Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι κλιματικές αλλαγές στη Σύνοδο των "8"

  • [01] Οι κλιματικές αλλαγές στη Σύνοδο των "8"

    Οι κλιματικές αλλαγές και η αντιμετώπισή τους θα είναι το κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής των Οκτώ περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στο Χαϊλίγκενταμ της Γερμανίας, ενώ η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών, αν και δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

    Η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, που έχει απευθύνει έκκληση προς τις χώρες της Ομάδας των 8 να αναλάβουν αποφασιστικά δράση.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία "να επεξεργασθεί (με την G8) μία μετα-Κιότο συμφωνία" για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    "Ηλθα εδώ με τη σταθερή βούληση να συνεργασθώ μαζί σας για μία μετα-Κιότο συμφωνία και για να βρούμε τον τρόπο να επιτύχουμε ουσιαστικούς στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", είπε ο αρχηγός του Λευκού Οίκου μετά το γεύμα που του παρέθεσε η Αγγελα Μέρκελ.

    Από την πλευρά της η Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι "υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας κοινής θέσης" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα στείλει στον κόσμο ένα "ισχυρό μήνυμα" για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Οι Οκτώ (Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία) θα συζητήσουν επίσης το θέμα της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες, ενώ δέχονται επικρίσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι οι υποσχέσεις τους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Γκλενίγκλς το 2005 για τον διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας μέχρι το 2010 παρέμειναν νεκρό γράμμα.

    Το σημαντικότερο οικονομικό θέμα της συνόδου κορυφής είναι η διατύπωση της πρόθεσης για την επανάληψη των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι αγροτικές επιδοτήσεις στις αναπτυγμένες χώρες αποτελούν το κύριο εμπόδιο για την πρόοδο των συνομιλιών που άρχισαν το 2001 στο Κατάρ. Η Γερμανία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία στο Χαϊλίγκενταμ της Βραζιλίας και την Ινδίας, σημαντικών εταίρων στον ΠΟΕ, καθώς και πολλών αφρικανικών κρατών για να επιτύχει πρόοδο στο θέμα αυτό.

    Η σύνοδος θα ασχοληθεί και με τα μεγάλα γεωπολιτικά θέματα που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα του αυριανού γεύματος εργασίας.

    Το θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων θα συζητηθεί με επίκεντρο το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Οι Οκτώ αναμένεται να δεσμευθούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νταρφούρ και να καλέσουν την κυβέρνηση του Σουδάν να δεχθεί την ανάπτυξη εκεί κοινής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης το θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου. Οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας, εξέλιξη που απορρίπτουν η Σερβία και η Ρωσία.

    Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές

    Περίπου 6.000 διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης πέρασαν σήμερα τα μπλόκα της αστυνομίας και πλησίασαν το φράκτη γύρω από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Χάιλιγκενταμ αψηφώντας την αστυνομική απαγόρευση.

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να απωθήσει το πλήθος από το φράκτη, που έχει υψωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο στο οποίο διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G8.

    Οι διαδηλωτές πλησίασαν μέσα από δάση και αγρούς από τους καταυλισμούς που έχουν στήσει κοντά στο Χάιλιγκενταμ λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου.

    Μία από τις φάλαγγες των διαδηλωτών, που ερχόταν από ανατολάς, απωθήθηκε καθώς πλησίαζε στον κεντρικό δρόμο πρόσβασης στο ξενοδοχείο. Μια άλλη ομάδα, που ερχόταν από δυσμάς, πλησίασε στο φράκτη και έτρεξε προς έναν άλλο δρόμο πρόσβασης.

    Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν φθάσει από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι ως επί το πλείστον εικοσάρηδες. Λίγοι ανάμεσά τους φορούν τις κουκούλες και τα μαύρα ρούχα που σηματοδοτούν τους πιο μαχητικούς.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως η ειδική αστυνομική δύναμη που φρουρεί τη σύνοδο κορυφής και η οποία είχε συναντηθεί επανειλημμένα νωρίτερα με τους οργανωτές της διαμαρτυρίας, δεν αιφνιδιάστηκε από την εισβολή. Ικανός αριθμός αστυνομικών βρισκόταν επιτόπου για να προστατεύσει το φράκτη ώστε να μην παραβιαστεί, πρόσθεσε.

    Η αστυνομική δύναμη της συνόδου κορυφής, η οποία έχει σχηματισθεί από αστυνομικούς αρκετών χωρών, αριθμεί 16.000 άνδρες και γυναίκες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 June 2007 - 16:30:20 UTC