Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο
  • [02] Ο Μπράουν νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

  • [01] Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

    Υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται από αύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Στα ύψη έφθασε ο υδράργυρος χθες, καθώς η θερμοκρασία κατά τόπους σκαρφάλωσε στους 45 βαθμούς Κελσίου.Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας καταγράφηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια (47 βαθμοί Κελσίου), στο Αργος και την Ελευσίνα (46 βαθμοί)και στα Μέγαρα (45 βαθμοί).

    Ωστόσο ο παρατεταμένος καύσωνας αποδείχθηκε φονικός, αφού έξι άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα κορίτσι 17 χρονών, έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία.Πάνω από 45 άνθρωποι προσήλθαν χθες στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας.

    Οι αρμόδιες κρατικές αρχές και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Σε συναγερμό βρίσκεται και η ΔΕΗ, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει ιστορικό ρεκόρ ζήτησης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε νέα έκκληση προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμό της χρήσης των ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας. Ανοιχτοί στο κοινό θα παραμείνουν και σήμερα κλιματιζόμενοι χώροι, στους δήμους και τις νομαρχίες όλης της χώρας. Για έκτακτα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να καλούν τον αριθμό 1570.

    Έως και την Παρασκευή, ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο κοινό στις οργανωμένες ακτές Βουλιαγμένης και Αγίας Τριάδας Θερμαϊκού. Όσο για το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και αύριο θα λειτουργήσουν έως τις 12:00. Υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη.

    Λαμία

    Ξεπέρασε χθες τους 43,3 βαθμούς το θερμόμετρο μέσα στην πόλη της Λαμίας ενώ ο θερμός αέρας έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη στο νοσοκομείο της Λαμίας έχουν μεταφερθεί 5 περιστατικά με θερμοπληξία από τα οποία 3 νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική, ένα νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ και 1 στην ανάνηψη. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου ο κ. Δημήτρη Μπριάννη στα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν διαγνωστεί από τους γιατρούς συμπτώματα θερμοπληξίας ενώ όπως ο ίδιος σημειώνει μεταξύ των περιστατικών είναι και ένας 33χρονος που παρέμεινε έκθετος στον ήλιο πάνω από 4 ώρες. Περιφερειακά της πόλης οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά πολύ τους 44 βαθμούς ενώ Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Ανοιχτά παραμένουν τα ΚΑΠΗ του Δήμου της Λαμίας και το κτήριο της Νομαρχίας σαν καταφύγιο για όσους πιθανά θα είχαν ανάγκη. Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι εξερράγη πυρκαγιά 10 χιλ δυτικά της Λαμίας, κοντά στο χωριό Στύρφακα. Η φωτιά, που ξεκίνησε από άγνωστη αιτία, πήρε αμέσως διαστάσεις, σχηματίζοντας ένα μέτωπο 150 περίπου μέτρων σε δύσβατη περιοχή. Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και πεζοπόρα τμήματα ενώ άρχισαν συνεχείς πτήσεις και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πεζετελ που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λαμίας. Μια ώρα αργότερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και με πυροσβεστικό ελικόπτερο για να περιοριστεί η ένταση της φωτιάς δεν για να τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

    Ηράκλειο

    Στα ύψη είναι υδράργυρος και στο Ηράκλειο αφού σκαρφάλωσε στους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Σε συνεχή συναγερμό έχει τεθεί η ΔΕΗ, λόγω της υπερκατανάλωσης ρεύματος. Ακόμη σε επιφυλακή είναι το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία.

    Μειωμένο ωράριο ισχύει στις δημόσιες υπηρεσίες, με απόφαση του υπουργού ενώ με ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ζητά να επεκταθεί και στις ιδιωτικές εταιρείες,

    Στο μεταξύ από το πρωί έως τις 11 το βράδυ είναι στη διάθεση του κοινού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, η κλιματιζόμενη αίθουσα της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, που βρίσκεται στην οδό Σμύρνης 26, στο Ηράκλειο.

    Λάρισα

    Σε "κόκκινο συναγερμό" βρίσκονται κατ εξακολούθηση οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Λάρισα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Χθες το θερμόμετρο δεν άγγιξε απλώς αλλά ξεπέρασε του 45 βαθμούς Κελσίου.

    Από την Νομαρχία αλλά και τον Δήμο παραμένουν ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες για όσους έχουν την ανάγκη να καταφύγουν σε αυτές, ενώ και τα δύο Νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά περιστατικά λόγω ζέστης.

    Πολλές κλήσεις εξάλλου, κυρίως για ηλικιωμένα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα δύσπνοιας, δέχεται το ΕΚΑΒ το οποίο προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην ζήτηση.

    Ρόδος

    Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις παραλίες της Ρόδου από νωρίς το πρωί έως και αργά το βράδυ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Χιλιάδες επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού έχουν κατακλύσει τις παραλίες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα αφού οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ειδικά στην ανατολική πλευρά του νησιού οι θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στην διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πωλήσεις κλιματιστικών μηχανημάτων. Στα ύψη επίσης βρίσκεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκάνήσου

    Πελοπόννησος

    Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς κελσίου ο υδράργυρος στην Καλαμάτα, την Σπάρτη και το Άργος, στην Νεμέα σκαρφάλωσε στους 45 βαθμούς, ενώ στην Κόρινθο αυτή την ώρα το θερμόμετρο δείχνει 42 βαθμούς. Ακόμα και στην Τρίπολη η θερμοκρασία σημείωσε ρεκόρ για τα δεδομένα της πόλης και αγγίζει τους 43 βαθμούς στην πλατεία Πετρινού.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία της περιφέρειας, οι νομαρχίες και οι Δήμοι για να συνδράμουν πολίτες που θα χρειαστούν βοήθεια, ενώ σε όλες τις πόλεις θα είναι ανοικτά ως αργά το βράδυ κλιματιζόμενες αίθουσες.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον θερμό αέρα σε ορισμένες περιοχές έχει θορυβήσει τους αγρότες και κυρίως του αμπελοπαραγωγούς και τους σταφιδοπαραγωγούς που βλέπουν να σημειώνεται μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειές τους. Πρόεδροι συνεταιριστικών οργανώσεων τόσο στην νότια όσο και την βόρεια Πελοπόννησο, αναφέρουν ότι είναι ορατή η ζημιά αλλά το μέγεθος του προβλήματος θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

    Μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

    Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε διαταγή προς τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας, με υλοποίηση μέτρων για άμεση ανταπόκριση και παροχή βοήθειας και απαιτούμενης συνδρομής στις Υγειονομικές Αρχές και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών. Ειδικότερα αποφασίστηκαν:

    -Η ετοιμότητα δέκα (10) και έξι (6) περιπολικών στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

    -Μέριμνα των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης για διαμόρφωση χώρων (αίθουσες συσκέψεων, λέσχες), προκειμένου να φιλοξενηθούν άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων(ηλικιωμένοι, έγκυες).

    -Διάθεση των λεωφορείων των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης που διαθέτουν κλιματισμό στα άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων εφόσον ζητηθεί.

    -Αύξηση των περιπολιών των Υπηρεσιών Ασφαλείας στις περιοχές λουομένων προς αποτροπή κλοπών.

    -Λήψη μέτρων Τροχαίας από τις Υπηρεσίες Τροχαίας με σκοπό, την διευκόλυνση των οχημάτων του Ε.Κ.Α.Β., την άμεση και ακώλυτη πρόσβασή τους στις νοσηλευτικές μονάδες.

    -Λήψη μέτρων Τροχαίας στις περιοχές λουομένων προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

    [02] Ο Μπράουν νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

    Ο Γκόρντον Μπράουν θα αντικαταστήσει σήμερα τον Τόνι Μπλερ ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ το Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται να έχει πολλές απώλειες και είναι απαραίτητο να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων εάν επιθυμεί οι εργατικοί να παραμείνουν για τέταρτη συνεχή θητεία στη διακυβέρνηση της Βρετανίας.

    Περιμένοντας 10 χρόνια τον Μπλερ να αποχωρήσει, ο Μπράουν πρέπει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση των Συντηρητικών, να βγει από τη σκιά της ηγεσίας του Μπλερ και να βάλει τη δική του σφραγίδα ως ηγέτης του κόμματος και της βρετανικής κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ αναμένεται να αναλάβει εντός της ημέρας τα καθήκοντά του ως ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

    " Αναμένουμε ότι θα αναλάβει τη θέση νωρίς σήμερα" δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. "Το θέμα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων", πρόσθεσε ο ίδιος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 June 2007 - 6:30:16 UTC