Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Πορεία για τη νίκη"
  • [02] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
  • [03] Επίθεση Παπαρήγα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Πορεία για τη νίκη"

    "Ξεκινάμε τη νέα πορεία για τη νέα μεγάλη και σίγουρη νίκη", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, φθάνοντας το μεσημέρι στο Άκτιο, απ΄ όπου ξεκίνησε τετραήμερη περιοδεία, η οποία, ακολουθώντας την Εγνατία οδό σε όλο της το μήκος, θα καταλήξει την Κυριακή του βράδυ στο νομό Έβρου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδρομή για να καταδείξει ότι "για μας η Περιφέρεια είναι η αρχή της Ελλάδας" και "με άξονα την Εγνατία, που συμβολίζει τη δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη της περιφέρειας".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια νέα πορεία για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης,γιατί,όπως ανέφερε,ο "κόσμος δεν σηκώνει άλλο την κοροϊδία".

    Αναφερόμενος στο έργο της Εγνατίας οδού, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί τη λεωφόρο του αύριο, ενώνει τους 'Ελληνες και γεφυρώνει γενιές.

    Και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "τα μεγάλα λόγια του χθες δεν είναι για τα εγκαίνια και τις κόκκινες κορδέλες της ΝΔ".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα σταθμεύσει για λίγο στην Παραμυθιά και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Μέτσοβο, στην πατρίδα του αείμνηστου αρχηγού της ΝΔ Ευάγγελου Αφέρωφ, μια από τις πιο δύσκολες εκλογικές περιφέρειες, διαχρονικά, για το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι και οι περισσότερες περιοχές που θα επισκεφτεί σε αυτή την περιοδεία του.

    Μνημόσυνο για τον Α.Παπανδρέου.

    Εντεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα του θανάτου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και στο Α' νεκροταφείο της Αθήνας ετελέσθη το καθιερωμένο μνημόσυνό του παρουσία μελών της οικογένειάς του, παλαιών συνεργατών του και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    "Η μνήμη του Ανδρέα παραμένει άσβεστη, μας δίνει δύναμη για το σήμερα και έμπνευση για το αύριο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    "Η πραγματική τιμή και ο σεβασμός στη μνήμη του Ανδρέα είναι το να ακολουθούμε τις πολιτικές του παρακαταθήκες, όπως ο πατριωτισμός και η συμμετοχή του απλού Ελληνα πολίτη στα κέντρα λήψης αποφάσεων και εξελίξεων. Πιστεύω, ότι έτσι έχει μείνει ο Ανδρέας στις καρδιές των Ελλήνων και έτσι θα παραμείνει. Ο,τιδήποτε άλλο είναι προς επικοινωνιακή κατανάλωση", δήλωσε η κ. Δήμητρα Παπανδρέου, ενώ από τη μεριά του ο κ. Λαλιώτης είπε ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένας μεγάλος απών με διαρκή όμως ισχυρή και έντονη παρουσία, γιατί υπάρχει παντού με τα οράματά του, τις ιδέες και το δημιουργικό του έργο. Η μνήμη του Ανδρέα είναι μια ζώσα μνήμη με δυναμικές εγγραφές και αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον".

    Ως παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι "οι ιδρυτικές μας αρχές, οι οποίες είναι πάντοτε αναλοίωτες και πάνω στις οποίες οφείλουμε πάντοτε να δουλεύουμε", είπε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

    Από τη μεριά του κ. Ακης Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για έναν ηγέτη που άλλαξε την Ελλάδα και το έργο του οποίου το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να συνεχίσει.

    "Πυξίδα" χαρακτήρισε το έργο του Α. Παπανδρέου ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

    Εκτός από τις δηλώσεις για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν και πολιτικές δηλώσεις που αφορούν στην τρέχουσα επικαιρότητα με την κ. Διαμαντοπούλου να δηλώνει ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Πάτρα ότι "μετά τη δημοσίευση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ περιμέναμε δυο πράγματα: ή αντιγραφή ή πλειοδοσία σε συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και τα δύο καθιστούν την κυβέρνηση αναξιόπιστη. ''

    Από τη μεριά του ο κ. Χυτήρης δήλωσε ότι "οι δημοσκοπήσεις τέλειωσαν και θα μιλήσει η κάλπη", ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι "τώρα θυμήθηκε τα οικονομικά του κοσμάκη, κόβει κορδέλες από έργα του ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται λαγούς με πετραχείλια".

    "Η δυναμική είναι με το ΠΑΣΟΚ, η αξιοπιστία της κυβέρνησης καταρρέει, ο πρωθυπουργός μετά από τρισήμιση χρόνια απραξίας έρχεται να παρουσιάσει ένα έργο που δεν υπάρχει, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά μας μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο και σε αυτή τη μάχη ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα είναι οι τελικοί νικητές", δήλωσε η κ. Μιλένα Αποστολάκη, ενώ από τη μεριά του ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι καμιά ωραιοποίηση δεν μπορεί να κρύψει την απαξίωση της οικονομίας.

    Τέλος, στο σημερινό μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου παρέστησαν, μεταξύ άλλων ,οι Γ. Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκόλα, Αντώνης Λιβάνης, Π. Ευθυμίου, Αντρ. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, Ν. Αθανασάκης, Ευ. Βενιζέλος, Δημ. Κρεμαστινός, Απ. Κακλαμάνης, Τηλ. Χυτήρης, Γ. Κατσιφάρας ,Δήμητρα Παπανδρέου, Ακ. Τσοχατζόπουλος, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Ανωμερίτης, Κ. Γείτονας, Συλβάνα Ράπτη, Σοφία Σακοράφα, Γ. Λιάνης, Δημ. Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου, Ν. Σηφουνάκης, Στ. Λαμπρινίδης ,Κατ. Παντελής, Δημ. Λιντζέρης και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    [02] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου που αφορά τη «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης».

    Με το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται κατά την διαδικασία χορήγησης της άδειάς τους.

    Παράλληλα, ορίζονται τα τεκμήρια για τη διαπίστωση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των φυσικών ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα Μέσα, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

    - Ρυθμίζεται η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που μεταδίδουν το πρόγραμμα τους με αναλογικό σήμα ελεύθερης λήψης. Οι άδειες αυτές διακρίνονται σε εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και στον εκάστοτε υπουργό που ασκεί αρμοδιότητες υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, με απόφαση τους να καθορίσουν το Χάρτη Συχνοτήτων αναλογικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής,ύστερα από γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ.

    - Ο Υπουργός Τύπου καθορίζει με απόφαση του τον αριθμό των αδειών που θα προκηρυχθούν,την εμβέλεια τους,το είδος του προγράμματος τους σε ενημερωτικό ή μη ενημερωτικό.

    - Η χρονική διάρκεια ισχύος των αδειών είναι έξι (6) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για μία μόνο φορά.

    - Ορίζεται ότι το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι άδειας τηλεοπτικού σταθμού είναι:

    - Το ποσό των 12.000.000 ευρώ για άδεια ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, το ποσό των 8.000.000 ευρώ θεματικού περιεχομένου,το ποσό των 2.000.000 ευρώ για άδεια μη ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

    Σημειώνεται ότι εκ μέρους των αδειούχων προβλέπεται η καταβολή ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος υπέρ του δημοσίου,που κυμαίνεται από 2.600.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ,για τη χρήση των συχνοτήτων που παραχωρούνται.

    Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών καθορίζονται:

    - Κριτήριο παλαιότητας του τηλεοπτικού σταθμού, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα από τη νόμιμη λειτουργία του μέχρι την ημερομηνία υποβολής υποψηφιότητας.

    - Κριτήρια αρνητικής βαθμολόγησης, συγχώνευσης, οικονομικής βιωσιμότητας, απασχολούμενου προσωπικού, προγραμματικής πληρότητας.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών που μεταδίδουν το πρόγραμμα τους με αναλογικό σήμα ελεύθερης λήψης και η χρονική τους διάρκεια ορίζεται στα έξι έτη, με δυνατότητα ανανέωσης τους μόνο μία φορά.

    Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το ΕΣΡ κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και είναι μόνο τοπικές, ενώ ισχύουν σχεδόν τα ίδια μέτρα που προβλέπονται και για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς .

    Ακόμα, με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

    Απαγορεύεται η συγκέντρωση επιχειρήσεων όταν διαπιστώνεται η κατοχή δεσπόζουσας θέσης σε μία ή περισσότερες από τις συμμετέχουσες ή όταν αποκτάται δεσπόζουσα θέση από τη συγκέντρωση..

    Αρμόδιο όργανο για την διαπίστωση της συγκέντρωσης «ελέγχου στην αγορά» για την λήψη μέτρων επιβολής κυρώσεων,ορίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας.

    - Απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσοτέρων του ενός ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της αυτής μορφής, ενώ είναι επιτρεπτή η συμμετοχή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι το 100% σε επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, όπως επίσης η συμμετοχή σε άλλη επιχείρηση ίδιας μορφής, εφόσον δεν υφίσταται έλεγχος αυτής. Σημειώνεται ότι "στους περιορισμούς αυτούς δεν εμπίπτουν κατά βάση τα μη ενημερωτικά ηλεκτρονικά μέσα".

    - Παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ να διενεργεί, με απόφαση του, έλεγχο των αποτελεσμάτων των μετρήσεων τηλεθέασης, ακροαματικότητας και αναγνωσιμότητας.

    [03] Επίθεση Παπαρήγα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Τους νομούς Ημαθίας και Πιερίας θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σήμερα, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση του σωματείου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.Επίσης, θα έχει συνάντηση με τους απολυμένους και άνεργους στη Νάουσα. Το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Βέροια.

    Αύριο, Σάββατο, θα βρίσκεται στο νομό Πιερίας. Θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο, το Ν.Παντελεήμονα και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κατερίνη.

    Eπίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    «Προγράμματα φτώχειας» προτείνουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Τα δυο μεγάλα κόμματα αναγνωρίζουν όχι μόνο την ύπαρξη της φτώχειας, αλλά και το ότι αυτή θα διευρυνθεί και προσπαθούν να καλύψουν τη φτώχεια με «τερτίπια», είπε. Στόχος είναι να μειώσουν, όσο γίνεται περισσότερο, το μεροκάματο, τις συντάξεις και τις παροχές κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός, η μεταρρύθμιση και η ανανέωση που επαγγέλλονται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε και το ΚΚΕ τα απορρίπτει.

    Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «ο καταλληλότερος αρχηγός μπορεί να γίνει ο λαός τιμωρός».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των ομολόγων εξέφρασε την εκτίμηση ότι «συμφέρει και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση για τα ομόλογα γιατί με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λεηλατηθεί πάνω από 50 χρόνια και κυρίως θέλουν να κρύψουν τη μεθόδευση που θα κάνουν με την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών στα 65 χρόνια». Είπε ακόμα πως μπορεί να αυξήσουν το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 ή 71 χρόνια, αν δεν ανακοπεί η πορεία τους από τη λαϊκή ψήφο. «Τους συμφέρει να μιλάνε για την κλοπή ως σκάνδαλο παράνομο και όχι για τα νόμιμα σκάνδαλα που διαπράττουν καθημερινά», παρατήρησε.

    Για την αντιπαράθεση με τον κ. Πάγκαλο και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται από τη διαπίστωση που λέει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ίδια στις βασικές επιλογές. Αυτό το ενοχλεί και επειδή ξέρουν ότι το ΚΚΕ το έχει επισημάνει από καιρό, χτυπάνε το σαμάρι».

    Ως προς τα κρούσματα αστυνομικής βίας σημείωσε πως «η Αστυνομία δεν ήταν ποτέ απαλλαγμένη από τέτοια γεγονότα κι επεισόδια» και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε ενίσχυση των κρατικών, παρακρατικών και μη κρατικών δυνάμεων καταστολής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 June 2007 - 14:30:28 UTC