Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά πολιτικές ειρήνης και καλής γειτονίας»
  • [02] «Ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση»

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά πολιτικές ειρήνης και καλής γειτονίας»

    Στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου "Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον 20ο αιώνα", θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στις 18.30 μμ. Το βράδυ, θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η εποχή του», στο Μουσείο Μπενάκη.

    Ομιλία Καραμανλή σε φόρουμ για τα Βαλκάνια

    Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά πολιτικές ειρήνης και καλής γειτονίας, ενθαρρύνει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών, επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο οικονομικό Φόρουμ για τα Βαλκάνια, και απευθύνθηκε στην Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

    Σε ότι αφορά την Τουρκία τόνισε πως "η πλήρης προσαρμογή της στα προαπαιτούμενα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημαίνει και την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ" και πρόσθεσε: "Θέλουμε μια Τουρκία που απορρίπτει πρακτικές μονομερών διεκδικήσεων, σέβεται τους γείτονές της και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις, που η ίδια ανέλαβε, απέναντι σ' όλα τα μέλη της Ένωσης. Δεν μπορεί, στον 21ο αιώνα, να συντηρεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στρατό κατοχής, που χωρίζει το νησί με το τελευταίο τείχος που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι ανάγκη να βρεθεί για την Κύπρο λύση λειτουργική και βιώσιμη. Λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Να επανενωθεί η Κύπρος και να απολαμβάνουν, με ασφάλεια, όλοι οι κάτοικοί της τα οφέλη της ενσωμάτωσής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Για την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "εάν πράγματι επιθυμεί να κινηθεί προς την Ευρώπη, οφείλει:

    - να ακολουθεί και να αποδεικνύει έμπρακτα πολιτική καλής γειτονίας,

    - να εγκαταλείψει ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας,

    - να αφήσει την αδιέξοδη στάση της και να καλύψει την απόσταση που της ανήκει, για να συναντηθούμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων, επιδιώκει την ενδυνάμωση της συνεργασίας με όλους τους λαούς και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και προς την κατεύθυνση αυτή:

    - Αναπτύσσουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες για τη σύσφιγξη των σχέσεων και τη διεύρυνση της συνεργασίας μας με τις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

    - Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για να ενδυναμώσουμε τη Διαβαλκανική Συνεργασία. Να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μας. Να αναδείξουμε τα πολλά που μας ενώνουν σε μια παράλληλη πορεία ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, ανάπτυξης.

    - Δώσαμε νέα δυναμική στο Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και συνεργαζόμαστε με τις λήπτριες Χώρες για την προώθηση έργων, που υπηρετούν κοινά συμφέροντα. Ενθαρρύνουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους και υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της ΕΕ προς την πλευρά τους.

    Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στις δράσεις για μια κοινή εξωτερική πολιτική ενέργειας στην Ε.Ε. (αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), στη δημιουργία ενός νέου αγωγού τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και προωθεί νέες διασυνδέσεις του ηλεκτρικού δικτύου με εκείνα των γειτονικών χωρών.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "εθνική επιτυχία" τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, όπως και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2007. Επισήμανε ότι η ανάπτυξη δεν συναρτάται πια με ελλείμματα και χρέη. Στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές που αυξάνονται θεαματικά. Οι μεγάλες επενδύσεις, ειδικά στην ενέργεια και τον τουρισμό βρίσκουν σήμερα ανοιχτούς δρόμους και πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας.

    - Το πρώτο τρίμηνο του 2007, οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 15,8%.

    - Το 2006, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις οκταπλασιάστηκαν, σε σχέση με το 2005, ξεπερνώντας το 2% του ΑΕΠ.

    - Οι εξαγωγές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 χρόνων, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 16,5 δις ευρώ και άγγιξαν το 8,8% του ΑΕΠ.

    - Το ποσοστό της απασχόλησης έφτασε, για πρώτη φορά, το 61%.

    - Η ανεργία μειώθηκε, κάτω από το 9%, ύστερα από πολλά χρόνια.

    - Ο πληθωρισμός είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

    - Οι μεγάλες ενεργειακές επιτυχίες, αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σπουδαιότητα και το κύρος της χώρας.

    "Η Ελλάδα αλλάζει, βρίσκεται σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία", είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

    Αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη σε αυτό το νέο σκηνικό, ως γέφυρα συνεργασίας με όλους τους γείτονες και υπογράμμισε: "Σ' έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών, χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, να βλέπουμε κάθε αλλαγή, σαν ευκαιρία να σηκώσουμε πιο ψηλά τη Χώρα μας. Σ' ένα κόσμο που αλλάζει με πρωτόγνωρες ταχύτητες χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη της κοινωνίας, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες. Αυτό σχεδιάσαμε, αυτό κάνουμε και αυτό συνεχίζουμε. Τα έως τώρα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία. Η αντίληψη της "μιας" και τις "άλλης" Ελλάδας ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η ανάπτυξη επεκτείνεται σ' ολόκληρη τη Χώρα. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βγαίνουν μπροστά. Αποκτούν ενιαία και διακριτή ταυτότητα. Αποκτούν νέα πνοή, νέα δυναμική, νέα προοπτική. Προχωρούν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο αύριο".

    Συνεργασία με Μπασιάκο

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για θέματα του υπουργείου του. Ανάμεσα στα θέματα είναι η πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των επιδοτήσεων σε όλους τους αγρότες, η επίσπευση της διαδικασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας περιόδου ώστε να καταβληθούν γρηγορότερα, η πορεία καταβολής των αποζημιώσεων, η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για τις αναπτυξιακές προοπτικές άρα και για την απορροφητικότητα του Γ'ΚΠΣ, καθώς και η συνολική προσπάθεια προώθησης και προβολής των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

  • Tην Τρίτη, ο κ.Καραμανλής θα παραστεί, στις 18.30, στην εναρκτήρια εκδήλωση του διεθνούς συνεδρίου «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον 20ό αιώνα». Στις 21.00 θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η εποχή του», στο Μουσείο Μπενάκη.

    [02] «Ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση»

    Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 3.30 μμ. Το πρωί θα επισκεφθεί το δήμο Εχέδωρου, έναν δήμο που αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και σοβαρό πρόβλημα λυματολάσπης. Η επιλογή του συγκεκριμένου δήμου έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Είναι απαράδεκτο να δίνουμε φοροαπαλλαγές στους υποψηφίους και να κόβουμε χρήματα από τα σχολεία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 3ου και 5ου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέπτεται από τη Δευτέρα τη Θεσσαλονίκη και λίγο πριν το μεσημέρι επισκέφθηκε τα δύο σχολεία, όπου στο προαύλιο είχε διάλογο με τους μαθητές και στη συνέχεια με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παντού στον κόσμο, η παιδεία είναι το υπ'αριθμόν ένα θέμα και εκεί θα κριθούν οι λαοί και οι χώρες. Η παιδεία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι οικονομικό βάρος για την οικογένεια, ενώ υποσχέθηκε ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν ολοήμερα σχολεία σε όλη τη χώρα από την πρώτη τετραετία. Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Σε δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η φετινή σχολική χρονιά τελείωσε με πολλά προβλήματα για τα σχολεία, καθώς και ότι οι μαθητές ταλαιπωρήθηκαν από την άστατη και χαοτική, όπως είπε, πολιτική της κυβέρνησης.

    Η ΝΔ, πρόσθεσε, φόρτωσε με προβλήματα και βάρη την ελληνική οικογένεια, η οποία πληρώνει ένα πολύ μεγάλο κόστος.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, με το πρόγραμμά του έχει ιεραρχήσει ως πρώτη προτεραιότητα την παιδεία και θα αναλάβει η πολιτεία να σηκώσει όλο το οικονομικό βάρος ώστε να επανέλθει η δωρεάν παιδεία.

    Ο κ.Παπανδρέου ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη με μια μακρά συζήτηση στο Α' Γυμνάσιο και το Α' Λύκειο Καλαμαριάς, στην οποία πήραν μέρος εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και στελέχη της αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση ξεκαθάρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος. "Όχι . Δεν είμαστε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. Είμαστε υπέρ του δημοσίου Πανεπιστημίου και αυτό θα χρηματοδοτήσουμε", ήταν η φράση του. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά που λειτουργούν στην Ελλάδα γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ θα χρηματοδοτήσει τη δημόσια παιδεία και σε όσα λειτουργούν σήμερα θα βάλει κανόνες και δεν θα αφήσει τους κανόνες αυτούς να τους βάλει κάποιο κολέγιο στην Αγγλία ή αλλού.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ορισμένα μέτρα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του κόστους εκπαίδευσης για την οικογένεια αλλά και για να γίνει ελκυστικότερο το σχολείο.

    Ανέφερε ότι το κάθε τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα χρηματοδοτείται πλέον ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών του καθώς κάθε φοιτητής θα φέρει μαζί του το ποσό που αναλογεί σ' αυτόν για την χρηματοδότηση των σπουδών του.

    Επίσης κάθε φοιτητής θα μπορεί να πάρει άτοκο δάνειο με το οποίο θα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσής του και το οποίο θα επιστρέφεται μέσω φορολογίας όταν αποφοιτήσει και βρει δουλειά.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει την ύλη, "θα ξεφορτώσουμε" τα παιδιά όπως είπε από περιττή ύλη. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων θα γίνεται στο σχολείο, ενώ οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν τα μαθήματα που θα παρακολουθούν και τα οποία θα διδάσκονται σε συγκεκριμένες αίθουσες ώστε ο μαθητής θα αλλάζει κάθε φορά αίθουσα για να παρακολουθήσει ένα διαφορετικό μάθημα.

    Οι τρεις βασικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ όπως είπε είναι η αποκατάσταση της δωρεάν Παιδείας , η απελευθέρωση των παιδιών από την αγγαρεία της αποστήθισης και θα δοθούν πολλές δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να ρυθμίζουν πολλά θέματα του σχολείου. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος θέλει ένα σχολείο που θα θεραπεύει τα προβλήματα και θα αναδεικνύει τα ταλέντα.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ήταν πάντα υπέρ της διακομματικής συνεννόησης για θέματα παιδείας και δύο φορές όταν ο ίδιος ήταν υπουργός ζήτησε αυτή τη συνεννόηση αλλά και τις δύο φορές την αρνήθηκε η ΝΔ ενώ το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της σημερινής κυβέρνησης η οποία όμως δεν σεβάστηκε την διαδικασία του διαλόγου.

    Επίσης αναφερόμενος σε θέματα χρηματοδότησης της παιδείας είπε ότι χρήματα υπάρχουν ξέρουμε που θα τα βρούμε αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δίκαιη αναδιανομή των κονδυλίων. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι από πλευράς σχολικών υποδομών η Ελλάδα να έχει από τις καλύτερες στον κόσμο.

    Δεν συγκρινόμαστε στα θέματα παιδείας με τη Νέα Δημοκρατία αλλά με τον εαυτό μας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι θα είμαστε καλύτεροι από τον εαυτό μας στην επόμενη κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου συνάντησε και την μικρή μαθήτρια (11 ετών) Φωτεινή Δερβίση , μαθήτρια του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης η οποία είναι μια από τις 4 ευρωπαίες μαθήτριες (υπάρχουν άλλες δύο ελληνίδες) που βραβεύτηκαν μεταξύ 800 συμμετοχών από όλο τον κόσμο σε διαγωνισμό έκθεσης του ΟΗΕ με θέμα "Ανθρώπινα δικαιώματα και φτώχεια".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 June 2007 - 4:30:20 UTC