Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Αλαβάνος:«Τέλος εποχής» για τον δικομματισμό

  • [01] Α.Αλαβάνος:«Τέλος εποχής» για τον δικομματισμό

    Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος επιτέθηκε κατά του δικομματισμού, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες της 6ης Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ. Κατά τη διήμερη συζήτηση κυριάρχησε η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι "όχι απλώς εξαντλούνται τα πολιτικά περιθώρια του δικομματισμού, και αυτό το βλέπει κανείς από την αγωνιώδη αναζήτηση ημερομηνίας για τις εκλογές, ενδεχομένως αλλαγής του εκλογικού νόμου γι' αυτές τις εκλογές, νέου εκλογικού νόμου για τις άλλες εκλογές, αλλά ίσως το πιο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι αυτό το ``τέλος εποχής`` αρχίζει να γίνεται συνειδητό στην κοινωνία". Πρόσθεσε ότι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του δικομματισμού σήμερα, είναι η προϊούσα αποπολιτικοποίησή του και η απογύμνωσή του από προγραμματικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και η λειτουργία του με έναν παρακμιακό τρόπο στην πολιτική ζωή.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στις μεγάλες μάχες που γίνονται δεν βλέπουμε τους δύο πόλους του δικομματισμού να τις ανοίγουν αυτοί ή να δίνουν έστω παρουσία, είτε αυτές οι μάχες έχουν σχέση με την παιδεία, είτε έχουν σχέση με το περιβάλλον, είτε με το χωρισμό εκκλησίας-κράτους.

    Φυσικά, σημείωσε, "διαφορετικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, η οποία έχει μια πρωτοβουλία στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, και διαφορετικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης", υπογραμμίζοντας ότι "η κύρια διαπάλη του δικομματισμού αναδεικνύεται πάνω στο πεδίο της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, του κουκουλώματος και απλώς έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι".

    Εκτίμηση του κ. Αλαβάνου είναι ότι "κεντρικό χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης είναι η προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών" , κάτι, που όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια είχε κάπως αμβλυνθεί, από κάποια πολιτικά στοιχεία διαφορών, που έμπαιναν, έστω επιφανειακά, έστω τεχνητά, έστω μέσα στο πλαίσιο του δικομματισμού. Σήμερα, είπε ο κ. Αλαβάνος, επιστρέφουμε πάλι σε μια πολιτική καλλιστείων, η οποία δεν ήταν δευτερογενές αποτέλεσμα αλλά κεντρικό αποτέλεσμα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι "διαμορφώνονται πια ανώμαλες και υπόγειες συμμαχίες από τις δυνάμεις του δικομματισμού προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους που θα τους δώσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή που θα αφαιρέσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον αντίπαλό τους" και πρόσθεσε ότι "ακόμη και η ΝΔ θα 'θελε ένα είδος Αριστεράς η οποία κόβει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, φτάνει αυτή η Αριστερά να είναι διασπασμένη, αλληλοσπαρασσόμενη, να είναι κλεισμένη μέσα στα τείχη της και να μην τολμάει να βγει ανοιχτά σε πολίτες όλων των πεποιθήσεων μέσα σε πολύμορφα κινήματα, και φτάνει αυτή η Αριστερά να προσεύχεται στο ναό της μέσα, σχετικά με τη δεύτερη παρουσία ενός σοσιαλισμού που θα λύσει όλα τα προβλήματα, και που δεν θα δίνει μάχες για να λυθούν και σήμερα προβλήματα και να ανοίξουν δρόμοι για μπροστά".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι "γι' αυτό ακριβώς ενόχλησε η παρουσία του ΣΥΝ, από το εκπαιδευτικό κίνημα, το χωρισμό εκκλησίας-κράτους, μέχρι τα θέματα του περιβάλλοντος, όλα τα ζητήματα. Γιατί ήταν μια αριστερά σε κοινή δράση, μια αριστερά εκτός των τειχών-κι αυτή είναι η πολιτική μας- και μια αριστερά που επικεντρώνεται στα σημερινά προβλήματα".

    Ασκώντας κριτική και στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι αυτή η πλευρά έχει και το αντίστοιχό της, δηλαδή: "Είναι αυτό που γίνεται από την πλευρά του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Είναι όλο αυτό το πλέγμα μέσα στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας που κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η ακροδεξιά. Να προβληθεί η ακροδεξιά προκειμένου να αφαιρέσει ψήφους από τη ΝΔ. Αυτό το θεωρούμε κατακριτέο, αρνητικό και επικίνδυνο".

    Ο κ. Αλαβάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναδειχθεί στις επόμενες εκλογές μία κυβέρνηση με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν φοβίζει τον Συνασπισμό, γιατί όπως είπε, "οι δυνατές κυβερνήσεις έκαναν τα σκάνδαλα με τα αποθεματικά, τα μέτρα για τα Πανεπιστήμια, τη σιωπή σε πολέμους όπως το Ιράκ, ενώ οι αδύνατες κυβερνήσεις σημαίνουν δυνατές κοινωνίες, εφόσον και η αριστερά μπορεί να δράσει, εφόσον υπάρχουν οργανωμένα και συγκροτημένα κινήματα που ξέρουν τι θέλουν".

    Αναφερόμενος σε πιθανά σε μετεκλογικά σενάρια ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα "να σταματήσουν να κάνουν πρόσθεση, ως προς τον Συνασπισμό" και κατέληξε:

    " Δεν είμαστε αδιάφοροι για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, κάθε άλλο μάλιστα. Είναι όμως αφέλειά τους αν πιστεύουν, ότι με όρους δικομματισμού και με όρους επιβίωσης του δικομματισμού, θα χειριστούν μια ήττα του δικομματισμού μετά από αυτές τις εκλογές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 June 2007 - 18:30:14 UTC