Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [02] "Να καταψηφιστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

  • [01] Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά θέλει να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006, για τη σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες για τη λύση του κυπριακού.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εκτιμά επίσης ότι η τουρκική πλευρά θέλει να επανέλθει στη θέση ότι το Σχέδιο Ανάν, με διακοσμητικές αλλαγές, πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη λύση του κυπριακού. Αυτή η πολιτική, τονίζει, υπαγορεύεται από την Άγκυρα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περιορίζεται να λέει ότι υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου, αλλά "η επανένωση" που εννοεί, είναι το Σχέδιο Ανάν.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η εντύπωση ότι ακολουθεί πολιτική στο κυπριακό "για λύση σε βάθος χρόνου". Επίσης, απορρίπτει ως απαράδεκτη την κατηγορία ότι με την πολιτική του οδηγεί την Κύπρο στην οριστική διχοτόμηση. "Αγωνιζόμαστε με κάθε προσφερόμενο μέσο να αποτραπεί αυτή η απαράδεκτη κατάληξη",υπογραμμίζει.

    Ο Κύπριος πρόεδρος παρατηρεί ότι στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Τουρκοκυπρίων δεν αναφέρεται ο όρος "απ' ευθείας εμπόριο". Εξηγεί, επίσης, ότι στόχος του Κανονισμού είναι "η οικονομική ολοκλήρωση και επανένωση της Κύπρου".

    Αναφορικά με το θέμα της υποψηφιότητας του στις προεδρικές εκλογές ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του, αφού σταθμίσει προσεκτικά τις θέσεις όλων των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβερνητική συνεργασία, "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι προϋπόθεση να με υποστηρίξουν όλα τα κόμματα".

    Σε ερώτηση, αν υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που θα λάβει υπόψη, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί. Αρκεί να πω, κατέληξε, ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και την "επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές".

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Παπαδόπουλου είναι το ακόλουθο:

    Ερώτηση: Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν υπάρχει η εντύπωση ότι η λύση του κυπριακού οδηγείται σε βάθος χρόνου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

    Απάντηση: Αυτή η εντύπωση είναι εντελώς λανθασμένη. Ουδέποτε υπήρξε ούτε σήμερα υπάρχει πολιτική από μέρους μας "για λύση σε βάθος χρόνου". Έχω κάνει από την αρχή σαφές και επιμένω ότι η κυβέρνηση επείγεται - αν μπορώ να δανειστώ μια φράση του πρώην προέδρου κ. Γιώργου Βασιλείου - για "λύση χθες". Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η λύση δεν μπορεί να βρεθεί μονομερώς. Η εκτίμησή μου είναι ότι η τουρκική πλευρά αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006, επιθυμεί να ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα.

    Ερώτηση: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι με την πολιτική σας οδηγείτε την Κύπρο στην οριστική διχοτόμηση. Τι απαντάτε;

    Απάντηση: Απορρίπτω ως απαράδεκτη τέτοια κατηγορία, διότι εκτός των άλλων, οι πάντες γνωρίζουν ότι η δημιουργία συνθηκών για την προώθηση των διχοτομικών επιδιώξεων της Τουρκικής πλευράς δεν προέρχεται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά ή από μένα, αλλά από την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων και το κλίμα, που καλλιεργήθηκε στο παρελθόν, ότι το σχέδιο Ανάν, που περιέχει διχοτομικές πρόνοιες, θα ήταν αποδεκτό. Άρα, παρά το ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δύο δυσμενή δεδομένα, αγωνιζόμαστε με κάθε προσφερόμενο μέσο να αποτραπεί αυτή η απαράδεκτη κατάληξη. Που ποτέ, δεν πρόκειται να την δεχθεί ο Κυπριακός Ελληνισμός.

    Ερώτηση: Σε γενικές γραμμές ποια είναι η πολιτική σας για άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό;

    Απάντηση: Το αδιέξοδο προκύπτει από τη μη διάθεση της Τουρκικής πλευράς, Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, να εμπλακεί, σε αυτό το στάδιο, σε ουσιαστικές συνομιλίες. Χωρίς να επιρρίπτω ευθύνες, γιατί αυτή είναι η δέσμευση που ανέλαβα γραπτώς έναντι του τέως βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, δεν θέλω, τώρα, να αναφερθώ δημόσια σε ευθύνες για την ύπαρξη του αδιεξόδου και την μή εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006.

    Η θέση μας παραμένει σταθερή. Χρειάζεται καλή προετοιμασία συνομιλιών πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, ώστε από τη συζήτηση αυτών των πτυχών -και εδώ παραπέμπω στην επιστολή του κ. Γκαμπάρι ημερομηνίας 15ης Νοεμβρίου, 2006-, ότι "από τη συζήτηση των βασικών πτυχών θα προκύψει η βάση για μια συνολική λύση του κυπριακού". Η πολιτική μας είναι να εφαρμοστεί αυτή, που κατά τη γνώμη μου, είναι σήμερα η μόνη διαθέσιμη πορεία για προώθηση των συνομιλιών.

    Ερώτηση: Τι προοπτικές υπάρχουν να γίνει αυτό;

    Απάντηση: Αν δεν υπάρξουν συνομιλίες δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση γι' αυτό. Η εκτίμηση μου είναι ότι η Τουρκική πλευρά θέλει να επανέλθει στη θέση ότι το σχέδιο Ανάν, με διακοσμητικές αλλαγές, πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό άλλωστε έχει δηλώσει επανειλημμένα η Τουρκική πλευρά και έχει επαναλάβει ο κ. Ταλάτ, στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ερώτηση: Δηλαδή αυτός είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η συμφωνία της 8ης Ιουλίου;

    Απάντηση: Μάλιστα. Έχουν γίνει μέχρι τώρα 30-40 συναντήσεις των αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων. Τον περασμένο Μάρτιο επιτεύχθηκε, κατά τη δική μας εκτίμηση και την εκτίμηση του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάϊκλ Μόλερ, μια "συναντίληψη" για την σύνθεση και έναρξη της λειτουργίας των επιτροπών, όπως και για τα αντικείμενα συζητήσεων στην κάθε Ομάδα Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών, την οποία όμως εγκατέλειψε η Τουρκική πλευρά.

    Και αυτό, γιατί η Τουρκική πλευρά θέλει να αποδεσμευτεί από τη διαδικασία Γκαμπάρι, η οποία ξεφεύγει από το σχέδιο Ανάν. Αυτή η πολιτική υπαγορεύεται από την Άγκυρα και το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα.

    Ερώτηση: Πού αποσκοπεί η εμμονή της Άγκυρας και της τουρκο-κυπριακής ηγεσίας στον ισχυρισμό περί απομόνωσης των τουρκοκυπρίων και πως αντιμετωπίζεται αυτός ο ισχυρισμός από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης;

    Απάντηση: Πιστεύω ότι η Τουρκική πλευρά, σε κάποιο στάδιο, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να πετύχει αναγνώριση χωριστού κράτους και διαβλέποντας ότι η τυχόν αναγνώριση χωριστού κράτους αυτόματα αφαιρεί από τους τουρκοκύπριους την ιδιότητα του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται, δεν επιδιώκει, επί του παρόντος, αναγνώριση χωριστού κράτους, αλλά αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.

    Έτσι, με λανθασμένη ερμηνεία και του γράμματος και του πνεύματος του Κανονισμού της 26/4/2004,για "το απ' ευθείας εμπόριο" επιδιώκει να πετύχει αυτή την αναβάθμιση.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι πουθενά στην απόφαση της 26ης Απριλίου, 2004, ή στον Κανονισμό, αναφέρεται ο όρος "απ' ευθείας εμπόριο". Εμείς έχουμε δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συνεχώς προβάλλουμε και επιχειρηματολογούμε προς όλες τις χώρες και από όλα τα βήματα, ότι το λεγόμενο "απ' ευθείας εμπόριο" δεν αποβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη των τουρκοκυπρίων ούτε προωθεί το δεύτερο σκέλος της απόφασης της 26ης Απριλίου, που αναφέρει ,"ώστε να προωθηθεί η οικονομική ολοκλήρωση και επανένωση της Κύπρου".

    Συνεπώς, κάθε πρόνοια του Κανονισμού, που δεν εξυπηρετεί την επανένωση, εμείς νόμιμα και δικαιολογημένα την απορρίπτουμε.

    Ερώτηση: Αυτό το επιχείρημα πόσο γίνεται κατανοητό από τους Ευρωπαίους;

    Απάντηση: Εκείνο που ξέρω είναι ότι, σε μεγάλο βαθμό έχει, συγκριτικά, αποτραπεί η πίεση που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Ούτε έχουμε ακούσει επιχείρημα ότι η εφαρμογή αυτού του Κανονισμού οδηγεί στην οικονομική επανένωση της Κύπρου. Όλο και περισσότερα Κράτη, δέχονται ότι η Τουρκική πλευρά, μέσω αυτού του Κανονισμού, επιδιώκει πολιτικά και όχι οικονομικά οφέλη.

    Ερώτηση: Ωστόσο, φαίνεται ότι στο διεθνή χώρο υπάρχει μία κατανόηση στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για άρση της δήθεν απομόνωσης.

    Απάντηση: Δεν βλέπω να υπάρχει κατανόηση. Αν υπήρχε κατανόηση θα έπρεπε να είχε εγκριθεί ο Κανονισμός εδώ και τρία χρόνια. Κάποιες χώρες, όντως επιθυμούν να παράσχουν πολιτικά οφέλη στην Τουρκία και στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Να σημειωθεί ότι μόνο η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει νομικό και θεσμικό δικαίωμα να αποσύρει αυτό τον Κανονισμό, που τον κατέθεσε τον Αύγουστο του 2004.

    Ερώτηση: Το θέμα της Αμμοχώστου εμπλέκεται με το θέμα του Κανονισμού;

    Απάντηση: Το θέμα της Αμμοχώστου αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας η οποία είχε αναληφθεί επί προεδρίας Λουξεμβούργου και την οποία εμείς με πολλή προσπάθεια και, πιστεύω, με πειστικά επιχειρήματα, προωθήσαμε.

    Σύμφωνα με την πρόταση, το λιμάνι της Αμμοχώστου μπορεί να λειτουργήσει από κοινού και υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (όχι των τουρκοκυπρίων), νοουμένου ότι ταυτόχρονα θα αποδοθεί η περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

    Αυτή ήταν η πρώτη φορά από την εισβολή του 1974, που το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου, πέρα από ευχολογικές διακηρύξεις, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, μάλιστα, σε διασύνδεση με τη λειτουργία του λιμανιού. Η Τουρκική πλευρά κατηγορηματικά έχει δηλώσει ότι δεν συζητά τέτοιο θέμα πριν από τη λύση του κυπριακού.

    Η δική μας θέση είναι ότι αυτή η Τουρκική θέση, είναι αντίθετη με τη συμφωνία υψηλού επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς και με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε κάθε περίπτωση, εάν το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου θα ρυθμισθεί με τη λύση του κυπριακού, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το νομικό καθεστώς των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

    Ερώτηση: Επί της ουσίας του κυπριακού υπάρχει διαφορά στην πολιτική του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς;

    Απάντηση: Ο κ. Ταλάτ περιορίζεται να λέει ότι υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου, αλλά "η επανένωση" που εννοεί, είναι το Σχέδιο Αννάν και τίποτε άλλο.

    Ερώτηση: Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κινητικότητα για επίλυση του κυπριακού ποια σημασία έχει η διάνοιξη των διόδων στην οδό Λήδρας και στο Λιμνίτη;

    Απάντηση: Καταρχήν, την εφαρμογή άνευ όρων της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006, την υποστηρίζουν και την προωθούν με κάθε μέσο όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ προηγουμένως. Αν αυτή η τοποθέτηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν συνιστά κινητικότητα, τότε δεν ξέρω τι άλλο συνιστά μεγαλύτερη κινητικότητα, όταν η Τουρκική πλευρά, δεν θέλει να συνομιλήσει.

    Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006, περιέχει δύο σκέλη. Από τη μια την σύσταση Ομάδων Εργασίας - αδόκιμος ο όρος - για συζήτηση των ουσιαστικών πτυχών του κυπριακού. Ταυτόχρονα όμως, προβλέπει τη συζήτηση μέτρων, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως λέγονται, ένα από τα οποία είναι η διακίνηση των πολιτών, μέσω διόδων και οικοδόμηση συνεργασίας και κατανόησης.

    Η διάνοιξη διόδων, αποτελεί δική μας πρόταση από τον Δεκέμβρη του 2005, μια πρωτοβουλία που επίσης χαιρετίζεται και υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άρα σκοπός της διάνοιξης των διόδων, είναι να αποδειχθεί ότι εμείς προωθούμε την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, σε θέματα καθημερινότητας και εφαρμόζουμε τη Συμφωνία Γκαμπάρι. Στο ίδιο μοτίβο είναι και οι τελευταίες μας προτάσεις για οικονομική και άλλη ενίσχυση επιχειρηματικών κοινοπραξιών, μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, όσο και η επιχορήγηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), οι οποίες θα προσπαθούν να προωθήσουν την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

    Η μη διάνοιξη των διόδων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην άρνηση του τουρκικού στρατού να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από το χώρο των διόδων. Αντίθετα, επιμένουν ότι ο χώρος της "νεκρής ζώνης", μεταξύ των δύο φυλακίων, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κατοχικών στρατευμάτων, με δικαίωμα παρουσίας τους σε αυτό τον χώρο. Οπότε, αντί η δίοδος να αποτελέσει σημείο διάβασης που να προωθεί την αλληλοκατανόηση και την καλλιέργεια καλού κλίματος μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, η παρουσία στρατιωτών ένθεν και ένθεν της διόδου, θα είναι πηγή δημιουργίας αισθημάτων πικρίας, γιατί θα υπενθυμίζει στους ελληνοκύπριους ότι "εδώ είναι η κατοχή" και, τελικά, θα δημιουργηθεί, στη δίοδο, κλίμα εχθρότητας και προστριβών αντί σημείο προώθησης καλού πνεύματος, συνεργασίας και ομαλής επικοινωνίας.

    Άλλωστε, δεν δεχόμαστε "να δώσουμε γη", για άνοιγμα οποιασδήποτε διόδου, που κατά κύριο λόγο τα ωφελήματα που θα προκύψουν, ευνοούν τους Τουρκοκύπριους.

    Ερώτηση: Γιατί υποστηρίζετε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μια ειδική σχέση;

    Απάντηση: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2005,ομιλεί για "ένταξη" της Τουρκίας, εκτός αν αυτή η πορεία, ανακοπεί με ειδική διαδικασία, όπως προβλέπεται από την απόφαση.

    Εμείς υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη όχι, όμως, χωρίς όρους, αλλά υπό την ρητή προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη και την Κύπρο.

    Ερώτηση: Σε ένα μήνα γίνονται εκλογές στην Τουρκία. Εξυπηρετεί τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού η επανεκλογή του κ. Ερντογάν;

    Απάντηση: Δεν θα ήθελα να προβώ σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών.

    Ερώτηση: Γιατί η Κύπρος δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στον οργανισμό "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη";

    Απάντηση: Οι πάντες διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί τέτοια αίτηση, λόγω του "βέτο" που η Τουρκία δηλώνει ότι θα προβάλει. Άλλωστε, δείτε την ένσταση-βέτο, που μόλις χτες ήγειρε η Τουρκία, για την συμμετοχή της Κύπρου στην ειρηνευτική αστυνομική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσσοβο. Ανεξαρτήτως αν μια τέτοια ένσταση θα θεωρηθεί ότι "εκθέτει" την Τουρκία - και η Τουρκία εκτίθεται για πολλά άλλα, χωρίς "να ιδρώνει το αυτί της" -, έχει λεχθεί σε μένα και η εξής άποψη:- "Αφού γνωρίζετε ότι η αίτηση σας "για ένταξη στον ''Συνεταιρισμό για την Ειρήνη'', σίγουρα θα απορριφθεί, η υποβολή αίτησης σας θα ερμηνευθεί ότι αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της Κύπρου να θέσει την Τουρκία σε δύσκολη θέση και να την αναγκάσει να προβάλει βέτο".

    Ερώτηση: Από την πρώτη έκθεση για το κυπριακό του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ποια είναι η εκτίμησή σας για την προσέγγιση που θα ακολουθήσει ο κ. Μπαν Κι Μουν;

    Απάντηση: Νομίζω ότι ακόμη ο ίδιος δεν έχει αποκρυσταλλώσει άποψη.

    Ερώτηση: Πότε θα συναντηθείτε μαζί του;

    Απάντηση: Το Σεπτέμβριο, όταν θα μεταβώ στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ερώτηση: Από δηλώσεις του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μπερνς φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον θέλει να προωθήσει ένα νέο σχέδιο για το κυπριακό. Εσείς έχετε σχετικές πληροφορίες;

    Απάντηση: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Μπέρνς, από τον περασμένο Μάρτιο, εξέφρασε επιθυμία να επισκεφθεί κάποια στιγμή την Κύπρο. Δηλώσαμε ότι είναι ευπρόσδεκτος να έλθει, όποτε ο ίδιος κρίνει.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι είτε έχει ετοιμαστεί είτε ότι θα είναι κομιστής οποιουδήποτε Σχεδίου. Βεβαίως είναι γεγονός ότι στη διεθνή κοινότητα κανείς δεν μιλά πλέον για το σχέδιο Ανάν. Για όλους ανήκει στην ιστορία. Αλλά, δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι, τυχόν, νέα θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η επαναφορά του Σχεδίου, με ή χωρίς παραλλαγές ή η υποβολή νέου Σχεδίου λύσης.

    Ερώτηση: Τελικά πότε θα ανακοινώσετε την απόφασή σας να είστε υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2008;

    Απάντηση: Στην ώρα του.

    Ερώτηση: Τί περιμένετε να ζυγίσετε για να πάρετε την απόφασή σας;

    Απάντηση: Θα σταθμίσω προσεκτικά τις θέσεις όλων των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβερνητική συνεργασία, και μετά θα αποφασίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι προϋπόθεση να με υποστηρίξουν όλα τα κόμματα.

    Ερώτηση: Εκτός από τις θέσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, τους οποίους θα λάβετε υπόψη;

    Απάντηση: Ναι, υπάρχουν, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Αρκεί να πω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και "την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές".

    [02] "Να καταψηφιστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε σύσκεψη που διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ του ΚΚΕ με καθηγητές και εργαζόμενους των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, την Πέμπτη 14 Ιούνη στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα Οικονομίδου της Νομικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Συζητάμε για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών με καθηγητές και εργαζόμενους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».

    "Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν πρέπει να δουν την εκλογική μάχη ως ευκαιρία να πετύχουν μια νίκη, την οποία θα μετατρέψουν σε εφαλτήριο για την άνοδο του λαϊκού κινήματος", υπογράμμισε χθες η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στην Ηλιούπολη τονίζοντας ότι "ο λαός μπορεί να αποσπάσει παραχωρήσεις και να ανοίξει το δρόμο για πραγματική λύση μόνο όταν δείχνει δύναμη και αποφασιστικότητα να τραβήξει εμπρός".

    Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της κατήγγειλε και "αποκάλυψε" όσους ενοχλούνται από την θέση του ΚΚΕ "ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ότι η απρόσκοπτη εναλλαγή τους δίνει παράταση ζωής στην αντιλαϊκή πολιτική", λέγοντας :

    - Η ΝΔ θέλει να συντηρεί την εντύπωση ότι είναι ένα κόμμα διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ ως προς την ικανότητα και την εντιμότητα της διαχείρισης, που συμπεριφέρεται με δημοκρατικούς κανόνες και διαφάνεια, χωρίς πάθη και προκαταλήψεις.

    - Το ΠΑΣΟΚ θέλει πάση θυσία να διατηρήσει την ξεπερασμένη εδώ και πολύ καιρό γραμμή: δεξιά- αντιδεξιά, για να συγκαλύψει την συντηρητική πορεία του και την σύμπλευσή του σε ζητήματα στρατηγικής και προγράμματος.

    - Οι οπορτουνιστές γιατί θέλουν να κρατήσουν κάποια απόσταση και από τα δύο κόμματα κρατώντας ανοιχτή μια πόρτα συνεργασίας μαζί τους.

    - Η αστική τάξη η οποία με την στρατηγική στόχευσή της επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το έδαφος ώστε να μην υπάρξει προοπτικά αναγέννηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

    - Οι ανήκοντες στον περιβάλλοντα χώρο των κομμάτων της εξουσίας που απολαμβάνουν τα οφέλη υπηρετώντας το σύστημα είτε ως παπαγαλάκια της έρευνας, της ενημέρωσης, της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

    Ωστόσο, υποστήριξε η κ.Παπαρήγα, εκείνο που περισσότερο ενοχλεί είναι ακόμα και η απλή συζήτηση ότι τα συμφέροντα του λαού είναι ασυμβίβαστα με αυτά της πλουτοκρατίας, ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης, ότι δεν υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη μονοπωλίων και εργαζομένων και ότι διέξοδος είναι η εναλλακτική λύση εξουσίας που θα κατακτηθεί με όρους κινήματος αλλαγών και ανακατατάξεων από τα κάτω κυρίως.

    Για τους λόγους αυτούς, πρόσθεσε η γραμματέας του ΚΚΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χάσουν δύναμη στη Βουλή και στα ηγετικά όργανα του μαζικού κινήματος και να κερδίσει έδαφος η εμπιστοσύνη στην οργάνωση και την πάλη.

    Γι' αυτό, τόνισε και "ο λαός δεν πρέπει να εμπιστεύεται τις δυνάμεις εκείνες όπως ο ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ που περιορίζονται σε έναν αντικυβερνητικό αγώνα μειωμένων απαιτήσεων για τον λαό και εντός των τειχών της κυρίαρχης πολιτικής". Σήμερα, συνέχισε, "χρειάζονται δυνατοί διεκδικητικοί αγώνες που αποσπούν παραχωρήσεις και ριζικές λύσεις, αδιανόητες χωρίς την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δύναμης, δίχως την τιμωρία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Γιατί ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει μονόδρομος. Αφού υπάρχει ο δρόμος για την πλουτοκρατία θα υπάρχει και ο δρόμος για τον λαό.

    Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους και ανέφερε "μακρά σειρά" επιλογών και δράσεών τους, τις οποίες χαρακτήρισε "συντηρητικές, δογματικές και ξεπερασμένες, όπως: την κάλυψη της απασχόλησης με μερική, ελαστική, ωρομίσθια και την κάλυψη μιας θέσης σε 3-4 εργαζόμενους, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, στο ζήτημα της οικονομίας να μην αντέχονται αυξήσεις (μόνο κέρδη) και μη διεκδικήσεις λόγω ελλείμματος και χρεών για τα οποία δεν ευθύνεται ο λαός κ.λ.π.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 June 2007 - 8:30:17 UTC