Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η σναθεώρηση της Συνταγματικής Συνθήκης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

  • [01] Η σναθεώρηση της Συνταγματικής Συνθήκης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

    Στις Βρυξέλλες έφθασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανής για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητείται η Αναθεώρηση της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι εγκαινίασε το νέο κτήριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ και υπογράμμισε πως στόχος είναι "να αντανακλούν οι διπλωματικές μας αρχές την εικόνα μιάς Ελλάδας σύγχρονης, με αυτοπεποίθηση και φιλόδοξους στόχους".

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ αποτελεί αιχμή του δόρατος της παρουσίας της χώρας στο σημαντικότερο κέντρο αποφάσεων διεθνώς και σημείωσε ότι "οι Βρυξέλλες είναι πλέον το πεδίο όπου δίνουμε καθημερινές μάχες για την προάσπιση των συμφερόντων μας σε όλους τους τομείς".

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κράτη - μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και τόνισε ότι "ανήκουμε στο σκληρό πυρήνα της ομάδας των κρατών που στηρίζουν ενεργά την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελούμε ενεργό και δραστήριο εταίρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας". Πρόσθεσε δε ότι "η χώρα μας, πάντοτε στην πρωτοπορία, συμμετέχει εξ αρχής στο σύνολο των κορυφαίων πολιτικών στενότερης συνεργασίας, αλλά και συνδιαμορφώνουμε πολιτικές, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες".

    Ακόμη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια υιοθέτησης της Συνταγματικής Συνθήκης και σημείωσε ότι "υποστηρίζουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος,που θα συμβαδίζει με τη διεύρυνσή του, θέλουμε μια Ευρώπη με ισχυρή διεθνή παρουσία και ρόλο που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ευημερία των πολιτών της".

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη θετική επίδραση και τη μεταρρυθμιστική δύναμη, που μπορεί, όπως είπε, να ασκεί η Ενωση όχι μόνο για τα κράτη - μέλη της αλλά και για τους γείτονές της και αναφέρθηκε ειδικότερα στις χώρες των Βαλκανίων, την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας με τις χώρες και τον ΟΣΕΠ, αλλά και στην αναβάθμιση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Στα εγκαίνια ήταν παρών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον οποίο ο πρωθυπουργός συνεχάρη για την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ - κάτι που ανακοινώνεται επισήμως σήμερα - από την 1η Ιανουαρίου του 2008.

    Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του έκανε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι ακολουθεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με βάση και τις επιταγές της στρατηγικής της Λισαβόνας, αξιοποιώντας, όπως είπε, στο έπακρο όλα τα κοινοτικά εργαλεία με σκοπό την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή.

    Πετύχαμε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών και τη μείωση του ελλείμματος κατά περισσότερο από 5% του ΑΕΠ σε μόλις δυο χρόνια, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό συνιστά μείζονα επιτυχία, ενώ, όπως σημείωσε, η Eurostat ήρε τις επιφυλάξεις της για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

    "Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, με προτεραιότητα τη βελτίωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την τόνωση της απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Υιοθετήσαμε ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής βασισμένο στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαφάνεια και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα θετικά αποτελέσματα αναγνωρίζονται από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς και επιβραβεύονται από την ΕΕ", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Δ' ΚΠΣ και τη χρηματοδότηση των 24 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αντιστοιχούν.

    Ειδική αναφορά έκανε στο εργοστάσιο ξήρανσης της Ψυττάλειας.

    Ακόμη αναφέρθηκε στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αλλα και στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας και Ιταλίας προς την κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη".

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη θάλασσα, ενώ στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, η κυβέρνηση προώθησε συστηματικά την πρότασή της για από κοινού προστασία των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ενωσης.

    Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχουν οι προσπάθειες συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πολιτική προστασία και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έναν τομέα στον οποίο η Ενωση έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Εξ άλλου, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε σύντομο χαιρετισμό της κατά την τελετή των εγκαινίων τόνισε ότι το νέο κτίριο αποτελεί τη βιτρίνα της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στις δυνάμεις που ωθούν την ΕΕ προς τα εμπρός.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε ότι τα νέα γραφεία είναι λειτουργικά, τεχνολογικά άρτια και ασφαλή και καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αποστολής, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για κτήριο αντάξιο του ειδικού βάρους της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν η μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας και οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2004 και ολοκληρώθηκαν το 2005 με τη μονογραφή της σύμβασης αλλά η τελική υπογραφή και οι εργασίες ανακαίνισης καθυστέρησαν λόγω της εξέτασης της σύμβασης από τις αρμόδιες επιτροπές του γερμανικού κοινοβουλίου.

    Το κτήριο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη από 300 μέτρα από τις έδρες των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών.

    Σχεδόν το ήμισυ του συνολικού κόστους αγοράς και ανακαίνισης του νέου κτηρίου που ανήλθε σε 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να καλυφθεί από την πώληση του παλαιού κτιρίου της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα αγοραστής θα είναι η Κροατία και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΚΕΔ και της κυβέρνησης της Κροατίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    Πριν από τα εγκαίνια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τα νέα γραφεία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 June 2007 - 14:30:17 UTC