Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Α. Παπαρήγα στη Θράκη
  • [02] Ομιλία Αλαβάνου στη Ν.Ε. του ΣΥΝ

  • [01] Περιοδεία Α. Παπαρήγα στη Θράκη

    Κριτική σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ άσκησε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στην Κομοτηνή, δεύτερο σταθμό μετά την Καβάλα, της περιοδείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Η κ. Παπαρήγα ξεκινώντας την τοποθέτηση της είπε ότι, καθημερινά ζούμε το ίδιο έργο, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναγωνίζονται ποιος θα δώσει περισσότερες παροχές, αντιμετωπίζοντας τα λαϊκά στρώματα, ως εργαζόμενους με τις λιγότερες απαιτήσεις.

    Χαρακτήρισε ως προσβλητικές αυτές τις παροχές λέγοντας ότι, αυτά που έχουν χάσει οι εργαζόμενοι κυρίως από το 1990 και μετά είναι πολλά και γι' αυτό οι απαιτήσεις τους είναι αυξημένες. Σύμφωνα με την κυρία Παπαρήγα, με τις προσβλητικές αυτές παροχές, τα δύο κόμματα στοχεύουν να υποκλέψουν την ψήφο του λαού, ενώ όποιος κερδίσει στις εκλογές, θα πάρει σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα την επόμενη τετραετία.

    Το ΚΚΕ, είπε η κυρία Παπαρήγα έχει συγκεκριμένες θέσεις και κάλεσε τους ψηφοφόρους να χτυπήσουν και να αποδυναμώσουν τον δικομματισμό, ενισχύοντας το Κομουνιστικό Κόμμα.

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις για το θέμα των ομολόγων και την επιστροφή των τόκων, είπε ότι "πάλι ο λαός θα τα πληρώσει", ενώ η θέση του ΚΚΕ είναι να πληρώσουν αυτοί που φταίνε.

    Σχετικά με τα σενάρια πεντακομματικής Βουλής η κυρία Παπαρήγα είπε ότι, δεν μας ενοχλεί πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή, σημειώνοντας πως "η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πολύ θα ήθελαν να είναι μόνοι τους και για το λόγο αυτό ψάχνουν αναχώματα". "Εμείς", τόνισε η Γραμματέας, "δεν θα γίνουμε ανάχωμα κανενός".

    Νωρίτερα στην ομιλία της σε σύσκεψη γυναικών στην Κομοτηνή, η κυρία Παπαρήγα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ. Χαρακτήρισε τον ΣΥΝ ως το κόμμα "εκ των υστέρων", λέγοντας ότι το πρόγραμμα του έχει κοινά σημεία με το ΠΑΣΟΚ και μόνο τον τελευταίο χρόνο ο ΣΥΝ εκφράζει ένα αγωνιστικό προφίλ, χωρίς όμως ουσία. Οι θέσεις του ΣΥΝ, είπε η κυρία Παπαρήγα, τον οδηγούν αργά ή γρήγορα στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν το κρύβει ότι πολεμάει τον ΣΥΝ, γιατί είναι μία πολιτική δύναμη που προέκυψε από τους κόλπους της εργατικής, κομμουνιστικής τάξης, προσθέτοντας ότι είναι άλλο πράγμα να πηγαίνεις από τα δεξιά στα αριστερά και άλλο πράγμα από τα αριστερά στα δεξιά.

    Όσον αφορά το ΛΑΟΣ, είπε ότι είναι μία επιζήμια παρουσία που χρησιμοποιεί τη θρησκεία, την οικογένεια και την πατρίδα, έχει επικίνδυνες αντιλήψεις και σκοταδιστικές απόψεις και δεν λέει ξεκάθαρα τι είδους κόμμα είναι.

    Επίσης, η Γενική Γραμματέας εκτίμησε ότι το ΚΚΕ θα δεχθεί σφοδρή ενορχηστρωμένη επίθεση μέχρι τις εκλογές, αλλά δε τη φοβάται.

    Σχετικά με τη θέση των γυναικών είπε ότι σαφώς είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ευθύνη του ΚΚΕ είναι να διαμορφωθούν άλλα κριτήρια για την προσωπικότητα της γυναίκας και όχι τα κριτήρια που έχουν τα άλλα κόμματα, όπως της ομορφιάς.

    Η κυρία Παπαρήγα παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τη γυναίκα και τα νέα ζευγάρια, όπως άτοκα δάνεια, πρόγραμμα λαϊκής στέγης, πλήρης δωρεάν υγεία και παιδεία, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς και πρόγραμμα βοήθειας στην τρίτη ηλικία.

    Το βράδυ, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία στην πλατεία του Φάρου της Αλεξανδρούπολης.

    [02] Ομιλία Αλαβάνου στη Ν.Ε. του ΣΥΝ

    Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, αλλά και εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στην Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Αθήνας του κόμματος.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "κάθε Παρασκευή πρωί η Ελλάδα μένει χωρίς πρωθυπουργό" επικρίνοντας έτσι τον κ. Καραμανλή γιατί δεν προσέρχεται στη βουλή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι "έτσι χαμένος ήταν και χθες, μέχρι που εμφανίστηκε ξαφνικά το βράδυ στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ", γιατί όπως υποστήριξε "μονάχα μπροστά σε ένα στημένο ακροατήριο θα μπορούσε ο πρωθυπουργός της Ν.Δ., η οποία έχει έρθει σε σύγκρουση με τη νεολαία και πρώτ' απ' όλα για τα θέματα της Παιδείας, να μιλήσει για τις μεγάλες επιδόσεις στα ζητήματα της Παιδείας, για τις χρηματοδοτήσεις και να πανηγυρίσει για τον νόμο-πλαίσιο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στην απεργία πείνας του Χρ. Κορτζίδη τονίζοντας ότι τα μεγάλα κινήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε θέματα, τα οποία αγγίζουν, ευαισθητοποιούν, έχουν σχέση με ζωτικά ενδιαφέροντα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη του στον δήμαρχο Ελληνικού.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι οι χθεσινές προτάσεις της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες οι απώλειες των Ταμείων θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό, τον οποίο διαμορφώνουν με βάση την φορολογική επιβάρυνση της κοινωνίας μας, είναι μια εξαπάτηση. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, όλη αυτή η προσπάθεια αποβλέπει σε ένα κουκούλωμα του σκανδάλου των ομολόγων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και χαρακτήρισε το πολιτικό σκηνικό ως "Βαβυλωνία", γιατί "βλέπουν τη Ν.Δ. να επιτίθεται τεχνητά στο ΠΑΣΟΚ σε θέματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν διαφορές, να φοβάται και να χρησιμοποιεί ως εφεδρεία την ακροδεξιά, να μην κρύβει την επιθυμία της για μία Αριστερά μη παρεμβατική που θα είναι κλεισμένη στα τείχη της, και να βάζει συνεχώς, ως έναν από τους σκληρούς της στόχους, τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας πια και σ' αυτήν την κοινοβουλευτική βεντέτα που μας έχει αρχίσει ο πρωθυπουργός".

    Το ΠΑΣΟΚ, από την δική του πλευρά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "δημιουργεί τεχνητή πόλωση με τη Ν.Δ., θα ήθελε μία Αριστερά που να μην ελκύει, το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του είναι πόσες μονάδες έχει διαφορά πάνω-κάτω με τη Ν.Δ. και σ' αυτό τα υποτάσσει όλα, ακόμα και πολιτικά ζητήματα, ακόμη και θέματα που έχουν σχέση με μία παρουσία της ακροδεξιάς στη χώρα μας" και υπογράμμισε ότι:

    "Το ΚΚΕ επιτίθεται ενάντια στον ΣΥΝ, επιτίθεται ενάντια στον ΣΥΝ, επιτίθεται ενάντια στον ΣΥΝ και επιτίθεται και ενάντια και σε κάποιους άλλους.

    Η ακροδεξιά έχει ανοίξει τα δικά της μέτωπα και, κυρίως, κάνει τις δικές της συσπειρώσεις, προσπαθεί να έχει την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, προσπαθεί να δει "υποδίκους" από διάφορα κόμματα για να τους συγκεντρώσει στις γραμμές της, έχει τη "Χρυσή Αυγή" ήδη".

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, κεντρικός στόχος του ΣΥΝ, είπε ο κ. Αλαβάνος είναι "η αντίληψή μας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει -όσο κι αν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, ακόμα και με τη δική μας συμμετοχή, ακόμα και με την ύπαρξη μιας αριστερής κυβέρνησης - εάν η κοινωνία δεν ενεργοποιηθεί, εάν δεν οργανωθούν οι πολίτες σε φορείς, κινήματα, οικολογικά, επιστημονικά, τα οποία θα είναι ανοιχτά σε όλα αυτά που γίνονται σήμερα είτε στον οικονομικό τομέα είτε στο πεδίο των ΜΜΕ είτε στον κοινωνικό τομέα και αν δεν έχουμε ενεργούς και μαχητικούς πολίτες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 June 2007 - 16:30:14 UTC