Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Nέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης»
  • [02] Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Nέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης»

    "Εχουμε ένα νέο όραμα ως ΠΑΣΟΚ, έχω και προσωπικά ένα νέο όραμα για την πράσινη ανάπτυξη, ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα",δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Πέραμα.

    "Αυτό θα δώσει μία δυναμική παρουσία της χώρας μας διεθνώς, μια νέα εικόνα, και θα προβάλει τη χώρα σε ένα διεθνές κίνημα, μαζί με μεγάλες φυσιογνωμίες, όπως, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αλ Γκόρ", είπε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η πράσινη ανάπτυξη "θα μας δώσει νέες δυνατότητες για τη νέα γενιά, θα ανοίξει ευκαιρίες και προοπτικές για πράσινη απασχόληση και επενδύσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα για αυτό τον τομέα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την οικονομία, και πρόσθεσε ότι αυτή "εγγυάται και διασφαλίζει την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες".

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκε και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ο δήμαρχος Γιάννης Γλύκας, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε πρόσβαση στη θάλασσα, άνοιγμα δεύτερου δρόμου και στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος.

    "Ως πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσουμε περιοχές όπως το Πέραμα, να μην είναι υποβαθμισμένες σε ένα περιβαλλοντικό Απαρτχάιντ, καθώς δεν έχουν ποιότητα λόγω της οικονομικής τους δυνατότητας και πρέπει και εδώ να υπάρχει πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές ποιοτικό περιβάλλον" είπε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας "να φύγουν καζάνια, όπως οι δεξαμενές πετρελαίου και να αναβαθμιστεί η περιοχή".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι "σήμερα επισκέπτεται τη χώρα μας και μια μεγάλη φυσιογνωμία ο Αλ Γκορ, που με ευαισθησία προσπαθεί να κινητοποιήσει τη συνείδηση όλων των πολιτών του κόσμου και συμπαραστεκόμαστε σε αυτή του την προσπάθεια".

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Αλ Γκορ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση, το απόγευμα, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν τα ζητήματα του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

    Στην αρχή ο Αλ Γκορ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο χαρακτήρισε "πράσινο Πατριάρχη".

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι την τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί ο κ. Γκορ ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και συζήτησαν για την Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Στη διάρκεια της συζήτησής τους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον Γκορ -με την ιδιότητά και ως Προέδρου του Σοσιαλιστικής Διεθνούς -ότι στην ατζέντα της Διεθνούς βρίσκεται πολύ ψηλά το θέμα του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών και τον ενημέρωσε για την επιτροπή που πρόκειται να συστήσει η Διεθνής, στο επόμενο συμβούλιό της, η οποία θα ασχολείται με θέματα αειφόρου ανάπτυξης και στην οποία επικεφαλής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος.

    Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον Α. Γκορ να συνεργαστεί με την υπό ίδρυση Ακαδημία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα περιβάλλοντος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε στον Α. Γκορ το περιβαλλοντικό τμήμα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και συζήτησαν και για τα θέματα της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή,ο δε Αλ Γκορ θυμήθηκε τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών,ιδιαίτερα για τα Βαλκάνια και τον ενημέρωσε για το καινούργιο βιβλίο που συγγράφει.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στη συνάντηση οδηγώντας ένα υβριδικό αυτοκίνητο, για το οποίο ενημέρωσε χαριτολογώντας τον Αλ Γκορ λέγοντάς του ότι "έκανα σήμερα ένα τεστ ντράιβ". Με το ίδιο αυτοκίνητο είχε επισκεφθεί το πρωί το Πέραμα.

    «Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα ομόλογα»

    Μείζον θέμα ευθύνης για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση στο σύνολό της, τίθεται μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου,στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τις κυρίες Βάσω Παπανδρέου και Μαρία Δαμανάκη, προκειμένου να "επανατοποθετήσουν" το θέμα.

    Η κα Παπανδρέου αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,τόνισε ότι αποκαλύφθηκε το σχέδιο,το οποίο, όπως σημείωσε, υλοποιήθηκε με την προστασία και τη συμμετοχή της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι αποκαλύφθηκαν " και τα ψέματα της κυβέρνησης να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρανόμησε, με βάση τον ελληνικό νόμο, γιατί δεν ενημέρωσε τους επενδυτές για τα στοιχεία και τους όρους του ομολόγου.

    Για τους ίδιους λόγους, είπε, η JP MORGAN έχει παρανομήσει έναντι του βρετανικού δικαίου.

    Επίσης, χαρακτήρισε "ασύστολο ψέμα" τον ισχυρισμό της αμερικανικής Τράπεζας ότι δεν γνώριζε η εταιρεία συμφερόντων του κ. Παπαμαρκάκη (ΝΡΙ) στην οποία πούλησε το ομόλογο ότι θα το πωλούσε και εκείνη με τη σειρά της. Η συγκεκριμένη εταιρία είχε ιδρυθεί το Νοέμβριο του 2006 και το κεφάλαιό της των 80 εκ. δολ. δεν της επέτρεπε να το κρατήσει, είπε.

    Η κα Παπανδρέου επικαλέστηκε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του ΟΔΔΗΧ, της 4ης Απριλίου 2007, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "δεν είναι δυνατό να μη γνώριζαν ο εκδότης και ο ανάδοχος (η κυβέρνηση και η JP MORGAN) ποιοι ήταν οι επενδυτές οι οποίοι υπαγόρευσαν τους όρους".

    Όπως δήλωσε η αρμόδια του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι "όλοι γνώριζαν πως το όλο θέμα είχε στηθεί από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με χρηματιστηριακές εταιρίες, τραπεζικές εταιρίες και βέβαια σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης για να καταλήξει στα Ταμεία".

    Η κα Παπανδρέου κατηγόρησε το ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας Γιώργο Κουρή ότι "είπε ψέματα" στην προκαταρκτική ανάκριση πως οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική τράπεζα είχαν αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ είχαν αρχίσει από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

    Ανέφερε, επίσης,ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν αρνιόταν ότι συζητά με τη τράπεζα την επαναγορά του ομολόγου από το δημόσιο, για την οποία, όπως είπε, ο κ. Αλογοσκούφης είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να γίνει, διότι θα αποτελούσε πράξη απιστίας. Και ρώτησε: Η πληρωμή των τόκων από το δημόσιο δεν αποτελεί απιστία;

    Εξ άλλου, η Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι είναι "το υπουργείο Οικονομίας που οργάνωσε ουσιαστικά τη ληστεία των ασφαλιστικών Ταμείων" και πρόσθεσε ότι "η σπουδή του υπουργείου οφείλεται στην προσπάθειά του να καλύψει και να καλυφθεί".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέγνωσε τμήμα των πρακτικών από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, όπου ο εκπρόσωπος της JP MORGAN αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2006. Στις διαπραγματεύσεις, αναφέρεται,πήραν μέρος "αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας και ο κ.Κουρής".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Π. Ευθυμίου απάντησε ότι το θέμα που τίθεται είναι θέμα αλήθειας και όχι θέμα παραίτησης των κ.κ. Δούκα και Κουρή, όπως αναφέρθηκε στην ερώτηση.

    Η κα Παπανδρέου απαντώντας, εξ άλλου, σε ερωτήσεις,προέβλεψε ότι "η συγκάλυψη δεν θα κρατήσει πολύ", ενώ ως προς τη σκοπιμότητα έκδοσης του ομολόγου ανέφερε τρεις λόγους: Το χρέος, το έλλειμμα και την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων.

    Διότι, όπως τόνισε, "δεν είναι δυνατό τόσο μεγάλες προμήθειες, να έχουν πάει μόνο στους ενδιάμεσους".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Παπαμαρκάκης υπήρξε σύμβουλος του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Ευθυμίου απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα ψευδέστερο αυτού και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαμαρκάκης ήταν υπάλληλος της MORGAN STANLEY, η οποία συνεργαζόταν με το ελληνικό δημόσιο. Και ως στέλεχός της είχε επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και τον υπουργό.

    [02] Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης

    Διεθνές κύκλωμα επεξεργασίας, παραγωγής και διακίνησης κοκαΐνης στην Ελλάδα εξάρθρωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Υπ.Ε.Ε.) και συγκεκριμένα το Τμήμα Ναρκωτικών και Όπλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DEA). Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανακαλύπτεται παράνομο εργαστήριο παραγωγής κοκαϊνης.

    Η Υπ.Ε.Ε. αξιοποίησε πληροφορία προερχόμενη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) ότι μέλη του Κολομβιανού καρτέλ είχαν εγκαταστήσει στο νομό Αττικής παράνομο εργαστήριο παραγωγής κοκαΐνης. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή, στην οποία δεν ήταν δυνατό να ανιχνευτεί η ύπαρξη της κοκαΐνης, είχε εισαχθεί με άγνωστο τρόπο στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του καρτέλ αποσκοπούσαν στη αποφυγή των συνοριακών τελωνειακών ελέγχων.

    Η Υπ.Ε.Ε., σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. (D.E.A.), εντόπισε τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, έναν Βρετανό υπήκοο, ο οποίος αφίχθηκε στη χώρα μας προκειμένου να εποπτεύσει την παραγωγή της κοκαΐνης και εν συνεχεία να οργανώσει τη μεταφορά της σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Στις 11-06-2007, μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, κατασχέθηκαν στη περιοχή της Γλυφάδας εντός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου δεκατέσσερα πακέτα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους δεκαπέντε κιλών και 285 γραμμαρίων. Το εν λόγω αυτοκίνητο είχε μεταβεί προηγουμένως στη Λάκκα Αναβύσσου και είχε σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο εξοχικής κατοικίας.

    Συνελήφθηκαν αρχικά δύο νεαρά άτομα, ομογενείς από την Αλβανία, οι οποίοι παρέλαβαν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από τη Γλυφάδα με σκοπό να μεταφέρουν τη κοκαΐνη σε άγνωστους παραλήπτες. Στη συνέχεια συνελήφθη σε ξενοδοχείο των Νοτίων Προαστίων ο Βρετανός «εγκέφαλος του κυκλώματος», καθώς και μια συνεργός του, υπήκοος Βενεζουέλας, στη Γλυφάδα.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε έφοδος του κλιμακίου της Υπ.Ε.Ε. στην εξοχική κατοικία στη Λάκκα Αναβύσσου, όπου ανακαλύφθηκε παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας και παραγωγής κοκαΐνης και συνελήφθη ένας ακόμη υπήκοος Βενεζουέλας. Επιπλέον, αναζητούνται δύο άτομα τα οποία είχαν ενοικιάσει την εξοχική κατοικία.

    Εντός της κατοικίας βρέθηκαν δέκα πακέτα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους δέκα κιλών και οχτακοσίων πενήντα γραμμαρίων. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 26 κιλά και 135 γραμμάρια κοκαΐνης. Τα πακέτα έφεραν λογότυπο «ρόμβο», το καλούπι του οποίου βρέθηκε εντός της κατοικίας. Επιπλέον κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες προδρόμων χημικών ουσιών και άρτιος μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείτο για την επεξεργασία, παραγωγή και συσκευασία της κοκαΐνης.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι η δημιουργία του εργαστηρίου παραγωγής κοκαΐνης εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κολομβιανού καρτέλ να μεταφέρει τα εργαστήρια παραγωγής από τη Λατινική Αμερική στις χώρες κατανάλωσης της Δυτικής Ευρώπης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 June 2007 - 16:30:21 UTC