται σημαντικά, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι τα καταστήματα ελληνικών τραπεζών, στην ευρύτερη περιοχή, ξεπερνούν τα 2300, σχηματίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο υπηρεσιών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συμφωνίες και τα έργα υποδομής που προωθούνται στον τομέα της ενέργειας στην χώρα μας με στόχο την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για το μέλλον και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι προτεραιότητες είναι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος, νέων ευκαιριών, η βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων και ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Μιλώντας για θέματα που απασχόλησαν και το Συνέδριο, όπως το ενδεχόμενο μετάδοσης προβλημάτων από μια χρηματοοικονομική αγορά σε μία άλλη, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «η απάντηση στην πρόκληση αυτή απαιτεί συλλογική προσπάθεια, τόσο από τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».

    «Η ενίσχυση των Ρυθμιστικών Αρχών και η διασφάλιση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και ανταγωνισμού μπορεί να εξασφαλίζει την προστασία όλων των συμβαλλόμενων. Άλλωστε, η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού τομέα σήμερα, προέρχεται κυρίως από τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Το IFF έχει σήμερα περισσότερα από 350 μέλη από περισσότερες από 70 χώρες και συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας. Δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα αναδυόμενων αγορών και θεμάτων που σχετίζονται με καλές πρακτικές στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και θεσμικού πλαισίου στον τομέα των επενδύσεων κλπ. Η σημερινή και αυριανή συγκέντρωση ανώτατων διοικητικών και επιτελικών στελεχών από τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο που πραγματοποιείται στην Αθήνα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιηθεί στην χώρα μας.

    «Οι Έλληνες πολίτες προσβλέπουν στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη»

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παπαληγούρας ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή, όπως είπε, για μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό η δικαιοσύνη φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε "κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων υφίσταται η ελληνική δικαιοσύνη μία ανοίκεια κομματική επίθεση, καθώς αμφισβητείται το κύρος της με στόχο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση την απαξίωση του θεσμού. Όλα αυτά στην ώρα που προχωράμε με αποφασιστικότητα το ξερίζωμα των παραδικαστικών κυκλωμάτων και που οι Έλληνες πολίτες προσβλέπουν στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και στην κρίση της για μια σειρά ζητήματα της επικαιρότητας".

    Ο κ. Παπαληγούρας κατέληξε λέγοντας "οι Έλληνες δικαστές ούτε εκφοβίζονται, ούτε εκβιάζονται από κανέναν και για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει λάθος στόχο".

    Συνεργασία με Προκόπη Παυλόπουλο

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εσωτερικών.

    Όπως δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος η προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή, είναι αφιερωμένη στη Δημόσια Διοίκηση και κυρίως στην Αποκέντρωση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης, ενόψει και του διαλόγου που κάνει με τους αρμόδιους φορείς για την μελλοντική διοικητική δομή της χώρας.

    Ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό όλα αυτά τα θέματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των συμβασιούχων τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι οριστικό, σημειώνοντας ότι στις σπερμολογίες περί διορισμών και άλλων, την απάντηση την πήρε ο κ. Παπανδρέου σήμερα στη Βουλή. Εκεί φάνηκε, είπε ο κ. Παυλόπουλος, τι διορισμούς έκανε το ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία τριετία και τι συνέβη με την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Σε άλλη ερώτηση για το χρόνο διενέργειας των εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, ενώ σε άλλη σχετική ερώτηση εάν είναι έτοιμο το υπουργείο για τις εκλογές, ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές γίνονται αύριο-μεθαύριο.

    Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο Επιστήμης και Έρευνας της ΕΕ Γιάνεζ Ποτότσνικ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου.

    Ο κ.Σιούφας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι εξετάστηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου για την έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και την καινοτομία, ενώ αναλύθηκαν οι πτυχές του 7ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογία, που θα παρουσιάσει αύριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Επιτρόπου, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ώστε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να παράξει περισσότερους καρπούς για τους πολίτες, για την κοινωνική ευημερία και την συνολική ανάπτυξη της χώρας.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά σε ότι αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογία, αλλά επεσήμανε ότι διαπιστώνουμε πως υπάρχει πλήρης δέσμευση και στήριξη από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να αναληφθεί και να εξελιχθεί με επιτυχία ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα οδηγήσει την Ελλάδα στη θέση που προβλέπεται και απαιτείται, ώστε να κατακτήσει μια ικανότητα στους τομείς αυτούς.

    Το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο επίσημα στην Ελλάδα, έχει, όπως είπε, προϋπολογισμό 55 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην έρευνα και θα διατεθούν στη βάση της ανταγωνιστικότητας.

    Η σύμπραξη του ερευνητικού και επιστημονικού κόσμου της Ελλάδας ώστε να διεκδικήσει αυτά τα κονδύλια,οπωσδήποτε θα ωφελήσει τα μέγιστα τη χώρα, τόνισε.

  • ** Αύριο, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλη Μαγγίνα, καθώς και με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας Φ. Γιουρτζάνι.

    [02] «Οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ΚΚΕ»

    Εκκληση στους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ απηύθυνε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επιτέθηκε εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη.

    «Οι εκλογές δεν είναι σταρ σίστεμ ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου, για το ποιος είναι καλύτερος, εξυπνότερος και τιμιότερος. Η ηθική και η ικανότητα στην πολιτική καταξιώνεται μόνο στην ασυμφιλίωτη πάλη με την πλουτοκρατία», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Για το ΚΚΕ, σημείωσε ότι «επιδιώκει να δυναμώσει, όχι για να παζαρέψει καρέκλες, αλλά για να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος, στις συμμαχίες, στην αποτελεσματικότητα της πάλης, να αρχίσει να διαγράφεται μια διαφορετική προοπτική για το λαό. Εμείς, σε αντίθεση με τον ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ, δεν έχουμε υπόγειους διαδρόμους με κανένα από τα κόμματα της εναλλαγής, δεν ζητούμε αύξηση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να παζαρέψουμε συμμετοχή στη διαχείριση του συστήματος σε βάρος των εργαζομένων».

    Απαντώντας σε ερώτηση, χαρακτήρισε «ψέμα» αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει αρκετές φορές μαζί με το ΚΚΕ.

    Νωρίτερα, η κα Παπαρήγα επισκέφθηκε το ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Φιλώτα, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους και εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Στη συνέχεια, η γγ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

    Η γγ του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στο νομό Κοζάνης και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, από σήμερα έως και την Κυριακή, θα μιλήσει το βράδυ σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία της Κοζάνης.

    Σε δηλώσεις της κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, η κα Παπαρήγα καταφέρθηκε εναντίον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

    «Στην προεκλογική περίοδο ο αποπροσανατολισμός, η εξαγορά και ενσωμάτωση συνειδήσεων ένα στόχο έχουν. Οι εργαζόμενοι να φτάσουν στην κάλπη έχοντας ξεχάσει τί έχει γίνει την τελευταία τριετία, την τελευταία επταετία, την τελευταία δεκαπενταετία ή την εικοσαετία», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

    «Η Ν.Δ. ενδύεται το προφίλ του κόμματος που τιμάει την εθνική αντίσταση, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα, όμως, ετοιμάζει τις λαστιχένιες σφαίρες και τις χρωμόσφαιρες γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πολιτική της γεννά διαδηλώσεις, απεργίες. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ; Ζώστηκε κυριολεκτικά τα φυσεκλίκια. Κάνει καταλήψεις στις ακτές ξεχνώντας ότι για πολλά χρόνια δεν προχώρησε το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο. Δεν τα προχώρησε γιατί ήθελε πριν από όλα να εκποιηθούν δάση, παραλίες, ακτές, ελεύθεροι χώροι και μετά να έρθει το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο να τα νομιμοποιήσει».

    Η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε στους εργαζόμενους και τόνισε πως «δεν μπορεί να αποπροσανατολιστούν για άλλη μια φορά με υποσχέσεις και παροχές οι οποίες είναι κυριολεκτικά προσβλητικές και της ντροπής, ούτε καν ψίχουλα δηλαδή».

    Τους κάλεσε να σταθούν μπροστά στην κάλπη κάνοντας μια ανακεφαλαίωση τουλάχιστον από το 1990 και μετά. Να μην ξεχάσουν ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν- και όχι μόνο στη Γαλλία - πολλοί Κον Μπετίτ, Κουσνέρ, άνθρωποι δηλαδή που ενδύονται τον επαναστατικό μανδύα μόνο και μόνο για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ξεχάσουν το παρελθόν τους, όχι γιατί πρέπει κανείς να τους κρίνει με βάση το παρελθόν τους αλλά γιατί πάνω από όλα θέλουν να δημιουργήσουν ένα τάχα σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Ότι, όμως, λέγεται εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση σήμερα από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτε άλλο παρά βάρβαρα μέτρα εναντίον των εργαζομένων», επισήμανε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 May 2007 - 20:30:15 UTC